Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

75 tys za robociznę - dużo?

Vinga

Recommended Posts

podniosę ten bardzo aktualny teraz wątek

moja ekipa zgodziła sie w 2006 roku na 28 tyś za stan surowy otwarty, dom 136m2 + piwnica i garaż

teraz zaczyna im odbijać i zaczynają sie nieścisłości od umowy, np właśnie sie okazało że fundamenty kopiemy a potem zasypujemy koparką, zalewanie ław fundamentowych, czy stropów z gruchy i pompą, podsypka wylewka i chudziak na podłodze nie należą do stanu surowego, a wykonanie dachu polega na ułożeniu więźby pełnym deskowaniu i papie pierwszego krycia, gonty papowe mam sobie już sam położyć, szopa na narzędzia którą wykonali na początku budowy okazała się tez dodatkową czynnością płatną osobno.

Cena fajna jak na dom z piwnica.

Co do zasypywania fundamentów (rozumiem, że miałeś zamówić koparke jak będa piaskiem zasypywać) to moim zdaniem normalne. Jak bez koparki mają przemielić kilkadziesiąt ciezarówek piachu ? Chyba, że mówili, że kopare wezma na swój koszt....Zalewnie pompą to chyba tez raczej norma ?

Ja mam w umowie, że robią wszystko zgodnie z projektem bez dachówki. Szope zbijają z ramach ceny z umowy. Zrobili mi tez kilka dodatkowych pierdoletów w ramach ceny. Natomiast umówilismy sie już na wstepie, że koparka z humusem, koparka do zasypania, pompa przy betonie jest po mojej stronie.

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Chcialbym sie z Wami podzielic wycena od mojego potencjalnego wykonawcy.

Budowany dom to Rondo z pracowni MTM STYL realizowany bez piwnicy.

Wycena to :

stan zero - 13 tys netto

sciany parteru - 11 tys netto

strop nad parterem - 10 tys netto

sciany poddasza - 8tys netto

scianki dzialowe - 8 tys netto

dach - 38 tys

Czyli stan surowy otwarty to : 88 tys

To oczywiscie sama robocizna .

Co Wy na to ?

Witam

Chcialbym sie z Wami podzielic wycena od mojego potencjalnego wykonawcy.

Budowany dom to Rondo z pracowni MTM STYL realizowany bez piwnicy.

Wycena to :

stan zero - 13 tys netto

sciany parteru - 11 tys netto

strop nad parterem - 10 tys netto

sciany poddasza - 8tys netto

scianki dzialowe - 8 tys netto

dach - 38 tys

Czyli stan surowy otwarty to : 88 tys

To oczywiscie sama robocizna .

Co Wy na to ?

Dach myślę ze za połowe tej ceny mozna zrobić.

a ja na robociznę swojego domu wydałem:

80zł dla gościa który pomógł mi zalać strop

1100zł dla cieśli za postawienie więźby

i koniec. dom juz stoi. postawiłem go sam (czasami pomagał kolega)

p.s. trwało to 3 sezony, ale to raczej z braku czasu ( budowałem popołudniami )

a ja na robociznę swojego domu wydałem:

80zł dla gościa który pomógł mi zalać strop

1100zł dla cieśli za postawienie więźby

i koniec. dom juz stoi. postawiłem go sam (czasami pomagał kolega)

p.s. trwało to 3 sezony, ale to raczej z braku czasu ( budowałem popołudniami )

To chyba rekord - 1900zł

Czekam teraz na kogoś komu dopłacają ;-)

Co do kosztorysu robót to nie ma co go zamawiać. Większość firm posługuje się stawką za daną robotę. Wystrczy poprosić o taką listę i wiadomo. Tak jak elektryk podaje ile bierze za punkt tak i wykonawca może podać ile bierze za m2 stropu.

Wtedy wystarczy projekt + linijka i wszystko można wyliczyć z jakąś dokładnością.

Każdy projekt jest inny a więc inne są koszty wykonania. Nie można się posługiwać wyłącznie metrażem.

Kilka miesięcy podałem wycenę za którą zostałem przez niektórych wyśmiany. Widze że obecnie zalicza się to do standardu. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=93288&highlight=

Na dzień dzisiejszy powiem że jestem zadowolony z takiego sposobu wyceny i jest ona w miarę zgodna z rzeczywistością. Taka wycena w połączeniu z umową w której jest napisane że dom ma być budowany zgodnie z projektem jest dość wygodną formą rozliczenia.

Witam.

Za mojego AMBERA z pracownii Archetonu (powierzchnia 157m, podwójny garaż

użytkowe poddasz + extra piwnica pod tylnączęścią domu) dostałem trzy wyceny. Wszystkie po 60 tysiecy.

1 Ekipa - cena do negocjacji - nawet z 5 w dół, nie interesuje mnie ich spanie, jedzenie a nawet stemple chłopaki swoje maja. pracuje ekipa od 4 d o8 chlopa w zaleznoci przy czym

2 Ekipa - cena minimalna , moze byc tylko drozej - musze im zapewnic spanie i wyzywienie , zaczną w tym roku i moż eskończą w przyszłym bo tyle roboty mają ekipa 4 osobowa

3 Ekipa - cena ustalona - bez spania bo maja nie daleko ale z jedzeniem, + moje taczki, kielnie itp... ekipa 4 osobowa

I jak wy sie na to zapatrujecie?????????? 8) 8)

PS: Może ktoś buduje AMBERA - czekam na kontakt

witam

Ja czekam na wycenę st.surowego otwartego domu Agatka z garażem z hb studio.Cena ma obejmować robociznę,materiały-poroton,dachówka betonowa,oraz kier bud,przygotowanie i zabezpieczenie terenu budowy,uprzątnięcie itp.Zupełnie nie wiem jakiej kwoty mogę się spodziewać.Buduję w Szczecinie.Proszę o jakieś sugestieDziękuję

Ja mam ekipę z okolic Wrocłwia. Za robociznę stanu surowego (bez dachu) zawołali 40tys. Nie jest to najtaniej, ale ekipa jest sprawdzona, polecona i na miejscu. Nie muszę jeździć za materiałami, bo wszystko załatwiają sami ze swoimi rabatami. Kosztorys dostałam super dokładny-ile pustaków, ile zaprawy ile gwoździ itp. Ceny wyrywkowo posprawdzałam i rzeczywiście są ok. Mam nadzieję, że robota pójdzie gładko, bez przykrych niespodzianek.

Cena 70tyś. na dzień dzisiejszy nie szokuje bo i taką za robociznę domku usłyszałam (ale w momencie kiedy to usłyszałam byłam bardzo zszokowana :evil: ). Nasz domek ma 128m2 uzytkowej, prosta bryła, bez piwnicy!. Rozpiętość cenowa ekip jest bardzo spora niestety, a ponieważ rozmawialiśmy z mężem z wieloma ekipami wiemy coś o tym. Ale nalezy się nie poddawać i cały czas szukać! My w końcu znaleźlismy za 24tyś. stan surowy otwarty. Ale szukaliśmy bardzo długo :( nie mieliśmy jednak wyboru, bo przyjęliśmy że robocizna stanu surowego zamkniętego max musi się zmieścić w kwocie 45tyś. Teraz będziemy szukać ekip od dachu i musimy znaleść za max 20tyś.

Pewnie zaraz odezwą się głosy, że tak tanio to pewnie ekipa beznadziejna(chociaż mamy ją z polecenia), ale czy jak byłaby za 70tyś. to miałabym pewność że niczego nie spieprz...???

Nie dajmy się zwariować ekipom! ich praca jest ciężka i odpowiedzialna, ale podnoszenie ceny o 200- 300% w stosunku do ubiegłego roku i poprzednich lat jest moim zdaniem wariactwem. Czy to znaczy że ekipy podniosły swoją jakość pracy i wydajność? moim zdaniem nie, więc i wzrost płacy jest nieproporcjonalnie za wysoki!

powodzenia w szukaniu wszystkim podobnym do nas, którzy mają marzenia o domku a którym pensje nie wzrosły o 100%;)

My w końcu znaleźlismy za 24tyś. stan surowy otwarty. Teraz będziemy szukać ekip od dachu i musimy znaleść za max 20tyś.

Pewnie zaraz odezwą się głosy, że tak tanio to pewnie ekipa beznadziejna(chociaż mamy ją z polecenia).

Moim zdanie Twoja cena jest jak najbardziej normalna...a patrząc na realia zeszłoroczne to nawet z tych wyższych :wink: Rozumiem, że murarze wzieli 24 bo jesli szukacie ekip do dachu za 20 tysięcy to pewnie w tym jest więźba i dekarz. Całość więc wyjdzie 44.

My budujemy 125m2+25 garażu i surowy z więźbą wyjdzie nam 33 000 + 10 000 dekarz. Czyli tyle co u Was. Jak podpisywaliśmy umowę z tą ekipą w zeszłym roku to cena była dość wysoka (ale ekipa z polecenia).

Witam Serdecznie

Wszystkich

Ja dostałem wycenę za robociznę za dom 240 m2 + garaż 40 m2, 95 000 PLN za stan surowy zamknięty + ocieplenie i otynkowanie. (w tym hydraulika i elektryka)

Ja na swój koszt robie wykopy.

Troszkę cena jest podejrzana ale ..., no właśnie co wy myślicie na ten temat ??

Brać ?? :roll:

Czytam i nie wierzę. Dom 140 m2 pow. uzytkowej + ok 30m2 garaż. Trzy oferty z Łodzi na robociznę stanu surowego: 39k, 40k, 45k. Do tego więźba i położenie dachówki 20k. Razem 60-65 tys. Jakoś od pół roku nie mogę znaleźć nikogo tańszego. Aktualnie trwają poważne negocjacje o 5 tys:)

Pogrążony w smutku i podstawiony pod ścianą pozdrawiam.