Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACH czy to normalna cena czy wszyscy juz powariowali ??

secam

Recommended Posts

Witam.

czy ktos posiada namiary na jakakolwiek w miare tania i solidna (sprawdzona) ekipe z zachodniopomorskiego na polozenie dachu, bede wdzieczna za wszelkie informacje najlepiej na priva. Niebawem nas to czeka a nie chcielibysmy zbankrutowac (jak widac na forum ceny ksztaltuja sie naprawde roznie)

Pozdrawiam Agnieszka

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do tego dojdzie ci z 20% rzeczy nieprzewidzianych, tj. 12.000PLN , :o

do tego podbitka ok. 10.000PLN :o

do tego robocizna ze 20.000PLN. :o

Razem 102.000PLN. :cry:

No to daszek bedziesz miał zaj.....sty. :D

Mam nadzieję, że tak źle nie będzie. To na razie pierwsza wycena, i wygląda mi na to, że koszt materiału był bez żadnego rabatu, a tak się nie robi ;-)

Zobaczymy co inne ekipy zaproponują.

• 3 weeks później...
po przeczytaniu tego wątku mam tylko 1 wniosek;Jak się frajer znajdzie to po kieszeni go.Tylko jak uniknąć bycia frajerem?chyba szukać cierpliwie uczciwych wykonawców, a nie nieuczciwych pracodawców którzy na dodatek twierdza że płacą pracownikom 1000 pln dziennie.I tu też pytanie;jeżeli pracownikowi tyle płacą to ile im zostaje? i z czyjej kieszeni?

po przeczytaniu tego wątku mam tylko 1 wniosek;Jak się frajer znajdzie to po kieszeni go.Tylko jak uniknąć bycia frajerem?chyba szukać cierpliwie uczciwych wykonawców, a nie nieuczciwych pracodawców którzy na dodatek twierdza że płacą pracownikom 1000 pln dziennie.I tu też pytanie;jeżeli pracownikowi tyle płacą to ile im zostaje? i z czyjej kieszeni?

I oto kolejna osoba która czyta i nie wie co czyta.

Dlaczego twierdzisz że jeśli płacę 1000zł dziennie to z góry jestem nieuczciwy?!

Umiesz liczyć to policz sobie - ty jako inwestor przykładowo płacisz 80 zł za m2 licówki, ja jako twój wykonawca płacę człowiekowi 40 zł za ten sam m2.

Dobry licówkarz przez 10godz zrobi 25-30 m2 -policz sobie.

Buduję bloki mieszkalne i licówkarze zarabiają gigantyczną kasę - oczywiście ci co chcą zarobić a nie ochlajtusy.U mnie taki nie ma szans na robotę.Cenię dobrych ludzi a oni cenią mnie i robota idzie jak z bicza-inwestor zadowolony no i ja także.

Co do moich zarobków-wcale to nie są kokosy po odliczeniu wszystkich kosztów.

Więc bardzo proszę o nie obrażanie mnie i mianowanie nieuczciwym wykonawcą czy pracodawcą.

Z pozdrowieniami dla wszystkich czytających i piszących oraz moderatorów. 8)

Ja w okolicach Wrocławia płacę 35 pln za więźbę- zaznaczam, iż mam bardzo skomplikowany dach- 330 m2. Normalna cena na moim terenie to ok 25-30 pln/m2.

Dekarz- 32 pln za mój dach (razem z orynnowanieniem, wstawieniem 7 oklien połaciowych, opierzeniem itp)

Witam

Jeśli byłbyś tak miły podaj mi namiary na firmę, która robi Ci dach. Jestem z okolic Sycowa.

Dobry licówkarz przez 10godz zrobi 25-30 m2

Mowa o cegle licówce ?

No chyba trochę kolega przesadził .

Wcale kolego nie przesadzam ja sam także muruję i wiem to z praktyki.Budując halę szkoły przy temperaturze 23 stC licówkarze budowali średnio (5osób) 130mkw dziennie.Więc jest to możliwe 8)

Jeżeli faktycznie tyle płacisz to jesteś BARDZO UCZCIWY.

Dziękuję też za wyjaśnienie kwestii różnicy cen.Zrozumiałem to tak:umowa podpisana z bezpośrednim wykonawcą =50% oszczędności.

Może trochę zle zrozumiałeś - bezpośredni wykonawca to przykładowo ja a tym co płacę to ludzie zatrudnieni u mnie. Jeśli miałbym wykonać pracę jeszcze przez pośrednika to dolicz średnio około 20% jego zysku.

Ja zarabiam praktycznie tyle co sam wyrobię no i trochę z tego co pozostanie po wszystkich opłatach i zobowiązaniach.A ludzi doceniam i wiem tak samo jak oni ile trzeba się narobić by zarobić.

Pozdro.

Myślę że takimi płacami pozwalasz im zapomnieć o trudzie i zmęczeniu ale naprawdę trudno mi uwierzyć że PRACOWNIK budowlany widzi takie wyplaty

Widzisz wszystko zależy od osoby prowadzącej firmę. Ja kiedyś sam naginałem u innych pracodawców i często nie widziałem kasy po parę miesięcy.A pracować trzeba było by odzyskać kasę.Nie raz wypłatę z listopada dostawało się w marcu i trzeba było naginać.Jak nie pasowało to do widzenia i baj baj wypłaty.

Nauczony tym i z tym charakterem co mam nie jestem w stanie robić tak samo. Po rozliczeniach z inwestorem najpierw rozliczam się z ludzmi a potem z tego co zostało rozliczam firmę i swój dochód.

Być może dlatego nie jeżdżę dobrym samochodem (mam starą Mazdę z 85r) i nawet ciężko jest mi uzbierać na własny dom.Nie zatrudniam sztabu logistycznego ani nawet księgowej sam wszystko robię.Wszystko praktycznie inwestuję w sprzęt i ludzi.(dobry sprzęt=dobra praca; dobrze opłaceni=lojalni i uczciwi w tym co robią)

Właśnie odebrałem wycenę za dach.

Budowa ok. Poznania, ekipa z Leszna

Robocizna:

razem 7565 zł za 136 m2 dachu -

czyli ok 55zł/m2 dachu

- konstrukcja dachu - 20zł/m2

- deskowanie papą - 15zł/m2

- położenie papy termozgrzewalnej - 15zł/m2

- pokrycie folią, łatami i blacha - 25zł /m2

- obróbka okna i komina - 150zł/szt

- rynny kompleksowo 10zł / m2

Materiał: 14.920 zł

Dach: razem 136m2

73 m2 dach płaski kryty papą

63 m2 dach skośny, kryty blachodachówką

• 4 months później...

Witam u mnie dach 380 m2 koperta prosta z 3 oknami dachowymi

nasz budowlaniec wycenił nam robocizne dachu na 25 tysiaków

robocizna i niego to

-połozenie więźby

-ofoliowanie

-łaty i kontrłaty

-połozenie dachówki

ale niestety położenie orynnowania wycenił nam osobno na 4250 zeta

chyba troszke przegina ale niestety jest to ekipa która robi dom od początku do końca a że umowa na ceny robocizny była podpisana w październiku zeszłego roku więc nie ma jak z nim targować bo twierdzi że i tak nam tanio policzył bo niby ceny robocizny poszły w góre i w związku z tym ze umowa jest z tamtego roku to nam nie podwyższa :lol:

Za ulozenie pokrycie folia, ulozenie lat i kontr lat, rynny, ulozenie dachowki cementowej,"instalacja odgromowa" na dwoch budynkach dom 280m2 dachu (czterospadowy, lukarny, jedno okno dachowe, dwa wykusze) oraz dach nad garazem wolnostojacym (dwuspadowy z malym daszkiem) zaplacimy 19000zl. Termin na wrzesien.

• 6 months później...
przymierzam sie do zmainy dachu.ogolnie do dobudowania pietra czyli poddasza uzytkowego. dach dwuspadowy z oknami dachowymi. powierzchnia dachu ok 180m2, kryty blachodachowka. czy moze ktos mial stycznosc z taka inwestycja? interesowala by mnie cena tego przesiewziecia

prosze pomóżcie mój dach jest 2 spadowy tzn. część mieszkalna ma 2 spadowy i przyklejony garaż też ma 2 spadowy

interesuja mnie ceny za prace podane po niżej

prosze bo nie wiem jakie ceny a też nie chce przepłacic wrazie by coś

A dach ma byc pokryty blacho dachówka tak około 260 m2

to mnie interesuje

ułożenie na krokwiach ekranu zabezpieczającego z folii paroszczelnej

ułożenie izolacji z wełny mineralnej pomiędzy krokwiami

mocowanie folii dachowej

impregnacja kontrłat i łat

montaż kontrłat

montaż łat

wykonanie połaci dachowych

wykonanie kalenicy i grzbietu

obróbkę szczytów i załamań dachu oraz kalenic

montaż taśmy wentylacyjnej okapu

montaż grzebienia okapu

obróbka kominów

wykonanie koszy

montaż zabezpieczeń przeciwśnieżnych

montaż elementów komunikacji po dachu – ławeczka kominiarska

montaż okien dachowych i włazów

montaż kominków wentylacyjnych, odpowietrzników instalacji, nasadek antenowych,

montaż rynien dachowych

montaż rur spustowych

montaż deski wykończeniowej – deski szczytowe i okapowe

podsufitki drewniane – szkielet z łat

podbitka okapu z desek

malowanie i impregnacja podbitki z desek :) :)

podonie jak kolega tylko on robił to kawałek czasu temu.

prosze poinformujcie mnie.

• 2 months później...

Cześć! Witam wszystkich!

Jestem nowym użytkownikiem tego forum i zauważyłem, że niektórzy chcą znaleść dobrego dekarza. Jeśli macie jakieś pytania piszcie na e-mail [email protected] ,postaram sie odpowiedzieć na każde pytanie pozdrawiam