Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jazda konno - konie, jeździectwo, miłośnicy jazdy konnej

fijak9

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

justyna! piękna Twoja rudzielica kasztanica :)

jak ja bym chciała własnego rumaka!!

z tymi halami i terenami to ja mam takie doświadczenia że najwiekszy postęp zrobiłam gdy jeszcze jako nie całkiem wyszkolony jeżdziec zaczełam jeździć w teren! w terenie był mój pierwszy galop :) osobiście uważam, że jazda w terenie pod okiem doświadczonego instruktora, w grupie koni które się znają, i nawet w grupie mieszanej pod względem doświadczenia jeźdzców jest czymś wielce pouczającym. Może być źródłem wielu przełomów w szkoleniu, nabiera się pewności siebie, bo jak któraś z was zauważyła nie technika jest tu najważniejsza, uczymy się nie tylko poruszać w kółko ale w innych kierunkach też :) czasem nawet w górę i w dół, uczymy się odpowiedzialnośći za konia, za wybór drogi dla niego, podejmujemy decyzje. Pamietam jak dziś moją pierwszą jazdę w teren, otworzył się przede mną całkowicie nowy świat! :D

jak ktoś jeżdzi czysto rekreacyjnei tak jak ja, to teren jest kwintescencją przyjemności z jazdy konnej!

pam jesli ktos potrafi juz dobrze jezdzic to pewnie, ze na hali nudno. Ale ja wlasnie caly czas sie ucze wiec dla mnie hala idealna jest, oczywiscie w takich warunkach pogodowych jakie mamy teraz.

Teren tez uwielbiam oczywiscie.

No nie dokładnie tak jest. Nudzi mnie hala - a właściwie ujeżdalnia, ale tylko dlatego, że nie ma np instruktora. Jak się człowiek sam kręci w kółko przez 20 minut i nie ma nawet kto powiedzieć żeby zmienić kierunek, czy poprawić sznurówkę u buta, to już lepiej pościgać sarny (co mi się często zdarza).

A co ciekawe to koń jakby czuje to samo i po paru minutach kręcenia się na padoku, skręca w pole i maszeruje przed siebie.

pam jesli ktos potrafi juz dobrze jezdzic to pewnie, ze na hali nudno. Ale ja wlasnie caly czas sie ucze wiec dla mnie hala idealna jest, oczywiscie w takich warunkach pogodowych jakie mamy teraz.

Teren tez uwielbiam oczywiscie.

No nie dokładnie tak jest. Nudzi mnie hala - a właściwie ujeżdalnia, ale tylko dlatego, że nie ma np instruktora. Jak się człowiek sam kręci w kółko przez 20 minut i nie ma nawet kto powiedzieć żeby zmienić kierunek, czy poprawić sznurówkę u buta,

Ja na hale bez instruktora nie wchodze :-) Piszac o hali w domysle bylo hala z instruktorem, dobrym. Jesli mialabym sama na hali jezdzic to oczywiscie porazka.

Braniewo - miasto, które kiedyś miało SO; w stajniach aktualnie stoją prywatne konie no i moja ruda

No to pakujemy swoje konie do bagażnika i jedziemy do Justyny na Warmię poszaleć :p

U nas lubią osobówkami wozić konie ;)

:lol: :lol: :lol: zapraszam, u nas są w lasach (wysoczyzna elbląska) jelenie sika - jeżdżąc nad Zalewem wiślanym słyszałam jak gwiżdżą - są niesamowite, choć mniejsze i ciemniejsze od sarny

justyna! piękna Twoja rudzielica kasztanica :)

jak ja bym chciała własnego rumaka!! !

ja to mówię tak - nie miała baba kłopotu, to ma konia ;) :lol:

Tez chce taki klopot miec!

rudą dostałam jako półrocznego źrebaka w prezencie ślubnym... od bliskiej znajomej, która ma sporo koni; ma pół pochodzenia, braki są po matce, ale jest świetna i jak na razie zrównoważona...

poza tym koń to jednak kosztowny wydatek i obowiązek - jak nie ma się dzieci, to nie ma sprawy, a mam jedno, to dzielić trzeba czas między dziecia i konia... :roll:

Ale dzisiaj był odlot. Piękne słoneczko, minus jeden i znowu trzy godzinki na śniegu. Najpierw biegałem z sarnami. Dwie sztuki coś sobie pomyliły i biegły obok mnie przez jakieś 300-400m w odległości 30m, a potem "gapiliśmy" się na siebie z tej odległości przez minutę aż się wszystkom znudziło i rozeszliśmy sie w dwie strony. A potem zatrudnili mnie do nagonki na lisa. Lisa widziałem, ale uciekł.

Ale dzisiaj był odlot. Piękne słoneczko, minus jeden i znowu trzy godzinki na śniegu. Najpierw biegałem z sarnami. Dwie sztuki coś sobie pomyliły i biegły obok mnie przez jakieś 300-400m w odległości 30m, a potem "gapiliśmy" się na siebie z tej odległości przez minutę aż się wszystkom znudziło i rozeszliśmy sie w dwie strony. A potem zatrudnili mnie do nagonki na lisa. Lisa widziałem, ale uciekł.

Przeżycia do pozazdroszczenia - u nie nie ma śniegu, -4 mrozu, odczuwalna dużo poniżej, bo wieje...

eh...

Ten śnieg to pewnie nie poleży też u nas za długo.

Ale śnieg jest

moja pierwsza galopada to właśnie zima, śnieg i zachód słońca... pamietam jak dziś; w sumie to był też mój pierwszy teren, taki nieplanowany.

Wpadłam do znajomej, a ona mówi, to jedziemy??? dała futro na grzbiet, czapę na łeb spokojnego konia i w długą... jechałysmy we dnie, a słońce krwawiło nad brzegiem lasu, tuż nad Zalewem...

miałam straszne zakwasy po tej jeździe - ale warto... :)

Ten śnieg to pewnie nie poleży też u nas za długo.

Ale śnieg jest

moja pierwsza galopada to właśnie zima, śnieg i zachód słońca... pamietam jak dziś; w sumie to był też mój pierwszy teren, taki nieplanowany.

Wpadłam do znajomej, a ona mówi, to jedziemy??? dała futro na grzbiet, czapę na łeb spokojnego konia i w długą... jechałysmy we dnie, a słońce krwawiło nad brzegiem lasu, tuż nad Zalewem...

miałam straszne zakwasy po tej jeździe - ale warto... :)

A ja polecam z kolei, jakby ktoś miał okazję, na nocną jazdę. Zresztą nie ma co wymyślać - polecam jazdę o każdej porze roku i dnia i nocy. Pasuję tylko jak atakuje ciągłym deszczem. Ale już zadymki śnieznej nie odpuszczam.

Jazdę o zmroku w deszczu też mamy za sobą...

ekipa jechaliśmy lasem do tolkmicka do knajpki i potem z powrotem, bryczka + z 6 koni z jeźdźcami o średnich umiejętnościach... było mokro, ciemno i początku wycieczki nie widać, tylko słychać śpiewy... i tak było fajnie; na pewno inaczej jedzie się w jasną noc