Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jazda konno - konie, jeździectwo, miłośnicy jazdy konnej

fijak9

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WOW pam, napisz kilka slow co to za impra?

To były oficjalne obchody 3 maja w Krakowie. Przejazd w asyście policyjnych motorów ze stajni przez miasto nad Wisłę, później po bulwarach pod Wawel (najfajniejszy był galop po bulwarach pod Wawelem trzydziestu koni - szkoda że nikt nie nagrał). Pod Wawelem poprawki w rynsztunku, formowanie szyku i przejazd wraz z orkiestrą wojskową Królewskim Traktem na Rynek, Floriańska (pod bramą floriańską obowiązkowe "wariowanie koni"). Następnie około godzinki postój w szyku na czas oficjalnych uroczystości koło Barbakanu przy Grobie Niezn. Żołn. i powrót tą samą trasą pod Wawel i do stajni. Oczywiście wcześniej terening musztry konnej itd itp.

Minus w tym był taki, że ja jako "nie stały uczestnik" dostawałem w spadku zawsze konia co go już nikt nie chciał. Ten na zdjęciu był taki, że musiałem zacząć od godzinnej nauki wsiadania na niego, a później chociaż troszkę nauczyć go zatrzymywania (normalnymi sposobami mógłby sie zatrzymać dopiero nad morzem :D ) A na to miałem może 2 dwugodzinne wizyty w stajni.

suuuper :) coś dla mnie! kawaleria , moja słabość! ;) gdby nie to żem baba to też bym się pchała do szyku! jestem prawnuczką szwoleżera, co prawda z czasów pokoju ale to nawet i lepiej. 8)

"bo jak całować to ułana i w to naturalnie w to naturlanie jemu graj! ... Bo w sercu ułańskiem , gdy wyłożyć je na dłoń, na pierwszym miescu panna jest , przed panną tylko koń!" :) to znacie?

a ja miałam ostatnio cyrkową jazdę :) raz bym spadła, i zawisłam na boku konia, jedną ręką na szyi i jedną nogą przerzuconą przez siodło i przez chwilę ani w górę ani w dół , a dwie minuty póżniej też nie spadłam, bo po tym jak straciłam równowagę złapałam się grzywy i praktycznie zawisłam na końskiej szyi, pierś w pierś z moją klaczą a potem po prostu stanełam na ziemi , i wtedy klacz zrobiłą krok do przodu i mnie popchnała aż pacnełam czterema literami w kurz. Tak się kończy ćwiczenie zorganizowanego najzdu na przeszkodę tak aby koń nie gnał jak szalony tylko utrzymywał równe tempo. Mówię wam, ze śmiechu mało wszyscy z koni nie pospadali a ja ze śmiechu ledwo miałam siłę z powrotem na konia wleźć i w końcu skoczyć to poprawnie :)

Kurcze, ale mi się wczoraj trafiła szybka sarna :D . Ściagałem ją jakiś kilometr, i zaczęła mnie odchodzić. Przy okazji udało mi się przetestować wczoraj w terenie, telefon z nawigacją. Niestety często się zawiesza i nie da się zmierzyć średnigo tempa (wytrzymał 45 minut) ale za to max szybkość 44,7km/h. Przy wyciągniętym kłusie. przekracza 20km/h. I pomyśleć że średnie tempo na rajdach dochodzi do 24km/h :o

:) witam Koną Brać!

Nie wiem jak u Was,ale ja sprzatajac boksy widze i czuje,ze prawdziwa wiosna nadeszla!BA! Nawet rozpoczoł sie sezon pastwiskowy.Konie zaczely sie paść!

:D

[/b]pam[/b],narzeczony śliczota!Ciekawe co na to Kobyła?Moja wlasnie powrócila z (jak najbardziej) towazyskiego pobytu u "narzeczonego",ktory jej sie na szczeście podobal.Czym zaowocuje wyprawa czas pokaze.

A na koniec dowiedzialam sie,ze moja kobyla jest baardzo grzeczna ,ale baardzo brzydka... :o :( :lol:

Pozdrawiam!

Oj tak, wiosna widoczna na 100%. Zwlaszcza jak szczotkuje siwego konia - w boksie bialo od siersci :-)

Wczoraj bylam w hodowli fryzow, sa dosc blisko mnie. Przepiekne sa te konie. Mozna tez tam pojezdzic i jak tylko mi sie uda znow tam wybrac zamieszcze fotorelacje.

Z Twoich postow wynika,ze mieszkasz w okolicy gdzie roi sie od hodowli i osrodkow jezdzieckich. Tylko pozazdroscic! :) . U mnie tak nie ma.Chyba,ze roznie pojmojemy pojeche "dosc blisko".

Moje dziwadelko zaczelo zzucac siersc juz poczatkiem lutego,dlatego objawu siersciowego nie wliczam do zwiastunow-pewniakow wiosny. :)

Z Twoich postow wynika,ze mieszkasz w okolicy gdzie roi sie od hodowli i osrodkow jezdzieckich. Tylko pozazdroscic! :) . U mnie tak nie ma.Chyba,ze roznie pojmojemy pojeche "dosc blisko".

Dla mnie dosc blisko to jakies powiedzmy 40km - 50km w jedna strone dobra droga. Tyle mam do osrodka w ktorym jezdze, 45km ale jade najpierw autostrada a potem obwodnica trojmiasta i zajmuje mi to jakies 30min bez pospiechu. Czesto ludzie mieszkajacy w Gdansku powiedzmy 10km od osrodka jada 2 razy dluzej, bo korki sa w miescie.

Ale fakt w okolicy Tczewa-Trojmiasta jest sporo osrodkow. Fryzy sa po drodze do naszego fundacyjnego domu tymczasowego gdzie trzymamy dwa wykupione konie a ze jestem tam srednio raz w tyg wiec do Fryzow mam po drodze.

• 2 weeks później...

To daj znac pam jak poszlo!

Ja jutro wybieram sie do Lobza, nie wiem czy kojarzycie tam bylo stado ogierow i teraz jest juz posiadlosc w prywatnych rekach. Wiele tam uleglo zniszczeniu ale teraz prace remontowe trwaja. Fajnie, ze w koncu sie komus to udalo i przywroci Lobez do dawnej swietnosci.

Umowilam sie na jazde i juz sie doczekac nie moge! Jezdzilam raz w Lobzie, jakies....20 lat temu :-) albo i dawniej, jeszcze za Panstwowych czasow.

boratom - witamy :-)

Moja krotka fotorelacja z sobotniej wizyty w Lobzie. Bardzo fajnie sie tam wszystko "naprawia" i wraca do normalnosci.

http://img213.imageshack.us/img213/1498/stajnia.jpg

http://img683.imageshack.us/img683/4493/stajnia1.jpg

http://img52.imageshack.us/img52/1628/halas.jpg

Edytowane przez Spartankaa