Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto zamawiać kosztorys?

Kupować kosztorys?  

31 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kupować kosztorys?

Recommended Posts

Przedmiar wielkości, powierzchni - to jedyne do czego się może przydać kosztorys. Ale i to jest zawodne. Faktyczne zużycie materiałów może być zdecydowanie różne od obliczonego. Na przykład: w moim stropie w magiczny sposób zmieściło się o 1 m sześcienny betonu więcej, niż wynika z obliczeń. Drugi przykład: kiepski blacharz zużył o ... (nie pamiętam ile) więcej blachy, niż możnaby zużyć, gdyby tylko trochę pogłówkować. Trzeci: za chwilę przychodzi glazurnik i dopóki nie sprawdzi powierzchni, na których będzie układał płytki nie zaryzykuję kupna kleju/zaprawy. Jeśli będzie musiał narobić różnice poziomu lub wyprostować kąty, to zużycie wzrośnie o 100%. Jak przycinać płytki od razu mu sam narysuję, bo inaczej to, co zamówiłem by nie starczyło. Wiem, bo to samo przerobiłem wcześniej na bardzo drogim styrodurze.

Kolejna rzecz - dla "panów" to żaden problem zrobić sobie fest ognisko z naszego drewna szalunkowego, zostawić do wiecznego wyschnięcia 1/2 bańki preparatu za ciężkie pieniądze albo poczęstować parę worków zaprawy deszczem.

Oczywiście można od razu przyjąć zapasy po 10-20% i pozwolić wykonawcom szaleć. Ale jak się kupuje dobre=drogie materiały, to może mieć znaczący wpływ na koszt domu.

Jednym słowem - powinny istnieć dwa warianty kosztorysu - dla leniwych (przepraszam - zapracowanych i nie mających czasu) i aktywnych inwestorów.

O przepraszam. Taki kosztorys to jest gotowy nawet w projektach z gazety za 1200zł.

Wystarczy ceny wpisać samemu.

I bardzo dobrze bo ceny zmieniaja się znacznie miedzy np: kwietniem a grudniem.

Zlecanie firmie wpisywania tych cen to nie tylko marnowanie pieniędzy ale czyste lenistwo.

Dla oszacowania cen z grubsza wystarczy siąść jeden wieczór i ceny sprawdzić w internecie. Oczywiście nie będzie to super dokładne bo w swojej hurtowni niektóre rzeczy będą droższe ale za to niektóre da się kupic taniej.

Kosztorysant z firmy wcale lepiej tego nie zrobi.

Ludzie co wy tak się tych cen uczepiliście. Tu chodzi jak to wyżej fachowo nazwano o przedmiar robót. Przedmiar z cenami za materiały i robociznę = kosztorys. I jest to istotne gdy ogłosicie przetarg na budowę swojego domu. Wtedy wykonawcy przedstawiają swoje kosztorysy a wy przebieracie jak w ulęgałkach. Wiemy, że jednak to jest nierealne!

Pracownia, w której kupowałem projekt dodatkowo za kosztorys żądała 200 zł. Udało mi się wytargować i dostałem go za darmo. Przysłali wydruk plus plik w formacie programu do kosztorysowania "Zuzia". I dla mnie w tym całym kosztorysie najważniejszy był przedmiar robót i z niego korzystałem. Ceny mnie nie interesowały. Je z każdą hurtownią negocjowałem oddzielnie.

Dodam jeszcze, że przedmiar dla danego projektu robiony jest tylko raz (jak nic nie zmieniają), a ceny aktualizują zdaje się raz na kwartał i trwa to około minuty i wtedy wychodzi w miarę aktualny kosztorys. Ja nie musiałem zlecać pracowni projektowej robienia specjalnie dla mnie kosztorysu. I jeśli ktoś chce za to więcej pieniędzy niż 200 zł to jest zwykłe naciąganie.

Powtórzę się.

Taki kosztorys bez cen który zawiera tylko zestawienie ilości materiałów i czasu robocizny gdzie w puste komórki samemu wpisuje się ceny jest w gotowym projekcie za darmo

Więc ja rozumiem ze jak jest pytanie czy zlecać kosztorys płatny to raczej tyczy się to kosztorysu z cenami bo bez mamy już w projekcie.

A taki kosztorys bez cen to moim zdaniem zasrany obowiązek projektanta.

jak ma model domu to zliczenie powierzchni ścian jest proste jak budowa cepa

Konstruktorzy mechanicy zawsze wpisują dane w postaci masy, materiału itp więc budowlani powinni wpisywać takie dane odnośnie domu

Powtórzę się.

Taki kosztorys bez cen który zawiera tylko zestawienie ilości materiałów i czasu robocizny gdzie w puste komórki samemu wpisuje się ceny jest w gotowym projekcie za darmo

Więc ja rozumiem ze jak jest pytanie czy zlecać kosztorys płatny to raczej tyczy się to kosztorysu z cenami bo bez mamy już w projekcie.

A taki kosztorys bez cen to moim zdaniem zasrany obowiązek projektanta.

jak ma model domu to zliczenie powierzchni ścian jest proste jak budowa cepa

Konstruktorzy mechanicy zawsze wpisują dane w postaci masy, materiału itp więc budowlani powinni wpisywać takie dane odnośnie domu

Wstawienie norm nakładów robocizny już wymaga więcej czasu :wink: - jabko duży jesteś to wiesz,że nikt Ci nic za damo robić nie będzie, nie będe towrzył tu elaboratu o produktach ,które same w sobie są tanie a zarabia się na dodatkach :wink: .

Nikt nie wymienił pomocnej opcji przedmiaru - tj. wykaz robót ,który eliminuje później problemy w stylu "tynkarz zapomniał o ościeżach i chce kasę a ja nic o tym nie wiedziałem :cry: " Pomaga skonstruować umowę.

Inna rzecz,że przedmiar z gotowca jednak z reguły będzie się dosyć mocno różnił od realnego z prozaicznych powodów.

Przedmiar wielkości, powierzchni - to jedyne do czego się może przydać kosztorys. Ale i to jest zawodne. Faktyczne zużycie materiałów może być zdecydowanie różne od obliczonego. Na przykład: w moim stropie w magiczny sposób zmieściło się o 1 m sześcienny betonu więcej, niż wynika z obliczeń. Drugi przykład: kiepski blacharz zużył o ... (nie pamiętam ile) więcej blachy, niż możnaby zużyć, gdyby tylko trochę pogłówkować. Trzeci: za chwilę przychodzi glazurnik i dopóki nie sprawdzi powierzchni, na których będzie układał płytki nie zaryzykuję kupna kleju/zaprawy. Jeśli będzie musiał narobić różnice poziomu lub wyprostować kąty, to zużycie wzrośnie o 100%. Jak przycinać płytki od razu mu sam narysuję, bo inaczej to, co zamówiłem by nie starczyło. Wiem, bo to samo przerobiłem wcześniej na bardzo drogim styrodurze.

Kolejna rzecz - dla "panów" to żaden problem zrobić sobie fest ognisko z naszego drewna szalunkowego, zostawić do wiecznego wyschnięcia 1/2 bańki preparatu za ciężkie pieniądze albo poczęstować parę worków zaprawy deszczem.

Oczywiście można od razu przyjąć zapasy po 10-20% i pozwolić wykonawcom szaleć. Ale jak się kupuje dobre=drogie materiały, to może mieć znaczący wpływ na koszt domu.

Jednym słowem - powinny istnieć dwa warianty kosztorysu - dla leniwych (przepraszam - zapracowanych i nie mających czasu) i aktywnych inwestorów.

Ja za bardzo nie rozumiem co ma kosztorys do błędów wykonawcy?