Joskul 31.05.2003 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 "mój" wykonawca chce 6mies. na zamknięcie stanu surowego (ściany trójwarstwowe, dachówka cementowa, bez piwnic). Czy to nie jest za długi termin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 31.05.2003 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Wydaje się długo, zależy jednak z czego budujesz, ile to musi odstać. My budujemy z ytonga, który jest stosunkowo suchym materiałem i zamierzamy zakończyć całą budowę w 6-7 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 31.05.2003 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Joskul - co nagle to po Diable ... Gdzie Ci się tak spieszy? Napisz o technologii to porozmawiamy o terminach... Ile kondygnacji, jakie materiały itd.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agi 31.05.2003 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Też mam ściany trójwarstwowe i dachówkę cementową-domek mały , ale piętrowy+ garaż w sumie 150 m i wykonawca zobowiązuje się go postawić w 4 miesiące. Jednak jeśli ekipa jest solidna to nie ma co marudzić i ją popędzać, że chce nieco więcej czasu. Ważne aby skończyli kłaść dach przed jesiennymi słotami. Jeśli chcą 6 miesięcy to już musicie zaczynać.Agi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joskul 31.05.2003 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Krystian, zima idzie!A tak poważnie to czekam na pozwolenie na budowę i nie jestem do końca zdecydowana na tę ekipę. Martwię się czy zdążę zamknąć stan surowy przed zimą. Dom 160 metrów + garaż wolnostojący, poddasze użytkowe, bez piwnic, ściany MAX+ styropian+ licówka, dach dwuspadowy z jedną lukarną -dachówka cementowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 31.05.2003 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Moze byc i 7 m-cy tylko nie zgódź sie na płacenie za godzinę. Za szybko tez nie można budować(chodzi o wytrzymałość konstrukcji),chociaz uważam ,że 6 m-cy to trochę długo(teściowa wybudowała taki stan w ok.2 m-ce- podwójna ściana ,strop teriva,blacha na dachu -półpiwnica,parter i poddasze-razem ok.130m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 31.05.2003 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Moze byc i 7 m-cy tylko nie zgódź sie na płacenie za godzinę. Za szybko tez nie można budować(chodzi o wytrzymałość konstrukcji),chociaz uważam ,że 6 m-cy to trochę długo(teściowa wybudowała taki stan w ok.2 m-ce- podwójna ściana ,strop teriva,blacha na dachu -półpiwnica,parter i poddasze-razem ok.130m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 02.06.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 6 miesięcy to trochę długo, ale jeśli nie spieszy ci się, i nie będzie to kosztowało więcej niz normalnie to czemu nie. Wolniej na ogół oznacza dokładniej, lepiej. Ja bym nie robił z tego tragedii. Normalnie jeśli nie ma przestojów z powodu braku materiałów lub maszyn, takie coś stawia się w 3-4 m-ce. Na wariata to nawet w 2 m-ce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sajmon 02.06.2003 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 u mnie zaczeli w połowie kwietnia, teraz leję wodę na strop za parę dni ścianki na poddaszu i dach liczę że na koniec czerwca powinno być zadaszone. W sumie około 3 miesięcy bez pośpiechu ściana z MAXa parter+użytk.poddasze koło 120 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Welka 04.06.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 u mojego znajomego :dom 14x10 m, dahcówka robena, poddasze użytkowe, ściana trójwarstwowa-max... Zaczęli na początku maja teraz kończą, zostały tylko ścianki kolankowe, więżba i dach! W sumie koło 2 miesięcy! Szybko ale i bardzo solidnie! Pół roku wydaje mi się trochę za długo, jednak nie należy generalizować! Niektóre ekipy nawet i przez pół roku potrafią cos "spartolić" Moim zdaniem najlepiej brać tylko sprawdzonych fachowców! Czas pracy zależy też od tego jak bardzo nam sie spieszy! i ile mamy gotówki- tylko mam obawy,że na pół roku trzeba przygotowac jeje znacznie więcej! Przecież wykonawcy przez ten czas muszą coś zarobić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKiN 04.06.2003 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 u mnie zaczeli w kwietniu budynek bez piwnicy ściona jednoowarstwowa strop teriwa podłoga na gruncie bez szarżowania po betonie do końca maja zatopili śruby w ściance kolonkowej pod murłatę dom 130 m2 cały czerwiec mam wg. umowy na dach. Budynek zamkną w stanie surowym otwartym w 3 m-ce kalendarzowe na spokojnie i przy korzystnej cenie za robociznę ale to na opolszczyźnie. Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 04.06.2003 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 U mnie zaczęli 2 i pół tygodnia temu rozbudowę domu. Zrobili wykop pod piwnice (ponad 2 m głębokości), podbili fundamenty obecnego domu, zaszalowali i wylali ławy z gruchy, następnie piwnica z bloczków, strop Porotherm ok. 200 m2, obecnie kończą parter. Całość - zmiany w obecnym domu (w tym zerwanie dachu), więźba i pokrycie dachu dachówką ceramiczną ma nastąpić najpóźniej do końca lipca. Przy czym rtobią sobie jeszcze tydzień przerwy na innego klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 05.06.2003 02:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Joskul tak z ciekawości zapytam z czego ta licówka?Jak pisali moi poprzednicy 6 mc-y to trochę długo, ale też zależy to od ekipy.Jeżeli się spieszysz to na pewno znajdziesz taką, która zadeklaruje krótszy termin, ale pamiętaj - dobre ekipy mają sezon zamknięty już w lutym...Będzie Ci potrzebny kuty na cztery łapy kierownik budowy, który dopilnuje aby wszystko było zgodnie z sztuką budowlaną.Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joskul 05.06.2003 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Wersja ostatnia (ale nie ostateczna)- cegła elewacyjna "Jantar" ECO KLINKIER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joskul 05.06.2003 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 To jeszcze raz ja, bo musiałam w tempie ekspresowym odejść od klawiatury. Dzięki za życzenia, a przy okazji mógłbyś podzielić się ze mną swoją wiedzą na temat klinkieru (o ile dobrze pamiętam też tak budujesz) ? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts