Biała 14.12.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Nie jestem fanką arabów, ale wiem, że to są świetne konie i przede wszystkim niezniszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 14.12.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Nie jestem fanką arabów, ale wiem, że to są świetne konie i przede wszystkim niezniszczalne. Do tego strasznie przyjacielskie. Wada to jednak ta ich nadpobudliwość (oczywiście nie zawsze). Sprawdza się nawet w górskich warunkach nawet przy sławnych hucułach, które zdecydowanie wysiadają przy arabie. No ale jak mam uczyć moje dzieci jeździć na własnym koniu? Wtedy zostaje hucuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zmienna 14.12.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 O, temat się rozwinął Witam 'Nowoprzybyłych'! Ja teraz mam przerwe studiowanie architektury za dużo czasu zabiera. Ja nie jeździłam na wyścigach, ale na Służewcy można pojeździć sobie za darmo. Nawet jak ogłosiłam się, że szukam pracy jako luzak to pare ofert dostałam. Nietety ja jeżdżę skoki i ujeżdżenie, nie ścigam się i musiałam odmówić. Poza tym mają godziny pracy zabójcze! o 12 stajnia zamykana a chyba od 5 lub 6(?) praca (musiałabym wstać o 4 by dojechać na 6 ) no i wieczorem chyba 2h. Ja ostatnio nie lubię jeździć w teren, moje nastawienie się zmieniło do tego typu jazdy. To oczywiście odpoczynek pomiędzy treningami może raz na tydzień potrzebny. Tak to jazda płaska - ćwiczenia ujeżdżeniowe i 2-3 razy w tygodniu trening skokowy! To jest moim zdaniem najlepsze dla koni. Tego mnie nauczyli w pracy luzakowałam skoczkowi, a jego żona to ujeżdżeniowiec więc mogłam się przyjżeć bliżej obu programom. Ważne by koń był cały czas rozluźniony więc dużo wyginań i ćwiczeń ujeżdżeniowych trzeba wplatać w jazdę. Ostatnio miałam okazje jeździć na koniu po torach - we wrześniu (2 tygodnie - z resztą są zdjęcia w tym wątku ) fajne konisko tylko strasznie drobił! Podziwiam Cię Biała trzeba mieć siłę by tak pracować ! Ja na zawodach CSI miałam 4 konie pod opieką i to było już potwornie ciężkie! Wszystko karmić, przygotowywać, rozluźniać, występować każdego, pilnować kolejności wyczyścić sprzęt i tak ciągle - nie ma czasu na jedzenie! Niestety w Polsce dużo niższe stawki są. Nie opłąca się tak pracować. Chyba, że to pasja i ma się inne źródło utrzymania. Ja miałąm rok wolny więc dużo się nauczyłam, troche zarobiłam i się cieszę z tego powodu. Teraz po roku przerwy w wakacje mam nadzieje że wrócę do rodzinnego miasta na studia i wrócę do jazdy - bo tam architektura lżejsza z tego co się orientuję (jestem teraz w Gliwicach i śpie po 3h ) no ale za bardzo zboczyłam z tematu. Kończę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spartankaa 15.12.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Biala a te konie to w ogole w teren sobie tak na luzaka jezdza? Czy za drogie sa na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spartankaa 15.12.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Nie jestem fanką arabów, ale wiem, że to są świetne konie i przede wszystkim niezniszczalne. Tez jakos nie gustuje w arabach. Lubie natomiast na nie patrzec....piekne sa..... Moje ulubione konie to chyba wielkopolany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 15.12.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Uwielbiam araby za ich piękno i grację!!! Ale nie znam ich w ogóle, więc trudno mi powiedzieć, czy je lubię czy nie Za to moja Księżniczka to półkrew Wielkopolanka i ... faktycznie uwielbiam tę rasę. Jeśli wszystkie Wielkopolany mają taką klasę, jak moja "półkrew" to jestem za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biała 15.12.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Biala a te konie to w ogole w teren sobie tak na luzaka jezdza? Czy za drogie sa na to W UK nie ma jako takich terenów, więc i jazd w teren nie ma. Poza tym trening w sezonie to trening, nic więcej. Za to jak mają przerwę w startach to są wypuszczane na pastwiska i tam spędzają 24 godziny na dobę przez ładnych kilkanaście tygodni, więc i psychicznie i fizycznie mają czas aby się odbudować i przygotować do następnego sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spartankaa 15.12.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Ja ze swoim wzrostem smiesznie po prostu wygladam na Arabie Co innego na Wielkopolanie....... Ale piekno Arabow jest niekwestionowane. W tym roku mialam byc w Janowie na akucji ale sie nie udalo Ale jeszcze sie tam kiedys wybiore, na 100%! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 15.12.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Ja ze swoim wzrostem smiesznie po prostu wygladam na Arabie Co innego na Wielkopolanie....... Ale piekno Arabow jest niekwestionowane. W tym roku mialam byc w Janowie na akucji ale sie nie udalo Ale jeszcze sie tam kiedys wybiore, na 100%! Dlatego czekałem na takiego żeby był większy. I udalo mi się trafić taką klaczkę coś koło 155cm. Nie rozumiem tylko dlaczego piszecie że nie lubicie arabów. Taki sam koń jak inne. Może się nasłuchaliście jakichś dziwnych opowieści. Objeździłem już prawie wszystkie rasy popularne w Polsce (nawet kladruby) i poza drobnymi szczegółami związanymi z predyspozycjami rasy, o wszystkim decyduje harakter osobnika. Np moja arabka wprawia wszystkich w zdumienie chęcią do skoków i dobrą techniką bez żadnego treningu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biała 15.12.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Mój folblucik ma 153 cm Ale ja lubię małe koniki, choć sama mam 170cm wzrostu. Bliżej do ziemi w razie czego. pam: to nie z racji przesądów. Mówiłam, że wiem, że to wspaniała rasa, mocna i wytrzymała. Nie mam nic przeciwko arabom użytkowym, taka sama dobra rasa jak każda inna, jeśli koń jest odpowiednio ułożony i ma dobry charakter. Nie lubię za to tych laleczek pokazowych, wiem, że za tym idą ogromne pieniądze, ale to już do mnie nie przemawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 15.12.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Mój folblucik ma 153 cm Ale ja lubię małe koniki, choć sama mam 170cm wzrostu. Bliżej do ziemi w razie czego. pam: to nie z racji przesądów. Mówiłam, że wiem, że to wspaniała rasa, mocna i wytrzymała. Nie mam nic przeciwko arabom użytkowym, taka sama dobra rasa jak każda inna, jeśli koń jest odpowiednio ułożony i ma dobry charakter. Nie lubię za to tych laleczek pokazowych, wiem, że za tym idą ogromne pieniądze, ale to już do mnie nie przemawia. Faktycznie na zdjęciach i na pokazach to ma coś w sobie z "ludzkich" pokazów mody. Modelki są super, bajer, ale ja bym się pewnie z taką nie chciał ożenić. No ale dzieki wyścigom, można wśród arabów wyłowić super użytkowego konika. Może za jakieś 3 lata zacznę coś myśleć o rajdach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 15.12.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Ja ze swoim wzrostem smiesznie po prostu wygladam na Arabie Co innego na Wielkopolanie....... Ale piekno Arabow jest niekwestionowane. W tym roku mialam byc w Janowie na akucji ale sie nie udalo Ale jeszcze sie tam kiedys wybiore, na 100%! Jak chcesz zobaczyć naprawdę najlepsze konie ale nie w tłumie na widowni a do tego nawet zrobić sobie z nimi zdjęcia i pogłaskać je, to nie jedź do Janowa (tzn. i tak warto zobaczyć) ale wybierz się gdzie indziej w tym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spartankaa 16.12.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Jak chcesz zobaczyć naprawdę najlepsze konie ale nie w tłumie na widowni a do tego nawet zrobić sobie z nimi zdjęcia i pogłaskać je, to nie jedź do Janowa (tzn. i tak warto zobaczyć) ale wybierz się gdzie indziej w tym czasie. To rozwin mysl. Dlaczego nie do Janowa? I w takim razie gdzie jechac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 16.12.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Jak chcesz zobaczyć naprawdę najlepsze konie ale nie w tłumie na widowni a do tego nawet zrobić sobie z nimi zdjęcia i pogłaskać je, to nie jedź do Janowa (tzn. i tak warto zobaczyć) ale wybierz się gdzie indziej w tym czasie. To rozwin mysl. Dlaczego nie do Janowa? I w takim razie gdzie jechac? Janów jest jednym (najważniejszym) z elementów tzw dni konia arabskiego. Piątek to gonitwy na Służewcu, sobota - czempionat w Janowie, niedziela - aukcja w Janowie, poniedziałek - pokaz w Białce i wtorek - pokaz w Michałowie. I właśnie ta ostatnia impreza jest dla "wtajemniczonych". Michałów, co niewiele osób wie, uzyskuje z reguły większe kwoty na aukcji w Janowie ( Michałów właśnie to największa stadnina arabska w Europie). W tym roku to ich klacz pobiła rekord 1.125.000euro, i miałem okazję zrobić sobie z nią zdjęcie w Michałowie, że nie wspomnę, że mozna było głaskać i oglądać do woli.NA tym wtorkowym pokazie jest może 150 -200 osób, kazdego konia można pogłaskać, prezentują nie dalej jak 20 metrów od publiczności. A sama prezentacja jest rewelacyjna pod wzgledem poznawczym nawet dla laika. Prezentacja rodzin, rodów, potomstwa jakiegos reproduktora itd. A potem do woli oglądanie stajni (nawet darmowe piwko i kiełbaski). W Janowie byłem raz, w Michałowie juz dwa razy (zwłaszcza że mam bliżej i bywam tam też w innych terminach). Ale ogólnie warto zobaczyć to i to bo to dwie różne imprezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spartankaa 16.12.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Oby udalo mi sie tam kiedys dotrzec. To zawsze jest ten termin sierpniowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 16.12.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Zawsze sierpień, a w Michałowie zawsze wtorek po aukcji w Janowie. Jak dla mnie to warto przyjechać. A i zapomniałem, że jeszcze mozna dostać ładny album ze stadniną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 16.12.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Przy okazji poczytaj sobie na stronie Michałowa i Janowa (w zakladce ARABY). Są tam wszystkie informacje o co chodzi w tych rodach arabskich, z kąd się wzięły itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spartankaa 19.12.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Wczoraj znow sobie pojezdzilam, znow na moim ulubionym Reganie. To ten co zaraz z cwiczebnego w galop leci I musze sie pochwalic, ze galopik juz calkiem calkiem, spokojny, nie pedzil juz na wariata. Bylo bardzo fajnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 21.12.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Wszystkim koniarzom życzę cudownych chwil na końskim grzbiecie, bo to przecież największe szczęście na świecie!! Pięknych koni, wspaniałych galopów i bezbolesnych "gleb"!!!! http://images23.fotosik.pl/37/de5afa20185262c3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 21.12.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Kurka - jak zwykle w niedzielę miał być spacerek, a tu pogoda jak w krainie deszczowców. Przynajmniej poswięciłem trochę czasu na "pilelęgnację" jak dla damy przystało. A dla wszystkich Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts