Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki system alarmowy przy kotach w domu

pandusia

Recommended Posts

Ja mam dwa koty i całkiem niedawno załozylismy alarm.Odradzono nam czujki tzw. na zwierzęta, bo mają jakis miernik ochrony, który podawany jest w kg dla zwierzat i ich wzrostu.Generalnie, koty są małe.Ale koty lubia sobie poskakac po meblach, stołach i czujka moze go odczytac nie jako zwierze.Mamy przede wszystkim konktraktony w oknach i drzwiach (super sprawa, w nocy mozna chodzic po domu i nie trzeba sie martwic ze ojej chcialabym sie napic a obudze wszystkich jak bede wyłanczac alarm, ), poza tym czujkę stłuczeniową, w garazu specjalną "garażową" i ganku normalna na ruch - tam i tak koty nie wchodzą, bo zamykamy te drzwi chocby ze wzgledu na zimno, oraz wsypialniach normalne czujki na ruch, ponieważ w nocy ta strefa i tak jest wyłączona z ochrony, a jak wychodzimy z domu to pilnujemy by drzwi do sypialni zamknąc.Korzysc podwojna bo pupile nie wylegują sie w naszej pościeli. Moje koty są domowe w 100% i na dwór ich nie wyganiam "od tak sobie", wychodzą najwyżej w naszym towarzystwie.

Witam serdecznie forumowiczów i mam pytanie, może ktoś ma w domu koty i system alarmowy.Jaki jest sposób, żeby załączyć alarm i pozostawić koty w domu, i nie powodować uruchamiania alarmu.

Pozdrawiam :D

Witam.

Generalnie tylko system obwodowy zapewni Ci brak fałszywych alarmów oraz komfort i bezpieczeństwo.

System obwodowy, to np. czujniki kontaktronowe wykrywające otwarcie każdego okna i drzwi oraz do tego albo akustyczne czujki zbicia szybyby (słyszące dźwięk bicia szyby) lub skuteczniejesze czujki inercyjne montowane na każdym oknie i drzwiach. Przy zastosowaniu czujek inercyjnych wykrywana jest już próba włamania (uderzenia w okno, wbijanie łomu, itp.).

Przy uzbrojonym systemie obwodowym można swobodnie przemieszczać się po domu. Sypialnie również są pod ochroną (to też ważne!). Przy odpowiednim montażu czujników kontaktronowych można przy uzbrojonym systemie uchylać okna.

Proponuję lekturę wątku: Instalacja alarmowa raz jeszcze Tam doczytasz resztę :)