Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie po raz kolejny

Recommended Posts

Dobrze i tanio w zasadzie ogranicza się do ogrodzenia z siatki

na wbetonowanych słupkach.Takie ogrodzenie mądrze postawione,

w przyszłości może być podstawą do czegoś bardziej rozbudowanego.

Jest co prawda jeszcze jedno ogrodzenie, które można dobrze i bardzo tanio postawić, ale jego nazwy nie wymienię, bo sporo

forumowiczów jest na nią bardziej uczulonych, niż alergicy na pyłki wszelakiej maści, ja zaś nie chcę, aby dostali wysypki :wink:.

Wg przepisów szerokość bramy powinna wynosić minimm 360 cm, furtki minimum 90 cm ( o ile mnie pamięć nie myli). Są to szerokości optymalne. Dla mnie brama o szrokości 480cm to dużo. Poza tym jakie wzmocnienia musisz dać żeby to się szybko nie zwaliło. Chyba że przesuwana, ale to kosztuje.........

Otóż to Mr Pierre gdy płot jest w krawędzi drogi a droga szerokości 6mb, domek w odległości 5mb od płotu to sporo trzeba się nakręcić aby nieco większym autkiem wjechać a tak mam wygodę. Masa bramy nie jest duża skrzydło 2,4mb zrobione jest z rury czworokątnej 30mm i wypełnione sztachetkami drewnianymi.

Ja robiłem płot z siatki cynkowanej i powlekanej wys.1,5m do tego kupiłem rurę 48mm pociętą na 2,3m Długość całego ogrodzenia to 160mb w tym brama dwa razy 3m wykonana z profili ponieważ później ma być wykorzystana jako przesówna. Cały koszt wraz z bramą to 3700 robocizna we własnym zakresie. Jeżeli chodzi o nierówność terenu to uwzględniłem ją w trakcie stawiania ogrodzenia.