Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

50 tys za stan surowy otwarty

Recommended Posts

Witam Was wszystkich serdecznie. Zdecydowalismy sie na wybudowanie domu na odleglosc. Jestesmy najbardziej zieleni z zielonych. Nie mamy zadnego pojecia o budowie w Polsce, dlatego tez kazda porada bedzie dla nas przydatna. Jestesmy wlasnie po rozmowie z budowniczym, ktory za stan surowy otwarty bez piwnicy chce $ 50 tys. Domek ma powierzchnie 172 m i ma dosyc skomplikowany dach i tarasy. Ponizej podaje link do strony z projektem.

http://www.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&z=opis&id=3983

Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie :o

Czy moglibyscie mi doradzic ile powinnam im zaproponowac. Problem jest taki, ze oni beda tez dowozic material. Jak wspomnialam wczesniej, bede to nadzorowac na odleglosc. Jak jest przyjete, czy ja powinnam zadbac o dostarcznie materialow, czy budowniczy zazwyczaj kontaktuje sie z hurtownia, a ja tylko place? Jezeli zadaje glupie pytania to wybaczcie.

Jeśli wykonawca będzie Ci dowoził materiał to odbije sobie właśnie sporo kasy na nich:) na niektórych materiałach stały klijęt może dostać nawet kilkadziesiąt % upustu a tobie będzie to "sprzedawał"=dostarczał po cenach katalogowych. Np. na kable, przewody można dostać ponad 60% rabatu, na ceramike ok.30% itp. itd....Polecam zadbać o materiał samemu no chyba że masz odłożone troche więcej kasy i nie zależy Ci na kilkunastu , może kilkudziesięciu tysiącach zł (a może nawet więcej ) :)

Jeżeli w tych 50. tys. mieści się także pokrycie dachu, to biorąc pod uwagę wielkość domu i stopień skomplikowania tego dachu myślę, że cena jest dobra.

Za mój dom za robociznę (stan surowy przykryty dachem z orynnowaniem) też mam zapłacić 50 tys. Nadmieniam, że dom jest podpiwniczony no i w cenie jest też budynek gospodarczy. Ale cenę ustalałam jeszcze w grudniu 2006.

Pozdrawiam