Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dębowe stopnie i podstopnice jak ściana.

Kulin

Recommended Posts

przykleić płytę KG lub wygipsować, a może sa jakieś specjalne materiały do tego typu wykończeń.

A po co komplikować?

Bez podstopni czy z nimi - pomalowanie kolorem kontrastującym z kolorem stopni - schody wyglądają tak samo.

Podstopnie mogą się: brudzić, wykruszyć, podziurawić, zamoczyć.

Jeśli podstopnie muszą być, to najestetyczniej ( według mnie ) zrobić je z cienkiej deski dębowej lub innego drewna o zbliżonym kolorze lub lekko ciemniejszym (wiadomo, że pod stopniami jest ciemniej). Wtedy stopnie nie są w kontraście z podstopniami i pięknie prezentują się schody jako całość.

pzdrwm

Cześć, jeżeli stopnie będą wystawały przed podstopnie to nogami nie zawadzi się o ścianki. Przez kilka lat miałem zamiast stopni naklejoną wykładzinę ( zdjęcia pierwsze), natomiast drugie zdjęcie jest zaraz po zrobieniu schodów i obecnie niewiele różni się a minęły dwa lata. Bardziej brudzi się od sprzątania ale pomalowałem zmywalną farbą i jest OKI

http://i10.photobucket.com/albums/a139/Commor/kominekischodyprzedremontem.jpg

http://i10.photobucket.com/albums/a139/Commor/bezlistewd.jpg

NO właśnie mam podobny problem. Mysle jednach ,że odchudzę koszty i zdecyduje sie na stopnie drewniane a podstopnnice -i tu znów będzie kłopot - bo nie wiadomo z czego. Boję sie ,że podstopnice bedą sie brudzić a wtedy czy nie bedzie kłopotu z ich odnawianiem. Jak utrzymujecie w czystości takie schody.

Podstopnice nie będą się brudzić z prostego powodu, fizycznie jesteśmy tak ukształtowani że wchodzimy stawiając nogę na przedniej części trepa i to zawsze przód stopy i palce, nigdy nie stawiamy całej stopy i nigdy nie stawiamy pięty na trepie, jak kto chce niech spróbuje tak wejść po schodach tzn. cała stopa na trep i opierając piętę, powodzenia. :lol:

To pozostałości po budowlańcach jak mniemam, ciężkie buciory, wielkie etc.

Po domu raczej chodzimy w miękkim obuwiu.

U mnie ponad rok, niema ani jednego śladu, a dzieci u mnie stadami biegają w tę i zpowrotem po schodach, chodzimy w lato na taras na piętrze, goście chodzą i nic ani jednego śladu.

U mnie nawet budowlańcy nie narobili takich śladów :o