Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 years później...
  • 3 months później...
  • 3 weeks później...

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie. Mam zamiar na wiosnę rozpocząć budowę domu z biura projektów Domus pod nazwą Proxima I

Proszę Was abyście ocenili ten projekt i doradzili mi jakie warto wprowadzić zmiany. Poszukuję także osób, które już realizują budowę tego projektu.

Pozdrawiam Artek 681

http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=22&flip

• 3 weeks później...
  • 2 years później...
  • 2 years później...

Jak w temacie - prosiłabym o opinie na temat tego projektu: http://domus.wroc.pl/projekt/proxima-ii

Ja straciłam obiektywność, w projekcie się zakochałam, wszystko mi się podoba i nic nie przeszkadza. Może dlatego, że to jedyny projekt, który spełnia kilka naszych kryteriów jednocześnie - mieści się na działce o szerokości 21 m, ma garaż dwustanowiskowy, okno kuchenne od frontu, spiżarkę i dodatkowe pokoje na parterze. Dodatkowe zalety - wykończenie poddasza można potraktować jako drugi etap, aż trzy pomieszczenia mają wyjście na taras, układ względem stron świata jest jak na zamówienie. Wady, które widzę, to wąski garaż (ale pomieszczenie gospodarcze zaraz za nim załatwiłoby kwestię gratów) i niezbyt duża łazienka na parterze. Poza tym - bajka. Boję się trochę dachu, ale jego niewątpliwą zaletą jest brak lukarn.

Pomóżcie, proszę, swoimi opiniami:)

Dom wydaje się być dobrze rozplanowany :) i przemyślany.

Jest duża szafa wnękowa w wiatrołapie, jest pom. gosp. (5), masz duże pom przy garażu, jest spiżarnia i kuchnia, którą mozna fajnie zaplanować. Salon jest spory, pokoje nie są małe, ustawne, duże szafy się zmieszczą :) Jest WC dla gości

Można go wykończyć etapami, najpierw parter potem poddasze. Kominek jest nieco dziwnie usytuowany. Przeniosła bym tv na ścianę z kominkiem, a sofy tam gdzie tv i przesunęła drzwi tarasowe bliżej ściany działowej

Faktycznie powierzchnia dachu spora, ale mając dom na planie litery T tego nie unikniesz ;)

Tylko ten garaż wydaje sie być malutki, sprawdź jaka jest dokładnie jego szerokość, bo może okazać się że 2 samochody wejdą, ale na styk i możecie mieć problem by swobodnie wysiać z samochodu

Dzięki Karola:) Garaż ma 5,25 m szerokości. Teraz mamy garaż pojedynczy, nie umiem tego wyczuć, czy 5,25 wystarczy na swobodne wysiadanie... Ale jeśli chcę ten dom, to chyba muszę uwierzyć, że tak! I umówić się z mężem, że to on będzie parkował jako drugi;) Ech... tak sobie myślę, że fajnie byłoby mieć to, czego się chce (np. wygodny garaż z przejściem do domu) i nie musieć iść przy budowie wymarzonego domu na żadne kompromisy. Ale nie znalazłam projektu, który rzeczywiście by temu sprostał, biorąc pod uwagę wymiary działki.