Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jazda konno - konie, jeździectwo, miłośnicy jazdy konnej

fijak9

Recommended Posts

po dzisiejszym "obijaniu sobie siedzenia" jak to nazywa mój mąż :wink: pani pochawaliła mnie za galop po dużym kole i za dosiad w skoku ale za resztę to nie. I stwierdzam że sam skok to pikuś ale najazd, utrzymanie tempa, rytmu , i o zgrozo sensowne nadanie biednemu konisku kierunku to jest najtrudniejsza cześć tego całego cyrku :wink: Dziś było tak do 50-60 cm i skakaliśmy mały parcour z czterech przeszkód. Siwek Jacek coś dziś śpiący był, zauważyłam że jak za długo czekamy na swoją kolej to duch w nim podupada, nudzi się. Czym zająć konia jak czekamy na swoją kolejke na ćwiczenie? Gadam do niego, klepię i czasem wetknę marchewkę, co jeszcze? :)

Pewnie nigdy w moim szkoleniu poza 1 metr nie wyjdę ale nawet chyba nie chcę. Bo ja jestem takim jeźdzcem zachowawczym , zawziętym ale zachowawczym :) Jak widzę te siedmiolatki na kucykach jak się sadzą na przeszkody przed ktróymi ja się koncentruję jak na olimpiadzie to jestem w szoku :) Boję się jakiegoś nieszczęśliwego urazu. Jeden znajomy tutaj, dowodził sforą psów na polowaniach. Bo od roku się leczy, miednicę mu poskładali ale pęcherz ma w strzępach :( Jak w każdym sporcie , od pewnego momentu kończy się "sport to zdrowie" a zaczyna "jestem hardcorem".

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bo ja jestem takim jeźdzcem zachowawczym , zawziętym ale zachowawczym :) Jak widzę te siedmiolatki na kucykach jak się sadzą na przeszkody przed ktróymi ja się koncentruję jak na olimpiadzie to jestem w szoku :) Boję się jakiegoś nieszczęśliwego urazu.

Hehe - to masz to samo co ja :-) U mnie to juz chyba "wina" wieku. Stalam sie sztywna, ciezko mi sie rozluznic no i strach w oczy zaglada. Jak sobie przypomne co kiedys na koniu wyrabialam, jak jezdzilam, gdzie...to mi sie wlozy jeza.

Witam zapaleńców.

Mam pytanko ... rok temu zaczynałam uczyć się jeździć na koniach ale niestety po 3 miesiacach skręciłam kostkę (bynajmniej nie na koniach) i aż do teraz zero koni (to już 4 skręcenie tej samej kostki, musze na nią bardzo uważać). Ale koniecznie chcę zacząć ponownie się uczyć. Jednak ponieważ moja męża pracuje do późna mój wolny czas (czy takowy jest podczas budowania? ) spedzam z córką (która baaardzo kocha także konie). W jakim wieku dzieci powinny uczyć się jazdy konnej (rekreacyjnie, 1-2 godz. tygodniowo) bez uszczerbku dla kręgosłupa ?

ps. spartankaa superaśne zdjęcia, te chrapy ucałuj ode mnie następnym razem

Witam zapaleńców.

Mam pytanko ... rok temu zaczynałam uczyć się jeździć na koniach ale niestety po 3 miesiacach skręciłam kostkę (bynajmniej nie na koniach) i aż do teraz zero koni (to już 4 skręcenie tej samej kostki, musze na nią bardzo uważać). Ale koniecznie chcę zacząć ponownie się uczyć. Jednak ponieważ moja męża pracuje do późna mój wolny czas (czy takowy jest podczas budowania? ) spedzam z córką (która baaardzo kocha także konie). W jakim wieku dzieci powinny uczyć się jazdy konnej (rekreacyjnie, 1-2 godz. tygodniowo) bez uszczerbku dla kręgosłupa ?

ps. spartankaa superaśne zdjęcia, te chrapy ucałuj ode mnie następnym razem

jeżeli dziecko jest początkujące to od 6 roku życia może być przyzwyczajane do jazdy konnej/koni. Około 8 roku życia dzieciaki mogą zaczynać już sportową karierę. Co do kręgosłupa - to jeźdźcy zawsze odczuwają bóle - o ile codziennie jeżdżą lub bardzo często... więc hm... to jest cena jazdy ;)

jak jazda rekreacyjna to te 1-2 h nic nie zrobią...

A to numer. Bo ja po jeździe czuję że mi lepiej "na kręgosłupie". Po całym tygodniu auta i biura, dopiero na koniu układa mi się na swoim miejscu.

Co do dzieci to ja właśnie zaczynam z córką 9-cio letnią. Ale już jak miała 2 latka, to jeździła ze mną w jednym siodle po 2 godziny w terenie. Do tego czasu, to raczej tyklo tak dla przyjemności oprowadzanko.

I foteczki z dzis, ino trzy bo ciemno juz bylo.

http://img190.imageshack.us/img190/9225/80795969.jpg

http://img147.imageshack.us/img147/9660/73550656.jpg

Ale jakies tam postepy robie, dzis juz w galopie dwie nizutkie koperty skoczylam i to wcale nie ustawione na prostej. Trzeba bylo po pierwszej jeszcze zakrecic - ha :-) Tu wlasnie staram sie na druga najechac.

http://img141.imageshack.us/img141/991/16446368.jpg

Spartanka - świetne zdjęcia, a konisie przepiękne.

Dawno mnie tutaj nie było... ale dzieć pochorował, bo przecież poszedł do przedszkola.

A ja może w końcu w sobotę, po dokładnym wyczyszczeniu pindzi wsiądę na nią. Wstyd się przyznać, ale w wakacje tylko raz na niej siedziałam. Nie mama czasu - dlatego zastanawiam się nad wydzierżawieniem jej, albo by kogoś znaleźć na miejscu, by na spółkę - w zamian za jazdę, opłacać jej pensjonat. W sumie mi smutno, ba jak konia nie miałam (ale męża i dziecka też nie), to prawie codziennie jeździłam, a teraz??? :-?

Zobaczymy, co czas przyniesie...

J&M&W - trzymam kciuki abys znalazla czas!

A to ja z dzis. Kto mi powie co mam zrobic aby sie tak nie garbic, jak te gore wycofac do tylu w galopie??? Najlepsze jest, ze jak jade to mi sie wydaje, ze nawet jestem za bardzo do tylu wygieta :-)

http://img230.imageshack.us/img230/5213/63325168.jpg