Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

75 tys za robociznę - dużo?

Vinga

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ponegocjowałem z 1 ekipą i zeszliśmy do 50 tysięcy za całość plus możliwość jeszcze rabatu jeśli kupię więźbe na dach u nich a jest tego dachu troche.

Kase wypłacam za poszczególne etapy. Jak dobrze pójdzie (czytaj: będzie już pozwolenie) to w sierpniu zaczynamy :D:D

to u mnie domek o bardzo prostej bryle (gl150 ze studia atrium) i powierzchni 110m2 wszystko od początku do momentu stanu surowego zamknietego (bez okien i drzwi na dole) plus zrobienie kilku spraw, a dokladniej:

- fundamenty i sciany

- dzialowki

- poddasze z dzialowkami

- dach z impregnacja wiezby i polozeniem dachowki

- montaz okien polaciowych plus obrobki blacharskie i zalozenie rynien (w tym koszt blachy)

- wykonanie podbitki z malowaniem

- ogrodzenie 200mb

- szambo 9m3

Za to wszystko za robocizne (i koszt blachy do obrobek) skasowali 58000pln, do tego doszlo ich utrzymanie tzn wynajem pokoju i obiady (jakies 5000 za dwa miesiace). Robota wykonana w 7 tygodni plus tydzien przestoju czyli 8 tygodni od wbicia pierwszej łopaty.

Co o tym sądzicie?

Witam Wszystkich budowniczych!

Tak sobie czytam co Piszecie i wychodzi na to,ze Wroclaw to jakas czarna dziura jesli chodzi o ceny robocizny

Wlasnie dostalismy wycene stany zero domu za rogiem C110a i jestesmy zaszokowani.

stan zero obejmuje:

materialy 40.000zl

Sprzet:12.000zl

Robocizna 30.000zl

KOszt stanu zero 82.000zl z Vatem

Przeciez to "tylko"zdjecie humusu(80cm glebokosci czarnej ziemi) z powierzchni 200m2,wykonanie deskowania,ulozenie zbrojenia-bedzie lany monolit,2x dysperbit po obu stronach scian,ulozenie rurek do mediow,wsypanie do wnetrza 170m3podsypki i zalanie plyty fundamentowej i ocieplenie Roofmata z zewnatrz.czy to az tyle musi kosztowac?

czy zna ktos tansza ekipe z pod Wroclawia?Ile w takim razie powinno kosztowac postawienie 300m2 scian i stropu Terriva I?

dajcie znac na priva-bardzo prosze o przykladowe kosztorysy oraz namiary na "normalnych"wykonawcow

pozdrawiam

Witam Wszystkich budowniczych!

Tak sobie czytam co Piszecie i wychodzi na to,ze Wroclaw to jakas czarna dziura jesli chodzi o ceny robocizny

Wlasnie dostalismy wycene stany zero domu za rogiem C110a i jestesmy zaszokowani.

stan zero obejmuje:

materialy 40.000zl

Sprzet:12.000zl

Robocizna 30.000zl

KOszt stanu zero 82.000zl z Vatem

Przeciez to "tylko"zdjecie humusu(80cm glebokosci czarnej ziemi) z powierzchni 200m2,wykonanie deskowania,ulozenie zbrojenia-bedzie lany monolit,2x dysperbit po obu stronach scian,ulozenie rurek do mediow,wsypanie do wnetrza 170m3podsypki i zalanie plyty fundamentowej i ocieplenie Roofmata z zewnatrz.czy to az tyle musi kosztowac?

czy zna ktos tansza ekipe z pod Wroclawia?Ile w takim razie powinno kosztowac postawienie 300m2 scian i stropu Terriva I?

dajcie znac na priva-bardzo prosze o przykladowe kosztorysy oraz namiary na "normalnych"wykonawcow

pozdrawiam

Niezły kosmos z tymi cenami. Rozumiem, że "fachofcy" wykorzystują boom budowlany, ale bez przesady... trzy dychy za robocizne stanu zero :o :D :lol: :o

ps. Ładna dziewczynka na tym avatarku :wink:

swiete slowa,wszystko zalezy w jakim regionie kraju sie buduje.przykladowo ekipa z mojego kochanego lubuskiego bierze 18.000 za rabocizne stanu zero.niestety chcac wyjechac pod Wroclaw musze liczyc sie z kosztami zakwaterowania ekipy,dojazdow,a co najgorsze kompensacji cen materialow,ktore sa dla"przyjezdnych"drozsze jak dla miejscowych,ktorzy maja juz wypracowane bonyfikaty w hurtowniach.

podpisalismy wiec umowe na stan zero z jedna firma w tej cenie(80.000zl :o ) a na dalsze prace trzeba bedzie sie mocno zastanowic i b.dobrze poszukac,bo tak mozna budowac,tylko skad wziac sponsora.Faktem jest to,ze robia bardzo dobrze,rowno,czysto i technologicznie.

w tym stanie zero mamy:

- sciagniecie humusu z ok 200m2 na glebokosc 80cm-tyle mamy humusu

- wyrownanie

- wylanie chudziaka

- deskowanie

- ulozenie zbrojenia

- ulozenie wszystkich rur do mediow

- zalanie scian monolitycznych

- malowanie dysperbitem po 2x z kazdej strony

- ulozenie drenu wokol domu

- przykrycie drenu geowloknina i zasypanie gruboziarnistym zwirem

- wsypanie ok.160 ton podsypki do wnetrza domu i ubicie wibratorem

- zalanie plyty fundamentowej

- oblozenie scian fundamentowych ociepleniem ROOFMATA-siatka-zaprawa

- zasypanie i wyrownanie przestrzeni pomiedzy sciana fund.a dzialka

sporo tego,ale jeszcze wiecej trzeba zaplacic

jak myslicie,ile powinni wziac za wymurowanie 300m2 scian o gr.24cm i stropu Teriva I Bis(rzuty domu w linku)?

pozdrawiam

Czytam wasze posty i oczy mi ze zdumienia wychodzą! ja to chyba w raju jakimś żyję! Mój murarz powiedział mi za domek 116/133m.kw, na planie prostokąta(1060cm na 800cm) dwuspadowy dach -9500zł. W tym są wykopy, fundamenty, ściany, działówki,2 kominy z klinkieru (i filar z klinkieru), strop, balkon. Z kolei dekarz -ułożenie więźby, 2 obróbki kominów, 2 okna dachowe + obróbki, rynnowanie i krycie 160m dachówki cementowej -5500zł -więc u mnie koszt robocizny za stan surowy zamknięty to 15000zł :lol: !!! A oto mój domek:

http://www.projekty.z500.pl/projekt/z45.html

(mam wersję wydłużoną o 90 cm więc metraż jest większy nie 104/120 a 116/133)

Mieszkam w Sandomierzu -woj. świętokrzyskie, i najwyższa kwota jaką słyszałam u nas to 12000zł za same fundamenty i 25000zł za stan surowy otwarty za 130m.kw.

PS: dziś zalałam strop 8)