Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dokładnie,

otrzymanie warunków to dopiero początek drogi do własnej wody

Po otrzymaniu warunków technicznych trzeba wykonać projekt przyłącza. Trzeba to zlecić projektantowi z odpowiednimi uprawnieniami branżowymi - najlepiej poleconemu przez zakład wodociągowy (łatwiej przy późniejszym uzgadnianiu projektu).

Projekt trzeba następnie uzgodnić z ZUD-em (najczęściej robi to projektant). Po uzgodnieniu i zatwierdzeniu projektu należy zlecić geodecie wytyczenie trasy przyłącza i dopiero wtedy można przystąpić do budowy przyłącza(po wcześniejszym zgłoszeniu budowy).

Po wykonaniu przyłącza geodeta sporządza inwentaryzację powykonawczą przyłącza wodociągowego, czyli zgodność faktycznej drogi wykonanego przyłącza z projektem, a ewentualne zmiany nanosi na projekt. Dokumenty inwentaryzacyjne trzeba przedstawić właścicielowi wodociągu....i można już podpisać umowę z właścicielem wodociągu na dostawę wody.

• 2 weeks później...

Wszystko jest dokładnie tak jak mówi Mariku.

Po otrzymaniu warunków w urzędzie wod-kan usłyszałem to samo.

I szybko chciałem pospieszyć do jakiegoś projektanta i wydać parę stówek na projekt. Ktoś życzliwy (bardziej zorientowany) mnie jednak powstrzymał bo mapkę przyłączenia robi się i tak do adaptacji i pozwolenia na budowę. Pozwolenia jeszcze nie mam ale mój architekt adaptujący udostępnił mi projekt przyłącza, zrobiłem ksero projektu + umowy z sąsiadem użyczającym mi mam wodę i na drugi tydzień robią mi przyłącz.

• 2 weeks później...
a uzgodnienia z Sanepidem i ochroną środowiska????? u mnie to zajmie ok.6-8m-c wiem bo sąsiad tez budował kawałek sieci wodociągowej...samo wykonanie trwało dzień a wszelkie uzgodnienia 8 miesięcy......a przecież woda i prąd to w dzisiejszych czasach podstawa ....nie powinno być z tym tyle zachodu....ja mam hydrant po drugiej stronie ulicy i wydawałoby się, że to prosta sprawa ...właściwie tylko podłączenie ale nic mylnego muszę robić na swój koszt całą dokumentację , wykonać sieć ok. 20m i dopiero po oddaniu tego kawałka do wodociągów będę mieć wodę w domu .....a koszty podobno zwrócą w wodzie ...może przez 10 lat :roll: ...w zależności ile będę zużywać :wink: