Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Proszę o opinie w następującej sprawie. Jestem na etapie zakupu projektu. Zdecydowałem się na projekt klasyka:

http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=288. Koszt projektu to 1817zł. Adaptacja bez nanoszenia zmian ok 800zł. Wiadomo, ze zmiany zawsze są i koszt projektu wyniesie ponad 3 tyszł. Moje pytanie brzmi, czy nie lepiej skorzystać z biura projektowego które zaprojektuje projekt wg naszych upodobań wraz z adaptacją do panujących warunków. Zapytałem się biura projektowego:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=408130574

Mogą wykonać taki projekt jak Klasyka którą chcę, ze zmianami jakie chcę i z adaptacją w cenie 2400-2600zł. Czy warto skorzystać z takiej oferty czy lepiej skorzystać z gotowego projektu i dokonać adaptacji?

Moje zmiany w stosunku do gotowego projektu:

- ściany dwuwarstwowe

- likwidacja 3 okien

- łuk nad wejsciem do domu i nad tarasem (w projekcie gotowym ponoć nie ma łuków)

Pozdrawiam

Hugo

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ad Hugo

Witam

Co do projektów indywidualnych jeśli nie masz znajomego architekta to ceny wachają się 10-15tyś. Co do ceny jaką proponują to jest coś nie tak, czy są zaprojektowane wszystkie instalacje: CO, H2O, sanitarna, elektryczna a jak reszta?

Co do Twoich zmian to są znikome zmiany i ja osobiście nie kombinowałbym

Takie moje zdanie Pozdrawiam Dj_

ściany dwuwarstwowe są wg projektu,

łuki są w projekcie

zostaje tylko likwidacja okien

Pozdrawiam

W projekcie masz ścianę jednowarstwową. A łuki, owszem są. Nad drzwiami wejściowymi i nad oknem balkonowym (oba są lane). Hugo26 chodziło pewnie o dwa pozostałe łuki, które łączą się z filarami. A tych w projekcie nie ma. Oczywiście łuków a nie filarów. :wink:

Witam

Dzieki za informacje, zdecydowany jestem na projekt gotowy, chciałem tylko sprawdzić jak to jest z tymi indywidualnymi. Gosciu na allegro podaje ze wbrew pozorom wychodzi taniej wiec dało mi to do myślenia.

Wolę jednak sprawdzony gotowiec niż potem użerać się z kazdym drobiazgiem, nawet gdyby wychodziło taniej w co wątpię.

Wg Was adaptacja ze zmianami które podałem ile powinna wynieść?

Pozdrawiam serdecznie wszystkich budujacyh Klasykę

Hugo

Witam ponownie

Proszę o informacje o koszty jakie ponieśliście podczas adaptacji projektu oraz przystosowania projektu do konkretnych warunków na działce?

Zrobiłem małe rozeznanie i przy założeniu wprowadzenia

niewielkich zmian w projekcie:

ściany dwuwarstwowe (w projekcie jest jednowarstwowa)

okno balkonowe proste (likwidacja łuku)

likwidacja okien owalnych, strychowych

zmiana drzwi wejściowych z łukiem i podświetleniami na prostokątne,

tradycyjne jednosegmentowe

odwrócenie schodów prowadzących na poddasze oraz zamiana z

drewnianych na betonowe

projektant wycenil adaptację na 3000zł. Wg mnie to bardzo drogo, razem z projektem to ok 4800zł.

Proszę o opinie.

Pozdrawiam

• 3 months później...

Witam.

Widze, że fundamenty wykonane bardzo starannie, jaki masz górny poziom fundamentów od poziomu ziemi pierwotnej, bo ze zdjec wnioskuje, ze podnosisz poziom gruntu?

Ja tez juz jestem po fundamentach, zacząłem, 20 listopada i robiłem z przerwami miesiąc sam z małą pomocą. Ocieplone, już zasypane piachem. Pozdrawiam Dj_