KrzysiekSM 01.06.2003 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2003 Jestem przed wyborem kotła COJaki?Buderus czy ViessamSą drogie czy warto za nie tyle zapłacićA może inna firmaProszę o poradę Pow grzewcza ok 180 m2Kocioł jednofunkcyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 01.06.2003 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2003 Polecam kocioł Vaillanta - VU PLUS 200 otwarta komora spalania 3636,93 brutto- VU PLUS 202 zamknięta komora spalania 3847,72 brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość _Becik 01.07.2003 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 VPS - podane ceny są katalogowe czy po rabacie? Jeśli po rabacie to po jak dużym? U nas powierzchnia grzewcza wynosi ok 125 m2. Sprzedawcy namawiają nas na VUI AQuaPLUS. Nam też się to cudo podoba, ale nie wiem czy nie za mocny dla naszego domku. U nas zapotrzeboiwanie na ciepło wyliczono na 10kW, ale przy warunakach -20 na zewn, +20 w środku. A jak będzie -5 na zewnątrz - to 10kW będzie za dużo . Więc może dla nas lepszy by był VU 120 PLUS: 6,5 –12 kW ?? Czy mógłbyś nam coś doradzić? Razem z ceną za komplet - kocioł + zasobnik + pokojówka + "co tam jeszcze potrzeba" ?? Pozdr. Becik. P.S. Sorry, że się nie zalogowałam, ale weszłam na ten wątek z wyszukiwarki będąc nie zalogowana i nie chciało mi się przechodzić po kolei wszystkich tych etapów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 02.07.2003 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Podnoszę wątek bo, z tego co widzę, VPS czasem tu zagląda, więc może odpowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 03.07.2003 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Vaillant Partner Serwis Podane ceny są cenami katalogowymi. aquaPLUS jest bardzo dobrym kotłem jego minimalna moc to 10 kW. Pakiet VU PLUS +zasobnik 120 = 5809,03Pakiet VU PLUS +zasobnik 150 = 6063,69Grupa bezpieczeństwa zasobnika = 272,85Regulator pogodowy VRC 410s =716,90 Osprzęt dodatkowy (pmpa cyrk ciepłej wody, naczynie przeponowe do cwu, kształtki, zawory, firtry itd) ok. 700-800 zł Ja osobiście wybrałbym aquaPLUS z zamknietą komorą spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 03.07.2003 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 To ja poryję trochę pod VPS'em Firma Vaillant zakupiła niedawno firmę Saunier Duval po to aby wykorzystać kilka ich patentów. Szyld Saunier Duval służy również do sprzedaży kotłów z niższego segmentu cenowego (co nie oznacza, że gorszych - to marketing ) - zresztą i SD i Vaillant należą do grupy Hepworth Proponuję się przyjrzeć kotłom: Themaclassic - jedno/dwu funkcyjny, komora otwarta/zamknięta 8-23 KW - 2.400,- pln Isomax - dwufunkcyjny z wbudowanym 42 l zasobnikiem płytowym 10-28 KW (stały wydatek CWU 19l.min) - odpowiednik AquaPlusa - 5.500,- ...i parę innych Do wszystkich kotłów płyta podłączeniowa za 250,- tygodniowy regulator pokojowy 300, pogodówka 500-600 Kompletna kotłownia z programatorem tygodniowym i pogodówką na ThemaClassicu z zasobnikiem wiszącym ISEA-IRMET 120-150 l wychodzi za niecałe 4 tys. Przed rabatami I nie jest to jakiś "wynalazek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 03.07.2003 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Jasiu, dzięki za odpowiedź. Już wczoraj znalazłam Twoje wypowiedzi na temat tych kotłów i nawet weszłam na ich stronę www. Jestem ciut rozczarowana ilością informacji jaką udało mi się tam uzyskać ( szczerze mówiąc więcej można się dowiedzieć z Twoich postów ) ale wysłałam już do nich zapytanie, mam nadzieję że w miarę szybko odpowiedzą... Czy mógłbyś napisać kto Ci te kotły polecił? I jakie jest u Ciebie zapotrzebowanie na ciepło? A może Ty znasz odpowiedź na nasze pytanie czy kocioł o minimalnej mocy 10kW nadaje się do naszego domku ( p. 3 posty wyżej ) Na VUI AquaPlus dostaliśmy cenę 4,8tys. pozdr. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacus 03.07.2003 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 VPS, jak będzie pracował taki kocioł przy stosunkowo wysokiej temperaturze zewnętrznej skoro jego minimalna moc wynosi 10kW?Czy będzie ekonomiczny?Jak właściwie dobrać moc kotła jeśli wyliczone zapotrzebowanie na moc (dla temperatur zewn:-20C/wewn:+20C) wynosi około 9kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 03.07.2003 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Dokładnie ci tego nie wytłumaczę bo nie mam dostępu do dokumentacji technicznej ale z tego co mi wiadomo wszystkie kotły SD mają bardzo podobną automatykę. Wszystkie regulatory działają na zasadzie włacz (gdy jest za zimno) / wyłacz (gdy jest za ciepło). Sam kocioł na podstawie badania temperatury wody na powrocie (i ewentualnie wskazań pogodówki) najpierw zmniejsza lub zwiększa moc (modulacja). Jeśli moc zostanie zmniejszona do minimum - wówczas kocioł się wyłączy. Teoretycznie istnieje ryzyko, że gdy towje zapotrzebowanie na CO jest bliskie mocy minimalnej kotła wówczas kocioł będzie się załączał i wyłączał. Ponoć SD tego nie robią bo są przed tym jakoś zabezpieczone, a pozatym dom nie ogrzewa się i nie ochładza tak szybko. Moje zapotrzebowanie na CO wyszło 12 kW Ale zapotrzebowanie na CWU jest znacznie wyższe - jeśli chcesz stosowac kocioł o tak małej mocy musisz postawić duży zasobnik CWU - 200 do 300l. Ta "nadmoc" jest potrzebna, zeby szybko dogrzać wodę w mniejszym zasobniku. PS. Właśnie dostałem ofertę od tej firemki internetowej - faktycznie dają 30% rabatu ! Musze pokazać to moim dostawcom - będą musieli wciągnąć brzuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 04.07.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Zwroc Jasiu uwage na moc minimalna - zdaje sie ze SD nie ma jej zbyt malej a to oznacza wzrost zuzycia gazu. Tez kiedys zastanawialem sie nad SD ale wybralem zestaw Termet Unico/Galmet ktory byl o ponad tysiac tanszy a funkcjonalnie identyczny a dodatkowo moc minimalna Termeta to 6,6kW - tego nie ma chyba zaden porownywalny cenowo producent. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 04.07.2003 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Tak Jasiu, chodziło mi właśnie o moc minimalną . Po co jest nadmoc - to ja wiedziałam, ale zminiejszenie mocy minimalnej przydałoby się do sytuacji gdy np jest noc - więc wszyscy po wieczornej toalecie grzecznie śpią i nie kręcą kurkami od kranów, na zewnątrz jest -2st, wewnątrz ma być np +18 no i wtedy to zapotrzebowanie może spaść poniżej 10kW. Jeśli SD jest zabezpieczony przed częstym załączaniem to jak on działa? Czy może zwiększa się tolerancja regulatora? A może VPS by napisał jak to wygląda w przypadku Vaillantów? A 30% rabatu to nie najgorzej No i jeszcze jedno pytanie: ja to ( SD ) się czyta ?? pozdr. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 04.07.2003 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 SD Themaclassic z otwartą komorą spalania (taki wybrałem) ma moc modulowaną w zakresie 8,4-23,6 kW. Czyli niewiele więcej. A zdecydowałem się na SD z powodu sympatycznej automatyki - mam system mieszany (grzejniki, podłogówka i kominek) i zależało mi na sterowaniu pogodowym z tygodniowym regulatorem pokojowym. SD to Saunier Duval Zabezpieczenie z tego co pamiętam działa na takiej zasadzie, że kocioł nie załączy się szybciej niż po jakimś czasie od ostatniego wyłaczenia. Zresztą - przy regulacji dzień(20)/noc(18) i współczesnych "ciepłych" domach kocioł przez zwiększą część nocy będzie całkowicie wyłączony. Na dzisiaj/jutro jestem umówiony z instalatorem i obiecuje, że przemagluje go na okolicznośc działania automatyki (już raz mi to objaśniał, ale było to 3 m-ce temu, a wmiędzyczasie tyle się działo, ze pozapominałem ) PS. To 30% to standard na wszystkie kotły i dla każdego - tyle, że doliczają 180,- zł "opłaty promocyjnej" - nie opłaca się więc kupować za mniej niż parę tysięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 05.07.2003 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 A propos - czy ktos kupil sobie lub uzywa Termeta Ecoterm (nowy kondensacyjny1-funkcyjny z zasobnikiem lub 2-funkcyjny) ?Cena samego kotla to cennikowo 6300 zl, wiec przebój, jesli idzie o kondensacyjne, nie ? Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacus 07.07.2003 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 W pewnej firmie uzyskałem informację, że gazowe kotły LUMO to produkty TERMETA firmowane przez LUMO. Czy ktoś z Was słyszał coś na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 07.07.2003 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 A propos - czy ktos kupil sobie lub uzywa Termeta Ecoterm (nowy kondensacyjny 1-funkcyjny z zasobnikiem lub 2-funkcyjny) ? Cena samego kotla to cennikowo 6300 zl, wiec przebój, jesli idzie o kondensacyjne, nie ? Krzysiek Bo ja wiem ? Kocioł SD ECOSY AS 24 E jednofunkcyjny kondensacyjny gazowy wiszący 6,5-24 kW, zapłon elektroniczny, zamknięta komora spalania kosztuje 5300 (+VAT). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 07.07.2003 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Dzieki, Jasiu - czy to jest cena z cennika czy po rabacie ?Wezme go pod uwage !(ciekawe, ile wyniesie cala kotlownia)W necie http://www.saunierduval.pl znalazlem, ze wymiennik jest ze stopuAl, czyli raczej grzejniki tez musialyby by Al .....Termet ma wymiennik ze stali nierdzewnej - to sie lepiej "komponuje" zestalowymi grzejnikami.A moze ktos ma ten SD Ecosy ? - bede wdzieczny za informacjeKrzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 07.07.2003 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 To jest cena jak najbardziej katalogowa. Patrz: http://www.systemgaz.republika.pl/Saunier_cennik1.htm odejmij od cen 30% rabatu i dodaj 180 zł (+VAT) to wyjdzie ci kompletna kotłownia kondensacyjna za 6.200 (brutto z regulatorem, zasobnikiem 150l i przydatkami koniecznymi do działania). Nie jestem w stanie porównać tego kotła z Termetem bo się "kondensatami" nie interesuje, ale ogólnie nie spotkałem się z negatywnymi opiniami o SD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p_wyr 07.07.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Mnie też interesuje piec co gazowy. Oczywiście buderus i vieseman są dla mnie za drogie i przyglądam się kotłom vaillanta oraz po kilku pozytywnych opiniach termetowi. Niestety remontuję stary dom i nie mam do niego żadnych planów i możliwości wyliczenia zapotrzebowania na ciepło. według jednego z "fachowców" moje 128 m.kw. + cwu potrzebują najmnijszego pieca vaillanta. Dostałem też propozycję zamiast zasobnika vaillanta kupno gazowego bojlera 150 l. za 1200 zł (american - czy coś podobnego). Czy ktoś ma doświdczeie z termetem.Szukam też pomocy w wyliczeniu zapotrzebowania na ciepło.PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 07.07.2003 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 No to ja wrzucę kamyczek do ogródka. Uważam, że bardzo dobrym kotłem jest Junkers Eurostar. Niestety kotły te oststnio zdrożały, ale można go kupić i tak w dobrej cenie. Piec sprawdzony, oszczędny i dobrze działający w CO do 150m. Myślę że może to być jakaś alternatywa. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 07.07.2003 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Eurostar to już klasa średnia Do 150 m2 wystarcza tańszy Euroline - nie ma kilku "ficzerów" (np.: brak szans na współpracę z pogodówką) ale jeśli komuś takie bajery nie są potrzebne to nie jest to IMHO zły wybór. Wogóle (gdzieś już o tym pisałem) mocno się splaskaciły cenniki - kotły podobnej klasy różnych producentów kosztują bardzo podobnie. Zaczynanie poszukiwania kotła od wyboru marki jest trochę głupie - ja radzę na kartce spisać wymagania: 1. Powierzchnia ogrzewana (tradycyjna, podłogówka, mieszana 2. Ilośc ujęć wody, domowników i ich zwyczaje 3. Pożądana automatyka (regulator, pogodówka) 4. Rodzaj przyłącza (komin lub jego brak) 5. Ilość miejsca na kotłownie I rozpisać konkurs ofert kompletnych kotłowni - zobaczycie, że po jakimś czasie dostaniecie kalkulacje od kilku instalatorów bazujące na różnych kotłach i różniące się o nie więcej niż 10% ceny. PS. A nalepka na kociołku to już doprawdy szczegół. Nalepcie dużego pokemona, a zobaczycie że dzieci będą chwaliły ten wbór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts