Gość 07.07.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Sprawdzam kolejne firmy i potwierdza się teza, że ceniki sa spłaszczone. Nawet viessman oferuje kocioł vitopend 100 z zasobnikiem 120 l i pokojówką za 6150 zł szukam też info na temat kosztów ogrzewania. Wiem, że w każdym domu inne ze względu na ... itd, itp, ale chciałbym mieć taką informację, bo każdy z instalatorów inaczej to liczy (hipotetycznie).PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 08.07.2003 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Dzieki Jasiu - rozmawialem jeszcze z instalatorami i tez mi zaproponowali SD Ecosy. Powiedzieli, ze wymiennik Al nie powinien niszczec w polaczeniu z grzejnikami stalowymi, jesli rurki sa z tworzywa - a ja ciagle nie bardzo jestem przekonany co do braku zagrozenia korozją ... O Termecie wyrazali sie niezbyt pochlebnie Tak wiec - jeszcze raz - prosze, jakby ktos mial jakąs opinie n/t kotlów Saunir Duval Ecosy lub Termet Ecoterm - proszę się dopisac - dzięki stokrotne ) Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 15.07.2003 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 No cóż, jeśli chodzi o kotły, to jestem całkowitym laikiem, ale dzisiaj byliśmy w hurtowni, gdzie kupowaliśmy kaloryfery. Rozmawialiśmy też, na razie niezobowiązująco, o kotłach. Sprzedający, zrobił na mnie pozytywne wrażenie zaangażowaniem, polecał właśnie Duvala a odradził Termeta (były w podobnej cenie). Tyle moge dodać w wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.07.2003 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Zwroc Jasiu uwage na moc minimalna - zdaje sie ze SD nie ma jej zbyt malej a to oznacza wzrost zuzycia gazu. Tez kiedys zastanawialem sie nad SD ale wybralem zestaw Termet Unico/Galmet ktory byl o ponad tysiac tanszy a funkcjonalnie identyczny a dodatkowo moc minimalna Termeta to 6,6kW - tego nie ma chyba zaden porownywalny cenowo producent. D. zuzycie gazu zalezy tez od sprawnosci przy tej minimalnej mocy. czasami przy wyzszej mocy i dzieki temu i sprawnosci w jednym kotle zuzycie gazu moze byc podobne jak przy mniejszej mocy i mniejszej sprawnosci. automatyka kotla powinna zawsze maxymalnie wydluzac czas prac kotla z maximum mocy (a jak to powninna robic to ... inna historia tzn wiele innych watkow na forum o tym bylo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 16.07.2003 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 No cóż, jeśli chodzi o kotły, to jestem całkowitym laikiem, ale dzisiaj byliśmy w hurtowni, gdzie kupowaliśmy kaloryfery. Rozmawialiśmy też, na razie niezobowiązująco, o kotłach. Sprzedający, zrobił na mnie pozytywne wrażenie zaangażowaniem, polecał właśnie Duvala a odradził Termeta (były w podobnej cenie). Tyle moge dodać w wątku Pewnie na Duvalu ma większą marżę. Stary numer. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 16.07.2003 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 Zwroc Jasiu uwage na moc minimalna - zdaje sie ze SD nie ma jej zbyt malej a to oznacza wzrost zuzycia gazu. Tez kiedys zastanawialem sie nad SD ale wybralem zestaw Termet Unico/Galmet ktory byl o ponad tysiac tanszy a funkcjonalnie identyczny a dodatkowo moc minimalna Termeta to 6,6kW - tego nie ma chyba zaden porownywalny cenowo producent. D. zuzycie gazu zalezy tez od sprawnosci przy tej minimalnej mocy. czasami przy wyzszej mocy i dzieki temu i sprawnosci w jednym kotle zuzycie gazu moze byc podobne jak przy mniejszej mocy i mniejszej sprawnosci. automatyka kotla powinna zawsze maxymalnie wydluzac czas prac kotla z maximum mocy (a jak to powninna robic to ... inna historia tzn wiele innych watkow na forum o tym bylo) realia sa takie ze praktycznie wszystkie kotly z otwarta komora spalania maja sprawnosc 90-92% przy mocy max. i zaden sie nie wychyla sie o wiecej niz 1%. W przypadku spadku mocy relatywnie spada sprawnosc kazdego kotla ale nie tak drastycznie by nie czerpac korzysci ze spadku mocy (sprawnosc spada mniej niz 10%). Tak wiec nizsza moc minimalna ZAWSZE oznacza mniejsze zuzycie gazu. Np. w przypadku dzisiejszych domow zapotrzebowanie na cieplo wynosi 10-13kW (w warunkach ekstremalnych !) a wiec jesli ktos ma kociol o mocy 10-24kW to kociol ten pracuje praktycznie caly czas z moca 10kW a wiec nieoptymalnie (niska sprawnosc) i nieefektywnie (zbyt duza moc). Sadze ze trend w kotlach bedzie w najblizszych czasach na zmniejszenie zarowno mocy maksymalnej jak i minimalnej. Bo to sie oplaca a duzej mocy do CO malo kto juz potrzebuje. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krs 17.07.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 A czy ktoś mógłby podzielić się doświadczeniami z użytkowaniem wiszących kotłów gazowych Ariston? Warto brać taki kocioł pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 17.07.2003 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 realia sa takie ze praktycznie wszystkie kotly z otwarta komora spalania maja sprawnosc 90-92% przy mocy max. i zaden sie nie wychyla sie o wiecej niz 1%. W przypadku spadku mocy relatywnie spada sprawnosc kazdego kotla ale nie tak drastycznie by nie czerpac korzysci ze spadku mocy (sprawnosc spada mniej niz 10%). masz jakies "dowody" na te 10%? z moich "badan" (pomiarow) praktycznych wychodzi ze przy minimalnych mocach rzedu polowy znamionowej sprawnosc spada ponizej 60% bezwzgl. Poza tym kazdy kociol (palnik) raczej ma inna sprawnosc przy tej polowie swojej mocy. Tak wiec nizsza moc minimalna ZAWSZE oznacza mniejsze zuzycie gazu. oczywiscie ze tak. ale nam chodzi o uzyskanie okreslonej ilosci ciepla z okreslonej ilosci gazu. Jesli nasz piec bedzie pracowal cala zime na 50% mocy ze sprawnoscia 60% a drugi bedzie pracowal (oczywiscie krocej) na 100% ze sprawnoscia 85% to drugi zuzyje mniej gazu i nie musi byc modulowany. Chce cie jedynie wyjasnic to co pomijasz przez swoje generalizowanie (np "ZAWSZE") Np. w przypadku dzisiejszych domow zapotrzebowanie na cieplo wynosi 10-13kW (w warunkach ekstremalnych !) a wiec jesli ktos ma kociol o mocy 10-24kW to kociol ten pracuje praktycznie caly czas z moca 10kW a wiec nieoptymalnie (niska sprawnosc) i nieefektywnie (zbyt duza moc). znow generalnie jesli kociol ma wieksza moc krocej pracuje aby uzyskac okreslona ilosc ciepla. poza tym jesli pracuje na max ma tez max sprawnosc. a automatyka ma tak nim sterowac aby przeregulowania byly jak najmniejsze a straty z nimi zwiazane mniejsze niz straty na modulacji. To jest to co nas "dzieli" - czy mniejsze sa straty na przeregulowaniach czy na modulacji ? prawda? Sadze ze trend w kotlach bedzie w najblizszych czasach na zmniejszenie zarowno mocy maksymalnej jak i minimalnej. Bo to sie oplaca a duzej mocy do CO malo kto juz potrzebuje. D. problem w tym ze przy CO i cwu zapotrzebowanie jest zmienne i w cyklu rocznym i dziennym. generanie zgodze sie z tym ze moc kotlow bedzie spadac ale w przyszlosci beda to wg mnie kotly kilkustopniowe (dzis technologia jeszcze jest droga), dzieki temu bedzie mozna uzyskac max sprawnosci i qasimodulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 17.07.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Tak - to co nas dzieli to straty na modulacji lub na regulacji. Ale zapytaj dowolnego instalatora czy producenta kotlow czy optymalnym jest aby moc minimalna kotla odpowiadala mniej wiecej zapotrzebowaniu na cieplo ? Bo kazdy odpowie ci ze w takim przypadku lepiej jest jak kociol ma mniejsza moc. Oczywiscie dla CW trzeba mocy wiekszej (chyba ze ktos ma duzy zasobnik i wtedy nie trzeba) i stad producenci dopasowyjac moc kotla do CW na poziiomie 20-24kW nie sa w stanie zapewnic optymalnych parametrow przy niskich mocach i moc min. ograniczaja. A wg mnie powinni skupic sie na minimalizowaniu mocy minimalnej. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 17.07.2003 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Kotły z otwartą komorą spalania mają niską sprawność przy mocy minimalnej podobno dlatego że kocioł ten zasysa zawsze stałą ilośc powietrza do spalania a kondensacyjny przez regulację obrotów wentylatora dostarcza zawsze tyle powietrza do spalania by samo spalanie było maksymalnie optymalne. Osiąga wtedy sprawność od 109 % przy 20 % mocy nominalnej do 107 % sprawności przy 100 % mocy palnika. A więc jego charakterystyka jest prawie całkiem płaska. (taki wykres sprawnosći jest podany w artykule o kotłach kondensacyjnych "Instalator" 1/2003). Ciekawe czy rzeczywiście przyczyną tego zjawiska jest większy przepływ powietrza przez kocioł ? Co o tym sądzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 17.07.2003 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Kotły z otwartą komorą spalania mają niską sprawność przy mocy minimalnej podobno dlatego że kocioł ten zasysa zawsze stałą ilośc powietrza do spalania a kondensacyjny przez regulację obrotów wentylatora dostarcza zawsze tyle powietrza do spalania by samo spalanie było maksymalnie optymalne. Osiąga wtedy sprawność od 109 % przy 20 % mocy nominalnej do 107 % sprawności przy 100 % mocy palnika. A więc jego charakterystyka jest prawie całkiem płaska. (taki wykres sprawnosći jest podany w artykule o kotłach kondensacyjnych "Instalator" 1/2003). Ciekawe czy rzeczywiście przyczyną tego zjawiska jest większy przepływ powietrza przez kocioł ? Co o tym sądzicie. A jak to jest dla kotłów z zamkniętą komorą? (nie kondensacyjnych) Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Zenobia 08.11.2003 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2003 Firma Saunier Duval od dawna sprowadza sprzet ze Słowacji, maja tam fabrykę z 90% udziałem ich kapitału dlatego cena asortymentu SD jest tak niska w stosunku do zachodnich, europejskich produktów. Najśmieszniejsze jest to, że prezes Duvala pani JB doprowadziła firmę SD na skraj bankructwa by z powodzeniem odsprzedać udziały w Hepworth dla Vaillanta. To wielka polityka Wielkich importerów interesuje tylko upchanie SD na polskim rynku do tego stopnia, że ukrywają fakt słowackiej natury kotłów z logo Duvala. Nawet firmie Mora zamkneli buźkę, by nie sprowadzali identycznego sprzetu, ale z logo MORA. Jaja co? Jak zwykle w stylu polskim. Sprawdz sam http://www.protherm.sk Jestem przed wyborem kotła CO Jaki? Buderus czy Viessam Są drogie czy warto za nie tyle zapłacić A może inna firma Proszę o poradę Pow grzewcza ok 180 m2 Kocioł jednofunkcyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Lis 09.11.2003 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 Napisałeś linkę do elektronicznego sklepu gazowniczego Web shop E-Sklep http://www.systemgaz.republika.pl ale oni są również projektantami i wykonawcami, mają 9 autoryzacji. Wiedziałeś o tym? Rozumiem, że idiotom i oszustom nie nadaje się certyfikatów, nie? Tam jest profesjonalna obsługa - sprzedają ten asortyment, którego Ty potrzebujesz, jak naprzykład części zamienne do palników gaz olej i kotłów grzewczych róznych producentów, są to importerzy z Niemiec, Włoch, Słowacji i Francji. Jest tam dostępny poradnik pisany przez