Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto zamawiać kosztorys?

Kupować kosztorys?  

31 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kupować kosztorys?

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie.

Kosztorys podstawowy cena ok. 200pln

Zamierzam budować za rok na wiosnę, więc wiem że ceny ulegna zmianie i to pewnie diametralnie, ale tak sobie pomyslałem, że dobrze było by mieć przedmiar do porównania z kosztorysami wykonawców.

Czy dobrze rozumuję?

Jeśli nie to wyprowadźcie mnie z błędu.

Sławek

Pytanie jak w temacie.

Zamierzam budować za rok na wiosnę, więc wiem że ceny ulegna zmianie i to pewnie diametralnie, ale tak sobie pomyslałem, że dobrze było by mieć przedmiar do porównania z kosztorysami wykonawców.

Czy dobrze rozumuję?

Sławek

to wyrzucanie pieniędzy w błoto - co Ci da kosztorys na 250 000 jak wszyscy wykonawcy będą chcieli 300 000 i nikt taniej nie zrobi? powiesz im, ze masz kosztorys na 250 000 to Cie wyśmieją

jedyne co warto zrobić to wyceny prac z wielu firm i porównywać

Pozdrawiam

Jak najbardziej warto! To nie jest żadne wyrzucanie pieniędzy w błoto!

W kosztorysie zrobionym przez biuro projektowe, nie chodzi wcale o ich wyliczenia związane z kasą. Tu najważniejsze jest to, że masz szczegółowe zestawienie wszelkich powierzchni, użytych materiałów. Np. powierzchnie ścian zewnętrznych - nie musisz ślęczeć nad projektem i je zliczać, tylko mnożysz przez zużycie danego materiału na m. kw. i lecisz do hurtowni zamawiać. Mnie bardzo ułatwił budowę. A kupiłem go za namową znajomych, którzy pożałowali tych paru złotych i potem bardzo narzekali.

Nie warto, co z tego że mam ten kosztorys. Z niektorych materiałów zrezygnowałam ze wzgledu na rozsnące ceny. Za półroku ceny wzrosły o jakieś 40%, robocizna tak samo. A ilości tobie obliczy hurtownia, w której będziesz sie zaopatrywał. Musza być dokładni, gdyz wiele hurtowni przyjmuje zwroty nadwyzek.

Pozdr. Natalia

Nie warto, co z tego że mam ten kosztorys. Z niektorych materiałów zrezygnowałam ze wzgledu na rozsnące ceny. Za półroku ceny wzrosły o jakieś 40%, robocizna tak samo. A ilości tobie obliczy hurtownia, w której będziesz sie zaopatrywał. Musza być dokładni, gdyz wiele hurtowni przyjmuje zwroty nadwyzek.

Pozdr. Natalia

Kto płaci za transport tych nadwyżek? Spada to na barki inwestora.

Tak to prawda. Właśnie dostałam wyceny z 2 hurtowni i różnica w ilościach betonu komorkowego wyniosła prawie 500szt. :o Właśnie ta mniejsza ilość jest w kosztorysie, ale też nie dokładnie prawie paletę wiecej chce mi hurtownia wciznać.

Tak myślę kto bardzo dokładnie może to obliczyć? Kierownik budowy, murarz?

Bo ja nie bardzo, gubię się w tym. :roll:

Pozdr

Jeżeli jesteś w stanie zbudowac w jednym sezonie to masz przynajmniej orientacje ile wyniesie twój przyszły dom. Lecz jeżeli budowe rozkładasz na dłuższy czas to mozna sie lekko zgarbić lawinowo rosnącymi cenami o braku niektórych materiałów nie wspomne. Ja nie robiłem kosztorysu. Mam gdzie mieszkać nie mam więc takiego ciśnienia. Po stanie surowym sobie dopiero skalkuluje cennik materiałów wykończeniowych bo na tym można zaoszczędzić.

Warto zrobić samemu :wink: Tylko niestety trzeba miec dużą wiedzę budowlaną, potrafić czytać rysunek techniczny i umieć liczyć.

W celu ułatwienia sobie roboty przełożyłem projekt papierowy na model 3D. Mając go (oraz np. excela) zliczanie ilości materiałów jest już bajecznie proste.

pozdrawiam

Konrad

Oczywiście że warto zrobić.Pod warunkiem że właśnie zaczynasz budowę.Chodzi o aktualność cenników.Ja tak zrobiłem i obserwowałem co jest za drogo a co podejrzanie tanio.Kosztorys pozwala kontrolować koszty realne a nie "życzeniowe"oraz oceniać czy majster nie chce za dużo.A i tak przekroczyłem budżet o 7 % ( przy stanie surowym otwartym ).

Pozdr. Natalia

Myśle ,że Pani Natalia posiadła magiczą umiejętność mnożenia i potrafi np. zamiast 6,60 zł za bloczek BK wstawić 7,20 i sprawdzić zmienioną wartość. Najważniejszy jest jednak przedmiar i ułatwienie rozliczania i zamawiania robót i materiałów - można uniknąć grubych błedów. Natomiast jeśli ktoś liczy na to,że podrzuci wyklonawcy projet a ten wykona przedmiar i kosztorys za darmo może tylko spotkać się z śmiechem.

Szanowny Panie GENO,

ja pisze tylko o własnych doswiadczeniach: mam w projekcie ścianę fundamentową 1.81 m, która po rozmowach z wykonawca, kierbudem oraz innym architektem zdecydowałam sie zmniejszyć o 0.81m. Czyli przedmiar robot już jest nieaktualny,strop na poddasze prawdopodobnie bedzie drewniany, a kosztorysie jest obliczenie monolitycznego itd itd. itd.

Ja nie licze na darmową robotę(gdyż mam ten kosztorys), liczę jednak na brak sarkazmu osob którzy POSIADLI MAGICZNĄ UMIEJĘTNOŚĆ budowania i doradzania w tym temacie.

Z szacuneczkiem. Natalia :D

Szanowny Panie GENO,

ja pisze tylko o własnych doswiadczeniach: mam w projekcie ścianę fundamentową 1.81 m, która po rozmowach z wykonawca, kierbudem oraz innym architektem zdecydowałam sie zmniejszyć o 0.81m. Czyli przedmiar robot już jest nieaktualny,strop na poddasze prawdopodobnie bedzie drewniany, a kosztorysie jest obliczenie monolitycznego itd itd. itd.

Ja nie licze na darmową robotę(gdyż mam ten kosztorys), liczę jednak na brak sarkazmu osob którzy POSIADLI MAGICZNĄ UMIEJĘTNOŚĆ budowania i doradzania w tym temacie.

Z szacuneczkiem. Natalia :D

Szanownia Pani Natalio!

Śmiem twierdzić ,iż przy udziale magicznej zdolności mnożenia oraz kosztoryswoi z przedmiarem jest Pani w stanie dokonać oceny kosztów każdej zmiany (w zakresie projektu) choćby z racji tego,że w kosztorysoie zawarta jes cena jednostkowa roboty czyli np. wykonanie 1 m2 ściany fundamentowej i przy pomocy magicznej zdolności mnożenia + arkusz kalkulacyjny czy ołówek i kartka można zawsze dokonać oceny zmiany wartości a dodatkowo idąc na spotkanie z przyszłym wykonawcem można mieć wyobrażenie w kwestii realnej ceny i miec mozliwości prawidłowego doboru wykonawcy pod względem cenotwórczym - nie potrzeba wtedy wieczego zaglądania na forum i pytania "55 tys. za stan surowy?Dużo czy mało?"

Niestety jednak nie każdą zmianę można w ten sposób potraktować ale to już wynika nie z błedu wykonania przzedmiaru/kosztorysu tylko ingerencji inwestora - po to jest etap adaptacji aby w jego trakcie doknywać zmian a nie za 5 dwunasta - nie liczę drobnych , nieistotnych zmian np. w układzie ścian działowych.

miemożliwe, nie wierzę :-?

dwie stówki nie majątek a przedmiar z tego przyda się niż potem, jak napisał Geno

POMOCY!!! strop drwniany zamiast żelbetowego - róznice w cenie

Pytanie jak w temacie.

Czy dobrze rozumuję?

Sławek

Czy kupowac???

200PLN to zadne pieniadze.Bylem z projektem w biurze projektowym w tej sprawie,krzykneli 1.500PLN.

To jest tylko ankieta, nie rzeź... :roll:

nikt tu kiełbasy z nikogo nie robi :D

prosta sprawa: adoptujesz projekt do swoich potrzeb, można to zrobić i z kosztorysem,

powtórzę się: dwie stówki to pikuś, więcej z tego korzyści niż kosztów

a jak chcesz taki porządny Kosztorys to cena jego już będzie inna i po zmianach dokonanych w projekcie

Jak najbardziej warto! To nie jest żadne wyrzucanie pieniędzy w błoto!

W kosztorysie zrobionym przez biuro projektowe, nie chodzi wcale o ich wyliczenia związane z kasą. Tu najważniejsze jest to, że masz szczegółowe zestawienie wszelkich powierzchni, użytych materiałów. Np. powierzchnie ścian zewnętrznych - nie musisz ślęczeć nad projektem i je zliczać, tylko mnożysz przez zużycie danego materiału na m. kw. i lecisz do hurtowni zamawiać. Mnie bardzo ułatwił budowę. ....

O przepraszam. Taki kosztorys to jest gotowy nawet w projektach z gazety za 1200zł.

Wystarczy ceny wpisać samemu.

I bardzo dobrze bo ceny zmieniaja się znacznie miedzy np: kwietniem a grudniem.

Zlecanie firmie wpisywania tych cen to nie tylko marnowanie pieniędzy ale czyste lenistwo.

Dla oszacowania cen z grubsza wystarczy siąść jeden wieczór i ceny sprawdzić w internecie. Oczywiście nie będzie to super dokładne bo w swojej hurtowni niektóre rzeczy będą droższe ale za to niektóre da się kupic taniej.

Kosztorysant z firmy wcale lepiej tego nie zrobi.

Kosztorys daje nie tylko wiedzę o czekających nas kosztach, ale też podaje przedmiar ilościowy na zapotrzebowanie materiałów z podziałem na poszczególne etapy budowy. W wypadku zmiany koncepcji w trakcie budowy łatwo jest, opierając się na istniejącym kosztorysie, wykonać aneks do kosztorysu i wyliczyć różnicę do dopłaty czy zwrotu w materiałach i robociżnie.

Dużo łatwiej jest też zamawiać materiały i kontrolować ich zużycie na budowie. Pamiętajmy jedną rzecz - hurtownia, wykonawca i inni pośrednicy chcą zarobić - nic nie zrobią za darmo. Hurtownia zawsze dąży do sprzedarzy materiałów z pewną nadwyżką - raptem co 10 klient odwozi nadwyżkę, reszta stwierdza że się jeszcze może przydać i leży w kącie. Wykonawca też chce zarobić, jak u Ciebie zostanie coś w zapasie, to może pojechać na inną budowę tego samego wykonawcy - nadwyżki trzeba zagospodarowywać :evil: po co mają się marnować.

Dlatego kosztorys jest niezmiernie istotną rzeczą w całym etapie budowy. Ponadto, dobry, pełen kosztorys z przedmiarem do tanich nie należy - ceny wachają się od 600 zł w górę w zależności od wielkości budynku, technologii i kosztorysanta - duży wpływ ma też region kraju biura kosztorysowego :) Tak więc podliczając cały wywód 200 zł to nie majątek a na pewno dużo łatwiej będzie się budować..