Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie rury i kable?

agi

Recommended Posts

Proszę napiszcie jak przebiegają u Was rury kanalizacyjne i wodne wyprowadzające/wprowadzające do domu. Firma chce aby przez ściany fundamentowe. Znajoma instalatorka mówi że taniej i prościej pod fundamentami. Czy po jednej rurze wystarczy; jaką macie średnię rur osłonowych. No i jak wprowadzacie prąd do domu. Może to pytania godne blondynki, ale mam nadzieję, że odpowiecie. Agi

Wodę jak chcesz byleby 1,5m poniżej poziomu gruntu

Prąd wogóle dowolnie (jeśli chodzi o głębokość)

Kanaliza zależy od poziomu na jakim masz kolektor - musza byc zachowane spadki - tu nie pokombinujesz.

Są przepisy określające minimalne odległości pomiędzy mediami (na ogół 1-1,5 m) ale to już musisz mieć uwzględnione w adaptacji projektu.

Przy przepustach przez ścianę fndamentową trzeba rury (kable) puszczać w osłonie (większej rurze np.: plastikowej, lub owinięte filcem). Trzeba też zaizolowac i dobrze jest przejść z lekkim spadkiem od wewnątrz na zewnątrz - chodzi o to żeby woda nie przenikała do wnętrza ścian fundamentowych. Nie jest to tak strasznie istotne ale też nic nie kosztuje, a zawsze jest ciut lepiej :smile:

Ja dokładnie tak jak Joskul. Czyli jeszcze nie mam fundamentów. Ale lada dzień będą.

Czy rzeczywiście nie lepiej pod fundamentami woda i kanaliza?

I ile wejść na prąd zakładając, że uwzgledniam też alarm i bramofon.No i dzięki za wszystkie wcześniejsze rady. Agi

Wejścia/wyjścia do bramki, na ogród, itp zrobisz sobie potem - to tylko mała dziurka.

Teraz musisz wprowadzić wodę, kanalizę i prąd. Prąd to najmniejszy problem - może być pod ławą, może być w, a nawet może być ponad - prąd nie zamarza.

Wodę najlepiej pod ławami.

Kanaliza jak pisałem musi być na takiej głębokości żeby zachowac spadki do kolektora. Musisz mieć to w projekcie zagospodarowania terenu.

tak jak mówi Jasiu, zwróćcie przede wszystkim uwagę na kanalizę, tutaj musicie się dostosować do warunków bo inaczej bedziecie musieli pompować no wiecie co :smile: Prąd i woda to jak wam wygodniej (wg. mnie prościej jest wrzucić kawalek rury w fundament), bardziej istotne jest miejsce, czyli inaczej mówiąc aby przepust zostal zrobiony tam gdzie rzeczywiscie będzie przylącze wodne i energetyczne. Jeżeli nie jest to do końca pewne to lepiej polożyć rury w więcej niż jednym miejscu, na tym etapie to żaden wysilek i wydatek. Acha, jeżeli planujecie kominki to pomyślcie też o rurach doprowadzających do nich powietrze.