Krupiarz 16.02.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Witam, Sytuację mam następującą: W maju zeszłego roku podpisamem z wyonawcą umowę o dzieło na wykonanie tynków wewnętrznych. Były tam kwoty i terminy (realizacji prac i płatności). Zgodnie z umową wpłaciłem zadatek - 1000 zł i pierwszą ratę 1500 zł w określonym terminie. Wykonawca się nie zjawił, przeciągał rozpoczęcie prac, nie odbierał telefonów, minęły uzgodnione terminy. W końcu wziąłem innych wykonawców, a od tamtego zażądałem zwrotu pieniędzy (nie mówię o podwójnym zadatku). Wysyłałem listy, wezwania, kontaktowałem się sms-ami i drogą elektroniczną. Dostałem z powrotem 1000 zł, na zwrot reszty zgodziłem się ostatecznie do 15 lutego br. Pieniądze nie wpłynęły, moja cierpliwość się skończyła. Wobec tego mam prośbę. Gdzie i jak przygotować pozew? Do jakiego sądu, co powinno się w pozwie znaleźć? Dodam że mam umowę, nieodebrane listy, przekazy, dowody nadania listów poleconych z wezwaniami do zwortu pieniędzy. Czyli sytuacja jest niby jasna. Zamierzam wystąpić o zwrot zadatku w podwójnej wysokości, zwrot I raty, no i zastanawiam się nad poniesionymi szkodami spowodowanymi brakiem realizacji umowy (opóźnienia, konieczność wykonania prac drożej, przekładanie kolejnych terminów budowy, przedłużenie się terminu przeprowadzki z wynajmowanego mieszkania (koszty wynajmu). Wszelkie sugestie mile widziane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 16.02.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 http://www.ms.gov.pl/sprawy_cywilne/sprawy_cywilne.shtml#formularze Ściągasz i wypełniasz.Jak czegoś nie będziesz wiedział - wtedy zapytaj.Składasz w zależności od treści waszej umowy - we właściwym sądzie cywilnym. Wykaz różnież na stronie ms.gov.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 19.02.2007 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Dzięki Ania, Ja sobie powoli zaczynam wniosek pisać, choć wykonawca po raz kolejny się odezwał i po raz kolejny obiecał, że pieniądze zwróci.Terminy tym razem ma krótkie. Jeżeli nie dostanę kasy i będę potrzebował pomocy nie omieszam się zwrócić o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts