agi 01.06.2003 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2003 Proszę napiszcie jak przebiegają u Was rury kanalizacyjne i wodne wyprowadzające/wprowadzające do domu. Firma chce aby przez ściany fundamentowe. Znajoma instalatorka mówi że taniej i prościej pod fundamentami. Czy po jednej rurze wystarczy; jaką macie średnię rur osłonowych. No i jak wprowadzacie prąd do domu. Może to pytania godne blondynki, ale mam nadzieję, że odpowiecie. Agi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joskul 01.06.2003 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2003 Też mam taki problem- może blondynek jest więcej, a może nie ma głupich pytań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 02.06.2003 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 powiedz mi na jakim etapie budowy jesteś. masz juz zalane fundamenty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 02.06.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Wodę jak chcesz byleby 1,5m poniżej poziomu gruntu Prąd wogóle dowolnie (jeśli chodzi o głębokość) Kanaliza zależy od poziomu na jakim masz kolektor - musza byc zachowane spadki - tu nie pokombinujesz. Są przepisy określające minimalne odległości pomiędzy mediami (na ogół 1-1,5 m) ale to już musisz mieć uwzględnione w adaptacji projektu. Przy przepustach przez ścianę fndamentową trzeba rury (kable) puszczać w osłonie (większej rurze np.: plastikowej, lub owinięte filcem). Trzeba też zaizolowac i dobrze jest przejść z lekkim spadkiem od wewnątrz na zewnątrz - chodzi o to żeby woda nie przenikała do wnętrza ścian fundamentowych. Nie jest to tak strasznie istotne ale też nic nie kosztuje, a zawsze jest ciut lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 02.06.2003 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Dokładnie tak jak pisze Jasiu. U mnie rura przepustu do wody ma 100 mm a do kanalizacji 200 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joskul 02.06.2003 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Jeszcze nie mam fundamentów i nie wiem, czy mogę "sobie chcieć". Natomiast jeśli miałabym wybór to wydaje mi się, że lepiej nie dziurawić ściany fund. (bloczki betonowe 38cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joskul 02.06.2003 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Jeszcze nie mam fundamentów i nie wiem, czy mogę "sobie chcieć". Natomiast jeśli miałabym wybór to wydaje mi się, że lepiej nie dziurawić ściany fund. (bloczki betonowe 38cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agi 02.06.2003 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Ja dokładnie tak jak Joskul. Czyli jeszcze nie mam fundamentów. Ale lada dzień będą. Czy rzeczywiście nie lepiej pod fundamentami woda i kanaliza? I ile wejść na prąd zakładając, że uwzgledniam też alarm i bramofon.No i dzięki za wszystkie wcześniejsze rady. Agi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 02.06.2003 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Wejścia/wyjścia do bramki, na ogród, itp zrobisz sobie potem - to tylko mała dziurka. Teraz musisz wprowadzić wodę, kanalizę i prąd. Prąd to najmniejszy problem - może być pod ławą, może być w, a nawet może być ponad - prąd nie zamarza. Wodę najlepiej pod ławami. Kanaliza jak pisałem musi być na takiej głębokości żeby zachowac spadki do kolektora. Musisz mieć to w projekcie zagospodarowania terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 03.06.2003 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2003 tak jak mówi Jasiu, zwróćcie przede wszystkim uwagę na kanalizę, tutaj musicie się dostosować do warunków bo inaczej bedziecie musieli pompować no wiecie co Prąd i woda to jak wam wygodniej (wg. mnie prościej jest wrzucić kawalek rury w fundament), bardziej istotne jest miejsce, czyli inaczej mówiąc aby przepust zostal zrobiony tam gdzie rzeczywiscie będzie przylącze wodne i energetyczne. Jeżeli nie jest to do końca pewne to lepiej polożyć rury w więcej niż jednym miejscu, na tym etapie to żaden wysilek i wydatek. Acha, jeżeli planujecie kominki to pomyślcie też o rurach doprowadzających do nich powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts