Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACH czy to normalna cena czy wszyscy juz powariowali ??

secam

Recommended Posts

A co to znaczy "Doceń fachowca to ci zrobi i dużo i bardzo dobrze!!!!!!!!!!" :o bo ja nie rozumuiem. Mam go chwalić zanim wejdzie na dach jaki to super i wogóle, mam nie sprawdzać poprawności wykonania, mam się nie czepiać i jeszcze płacić tyle ile sobie zamarzy? Bardzo mnie ciekawi co przez to rozumiesz Misiomaciej ? Ale Ty chyba już uciekłeś w tego forum?

Droga koleżanko dlaczego bierzesz pod uwagę zdanie wyrwane z kontekstu

Ja piszę o ludziach godnych zaufania i naprawdę dobrych, sprawdzonych i polecanych.

Chodzi w tym wszystkim tylko i wyłącznie o docenienie ludzi pracujących dobrze i fachowo. - tak jak w każdej branży.

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ok. Rozumiem co masz na myśli. Ja też uważam, że ludziom godnym zaufania, takim którym mogę zostawić i wrócić na gotowe bez obawy, że bedą jakieś niemiłe niespodzianki warto dobrze zapłacić. Myślę, że trochę źle sformułowałeś zdanie. Chyba lepiej by brzmiało "Jeśli ktoś jest dobrym fachowcem i porządnie wykonuje swoja pracę to warto zapłacić mu więcej"

pozdrawiam Monika

Ok. Rozumiem co masz na myśli. Ja też uważam, że ludziom godnym zaufania, takim którym mogę zostawić i wrócić na gotowe bez obawy, że bedą jakieś niemiłe niespodzianki warto dobrze zapłacić. Myślę, że trochę źle sformułowałeś zdanie. Chyba lepiej by brzmiało "Jeśli ktoś jest dobrym fachowcem i porządnie wykonuje swoja pracę to warto zapłacić mu więcej"

pozdrawiam Monika

I o to właśnie mi chodziło.

Z tych wszystkich dewagacji tylko TY wyciągnęłaś właściwe wnioski i zrozumiałaś mnie w pełni.

Dzięki. :D

ale ja ca cały dach tzn, za krokwie łaty, obróbki, rynny i podbitka te 6000 tyś zapłaciłam, + ten koszt wyżywienia i noclegi co prawda na budowie ale kąpać sie przychodzili. To jestem zadowolona ale muszę powiedzieć że nie spodziewałam sie że tak dożo mogą kosztować wszystkie dodatki do dachu za gwoździe śruby i jakieś tam duperely oraz za lakier (bejce) do podbitki wyszło mi 1300 zł prawie no i fakt 30 małych rachuneczków za to wszystko, tu gwoździe , tu śrubki a tu jeszcze coś. , nie liczę tu drzewa (krokwi. łat, i podbitki), rynien blachy wyłazu dachowego ani dachówki.

to rzeczywiscie tanio , czyli można jednak zrobić tanio i dobrze - zaraz pewnie krzykacze się odezwą że albo kłamiesz albo to nie możliwe albo że tanio to źle ;)

Może nie krzykacze tylko inwestorzy którzy już przeszli przez etap budowy dachu. :D

Ja jestem w trakcie tego etapu i szlag mnie trafia że tak dużo muszę płacić za dodatki do dachu: a to płotki przeciwśniegowe, a to ołowianka , a to folia aluminiowa do gąsiorów. :evil:

Wycena dachówki Robena podstawowej, skrajne,gasiory itp było na poziomie 16.000PLN. :D

Ale jak przyszły okna dachowe, wyłaz, obróbki blacharskie,rynny, ołowianki,aluminiówki, spinki,płotki, itp. to doszło drugie tyle. :evil:

A dach niecałe 240m2 a koszt szacuję na 60.000PLN (robota+materiał). :evil:

Koszt dachu w całej budowie dotychczas jest najwyższy- przynajmniej u mnie.

Witam,

Dostałem wycenę na 143 tyś netto z materiałami za stan surowy domu 174 m2 ( netto , pow po podłogach ) . Projekt to Dom we Frezjach z archonu z podwójnym garażem : http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m423ecb4942f24

Budowa domu na śląsku. Porotherm 30 cm, dachówka brass lumino na dachu 205 m2, 5 okien dachowych, schody, ściany działowe

Wykonawca z rekomendacjami znajomych i wydaje się solidny.

Co sądzicie o tej cenie? Cz może decydując się na system bardziej gospodarczy tj: wyszukiwania poszczególnych ekip i załatwiania materiałów we własnym zakresie można dużo obniżyć ten koszt? Czas wykonania stanu surowego jest dla mnie mniej istotny

ale to się wszystko zgadza ja za dachówke Brass zapłaciłem 10tys a w sumie cały dach z robocizną ( od więźby dachowej po ozdobe dachową w postacji Jastrzembia ) wyszedł mnie ponad 45tys zł - najdroższe są właśnie dodatki typu wróblówki , listwy wykończeniowe , taśmy kalenicowe i ołowiane

psia kostka, u mnie za usługę położenia blachodachówki na 310m2 (czterospadowy, 4 okna dachowe, 3 lukarny) chcą 10 tysiaków - dwie oferty i cena 1 tysiak różnicy.

jednak powariowali :evil:

Dach ok 160 m2 /w tym 18 m2 zadaszenie tarasu/ bez okien, dwuspadowy, 2 kominy. Za postawienie więzby,położenie folii,łat i kontrłat, blachodachowki ,orynnowanie dostaliśmy wyceny:

8 tys, 10 tys, 7,1 tys.

Najciekawsze,że każdy z wykonawców podaje inną pow. do pokrycia i obróbek blacharskich mimo,że dostaje ksero projektu.

Przy wstępnych rozmowach podawali przybliżone stawki za m2 i mb obróbki.

psia kostka, u mnie za usługę położenia blachodachówki na 310m2 (czterospadowy, 4 okna dachowe, 3 lukarny) chcą 10 tysiaków - dwie oferty i cena 1 tysiak różnicy.

jednak powariowali :evil:

Dach ok 160 m2 /w tym 18 m2 zadaszenie tarasu/ bez okien, dwuspadowy, 2 kominy. Za postawienie więzby,położenie folii,łat i kontrłat, blachodachowki ,orynnowanie dostaliśmy wyceny:

8 tys, 10 tys, 7,1 tys.

no ta ja mam 2x tyle dachu, w więc 2x więcej płacę (chyba -muszę to jakoś tłumaczyć bo oszaleję :lol: ): oddzielnie miałam więźba+deskowanie 9 tys, oddzielnie mam blachę 10 tys.

A co powiecie na taką wycenę:

dach 280m2, dachówka karpiówka, 11 okien, rynny i wszelkie inne dodatki, gwoździe, blacha na obróbki i tak dalej - cena ok 60tys brutto bez robocizny?

Dużo to, czy bardzo dużo?

Do tego dojdzie ci z 20% rzeczy nieprzewidzianych, tj. 12.000PLN , :o

do tego podbitka ok. 10.000PLN :o

do tego robocizna ze 20.000PLN. :o

Razem 102.000PLN. :cry:

No to daszek bedziesz miał zaj.....sty. :D