inżynierów, wogóle przez osoby w wyższym wykształceniem. Można przeczytać gazetę branżową ewentualnie kupić książki o tematyce techniki grzewczej itp. Wiem o tym, że oni współpracują merytorycznie z czasopismem branzowym "Polski Instalator" i "Magazynem Instalatora" Czy uważasz, że jedyną metodą znaną u Ciebie, to drwienie tzw zmiękczanie przeciwnika? Sądzę, że powstanie takiej witryny internetowej pozwoli na uwolnienie sie Klientów od lokalnych pseudo instalatorów, wyroczni technicznych, tzw ogłupiaczy, a tak naprawdę od nieuków. Monopole dawno sie skończyły i kitu nie wstawiaj, że tylko lokalni instalatorzy wiedzą lepiej, a reszta to złodzieje. Kultura i dobre obyczaje to nadal rzadkość wśród instalatorów. Czy wiesz, że instalatorzy dzielą się na: hydraulików i gazowników? Sądzę, że Ty chyba należnych do grupy hydraulików w złym słowa tego znaczeniu. Jak jesteś taki Bosu z Kampinosu, to sam zdobądź 9 autoryzacji i będziesz się mądraluchował. Nie obszczekuj i nie siej złej propagandy, bo jak przesadzisz, to kto wie co bedzie dalej. Chyba demokracja jest przez Ciebie źle pojmowana. A propos 180 zł, była to opłata za magazyn w przypadku gdyby Klient zdecydował się odebrać własnym transportem zamówiona kotłownię z osprzetem i grzejnikami. Akcja promocyjna z wysokimi rabatami trwała do końca sierpnia 2003 i była zorganizowana za wiedzą i zgodą 9 importerów.... Jak nie umiesz ustawić pogodowego regulatora, to zajrzyj do instrukcji obsługi dołączanej do zakupionego sprzętu, jest ona pisana w języku polskim tak by każdy, nawet laik ją zrozumiał Ściskam, lokalnego guru - Jasia ze Szczecina (skąd Cię wydłubali?) SD Themaclassic z otwartą komorą spalania (taki wybrałem) ma moc modulowaną w zakresie 8,4-23,6 kW. Czyli niewiele więcej. A zdecydowałem się na SD z powodu sympatycznej automatyki - mam system mieszany (grzejniki, podłogówka i kominek) i zależało mi na sterowaniu pogodowym z tygodniowym regulatorem pokojowym. SD to Saunier Duval Zabezpieczenie z tego co pamiętam działa na takiej zasadzie, że kocioł nie załączy się szybciej niż po jakimś czasie od ostatniego wyłaczenia. Zresztą - przy regulacji dzień(20)/noc(18) i współczesnych "ciepłych" domach kocioł przez zwiększą część nocy będzie całkowicie wyłączony. Na dzisiaj/jutro jestem umówiony z instalatorem i obiecuje, że przemagluje go na okolicznośc działania automatyki (już raz mi to objaśniał, ale było to 3 m-ce temu, a wmiędzyczasie tyle się działo, ze pozapominałem ) PS. To 30% to standard na wszystkie kotły i dla każdego - tyle, że doliczają 180,- zł "opłaty promocyjnej" - nie opłaca się więc kupować za mniej niż parę tysięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Lis 09.11.2003 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 Napisałeś linke do elektronicznego sklepu gazowniczego Web shop E-Sklep http://www.systemgaz.republika.pl ale oni są również projektantami i wykonawcami, mają 9 autoryzacji. Wiedziałeś o tym? Rozumiem, że idiotom i oszustom nie nadaje się certyfikatów, nie? Tam jest profesjonalna obsługa - sprzedają ten asortyment, którego Ty potrzebujesz, jak naprzykład części zamienne do palników gaz olej i kotłów grzewczych róznych producentów, są to importerzy z Niemiec, Włoch, Słowacji i Francji. Jest tam dostępny poradnik pisany przez inżynierów, wogóle przez osoby w wyższym wykształceniem. Można przeczytać gazetę branżową ewentualnie kupić książki o tematyce techniki grzewczej itp. Wiem o tym, że oni współpracują merytorycznie z czasopismem branzowym "Polski Instalator" i "Magazynem Instalatora" Czy uważasz, że jedyną metodą znaną u Ciebie, to drwienie tzw zmiękczanie przeciwnika? Sądzę, że powstanie takiej witryny internetowej pozwoli na uwolnienie sie Klientów od lokalnych pseudo instalatorów, wyroczni technicznych, tzw ogłupiaczy, a tak naprawdę od nieuków. Monopole dawno sie skończyły i kitu nie wstawiaj, że tylko lokalni instalatorzy wiedzą lepiej, a reszta to złodzieje. Kultura i dobre obyczaje to nadal rzadkość wśród instalatorów. Czy wiesz, że instalatorzy dzielą się na: hydraulików i gazowników? Sądzę, że Ty chyba należnych do grupy hydraulików w złym słowa tego znaczeniu. Jak jesteś taki Bosu z Kampinosu, to sam zdobądź 9 autoryzacji i będziesz się mądraluchował. Nie obszczekuj i nie siej złej propagandy, bo jak przesadzisz, to kto wie co będzie dalej. Chyba demokracja jest przez Ciebie źle pojmowana. A propos 180 zł, była to opłata za magazyn w przypadku gdyby Klient zdecydował się odebrać własnym transportem zamówiona kotłownię z osprzetem i grzejnikami. Akcja promocyjna z wysokimi rabatami trwała do końca sierpnia 2003 i była skierowana do inwestorów niekoniecznie musiał to być instalator. Piszez o firmie System Gaz ... firemka, wolno Ci, bo cóż innego możesz zrobić jak tylko poszczekać. Ciekawe czy doniosłeś do przełożonych i co? Ukarali System Gaz? Z tego co wiem otrzymali nagrodę z firmy Buderus za akcję Lato 2003 z Buderusem, utrzymanie wysokich wskaźników sprzedaży oraz profesjonalizm serwisu gwarancyjnego i co Ty na to? Dokładnie ci tego nie wytłumaczę bo nie mam dostępu do dokumentacji technicznej ale z tego co mi wiadomo wszystkie kotły SD mają bardzo podobną automatykę. Wszystkie regulatory działają na zasadzie włacz (gdy jest za zimno) / wyłacz (gdy jest za ciepło). Sam kocioł na podstawie badania temperatury wody na powrocie (i ewentualnie wskazań pogodówki) najpierw zmniejsza lub zwiększa moc (modulacja). Jeśli moc zostanie zmniejszona do minimum - wówczas kocioł się wyłączy. Teoretycznie istnieje ryzyko, że gdy towje zapotrzebowanie na CO jest bliskie mocy minimalnej kotła wówczas kocioł będzie się załączał i wyłączał. Ponoć SD tego nie robią bo są przed tym jakoś zabezpieczone, a pozatym dom nie ogrzewa się i nie ochładza tak szybko. Moje zapotrzebowanie na CO wyszło 12 kW Ale zapotrzebowanie na CWU jest znacznie wyższe - jeśli chcesz stosowac kocioł o tak małej mocy musisz postawić duży zasobnik CWU - 200 do 300l. Ta "nadmoc" jest potrzebna, zeby szybko dogrzać wodę w mniejszym zasobniku. PS. Właśnie dostałem ofertę od tej firemki internetowej - faktycznie dają 30% rabatu ! Musze pokazać to moim dostawcom - będą musieli wciągnąć brzuch [list=] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 10.11.2003 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 Drogi Lisku: piszesz tak mętnie że nie wiadomo o czym i do kogo. Z tematu domyślam się, że masz do mnie jakieś anse tylko nie bardzo wiem dlaczego. W dodatku napisałeś dwie wersje tego samego listu, z czego jedna jest cytatem z samego siebie !? Na przyszłość nie klep w klawiature zanim kilka razy nie przeczytasz komentowanego tekstu. PS. A wogóle to o co ci poszło ? Bronisz System Gaz przedemną ? Dlaczego !? Przecież nic złego o nich nie napisałem ? Sugerujesz mi jakieś mętne interesy w tym co piszę !? A niby jakie ? BTW Twoja wiedza o firmie SG sugeruje, że jesteś jej pracownikiem - jeśli tak to powinieneś dostać od szefa nagrodę za zaangażowanie emocjnalne i naganę za wyczucie PR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Lis 10.11.2003 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 Mój list do Ciebie Jasiu jest jak najbardziej prosty i zwięzły. Powtarzam Ci, nie szkaluj firm na publicznym forum, bowiem to co napisałeś w lecie o System Gaz i ich promocjach, to mistrzowskie niedomówienia, stawiające ich działalność w złym świetle. Z zasady tępię bufonów, fałszywych ludzi i ogłupiaczy, do których niestety Ty nalezysz, bowiem wprost tutaj na forum przyznałeś się, że pisałeś do nich zapytanie ofertowe, a nastepnie poleciałeś na skarge do swoich przełozonych lub mocodawców. Drwiąc z cudzej pracy nic nie wskurasz. Jedyne co osiągnąłeś, to to, że poprawiłeś im statystyki oglądalności serwisu internetowego http://www.systemgaz.republika.pl Koniecznie chcesz wiedziec kim jestem, no to powiem ci, że przez przypadek odwiedziłem ten vortal i postanowiłem do Ciebie napisać. Jak masz jakieś sugestie, coś Ci się nie podoba, to pisz do danej firmy, a nie obszczekujesz na publicznym forum. Od 14 lat pracuje w branży z wieloma importerami, więc przyznasz, że znam ich siłą rzeczy, również System Gaz. Widzisz, jak nie masz się do czego przyczepić, to jesteś uszczypliwy o mojej umiejętności obsługi formularza forum. I taka to z Tobą gadka. Drogi Lisku: piszesz tak mętnie że nie wiadomo o czym i do kogo. Z tematu domyślam się, że masz do mnie jakieś anse tylko nie bardzo wiem dlaczego. W dodatku napisałeś dwie wersje tego samego listu, z czego jedna jest cytatem z samego siebie !? Na przyszłość nie klep w klawiature zanim kilka razy nie przeczytasz komentowanego tekstu. PS. A wogóle to o co ci poszło ? Bronisz System Gaz przedemną ? Dlaczego !? Przecież nic złego o nich nie napisałem ? Sugerujesz mi jakieś mętne interesy w tym co piszę !? A niby jakie ? BTW Twoja wiedza o firmie SG sugeruje, że jesteś jej pracownikiem - jeśli tak to powinieneś dostać od szefa nagrodę za zaangażowanie emocjnalne i naganę za wyczucie PR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 12.11.2003 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Drogi Lisku. Zgodnie ze starą sieciową zasadą "nie dokarmiać trolli" powinienem już nie odpowiadać, bo dyskusje z osobami niezrównoważonymi emocjonalnie są jałowe. Ale, że mam dobry humor i trochę czasu... Przeczytałem ten wątek od nowa w poszukiwaniu źródła twojego problemu i znalazłem tylko jeden ślad, cytuję: "Właśnie dostałem ofertę od tej firemki internetowej..." - to wszystko. Na podstawie tego zdania, a w zasadzie użytego w nim zdrobnienia uznałeś mnie za swojego śmiertelnego wroga i agenta obcego wywiadu. Dlatego jeszcze raz ci dobrze radzę - zrób sobie dobrej herbaty i się zrelaksuj bo nerwy masz napięte jak postronki - to niezdrowo. Może wtedy dotrze do ciebie, że nikt twojej ukochanej firmy nie obraził. PS. Nadal masz kłopoty z obsługą forum. Powinieneś też popracować nad stylem, bo czyta się ciebie zaiste jak Masłowską Twój na wieki - bufon, ogłupiacz i posługacz ciemnych mocodawców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.11.2003 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Odnawiam wątek dla potrzeb forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franio 30.11.2003 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2003 Witam. Pytanie dotyczące wyboru kotła zawsze będzie niesmiertelne.Kupiłem właśnie Vitopenda 100 (jednofunkcyjny,wiszący, otwarta komora spalania) z zasobnikiem cwu 150 l. Czy ktos ma jakieś doswiadczenia i sugestie związane z montażem (gdzie przypilnować ekipę montującą kotłownię) i eksploatacją? Będę wdzięczny za wszelkie komentarze.Uruchomienie układu planuję na koniec lutego przyszłego roku. Pozdrawiam budujących, i ..........byle do wiosny.Franio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 01.12.2003 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Koniecznie przypilnuj zamontowania naczynia wzbiorczego na zasilaniu zasobnika CWU bo będzie kapało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts