Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACH czy to normalna cena czy wszyscy juz powariowali ??

secam

Recommended Posts

Witam Wszystkich szaleńców budujących się w okresie bumu budowlanego :lol:

Zbliżam się do dachu więc moje pytanie jest następujące.

ile należy się spodziewać (tak normalnie) za wykonanie więźby dachowej i ułożenie dachówki z wykończeniami

Jeśli możecie podajcie ceny robocizny które płaciliście w przeliczeniu na m/2.

* Za wykonanie więźby

* za deskowanie i papowanie

* za układanie dachówki

* za obróbki, rynny i okna

Ja do tej pory zrobiłem wycenę u znajomego cieśli i za wykonanie dachu z więźba, folią ,dachówką i oknami chce 70 zł netto. a za dach z deskowaniem 85 zł netto. oczywiście to za sama robociznę

:o :o :o

Czy to normalne ceny czy mam sobie zmienić znajomych :roll:

Dodam że dach taki jak na obrazku obok tylko bez lukarn - czyli prosty

Dwu spadowy w kształcie "L" jedna duża lukarna, 2 kosze, 8 okien połaciowych, dachówka jakaś zwykła ceramika. w sumie 295 m/2 dachu

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Secam,

masz rację jeszcze jesienia 2006 dekarzom wystarczało 45-50zł/mkw dachu na gotowo( więźba+dachówki).

A w tym sezonie zetknęłam się z firma dekarska ktora woła 130 zł dachu na gotowo, z podbitka, oknami itd. Myślałam, ze sie przesłyszałam sie. Ja rozumiem wszystko drożeje, ale czy nasze DOCHODY sa większe o 70% w porownaniu do 2006 roku?!... :evil:

Jeśli chcesz, dam ci namiar na górali, będą mi robić w maju.

Pozdr. Natalia

Secam,

masz rację jeszcze jesienia 2006 dekarzom wystarczało 45-50zł/mkw dachu na gotowo( więźba+dachówki).

A w tym sezonie zetknęłam się z firma dekarska ktora woła 130 zł dachu na gotowo, z podbitka, oknami itd. Myślałam, ze sie przesłyszałam sie. Ja rozumiem wszystko drożeje, ale czy nasze DOCHODY sa większe o 70% w porownaniu do 2006 roku?!... :evil:

Jeśli chcesz, dam ci namiar na górali, będą mi robić w maju.

Pozdr. Natalia

UFF a już myślałem ze to tylko ja mam jakieś dziwne nastawienie do świata. Zaczynając budowę w tamtym roku orientowałem się w cenach również dachów i faktycznie najwyższe jakie słyszałem kończyły się na 45 zł a teraz ...... :o

ale chyba są jeszcze normalni fachowcy u których można zrobić dach za 50-55 zł tylko maja zapchane terminy. Za namiaru chętnie skorzystam wyślij na priva.

Jadę jutro na dwie rozmowy to napiszę jakie ceny zaproponują :roll:

Dzisiaj tj. 23 02.2007 rozmawiałem z dwiema firmami pod Warszawą. Oto aktualne ceny - krycie dachówką cementową lub ceramiczną od 18 do 20 zł/m2. Obróbki blacharskie 10 do 15 zł za metr bieżący. Wstawienie okien 180 do 200 zł. Mój dom około 212 m2 dachu będzie kosztował ok. 6500 zł.