Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przygotować i złożyć do sądu pozew przeciw wykonawcy?

Krupiarz

Recommended Posts

Witam,

Sytuację mam następującą:

W maju zeszłego roku podpisamem z wyonawcą umowę o dzieło na wykonanie tynków wewnętrznych. Były tam kwoty i terminy (realizacji prac i płatności).

Zgodnie z umową wpłaciłem zadatek - 1000 zł i pierwszą ratę 1500 zł w określonym terminie.

Wykonawca się nie zjawił, przeciągał rozpoczęcie prac, nie odbierał telefonów, minęły uzgodnione terminy. W końcu wziąłem innych wykonawców, a od tamtego zażądałem zwrotu pieniędzy (nie mówię o podwójnym zadatku).

Wysyłałem listy, wezwania, kontaktowałem się sms-ami i drogą elektroniczną.

Dostałem z powrotem 1000 zł, na zwrot reszty zgodziłem się ostatecznie do 15 lutego br. Pieniądze nie wpłynęły, moja cierpliwość się skończyła.

Wobec tego mam prośbę. Gdzie i jak przygotować pozew? Do jakiego sądu, co powinno się w pozwie znaleźć?

Dodam że mam umowę, nieodebrane listy, przekazy, dowody nadania listów poleconych z wezwaniami do zwortu pieniędzy.

Czyli sytuacja jest niby jasna.

Zamierzam wystąpić o zwrot zadatku w podwójnej wysokości, zwrot I raty, no i zastanawiam się nad poniesionymi szkodami spowodowanymi brakiem realizacji umowy (opóźnienia, konieczność wykonania prac drożej, przekładanie kolejnych terminów budowy, przedłużenie się terminu przeprowadzki z wynajmowanego mieszkania (koszty wynajmu).

Wszelkie sugestie mile widziane.

Pozdrawiam