Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile czasu na stan surowy zamknięty

Recommended Posts

Też mam ściany trójwarstwowe i dachówkę cementową-domek mały , ale piętrowy+ garaż w sumie 150 m i wykonawca zobowiązuje się go postawić w 4 miesiące. Jednak jeśli ekipa jest solidna to nie ma co marudzić i ją popędzać, że chce nieco więcej czasu. Ważne aby skończyli kłaść dach przed jesiennymi słotami. Jeśli chcą 6 miesięcy to już musicie zaczynać.Agi

Krystian, zima idzie!

A tak poważnie to czekam na pozwolenie na budowę i nie jestem do końca zdecydowana na tę ekipę. Martwię się czy zdążę zamknąć stan surowy przed zimą. Dom 160 metrów + garaż wolnostojący, poddasze użytkowe, bez piwnic, ściany MAX+ styropian+ licówka, dach dwuspadowy z jedną lukarną -dachówka cementowa.

Moze byc i 7 m-cy tylko nie zgódź sie na płacenie za godzinę.:smile:

Za szybko tez nie można budować(chodzi o wytrzymałość konstrukcji),chociaz uważam ,że 6 m-cy to trochę długo(teściowa wybudowała taki stan w ok.2 m-ce- podwójna ściana ,strop teriva,blacha na dachu -półpiwnica,parter i poddasze-razem ok.130m2)

Moze byc i 7 m-cy tylko nie zgódź sie na płacenie za godzinę.:smile:

Za szybko tez nie można budować(chodzi o wytrzymałość konstrukcji),chociaz uważam ,że 6 m-cy to trochę długo(teściowa wybudowała taki stan w ok.2 m-ce- podwójna ściana ,strop teriva,blacha na dachu -półpiwnica,parter i poddasze-razem ok.130m2)

6 miesięcy to trochę długo, ale jeśli nie spieszy ci się, i nie będzie to kosztowało więcej niz normalnie to czemu nie. Wolniej na ogół oznacza dokładniej, lepiej. Ja bym nie robił z tego tragedii.

Normalnie jeśli nie ma przestojów z powodu braku materiałów lub maszyn, takie coś stawia się w 3-4 m-ce. Na wariata to nawet w 2 m-ce.

Gość Welka

u mojego znajomego :dom 14x10 m, dahcówka robena, poddasze użytkowe, ściana trójwarstwowa-max...

Zaczęli na początku maja teraz kończą, zostały tylko ścianki kolankowe, więżba i dach!

W sumie koło 2 miesięcy!

Szybko ale i bardzo solidnie!

Pół roku wydaje mi się trochę za długo, jednak nie należy generalizować!

Niektóre ekipy nawet i przez pół roku potrafią cos "spartolić" :wink:

Moim zdaniem najlepiej brać tylko sprawdzonych fachowców!

Czas pracy zależy też od tego jak bardzo nam sie spieszy! i ile mamy gotówki- tylko mam obawy,że na pół roku trzeba przygotowac jeje znacznie więcej! Przecież wykonawcy przez ten czas muszą coś zarobić!

u mnie zaczeli w kwietniu budynek bez piwnicy ściona jednoowarstwowa strop teriwa podłoga na gruncie bez szarżowania po betonie do końca maja zatopili śruby w ściance kolonkowej pod murłatę dom 130 m2 cały czerwiec mam wg. umowy na dach. Budynek zamkną w stanie surowym otwartym w 3 m-ce kalendarzowe na spokojnie i przy korzystnej cenie za robociznę ale to na opolszczyźnie. Artur

U mnie zaczęli 2 i pół tygodnia temu rozbudowę domu. Zrobili wykop pod piwnice (ponad 2 m głębokości), podbili fundamenty obecnego domu, zaszalowali i wylali ławy z gruchy, następnie piwnica z bloczków, strop Porotherm ok. 200 m2, obecnie kończą parter. Całość - zmiany w obecnym domu (w tym zerwanie dachu), więźba i pokrycie dachu dachówką ceramiczną ma nastąpić najpóźniej do końca lipca. Przy czym rtobią sobie jeszcze tydzień przerwy na innego klienta.

Joskul tak z ciekawości zapytam z czego ta licówka?

Jak pisali moi poprzednicy 6 mc-y to trochę długo, ale też zależy to od ekipy.

Jeżeli się spieszysz to na pewno znajdziesz taką, która zadeklaruje krótszy termin, ale pamiętaj - dobre ekipy mają sezon zamknięty już w lutym...

Będzie Ci potrzebny kuty na cztery łapy kierownik budowy, który dopilnuje aby wszystko było zgodnie z sztuką budowlaną.

Powodzenia!