axe1719501646 18.02.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 WitamMamy ze znajomymi pewien kłopot, a mianowicie posiadamy dzialke jako wspołwłasnośc po 1/2 kazdy. Chcieliśm wziąć 2 kredyty i oni i my. Okazało sie że tylko jedna para może potraktować działke jako wkład własny przy zgodzie drugiej i dokonać wpisu do hipoteki. Nie mozemy podzielić działki bo wtedy nie dostaniemy zgody na budowe.Co mozecie na to poradzić? Czy jakiś bank udzieli 2 kredytów na ta sama dzialke.Planujemy zaraz po budowie znieśc współwłasnosc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlMastar 18.02.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 załatwcie pozwolenie na budowę i wtedy ją podzielcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goralandrzej 19.02.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Zgadza się, mam ze znajomymi identyczny przypadek. Dostaliśmy pozwolenie na budowę dwóch domów na działce i teraz dzielimy ją na pół.Zniesienie współwłasnosci najlepiej jest załatwić jak njwcześniej, najlepiej jak bedzie tylko surowy fndament. Przy zniesieniu współwłasności trzeba zapłacić podatek proporcjonalny do wartości działki z tym co na niej jest. Po zakonczeniu budowy podatek bedzie liczony z wartością domów tak więc lepiej znosić jak najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axe1719501646 19.02.2007 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Jeszcze jedno pytanko: czy musze przed podziałem mieć już zaczętą budowę, czy naprzykład wystarczy tak jak mamy teraz podniesiony poziom gruntu i wytyczone budynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goralandrzej 19.02.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Prawdę mówiąc nie wiem w moim urzędzie powiedzieli o fundamencie ale najlepiej zapytać w gminie albo notariusza u którego będzie znoszona współwłasność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts