Fałatek 17.02.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 chcę wkrótce postawić płot drewniany,pełny,między mną a sąsiadem.Płot będzie miał 2 metry wysokości a sąsiad powiedział,że się nie zgodzi na to bo będzie mu zasłaniać widok z okna. A on ma dom 4 metry od granicy i okno w tej ścianie.Ja gdzieś czytałem,że do 2,20 nie trzeba zgłaszać budowy takiego płotu,ale jeśli sąsiad się nie zgodzi? I czy w ogóle może się nie zgodzić? Nie chcę mieć problemów,ale po prostu chcę trochę prywatności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 17.02.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Jeśli chcesz stawiać w granicy to tylko za porozumieniem stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fałatek 17.02.2007 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 za porozumieniem? a jeśli on stwierdzi,że mogę tylko na wysokość 1 metra ten płot postawić to muszę to zaakceptować? wg mnie to chore troche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 17.02.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Stawiaj 2.20 nie w granicy a 1mm od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 17.02.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Dokładnie. Jak na granicy, to kozty na pół z sasiadem i na zasodzie obopólnaj checi i zgody... Jak na swoim terenie (naprawdę wystarczy 1cm,ale sprawdź to b. dokładnie geodezyjnie) to 2.20 i sasiad może Ci... nagwizdać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 17.02.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 (naprawdę wystarczy 1cm,ale sprawdź to b. dokładnie geodezyjnie) Nie wystarczy. O ile się nie mylę conajmniej 50 cm jeśli nie 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.02.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 (naprawdę wystarczy 1cm,ale sprawdź to b. dokładnie geodezyjnie) Nie wystarczy. O ile się nie mylę conajmniej 50 cm jeśli nie 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 17.02.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 (naprawdę wystarczy 1cm,ale sprawdź to b. dokładnie geodezyjnie) Nie wystarczy. O ile się nie mylę conajmniej 50 cm jeśli nie 100.To bylaby jedna z wiekszych bzdur jakie mozna sobie wyobrazic . Chyba sie myslisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 17.02.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Tak mi brzęczy, ze w którymś muratorze było o ogrodzeniach i o tym ile trzeba sie odsunąć jak sie chce zrobić ogrodzenie 'na swoim' i z pewnościa było to dużo więcej niż 1 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.02.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Te wieksze odległości moga wynikać z dokładności obmiarów - no ale jesli nie ma konfliktu o przysłowiową miedze, to aspekt ten odpada.Druga sprawa, to umożliwienie dostepu do "drugiej" strony płotu np. dla przeprowadzenia konserwacji (np. malowania) - co w opisanej sytuacji jest istotne.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 17.02.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Zależy też od tego jak dużą masz działkę ( w sensie kompromisu jej pomniejszenia). Ponieważ mam około 3000 m2 to odsunąłem się 1 metr w celu:- jak napisał sSiwy12 – dostępu do ewentualnej konserwacji, koszenia trawy itd.- buduję na wsi i pomyślałem, że można zrobić przejście pomiędzy płotami (moim i ewentualnego przyszłego sąsiada) dla przechodzących – sam nie raz miałem problem, żeby dojść do znajomych i trzeba było zrobić dodatkowo 1 km na piechotę, bo akurat wszyscy się poogradzali na maksa – też przecież będę z tego korzystał. Wysokość akurat nie ma dla mnie znaczenia, bo na odległości 2 m od granicy posadziłem graby, które zamierzam pielęgnować do wysokości 2 m Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 17.02.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Jeśli chcesz stawiać w granicy to tylko za porozumieniem stron. A moj sasiad postawil takie ogrodzenie i nawet mnie nie pytal o zdanie. Pol murku jest po jego, pol po mojej stronie. Plot na samej granicy. Ja sie cieszylam, ze mam jedna strone ogrodzenia z glowy. A co ta zgoda musi byc na pismie czy wystarczy, ze powiem "tak zgadzam sie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 17.02.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.02.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Tak jak pisali poprzednicy - do 2,2m nie ma ani określonych (nigdzie) warunków, nie ma przepisów, nie jest konieczna zgoda sąsiada. No jeden warunek nie powinna to być "lita ściana"Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapelusik 17.02.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Aktualne przepisy ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURYz dnia 12 kwietnia 2002 r.w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Ogrodzenia § 41. 1. Ogrodzenie nie może stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa ludzi i zwierząt.2. Umieszczanie na ogrodzeniach, na wysokości mniejszej niż 1,8 m, ostro zakończonych elementów, drutu kolczastego, tłuczonego szkła oraz innych podobnych wyrobów i materiałów jest zabronione.3. Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą ogrodzeń wewnętrznych w zakładach karnych i aresztach śledczych. § 42. 1. Bramy i furtki w ogrodzeniu nie mogą otwierać się na zewnątrz działki i mieć progów utrudniających wjazd osób niepełnosprawnych na wózkach inwalidzkich.2. Zapory ruchome na przejściach i dojazdach powinny mieć oznakowanie widoczne w ciągu całej doby oraz sygnalizację świetlną lub dźwiękową zmiany położenia ich ramion. § 43. Szerokość bramy powinna wynosić w świetle co najmniej 2,4 m, a w przypadku zastosowania furtki jej szerokość powinna być nie mniejsza niż 0,9 m, przy czym na drodze pożarowej szerokości te regulują przepisy odrębne dotyczące ochrony przeciwpożarowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapelusik 17.02.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 I jeszcze: USTAWA z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: 23) ogrodzeń; Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga: 3) budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m Przepis, o którym ktoś wspomniał, że nie może być to "lita ściana", jest już nieaktualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 17.02.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Przepis, o którym ktoś wspomniał, że nie może być to "lita ściana", jest już nieaktualny. I nie musi być pół kilometra od granicy działki. Jeżeli musi być to robie płot na zawiasach otwieram na swoją część, maluje i zamykam. Pozdrawiam wszystkich normalnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 17.02.2007 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 A ja słyszałem, że jak robię płot od swojej północnej (sąsiada południowej) strony to są jakieś ograniczenia. Że ja nie mogę jakiegos tam płotu postawić, bo wtedy .. zacieniam działkę. Prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.02.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 WitamWybaczcie laikowi w tych sprawach, ale...Sporo mierzę różnych parametrów. Pewnie jest tak, że MUSI być jednoznaczna możliwość stwierdzenia - czy to stoi "na moim". W pomiarach geodezyjnych jest jakaś dokładność (nie znam, nie szukałem, może 0,5m?). Wyznaczona odległość postawienia płotu od granicy pewnie powinna być większa niż uchyb pomiaru. Wydaje mi się, że wystarczy dodać symboliczne 10cm do normatywnej dokładności pomiarów w terenie, z jaką są wykonywane i będzie dobrze.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 18.02.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 nie patyczkuj się z sąsiadem. Wstaw jeden centymetr od granicy, jeżeli ogrodzenie ma mniej niż 2,20m to sie nie masz o co martwić. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts