KLOPSUCJUSZ 18.02.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 ile za mkw krycia blachodachówką panelową (łacenie +foliowanie+obróbki) mielec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ecik 19.02.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 15 zł m2 w tym wszelkie obróbki blacharskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 19.02.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 15 zł m2 w tym wszelkie obróbki blacharskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 20.02.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 A dachówkę np. betonową. Jak wyglada porównanie materiał + robocizna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KW100 20.02.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 A dachówkę np. betonową. Jak wyglada porównanie materiał + robocizna ? Ja to ostatnio analizowałem. Blachodachówka średniej klasy ale przyzwoita kosztuje 25-30 pln za m2 (Pruszyński lub Budmat). Dachówka cementowa Euronit kosztuje około 22 pln za m2 dachówki podstawowej. Oczywiście do tego dochodzi koszt gąsiorów, dachówek szczytowych itp, które kosztują po kilkanaście albo i kilkadzisiąt pln za sztukę. W przypadku mojego dachu (dwuspadowy bez lukarn, 200 m2) całkowity materiał na dach (szczegóły w dzienniku) z dachówki cementowej euronit wyceniono o około 1000 pln tylko drozej od opcji z blachodachówką. Oczywiście niektórzy powiedzą, ze pod blachodachówkę więźbę można "odchudzić". Owszem, można jednak ile w m3 drewna zaoszczędzimy ? 1 m3 ? 1,5 m3 ? Nie więcej. Czyli góóóóra w kieszeniu 1000 pln. Poza tym ja i tak bym nie odchudzał więźby bo jak za 10 czy 15 lat trzeba będzie wymienić blachodachówkę to okazałoby się, ze więźba za słaba. W przypadku robocizny u mnie dekarz liczy 25 pln za 1 m2 dachu przy kryciu dachówką. Dla balchodachówki koszt ten raptem spada o 5 pln. Róznica zatem w moim przypadku 1000pln. Podsumowując, biorąc blachę na materiałach oszczędziłbym 1000pln (bez odchudzania więźby) i na robocie 1000pln. Nie zdecydowałem się. Moim zdaniem nie warto. Te 2 tys pln warto dołożyć do dachówki. Co do dachówki ceramicznej to robiąc wyliczenia dla najtańszej ceramiki (Roben) trzeba by dołożyć około 3000pln a do droższych i lepszych (Koramic) nawet 5000. Pozostałem przy cementowym Euronicie. Tanio i porządnie. Opinie bardzo dobre. 30 lat gwarancji. Dachówka wygląda bardzo dobrze, domy nią kryte też (widziałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hector 24.02.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 ile za mkw krycia blachodachówką panelową (łacenie +foliowanie+obróbki) mielec 6 zł za blachę, 2 zł za folię po 6 zł za pas nadrynnowy, rynnę, pas podrynnowy, ceny z listopada - grudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts