azb 08.09.2007 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Tani import obniża ceny ale pamiętajmy że wpływa na nie również eksport. Nie sądzę aby ceny spadły do poziomu sprzed roku. W tej chwili głównym czynnikiem ograniczającym jest brak siły roboczej. Drugi czynnik to ograniczona siła nabywcza większości budujących domy, którzy mają bieżący nieprzekraczalny budżet i gdy ceny rosną spowalniają tempo prac, co zmniejsza popyt. Jednak ten drugi czynnnik jest równoważony przez popyt na materiały finansowany z funduszy UE oraz ogólnie dobrą koninkturę dla inwestycji. Mimo wszystko to jak szybko rynek zareagował na niedostatek materiałów i że niczego nie brakuje daje powody do zadowolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72355-sztuczne-podwy%C5%BCki/page/4/#findComment-1983353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 09.09.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Ponieważ swego czasu pisałem już na tym wątku - dorzuce jeszcze trzy grosze.Jest początek września i sytuacja naprawdę się poprawia.Ceny materiałów spadają. Nie ma już też problemu z jego zakupem bezpośrednio w fabryce ( np. w Wienerbergu). Co więcej od 3 września firma ta obniżyła o kilka procent ceny swoich wyrobów i obiecuje na swojej stronie wysokie rabaty dla hurtowni. Zaczyna być normalnie. Co spowodowało ten stan obecny ? Po pierwsze - mądra decyzja byłego ministra budownictwa , aby na zawsze pozostawić możliwość odliczania różnicy w Vacie 22-7 %. Nie ma już presji aby na zapas kupować materiały . Po drugie - wywalczone przez deweloperów pozostawienie 7 % stawki na budownictwo społeczne. Po trzecie wreszcie niezmienione ( lub nawet zmniejszone ) możliwości przetwórcze , czyli ilość ekip mogących przerobić te materiały. Tak więc po wiosennym " zalaniu " kraju pustakami ze Słowacji, Austrii, Rumunii, Węgier czy Niemiec , hurtownie dosłownie są załadowane towarem. Niektóre nawet mogły go kupować drożej niż obecnie oferuje producent , więc ... ale nie chcę im źle życzyć. Tymczasem towar ten , podobnie jak i rok , czy dwa wcześniej - jest w stanie przerobić tylko taka sama armia ekip budowlanych ( a i tak część ucieka na Zachód ). Wszystko wskazuje więc na to , że proces spadku cen dopiero się zaczyna . Ja swoją budowę wlaśnie kończę - ale nie straca raczej Ci , co cierpliwie odczekali ten szał zakupów. Bedzie normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72355-sztuczne-podwy%C5%BCki/page/4/#findComment-1983532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 09.09.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72355-sztuczne-podwy%C5%BCki/page/4/#findComment-1983600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkag2003 09.09.2007 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 A nie mówiłam??? Założyłam ten wątek w lutym. Jak napisałam, że ceny są sztucznie wywindowane w górę i że to kwestia krótkiego czasu, gdy zaczną spadać, to większość osób zabierających tu głos mnie wyśmiała. No ale czas pokazał, kto w tym temacie miał rację Ja osobiście przeczekałam ten "niby bum" i materiał na ściany kupiłam wczoraj. Powiem krótko - jestem ładne pieniądze do przodu, z czego się bardzo cieszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72355-sztuczne-podwy%C5%BCki/page/4/#findComment-1984304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankazik 09.09.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 A nie mówiłam???... Dobre. Mocne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72355-sztuczne-podwy%C5%BCki/page/4/#findComment-1984529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 02.10.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 A nie mówiłam??? Założyłam ten wątek w lutym. Jak napisałam, że ceny są sztucznie wywindowane w górę i że to kwestia krótkiego czasu, gdy zaczną spadać, to większość osób zabierających tu głos mnie wyśmiała. No ale czas pokazał, kto w tym temacie miał rację Ja osobiście przeczekałam ten "niby bum" i materiał na ściany kupiłam wczoraj. Powiem krótko - jestem ładne pieniądze do przodu, z czego się bardzo cieszę. Stare przysłowie pszczół mówi: Kto długo buduje ten drogo buduje Ceny materiałów spadły (praktycznie tylko na stan surowy), za to ceny robocizny poszły w górę i podrożały materiały na wykończeniówkę. Więc wydaje mi się, że zaoszczędziłaś na stanie surowym a terz będziesz zmuszona przepłacić za dalsze etapy robót. Czyli reasumując finansowo na zero minus strata czasu = BILANS UJEMNY !!! P.S. To moje prywatne zdanie i szanuję inne poglądy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72355-sztuczne-podwy%C5%BCki/page/4/#findComment-2030390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 03.10.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 A nie mówiłam??? Założyłam ten wątek w lutym. Jak napisałam, że ceny są sztucznie wywindowane w górę i że to kwestia krótkiego czasu, gdy zaczną spadać, to większość osób zabierających tu głos mnie wyśmiała. No ale czas pokazał, kto w tym temacie miał rację Ja osobiście przeczekałam ten "niby bum" i materiał na ściany kupiłam wczoraj. Powiem krótko - jestem ładne pieniądze do przodu, z czego się bardzo cieszę. Stare przysłowie pszczół mówi: Kto długo buduje ten drogo buduje Ceny materiałów spadły (praktycznie tylko na stan surowy), za to ceny robocizny poszły w górę i podrożały materiały na wykończeniówkę. Więc wydaje mi się, że zaoszczędziłaś na stanie surowym a terz będziesz zmuszona przepłacić za dalsze etapy robót. Czyli reasumując finansowo na zero minus strata czasu = BILANS UJEMNY !!! P.S. To moje prywatne zdanie i szanuję inne poglądy Chciałbym dołozyć swoje 5 groszy do tego tematu. Mianowicie : Ogólnie przyjęte jest to ,że ktoś kto długo buduje , drogo buduje. Jest w tym dużo racji jednak nie koniecznie. Podam mój przykład. Kupowałem cegły w czerwcu w trakcie tego boomu i w tej chwili są one na tym samym poziomie(już po spadkach) co ja brałem 3-4 miechy temu. Ekipę miałem na postawienie całego domu w sumie 230 m2 uzgodnioną na jakieś 45 000. W tej chwili zmieniam ekipę ponieważ ślamazary są i organizacyjnie beznadziejni na inną - dużo lepszą i dużo tanszą. Łącznie zaoszczędze na nich ok. 10.000. Ponadto materiały tanieją więc i taniej będzie z 1m2. I teraz małe podsumowanie : Jakbym miał ekipę sprawną i już wybudował to zapłaciłbym conajmniej 10-20% więcej niż jak rozłożę to na 2 lata. Chciałbym zaznaczyć ,że dojazdy nie kosztują mnie więcej bo przeważnie jestem tam tylko w weekendy i cały czas poświęcam na robote więc jest to rentowne. Generalnie w moim przypadku jest to wyjątek od reguły, że tanie budowanie to szybkie budowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/72355-sztuczne-podwy%C5%BCki/page/4/#findComment-2030736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts