Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Obudź się !!!!!!!!!!!!!!!! i posłuchaj kolegów.

Przestań wkoło powtarzać, że ociepleniowiec sobie z tym poradzi. Może sobie i poradzi, ale jaki będzie tego efekt? Zapewniam Cię, że kiepsko to będzie wyglądać. No i brak ocieplenia ściany....ehh.

A zresztą ten daszek jest spi....ny, sorry, ale inaczej tego nie można nazwać.

Gąsiory krzywo!!!!! Jakieś nacięcia w gąsorach!!!!! Folia nie przycięta!!! Niechlujnie i niedokładnie!!!! Jak można pastwić się nad tak dobrym materiałem i to przy tak małym daszku???????

Aż strach pomyśleć, co dzieje się na głównej połaci dachu (może masz jakieś fotki?).

Twój dekarz pewnie kłótliwy, bo widzi, że jest to sposób na Ciebie.

A dlaczego wogóle się kłóci, czyżbyś miał już wcześniej obiekcje co do jego pracy?

https://forum.murator.pl/topic/72277-dach-nad-wykuszem-do-oceny-zdjecia/page/2/#findComment-1622640

Ten daszek to jedno nieporozumienie! Ten dekarz to żaden fachowiec no ale jaka stawka takie wykonanie. A wracając do meritum nasuwają się następujące pytania:

- czy jest strop nad wykuszem?

- a jak jest, to czy został ocieplony?

- a jak jest strop, to czy zastała ocieplona ściana pomiędzy stropem a krokwiami wykuszu?

Ocieplenie ścian wejdzie w rynnę, na jednym grzbiecie brakuje gąsiora, nie widać wróblówki, folia w rynnie powinna być przycięta, niewykończone taśmy przy zakończeniach gąsiorów. Jak Ci taki knot nie przeszkadza to mogłoby tak zostać gdyby nie przemarzanie ścian na szerokości krokwi i dachówek. Uszczelnienie dachu można wykonać po tynkach ale należy użyć taśmy ołowianej. Powinien to zrobić dekarz bo to on daje gwarancję na szczelność dachu. Ściany budynku za wysoko podmurowane będą przemarzać od góry na dodatek trzepocząca folia zostanie przecięta krawędzą ściany. Jak budynek postoi w takim stanie jeszce parę miesięcy to z tej folii nic nie zostanie.

A masz w ogóle kierownika budowy? Bo coś mi się wydaje, że nikt nad tym nie panuje a przecież to Twoje pieniądze.

Moim zdaniem pokrycie daszku nad wykuszem nadaje się do rozebrania i ponownego wykonania po elewacji. Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam.

Hej, dzieki za odpowiedz

gdybym sadzil ze dach jest dobrze ulozony nie wstawialbym tu zdjec

odpowiadam zatem

1,2,3 nad wykuszem jest strop - monolit, ocieplony wełną mineralną

jak rozumiem ociepleniowcy zdejmą rynnę i przytną? może się mylę, ale tak zrozumialem

gąsior brakujący - też to widzę, zabrakło i czekam aż dojedzie.

co do wykończenia taśm to mógłbyś napisać jak to powinno wyglądać - na czuja wiem, że jest coś nie tak, ale nie wiem jak to powinno być

co do konkluzji to jestem sklonny sie zgodzić, że dach nad wykuszem ze wzgledu na kwestie ociepleniowe nadaje sie do ponownego montażu, ale pytanie czy znajde dekarza na takie maleństwo... :( ale coraz dluzej o tym m ysle

nie rozumiem fragmentu o za wysoko podmurowanej ścianie ...

w kazdym razie dzieki za merytoryczną odpowiedź;)

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/72277-dach-nad-wykuszem-do-oceny-zdjecia/page/2/#findComment-1622905

Obudź się !!!!!!!!!!!!!!!! i posłuchaj kolegów.

Przestań wkoło powtarzać, że ociepleniowiec sobie z tym poradzi. Może sobie i poradzi, ale jaki będzie tego efekt? Zapewniam Cię, że kiepsko to będzie wyglądać. No i brak ocieplenia ściany....ehh.

A zresztą ten daszek jest spi....ny, sorry, ale inaczej tego nie można nazwać.

Gąsiory krzywo!!!!! Jakieś nacięcia w gąsorach!!!!! Folia nie przycięta!!! Niechlujnie i niedokładnie!!!! Jak można pastwić się nad tak dobrym materiałem i to przy tak małym daszku???????

Aż strach pomyśleć, co dzieje się na głównej połaci dachu (może masz jakieś fotki?).

Twój dekarz pewnie kłótliwy, bo widzi, że jest to sposób na Ciebie.

A dlaczego wogóle się kłóci, czyżbyś miał już wcześniej obiekcje co do jego pracy?

hej,

Jestem obudzony. Moze rzeczywiscie lepiej bylo poczekac z daszkiem nad wykuszem - moj blad, ale balem sie ze nie znajde dekarza - tak czy siak, mleko sie rozlalo

wiem, że gąsiory krzywo i jednego brakuje - to akurat mają ci fachowcy... poprawic . W pytaniu chodizlo mi o sposob ulozenia dachowki, bo oglając wykusze widzialem ze jest z tym różnie (chodzi mi o to głównie, jak uniknąć dużego odstępu między krawędzią gąsiora a dachówką)

Nacięcie gąsiora to nieskonsultowany z nikimi pomysł owego fachowca - odda nowego gąsiora za to

co do niechlujności to wiem coś o tym, bo już poprawiali na głównej połaci dachu - wykusz był na moje nieszczęście na końcu prac

fotek nie będe wklejał bo to nie galeria mojego dachu, tylko proszę o radę w konkretnym problemie - ja jak chciałem pooglądać dachy innych to chodziłem po budowach ;)

a co do kłótliwości to ani to sposób na mnie, a faktycznie już raz byli poprawiać i przyjadą raz jeszcze

niestety płacę decyzję za wybór niewłaściwego dekarza - ale teraz to nic na to nie poradzę

https://forum.murator.pl/topic/72277-dach-nad-wykuszem-do-oceny-zdjecia/page/2/#findComment-1622935

Nie ulegaj fachowcom, nawet taki mały daszek jest istotny i rzutuje na estetykę całości. Niestety wiemy wszyscy jaki okres panuje w budownictwie, co wiąże się niestety ze wzrostem ryzyka przy wyborze wykonawców.

Powodzenia.

https://forum.murator.pl/topic/72277-dach-nad-wykuszem-do-oceny-zdjecia/page/2/#findComment-1623160

1,2,3 nad wykuszem jest strop - monolit, ocieplony wełną mineralną

jak rozumiem ociepleniowcy zdejmą rynnę i przytną? może się mylę, ale tak zrozumialem

co do wykończenia taśm to mógłbyś napisać jak to powinno wyglądać - na czuja wiem, że jest coś nie tak, ale nie wiem jak to powinno być

nie rozumiem fragmentu o za wysoko podmurowanej ścianie ...

w kazdym razie dzieki za merytoryczną odpowiedź;)

pozdrawiam

Z Twojej wypowiedzi dość jasno wynika, że ściana zakryta daszkiem wykuszu nie jest ocieplona. Będzie to skutkować przemarzaniem tego kawałka ściany, wilgocią i grzybem.

Odnośnie wykończenia przy ścianie, aby być pewnym, że nie wystąpi tam przeciek folia dachowa powinna wyłożyć się na ścianę i być do niej przymocowana aby się nie zsunęła. Na folię powinien zejść styropian dochodząc szczelnie na dachówkę. Po zaciągnięciu styropianu klejem na siatce i zagruntowaniu należy nakleić na scianę taśmę ołowianą 10 cm a pozostałą część szerokości taśmy wykleić na dachówkę. Nad taśmą naciąć rowek głębokości 2 cm i wprowadzić w ten rowek specjalnie wykonany kątownik schodzący na taśmę ołowianą. Kątownik najlepiej wkleić na bezbarwny uszczelniacz dekarski i nim to połączenie uszczelnić. Obróbki blacharskiej (kątownika) nie mocować mechanicznie! Ścianę tynkować dochodząc do obróbki blacharskiej.

Ściana nośna powinna być tak wymurowana aby wchodziła w krokiew maksymalnie 2~3 cm następnie na niej powinien być nalepiony styropian aby ochronić ją od przemarzania od strony folii dachowej bo przylepienie styropianu od strony zewnętrznej (elewacja) takiej ochrony nie daje. Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/72277-dach-nad-wykuszem-do-oceny-zdjecia/page/2/#findComment-1623873

...

Na folię powinien zejść styropian dochodząc szczelnie na dachówkę. Po zaciągnięciu styropianu klejem na siatce i zagruntowaniu należy nakleić na scianę taśmę ołowianą 10 cm a pozostałą część szerokości taśmy wykleić na dachówkę...

Za 2 tygodnie będą u mnie dach robić. Mam podobny wykusz i problem.

Przy ociepleniu styropianem to nie ma problemu przyklejamy, zacieramy i robimy wykusz.

A ja sobie umyśliłem wełnę i mam z tego powodu.. same utrapienia (i mniej kasy na koncie :) ). Ocieplać cały dom planuję w okolicach września.

Po pół roku ten kawałem niezabezpieczonej (woda zacinająca i cieknąca po ścianie) wełny będzie do wymiany. Jak w takiej sytuacji postąpić?

Myślałem, aby zrobić konstrukcje tego wykusza, ale dachówki położyć dopiero po ociepleniu.

Tylko czy dekarz przyjdzie mi drugi raz do samego wykusza?

A może niech położą cały wykusz tylko bez ostatniego pasa przy ścianie?!

https://forum.murator.pl/topic/72277-dach-nad-wykuszem-do-oceny-zdjecia/page/2/#findComment-1624257

Ten kawałek ocieplenia przy wykuszu wykonaj styropianem a pozostałą część zrobisz wełną i po sprawie (te materiały można łączyć ze sobą). Pozdrawiam.
https://forum.murator.pl/topic/72277-dach-nad-wykuszem-do-oceny-zdjecia/page/2/#findComment-1626357