Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁY NA EKO GROSZEK - OPINIE

sylwia13

Recommended Posts

Witam, zastanawiam się nad eko groszkiem i nie mam pojęcia jakie piece są dobre. Znalazłam takich producentów.

Kotły z automatycznym podajnikiem węgla:

- Kocioł żeliwny FAKORA KZR-25kW

- Ogniwo S8WC-20 20kW

- Kocioł z podajnikiem Per-Eko KSR 25kW

- Kocioł z podajnikiem TERMO-TECH typ EKO-TECH 26kW

- Kocioł z podajnikiem Zębiec KWKP 25 kW

Kotły zgazujące drewno » Na drewno i węgiel:

- Kocioł ATMOS C 30S - 22-32 kW

Może ktoś zna jeszcze inne dobre kotły. Problem jest też taki, że nie mam zbyt dużej kotłowni ok6m.

Powiedzcie który piec jest godny zainteresownia.

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja mam TERMO-TECH typ EKO-TECH 26kW , grzeje od października, ogólnie kociołek niezły , nie mam zastrzeżeń , wykonanie i parametry ok, dobry sterownik. Kocioł jest dosyć spory , mam kotłownię 10 m kw. i jest dobrze , ale na 6-ciu metrach tez powinien sie zmieścić bez problemu , jakbym miał teraz kupować to chyba zrecydowałbym się na Kocioł żeliwny FAKORA KZR-25kW, bo żeliwny , czyli trwalszy wymiennik , może pracować w niższej temperaturze bo zjawisko roszenia nie jest dla niego tak szkodliwe jak dla kotła stalowego .

Reasumując z Termo-Techa jestem zadowolony , a jakbym miał wybierać jeszcze raz , to chyba brałbym Fakorę

Dołączę się do wątku...

- jak wygląda sprawa spalin w takich kotłach, chodzi mi czy nie są uciążliwe dla sąsiadów ?

Mam w planie zagospopdarowania zapisane,że kotłownia ma być zasilana gazem lub olejem.Gazu nie ma i szybko nie będzie,a olej ze względu na cenę odpada, więc przyglądam się temu groszkowi.

Pozdrawiam Wojtek

Dla sąsiadów kocioł na groszek raczej nie jest zbyt uciążliwy - w porównaniu z kotłami na miał, węgiel czy drewno. Dymi się tylko przy rozpalaniu, potem tego dymu nawet nie widać. A wiadomo, że kocioł na groszek rozpalasz raz - dwa na sezon. Chyba, że całkiem o nim zapomnisz i nie zasypiesz podajnika. No i oczywiście gdy chcesz go wyczyścić.

My mamy kocioł Sas z Buska Zdroju. W sumie jesteśmy b. zadowoleni. Jest dużo tańszy od innych kotłów na groszek a od większości przereklamowanych o wiele solidniej wykonany. Ma głęboki popielnik i wyczystki w dostępnych miejscach (w przeciwieństwie do np. Hefa).

Mam jeszcze do Ciebie pytanko - jaki przekruj ma komin do tego pieca

komin mam 14 x 27 cm , z tego co wiem, to taki kanał przy tej mocy kotła to minimum, czopuch piecza ma 22 x 22 cm , więc w mniejszy kanał nawet nie byłoby go jak włożyć.

Co do dymu , i uciążliwości, to nie ma z tym problemu, jak kocioł działa to niemal nie widać dymu , tylko troche dymi jak się rozpala , lub jak się wyłacza nadmuch , wyedt troche dymu jest , a tak na codzień to go nie widać , tylko przy wilgotnej pogodzie widać z komina taki dymek coś podobnego jak przy kotle na olej.

http://www.allegro.pl/item164430250_kociol_kotly_pleszewskie_piec_z_podajnikiem_19kw.html

A co myślicie o tym kotle do którego link podałam powyżej? Allegro zapchane jest kotłami z Pleszewa....nie znalazałm zbyt wielu opini na forum na temat tego kotła....może ktoś coś o tym wie?

• 4 months później...

Co do górnego lub dolnego spalania to fachowcem nie jestem ale jeżeli już to retortowy jest "dolno". Sebo8877 się na tym zna. U mnie na pokładzie kocioł Malejka. Jest mało popularny ale jestem bardzo zadowolony.

Zalety:

- grzeje - czyli robi dobrze to, za co mu zapłacili,

- duże drzwiczki na poziomie retory

- duże drzwiczki do popielnika

- duża klapa na górze udostępniająca kocioł do czyszczenia - kocił trzeba czyścić więc dostępność powierzchni do czyszczenia jest b. ważna.

- palenisko z płomienicówkami

- wygodna duża klapa do zasypywania podajnika

Retortowiec jest zdecydowanie ekologiczny a uciążliwość dla sąsiadów jest zerowa. Naprawdę trzeba się mocno wpatrywać w komin żeby coś zauważyć.

Niestety moi sąsiedzi są zdecydowanie tradycjonalistami... dziś dali czadu z kominów tak, że nie było czym oddychać. Daj Boże że stopniowo ich świadomość wzrośnie a zasobność portfela pozwoli szarpnąć się na retortę.

Kotły stanowią konstrukcję stalową spawaną, gdzie zrealizowana jest wysokoefektywna technika górnego spalania. Wyposażone są w samo oczyszczające się palenisko retortowe, do którego podawane jest paliwo z zasobnika za pomocą podajnika ślimakowego.

To opis Kocioł TERMO-TECH typ EKO-TECH - po przeczytaniu tego nasunęło się to pytanie

Miałem piec Hef, wszystko fajne z wyjątkiem czyszczenia co 4-6 tyg. Po takim czyszczeniu wyglada sie jak .....

no właśnie, czyszczenie kotła to istna wada , i napewno nie zrobisz tego przed wyjściem do pracy :D

No ale czyszczenie dotyczy wszystkich kotłów, nie tylko firmy Hef :)

To ja z troszku innej beczki...

Jako budowlany myśliwy (taki od myślenia) zastanawiam się nad różnymi kwestiami. Jedną z nich jest ogrzewanie (moje posty w tym temacie przewijają się tu i tam). W moich koncepcjach grzewczych dosyc sporą popularnością cieszy się kocioł na ekogroszek. Szkopuł z tym że wiele projektów (w tym upatrzone przeze mnie) nie szczyci się wielkością kotłowni...

Moje niewinne pytanko jest takie - jakie są zalecenia/wymagania dotyczące posadowienia takiego pieca, odległości od ścian kotła, podajnika i tym podobnych ??? W ofercie jest dosyc szeroki wybór kociołków na ekogroszek i tym samym różne są ich wymiary, ale zawsze lepiej wiedziec wcześniej.

A tymczasem wracam do poszukiwania informacji, nie tylko na temat kociołkuff :D

mnie też cały czas gnębi pytanie dotyczące jaki kocioł?

Nie chodzi tu o firmę a o fakt że przed rozpoczęciem budowy i na początku na 100% miał być z podajnikiem. A w trakcie budowy sąsiedzi, hydraulicy i wile wiel osób poleca mi bez podajnika i mam dylemat

bez podajnika tańszy, ale bardziej kłopotliwy w obsłudze, trzeba codziennie tam zaglądnąć, ja też się wahałem, ale wybrałem z podajnikiem i jestem zadowolony , zaglądam do kotła w lecie raz na miesiąc , w zimie co tydzień , czyli można na długo zapomnieć że ma się piec w domu.