mario1976 12.06.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 podniosę ten bardzo aktualny teraz wątek moja ekipa zgodziła sie w 2006 roku na 28 tyś za stan surowy otwarty, dom 136m2 + piwnica i garaż teraz zaczyna im odbijać i zaczynają sie nieścisłości od umowy, np właśnie sie okazało że fundamenty kopiemy a potem zasypujemy koparką, zalewanie ław fundamentowych, czy stropów z gruchy i pompą, podsypka wylewka i chudziak na podłodze nie należą do stanu surowego, a wykonanie dachu polega na ułożeniu więźby pełnym deskowaniu i papie pierwszego krycia, gonty papowe mam sobie już sam położyć, szopa na narzędzia którą wykonali na początku budowy okazała się tez dodatkową czynnością płatną osobno. Cena fajna jak na dom z piwnica. Co do zasypywania fundamentów (rozumiem, że miałeś zamówić koparke jak będa piaskiem zasypywać) to moim zdaniem normalne. Jak bez koparki mają przemielić kilkadziesiąt ciezarówek piachu ? Chyba, że mówili, że kopare wezma na swój koszt....Zalewnie pompą to chyba tez raczej norma ? Ja mam w umowie, że robią wszystko zgodnie z projektem bez dachówki. Szope zbijają z ramach ceny z umowy. Zrobili mi tez kilka dodatkowych pierdoletów w ramach ceny. Natomiast umówilismy sie już na wstepie, że koparka z humusem, koparka do zasypania, pompa przy betonie jest po mojej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ray23 13.06.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Witam Chcialbym sie z Wami podzielic wycena od mojego potencjalnego wykonawcy. Budowany dom to Rondo z pracowni MTM STYL realizowany bez piwnicy. Wycena to : stan zero - 13 tys nettosciany parteru - 11 tys nettostrop nad parterem - 10 tys nettosciany poddasza - 8tys netto scianki dzialowe - 8 tys netto dach - 38 tys Czyli stan surowy otwarty to : 88 tys To oczywiscie sama robocizna . Co Wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 13.06.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Najlepszy jest dach, niech go robia z miesiac we czterech to wyjdzie niezle bo 9500 na "łepka". No a miesiac to troszke dlugawo No coz, jak widac powariowali albo im sie w d***** poprzewracalo od tego dobrobytu Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 13.06.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Najlepszy jest dach, niech go robia z miesiac we czterech to wyjdzie niezle bo 9500 na "łepka". No a miesiac to troszke dlugawo No coz, jak widac powariowali albo im sie w d***** poprzewracalo od tego dobrobytu Pzdr. Czyli zostań budowlańcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 13.06.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Witam Chcialbym sie z Wami podzielic wycena od mojego potencjalnego wykonawcy. Budowany dom to Rondo z pracowni MTM STYL realizowany bez piwnicy. Wycena to : stan zero - 13 tys netto sciany parteru - 11 tys netto strop nad parterem - 10 tys netto sciany poddasza - 8tys netto scianki dzialowe - 8 tys netto dach - 38 tys Czyli stan surowy otwarty to : 88 tys To oczywiscie sama robocizna . Co Wy na to ? Dach myślę ze za połowe tej ceny mozna zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek_S. 17.06.2007 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 a ja na robociznę swojego domu wydałem: 80zł dla gościa który pomógł mi zalać strop 1100zł dla cieśli za postawienie więźby i koniec. dom juz stoi. postawiłem go sam (czasami pomagał kolega) p.s. trwało to 3 sezony, ale to raczej z braku czasu ( budowałem popołudniami ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 18.06.2007 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 a ja na robociznę swojego domu wydałem: 80zł dla gościa który pomógł mi zalać strop 1100zł dla cieśli za postawienie więźby i koniec. dom juz stoi. postawiłem go sam (czasami pomagał kolega) p.s. trwało to 3 sezony, ale to raczej z braku czasu ( budowałem popołudniami ) To chyba rekord - 1900zł Czekam teraz na kogoś komu dopłacają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 18.06.2007 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 O... i wyzysk małoletnich mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek_S. 18.06.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Hej Grzegorz Saczek!!! od kiedy 1100zł+80zł=1900zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 19.06.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Hej Grzegorz Saczek!!! od kiedy 1100zł+80zł=1900zł ? od zawsze kiedy niedowidze Dziękuje za waszą proletariacką czujność To mamy po poprawkach 1180zł - jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 19.06.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Hej Grzegorz Saczek!!! od kiedy 1100zł+80zł=1900zł ? tak liczą budowlancy Panie, to będzie kosztowało 300 PLN, to 800PLN a to 150PLN. Razem 1700 PLN do zapłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 19.06.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Co do kosztorysu robót to nie ma co go zamawiać. Większość firm posługuje się stawką za daną robotę. Wystrczy poprosić o taką listę i wiadomo. Tak jak elektryk podaje ile bierze za punkt tak i wykonawca może podać ile bierze za m2 stropu.Wtedy wystarczy projekt + linijka i wszystko można wyliczyć z jakąś dokładnością. Każdy projekt jest inny a więc inne są koszty wykonania. Nie można się posługiwać wyłącznie metrażem. Kilka miesięcy podałem wycenę za którą zostałem przez niektórych wyśmiany. Widze że obecnie zalicza się to do standardu. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=93288&highlight= Na dzień dzisiejszy powiem że jestem zadowolony z takiego sposobu wyceny i jest ona w miarę zgodna z rzeczywistością. Taka wycena w połączeniu z umową w której jest napisane że dom ma być budowany zgodnie z projektem jest dość wygodną formą rozliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tirek 22.06.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Witam. Za mojego AMBERA z pracownii Archetonu (powierzchnia 157m, podwójny garaż użytkowe poddasz + extra piwnica pod tylnączęścią domu) dostałem trzy wyceny. Wszystkie po 60 tysiecy. 1 Ekipa - cena do negocjacji - nawet z 5 w dół, nie interesuje mnie ich spanie, jedzenie a nawet stemple chłopaki swoje maja. pracuje ekipa od 4 d o8 chlopa w zaleznoci przy czym 2 Ekipa - cena minimalna , moze byc tylko drozej - musze im zapewnic spanie i wyzywienie , zaczną w tym roku i moż eskończą w przyszłym bo tyle roboty mają ekipa 4 osobowa 3 Ekipa - cena ustalona - bez spania bo maja nie daleko ale z jedzeniem, + moje taczki, kielnie itp... ekipa 4 osobowa I jak wy sie na to zapatrujecie?????????? PS: Może ktoś buduje AMBERA - czekam na kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 30.06.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 witamJa czekam na wycenę st.surowego otwartego domu Agatka z garażem z hb studio.Cena ma obejmować robociznę,materiały-poroton,dachówka betonowa,oraz kier bud,przygotowanie i zabezpieczenie terenu budowy,uprzątnięcie itp.Zupełnie nie wiem jakiej kwoty mogę się spodziewać.Buduję w Szczecinie.Proszę o jakieś sugestieDziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719501862 02.07.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Ja mam ekipę z okolic Wrocłwia. Za robociznę stanu surowego (bez dachu) zawołali 40tys. Nie jest to najtaniej, ale ekipa jest sprawdzona, polecona i na miejscu. Nie muszę jeździć za materiałami, bo wszystko załatwiają sami ze swoimi rabatami. Kosztorys dostałam super dokładny-ile pustaków, ile zaprawy ile gwoździ itp. Ceny wyrywkowo posprawdzałam i rzeczywiście są ok. Mam nadzieję, że robota pójdzie gładko, bez przykrych niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niwiki 02.07.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Cena 70tyś. na dzień dzisiejszy nie szokuje bo i taką za robociznę domku usłyszałam (ale w momencie kiedy to usłyszałam byłam bardzo zszokowana ). Nasz domek ma 128m2 uzytkowej, prosta bryła, bez piwnicy!. Rozpiętość cenowa ekip jest bardzo spora niestety, a ponieważ rozmawialiśmy z mężem z wieloma ekipami wiemy coś o tym. Ale nalezy się nie poddawać i cały czas szukać! My w końcu znaleźlismy za 24tyś. stan surowy otwarty. Ale szukaliśmy bardzo długo nie mieliśmy jednak wyboru, bo przyjęliśmy że robocizna stanu surowego zamkniętego max musi się zmieścić w kwocie 45tyś. Teraz będziemy szukać ekip od dachu i musimy znaleść za max 20tyś. Pewnie zaraz odezwą się głosy, że tak tanio to pewnie ekipa beznadziejna(chociaż mamy ją z polecenia), ale czy jak byłaby za 70tyś. to miałabym pewność że niczego nie spieprz...??? Nie dajmy się zwariować ekipom! ich praca jest ciężka i odpowiedzialna, ale podnoszenie ceny o 200- 300% w stosunku do ubiegłego roku i poprzednich lat jest moim zdaniem wariactwem. Czy to znaczy że ekipy podniosły swoją jakość pracy i wydajność? moim zdaniem nie, więc i wzrost płacy jest nieproporcjonalnie za wysoki! powodzenia w szukaniu wszystkim podobnym do nas, którzy mają marzenia o domku a którym pensje nie wzrosły o 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 02.07.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 My w końcu znaleźlismy za 24tyś. stan surowy otwarty. Teraz będziemy szukać ekip od dachu i musimy znaleść za max 20tyś. Pewnie zaraz odezwą się głosy, że tak tanio to pewnie ekipa beznadziejna(chociaż mamy ją z polecenia). Moim zdanie Twoja cena jest jak najbardziej normalna...a patrząc na realia zeszłoroczne to nawet z tych wyższych Rozumiem, że murarze wzieli 24 bo jesli szukacie ekip do dachu za 20 tysięcy to pewnie w tym jest więźba i dekarz. Całość więc wyjdzie 44. My budujemy 125m2+25 garażu i surowy z więźbą wyjdzie nam 33 000 + 10 000 dekarz. Czyli tyle co u Was. Jak podpisywaliśmy umowę z tą ekipą w zeszłym roku to cena była dość wysoka (ale ekipa z polecenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_ol 02.07.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Witam Serdecznie Wszystkich Ja dostałem wycenę za robociznę za dom 240 m2 + garaż 40 m2, 95 000 PLN za stan surowy zamknięty + ocieplenie i otynkowanie. (w tym hydraulika i elektryka) Ja na swój koszt robie wykopy. Troszkę cena jest podejrzana ale ..., no właśnie co wy myślicie na ten temat ?? Brać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 03.07.2007 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Stan surowy otwarty 137 m pu (z więźbą, deskowaniem, papą, chudziakiem na gruncie, dwoma długaśnymi kominami, tarasem) 21 000 (ekipa 5-osobowa). Różnie tam bywało, ale myślę że udało się tanio i w miarę dobrze Chociaż cały czas kończą, ale kasa dogadana już taka na bank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomol 03.07.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Czytam i nie wierzę. Dom 140 m2 pow. uzytkowej + ok 30m2 garaż. Trzy oferty z Łodzi na robociznę stanu surowego: 39k, 40k, 45k. Do tego więźba i położenie dachówki 20k. Razem 60-65 tys. Jakoś od pół roku nie mogę znaleźć nikogo tańszego. Aktualnie trwają poważne negocjacje o 5 tys:) Pogrążony w smutku i podstawiony pod ścianą pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts