Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jazda konno - konie, jeździectwo, miłośnicy jazdy konnej

fijak9

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A moje dziewczyny w niedzielę zawody miały

http://images42.fotosik.pl/56/b5f67a64252a8fa6med.jpg

http://images50.fotosik.pl/56/c605106eeee54786med.jpg

Fajnie pojechały, ale niesmak jest ... miejsca były losowane :-? Niestety, Polska to nadal dziki kraj i nie docenia się stylu jazdy tylko czyste przejechanie parkuru. Kto ma więcej szczęścia w losowaniu, ten bierze czołowe miejsca, trochę mnie to merzi, ale co tam ... moje księżniczki były naprawdę dobre!!!!

Spartaneczko już się robi: otóż w tzw. niższych konkursach (czyli LL,L) przy dużej ilości startujących par odpada się z gry tylko przy zrzutkach lub upadku. Jeśli przejedziesz na czysto parkur, bez względu w jakim stylu to zrobisz (czasami nawet normy czasu nie ma; tak było ostatnio) to sędziowie nie oceniają tych zawodników tylko wrzucają do kapelusza karteczki z miejscami (od 1-go do 3-go) i jeźdźcy losują! W takich przypadkach, jak już pisałam, zdarza się i to bardzo często, że I miejsce wylosowuje osoba która umiejętnościami jeździeckimi nie błyszczy, a po prostu miała cholerne szczęście do konia i koń ten parkur przejechał sam a jej udało się nie spaść. Niestety, w normalnych krajach (przynajmniej z mojej wiedzy tak wynika) właśnie w niskich konkursach ocenia się przede wszystkim styl jazdy jeźdźca i jego zgranie z koniem, u nas, w naszym pięknym kraju styl to ostatnia rzecz, na jaką większość trenerów i instruktorów zwraca uwagę. Przykre, ale prawdziwe.

Córcia reprezentuje klub, chociaż gdy już w końcu będą Ją rejestrować w PZJ to raczej jako niezrzeszoną.

Spartaneczko już się robi: otóż w tzw. niższych konkursach (czyli LL,L) przy dużej ilości startujących par odpada się z gry tylko przy zrzutkach lub upadku. Jeśli przejedziesz na czysto parkur, bez względu w jakim stylu to zrobisz (czasami nawet normy czasu nie ma; tak było ostatnio) to sędziowie nie oceniają tych zawodników tylko wrzucają do kapelusza karteczki z miejscami (od 1-go do 3-go) i jeźdźcy losują! W takich przypadkach, jak już pisałam, zdarza się i to bardzo często, że I miejsce wylosowuje osoba która umiejętnościami jeździeckimi nie błyszczy, a po prostu miała cholerne szczęście do konia i koń ten parkur przejechał sam a jej udało się nie spaść. Niestety, w normalnych krajach (przynajmniej z mojej wiedzy tak wynika) właśnie w niskich konkursach ocenia się przede wszystkim styl jazdy jeźdźca i jego zgranie z koniem, u nas, w naszym pięknym kraju styl to ostatnia rzecz, na jaką większość trenerów i instruktorów zwraca uwagę. Przykre, ale prawdziwe.

Córcia reprezentuje klub, chociaż gdy już w końcu będą Ją rejestrować w PZJ to raczej jako niezrzeszoną.

Mam wrażenie, a staram się być w temacie, że cały koński sport w Polsce jest totalnie pokręcony. I to począwszy od gonitw płaskich az po rajdy długodystans. Nie wiem czy tak jest, ale wydaje mi sie że to dzięki tym wszystkim działaczom-dziadtom. Ten cały mechanizm jest już po prostu zgnity i spleśniały.

Spartaneczko jakim stylu to zrobisz (czasami nawet normy czasu nie ma; tak było ostatnio) to sędziowie nie oceniają tych zawodników tylko wrzucają do kapelusza karteczki z miejscami (od 1-go do 3-go) i jeźdźcy losują! W takich przypadkach, jak już pisałam, zdarza się i to bardzo często, że I miejsce wylosowuje osoba która umiejętnościami jeździeckimi nie błyszczy,

??????? :o nie.....nie wierze!!!!! lo matko...totalna bzdura!!!! A co to nie ma pomiernikow czasu czy lenistwo sedziow???? Toz to nie ma nic wspolnego z konkurencja czy zawodami!!! Porazka....

Coby nie bylo, ze juz tak przyroslam do hali dzis wybralismy sie w teren. Pogodas byla piekna....galopik po plazy - bezcenny!

Morze przy brzegu jak widac jeszcze zamarzniete.

http://img6.imageshack.us/img6/9999/95535657ej9.jpg

Ja cię kręcę - weź i wykasuj to zdjęcie bo nie wytrzymam. Jak na razie to największe moje marzenie "końskie" jazda po plaży. Miałem okazję tylko po krótkiej nad jeziorem ale jak wiadomo ....

Ale ta moja "wariatka" chyba by dostała zawału jak by usłyszała morze :D

Ja cię kręcę - weź i wykasuj to zdjęcie bo nie wytrzymam. Jak na razie to największe moje marzenie "końskie" jazda po plaży. Miałem okazję tylko po krótkiej nad jeziorem ale jak wiadomo ....

Ale ta moja "wariatka" chyba by dostała zawału jak by usłyszała morze :D

Mam takich wiecej :-) No nie bede Ciebie oszukiwac, ze plaza przy jeziorku ma sie najpewniej nijak do morskiej.

Wpadnij w okolice 3city a zalatwie taka przejazdzke - tylko daj znac wczesniej. Teraz dobry okres, bo na plazy malo ludzi.

Nie pamiętam jak się nazywa ten klub w Otominie, może Tabun. Już parę lat mineło jak tam byłem (jakieś 2 tygodnie tam mieszkałem). A koło Koszalina też jeździłem - a prawdę mówiąc to wyjechałem w swój pierwszy teren (zresztą siedziałem wtedy pierwszy raz na koniu - poza krótką lonżą, raz w podstawówce).

Spartanko, ale Ci zazdroszczę!!!!! Ja mam aktualnie do morza może ze 3 km ze stajni, ale droga ... bllleeeee ... intensywnie uczęszczana asfaltówka :-? Aż strach jechać!!!!

Musisz zrobić 'rozpoznanie" terenu. Na pewno znajdziesz jakiś przejazd polnymi dróżkami. Przy takiej odlegości to plaży to bym próbował przenieść konia na plecach :D

Jutro jade do Stada Ogierow w Starogardzie na lekcje. Bedzie to lekcja z Pania, ktora trenuje ujezdzanie. Oczywiscie ja nie mam zamiaru sie pchac do jakis zawodow ale mysle, ze takie lekcje moga mi duzo dac.

Fajnie... doskonalenie swoich umiejętności to dobra rzecz.. i z koniem inaczej się pracuje

W lutym obiecałam wsiąść na ruda. A to już 10 lutego :roll:

Fajnie... doskonalenie swoich umiejętności to dobra rzecz.. i z koniem inaczej się pracuje

W lutym obiecałam wsiąść na ruda. A to już 10 lutego :roll:

Dokladnie! Dlatego tak bardzo zalezy mi na dobrym trenerze. Niestety jeszcze nie trafilam na takiego.

A co stoi na przeszkodzie abys wsiadal na Ruda?