aasz 04.07.2007 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 A mi za dom 260 m pod Wroclawiem zaspiewali 140 tys (tylko robocizna). Wkurza mnie, ze trakuja mnie jak pajaca ktory nabierze sie na ta cene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tirek 05.07.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Ponegocjowałem z 1 ekipą i zeszliśmy do 50 tysięcy za całość plus możliwość jeszcze rabatu jeśli kupię więźbe na dach u nich a jest tego dachu troche. Kase wypłacam za poszczególne etapy. Jak dobrze pójdzie (czytaj: będzie już pozwolenie) to w sierpniu zaczynamy :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 06.07.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 to u mnie domek o bardzo prostej bryle (gl150 ze studia atrium) i powierzchni 110m2 wszystko od początku do momentu stanu surowego zamknietego (bez okien i drzwi na dole) plus zrobienie kilku spraw, a dokladniej: - fundamenty i sciany- dzialowki- poddasze z dzialowkami- dach z impregnacja wiezby i polozeniem dachowki- montaz okien polaciowych plus obrobki blacharskie i zalozenie rynien (w tym koszt blachy)- wykonanie podbitki z malowaniem- ogrodzenie 200mb- szambo 9m3 Za to wszystko za robocizne (i koszt blachy do obrobek) skasowali 58000pln, do tego doszlo ich utrzymanie tzn wynajem pokoju i obiady (jakies 5000 za dwa miesiace). Robota wykonana w 7 tygodni plus tydzien przestoju czyli 8 tygodni od wbicia pierwszej łopaty.Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechosia 12.07.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Witam Wszystkich budowniczych! Tak sobie czytam co Piszecie i wychodzi na to,ze Wroclaw to jakas czarna dziura jesli chodzi o ceny robocizny Wlasnie dostalismy wycene stany zero domu za rogiem C110a i jestesmy zaszokowani.stan zero obejmuje:materialy 40.000zlSprzet:12.000zlRobocizna 30.000zlKOszt stanu zero 82.000zl z VatemPrzeciez to "tylko"zdjecie humusu(80cm glebokosci czarnej ziemi) z powierzchni 200m2,wykonanie deskowania,ulozenie zbrojenia-bedzie lany monolit,2x dysperbit po obu stronach scian,ulozenie rurek do mediow,wsypanie do wnetrza 170m3podsypki i zalanie plyty fundamentowej i ocieplenie Roofmata z zewnatrz.czy to az tyle musi kosztowac?czy zna ktos tansza ekipe z pod Wroclawia?Ile w takim razie powinno kosztowac postawienie 300m2 scian i stropu Terriva I?dajcie znac na priva-bardzo prosze o przykladowe kosztorysy oraz namiary na "normalnych"wykonawcowpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 13.07.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Witam Wszystkich budowniczych! Tak sobie czytam co Piszecie i wychodzi na to,ze Wroclaw to jakas czarna dziura jesli chodzi o ceny robocizny Wlasnie dostalismy wycene stany zero domu za rogiem C110a i jestesmy zaszokowani. stan zero obejmuje: materialy 40.000zl Sprzet:12.000zl Robocizna 30.000zl KOszt stanu zero 82.000zl z Vatem Przeciez to "tylko"zdjecie humusu(80cm glebokosci czarnej ziemi) z powierzchni 200m2,wykonanie deskowania,ulozenie zbrojenia-bedzie lany monolit,2x dysperbit po obu stronach scian,ulozenie rurek do mediow,wsypanie do wnetrza 170m3podsypki i zalanie plyty fundamentowej i ocieplenie Roofmata z zewnatrz.czy to az tyle musi kosztowac? czy zna ktos tansza ekipe z pod Wroclawia?Ile w takim razie powinno kosztowac postawienie 300m2 scian i stropu Terriva I? dajcie znac na priva-bardzo prosze o przykladowe kosztorysy oraz namiary na "normalnych"wykonawcow pozdrawiam Niezły kosmos z tymi cenami. Rozumiem, że "fachofcy" wykorzystują boom budowlany, ale bez przesady... trzy dychy za robocizne stanu zero ps. Ładna dziewczynka na tym avatarku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 16.07.2007 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 moja ekipa bierze 50000 za domek pod klucz, bez instalacji ,powierzchnia użytkowa 140m+ garaż ,a za stan surowy z dachem 20000 czyli za wykończenie 30000 wydaje się dużo czy nie? zależy też w jakim regionie kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolecik 16.07.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 drogo - góra to 50 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechosia 17.07.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 swiete slowa,wszystko zalezy w jakim regionie kraju sie buduje.przykladowo ekipa z mojego kochanego lubuskiego bierze 18.000 za rabocizne stanu zero.niestety chcac wyjechac pod Wroclaw musze liczyc sie z kosztami zakwaterowania ekipy,dojazdow,a co najgorsze kompensacji cen materialow,ktore sa dla"przyjezdnych"drozsze jak dla miejscowych,ktorzy maja juz wypracowane bonyfikaty w hurtowniach. podpisalismy wiec umowe na stan zero z jedna firma w tej cenie(80.000zl ) a na dalsze prace trzeba bedzie sie mocno zastanowic i b.dobrze poszukac,bo tak mozna budowac,tylko skad wziac sponsora.Faktem jest to,ze robia bardzo dobrze,rowno,czysto i technologicznie. w tym stanie zero mamy: - sciagniecie humusu z ok 200m2 na glebokosc 80cm-tyle mamy humusu - wyrownanie - wylanie chudziaka - deskowanie - ulozenie zbrojenia - ulozenie wszystkich rur do mediow - zalanie scian monolitycznych - malowanie dysperbitem po 2x z kazdej strony - ulozenie drenu wokol domu - przykrycie drenu geowloknina i zasypanie gruboziarnistym zwirem - wsypanie ok.160 ton podsypki do wnetrza domu i ubicie wibratorem - zalanie plyty fundamentowej - oblozenie scian fundamentowych ociepleniem ROOFMATA-siatka-zaprawa - zasypanie i wyrownanie przestrzeni pomiedzy sciana fund.a dzialka sporo tego,ale jeszcze wiecej trzeba zaplacic jak myslicie,ile powinni wziac za wymurowanie 300m2 scian o gr.24cm i stropu Teriva I Bis(rzuty domu w linku)? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 17.07.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Czytam wasze posty i oczy mi ze zdumienia wychodzą! ja to chyba w raju jakimś żyję! Mój murarz powiedział mi za domek 116/133m.kw, na planie prostokąta(1060cm na 800cm) dwuspadowy dach -9500zł. W tym są wykopy, fundamenty, ściany, działówki,2 kominy z klinkieru (i filar z klinkieru), strop, balkon. Z kolei dekarz -ułożenie więźby, 2 obróbki kominów, 2 okna dachowe + obróbki, rynnowanie i krycie 160m dachówki cementowej -5500zł -więc u mnie koszt robocizny za stan surowy zamknięty to 15000zł !!! A oto mój domek: http://www.projekty.z500.pl/projekt/z45.html (mam wersję wydłużoną o 90 cm więc metraż jest większy nie 104/120 a 116/133) Mieszkam w Sandomierzu -woj. świętokrzyskie, i najwyższa kwota jaką słyszałam u nas to 12000zł za same fundamenty i 25000zł za stan surowy otwarty za 130m.kw. PS: dziś zalałam strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts