luce81 18.02.2007 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 WITAM.Podczas odbioru warunków przyłącza wody,powiedziano mi,że muszę dostarczyć plan(projekt)podłączenia .Czy jest to konieczne?Proszę o radę.DZIĘKUJĘ. [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 18.02.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Nam przyłącze wodociągowe współfinansuje gmina. Dowiedziałem się, że muszę dostarczyc nie projekt domu a szkic na mapie, który ma okreslac gdzie bedzie stał dom (chodzi o to jak daleko przyłącze ma "wchodzic" w działkę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 18.02.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Konieczne, a niby jak chcesz to robić, projekt musi być uzgodniony w Zakładzie Uzgadniania Dokumentacji, a po wszystkim, wykonana inwetaryzacja powykonawcza.Obyś nie musiał jeszcze z Zarządem Dróg uzgadniać zajęcie drogi i inne "przyjemności" z tym związane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariku 18.02.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Dokładnie, otrzymanie warunków to dopiero początek drogi do własnej wody Po otrzymaniu warunków technicznych trzeba wykonać projekt przyłącza. Trzeba to zlecić projektantowi z odpowiednimi uprawnieniami branżowymi - najlepiej poleconemu przez zakład wodociągowy (łatwiej przy późniejszym uzgadnianiu projektu). Projekt trzeba następnie uzgodnić z ZUD-em (najczęściej robi to projektant). Po uzgodnieniu i zatwierdzeniu projektu należy zlecić geodecie wytyczenie trasy przyłącza i dopiero wtedy można przystąpić do budowy przyłącza(po wcześniejszym zgłoszeniu budowy). Po wykonaniu przyłącza geodeta sporządza inwentaryzację powykonawczą przyłącza wodociągowego, czyli zgodność faktycznej drogi wykonanego przyłącza z projektem, a ewentualne zmiany nanosi na projekt. Dokumenty inwentaryzacyjne trzeba przedstawić właścicielowi wodociągu....i można już podpisać umowę z właścicielem wodociągu na dostawę wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luce81 26.02.2007 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Właśnie chcą żeby zrobić projekt przyłącza na własny koszt.Jest szansa obejścia tego.Czekam na decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 11.03.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Wszystko jest dokładnie tak jak mówi Mariku.Po otrzymaniu warunków w urzędzie wod-kan usłyszałem to samo.I szybko chciałem pospieszyć do jakiegoś projektanta i wydać parę stówek na projekt. Ktoś życzliwy (bardziej zorientowany) mnie jednak powstrzymał bo mapkę przyłączenia robi się i tak do adaptacji i pozwolenia na budowę. Pozwolenia jeszcze nie mam ale mój architekt adaptujący udostępnił mi projekt przyłącza, zrobiłem ksero projektu + umowy z sąsiadem użyczającym mi mam wodę i na drugi tydzień robią mi przyłącz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiacior 19.03.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Witam! Ja też musiałem zrobić projekt przyłącza wodociągowego. Zapłaciłem za to 350zł projektantowi! Gdyby nie te pozwolenia i papiery to ile kasy byłoby więcej na budowę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1971KJ 20.03.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Witam! Cena projekt przyłącza wodociągowego zalezy od ilosci punktow . W moim przypadku 800zl. + przebicie sie pod droga cena jeszcze nie ustalona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 21.03.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 a uzgodnienia z Sanepidem i ochroną środowiska????? u mnie to zajmie ok.6-8m-c wiem bo sąsiad tez budował kawałek sieci wodociągowej...samo wykonanie trwało dzień a wszelkie uzgodnienia 8 miesięcy......a przecież woda i prąd to w dzisiejszych czasach podstawa ....nie powinno być z tym tyle zachodu....ja mam hydrant po drugiej stronie ulicy i wydawałoby się, że to prosta sprawa ...właściwie tylko podłączenie ale nic mylnego muszę robić na swój koszt całą dokumentację , wykonać sieć ok. 20m i dopiero po oddaniu tego kawałka do wodociągów będę mieć wodę w domu .....a koszty podobno zwrócą w wodzie ...może przez 10 lat ...w zależności ile będę zużywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts