Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drenaż

mokular

Recommended Posts

Muszę zrobić drenaż opaskowy budynku ale mam dylemat - po 1/4 szerokości mojego domu pod posadzką (pamiętam jak kopaliśmy piwnice)przechodzi sączek drenarski ,który jak mniemam zbiera mi wodę z tej części budynku gdyż tam nigdy nie zalewało piwnicy(urząd melioracji kazał mi go zaślepić w granicy działki ale na szczęście tego nie zrobiłem) - natomiast z drugiej strony szerokości domu napływa mi okresowo woda. Chcę wykonać opaskę tylko z dwóch stron gdzie jest napływ - problem mój jest taki czy zda to egzamin i gdzie mam odprowadzić wodę z tych drenów - nie mam kanalizacji , działka jest niewielka (za domem 250m2 i wokoło zabudowania) - czy mogę podpiąć się do istniejącego sączka drenarskiego i co jak go ktośw końcu zaślepi.

Nadmienie jeszcze ,że posadzkę mam wykonaną w połowie wysokości ławy fundamentowej - na jakiej wysokości ułożyć dreny.

Podzielcie się swoją wiedzą.

Najprościej wpiąć się do tego sączka drenarskiego (sprawdź jak dalej idzie i przez co przechodzi?), jeśli nie to chyba tylko musisz robić studnie chłonne ale to będzie trochę zabawy i kosztów. Poszukaj o tym na forum. Ja robiłem drenaż na wysokości stopy ławy fundamentowej ok. 1m od niej w poziomie. Drenaż rób dookoła domu będziesz miał spokój a niewiele to drożej wyjdzie. Pamiętaj o studzienkach rewizyjnych.