Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACH czy to normalna cena czy wszyscy juz powariowali ??

secam

Recommended Posts

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ,

Tez jestem na etapie wyboru wykonawcy ciesli na więżbe i dekarza.

Moj domek jest kolo Poznania.

Dach powierzchnia 215 mkw

ok 10m3 drewna na wiezbe

Dachówka ceramiczna

Prosba o info ile sobie zycza za robocizne .

Dach czterospadowy z 3 jaskólkami 5 okien .

Jak co to czekam na info .

Pozdrawiam

Hejka

Pan od dachu wycenil robocizne ( kompleksowe polozenie dachu ) -

-konstrukcje dachu

-olacenie

-foliowanie

-pokrycie dachowe (dowolne)

-obróbki

-podbitke i in.

na 100 zl. za metr kw.

Dach ma 312 metrow kw.

Co Wy na to ?????

My za powyższe prace bierzemy 60 zł za metr kw.

A we Wrocławiu pracujecie? :)

pozdrawiam

Witam ,

Tez jestem na etapie wyboru wykonawcy ciesli na więżbe i dekarza.

Moj domek jest kolo Poznania.

Dach powierzchnia 215 mkw

ok 10m3 drewna na wiezbe

Dachówka ceramiczna

Prosba o info ile sobie zycza za robocizne .

Dach czterospadowy z 3 jaskólkami 5 okien .

Jak co to czekam na info .

Pozdrawiam

85zł mkw +200 zł okno sztuka, więźba i pokrycie :D

U nas sytuacja wygląda następująco:

więźba - 10zł/m

położenie membrany - 5zł/m

pokrycie dachówką - 20zł/m

W cenie są obróbki komina i orynnowanie. Dach wielospadowy (kopertówka połączony z garażem) o powierzchni 242,5m, 4 okna dachowe.

chciałbym zobaczyć jak to wszystko wygląda w takiej cenie

• 1 month później...

Mam taką ofertę. Sama robocizna i bardzo proszę napiszcie mi co o tym myślicie, bo szybko musze się decydować:

Obróbka zewnętrznych krawędzi dachu czyli wiatrownice plus okapy tj 700 zł

Wiatrownic jest 14mb. o co z okapami chodzi to nie bardzo wiem, moze to są pasy nadrynnowe?

Obróbka połączenia gontów z dachówką 650 zł

W sumie też 14mb . Część dachu pokryta jest już dachówką, a na pozostałej części mają być gonty i nie wnikajmy dlaczego tak ma byc. Chodzi tu o cenę.

Rynny 1500 zł

Zdemontować 30mb rynien i 2 rury spustowe i montaż ok. 50mb rynny(jeszcze nie jestem pewien, ale raczej plastikowe) + rury spustowe 4 szt. po ok. 5-6mb każda.

Okna 1500 zł

dachowe 4szt montaż

Komin 800 zł

chodzi o obróbkę blacharską z potynkowaniem, bo na chwilę obecną jest tylko do góry pociągnięty. jakieś 100cm ponad dach i trzeba to skończyć.

Pokrycie (papa+gonty) 3850 zł

chodzi o jedną połać, w sumie 86m2 wydeskowanego dachu pokrytego papą, którą trzeba zerwać i położyć nową papę (nie termozgrzewalną tylko zwyczajną), a na nią nabić gonty.

te ceny + podatek dochodowy

Może i nie jest o strasznie drogo, może faktycznie takie są ceny :cry: , ale z kominem, to chyba przegięcie :evil:

trochę się zdoktoryzowałam z cen robocizny przy dachu i:

-okna dachowe za 1500 zł (4 szt.) powinny kosztować 2x mniej - średnia cena za wstawienie to 200 zł!! (ceny z W-wy)

-komin też wydaje mi się przesadzony,ale to zależy,ile cegieł na te 100 cm ponad dach wyjdzie-mi panowie budujący komin liczyli od sztuki cegły.

-co do pozostałych-nie jestem biegła,ale rozumiem,że nie zmieniasz pokrycia ani więźby,tylko remontujesz istniejący dach?

Wg mnie za wszystkie wymienione prace prace stawki są wysokie,ale może jeszcze ktoś inny się wypowie.

No!

Prosiłbym bardzo!

Niech się ktoś wypowie, bo ja chciałbym tyle zarabiać ile mi wyszło po przeliczeniu cen za te prace stawek na godzinę. Policzyłem ile sam bym to robił i szok. Komin juz stoi, tylko jeszcze jest nieotynkowany i nie obrobiony. W jedno popołudnie, bym go obrobił i uszczelnił, a w drugie potynkował, w trzecie juz nawet naciągając na czas jakieś roboty końcowe, ale to i tak nie 800zł :evil: Problem jest taki, że ja musze pracować i nie mogę sam tego zrobic. Chyba, że ekipa liczy na to, że czasu zostało mało i zima się zbliza duzymi krokami .

To nic, tylko kominy obrabiać! Szacuję czas na jakieś 12h max.

Komin 50cm, no niech bedzie 60cm na 50 cm i na 100, a nawet 120 cm wysoki i tyle kasy :evil: I zapłaciłaś po 1000zł za komin?

Nie wiem. Nie wiedziałem że takie są ceny i jestem w szoku! Muszę ochłonąć :lol: . Może niech się jeszcze ktoś wypowie, może się mylę i nie wiem o czyms istotnym, co ma wpływ na to, ze ta cena jest taka wysoka :roll: .

Witam , forumowiczów !

Moja pierwsza wycena wykonania dachu :evil: dopiero jest katastrofalnie wysoka !! Projekt dom SEWERYNA , 360 m2 dach wielospadowy, 2 wole oka , dachówka karpiówka, 9 okien dachowych. Miejsce wykonania okolice Szczecina.

więźba - 40 zł/m2

deskowanie - 8 zł/m2

prace dekarskie z wszystkimi obróbkami 105 zł/m2

Całość 55.000 zł (bez rachunku) !!! Porażka , a gdzie jeszcze materiały , ale się nie poddaję i zakładam wykonanie na poziomie 40.000 za całość :) . Czekam na następne oferty i szykuję się do doskonalenia sztuki negocjacji :lol:

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Powiedzcie mi, prosze jak Wam liczyli za robocizne. Bo u nas pojawily sie problemy. Chodzi o to, ze w projekcie mamy 202metry dachu, natomiast goscie z Limblachu wymierzyli nam 262metry blachodachowki i za robocizne goscie stwierdzili, ze beda brac tak jak jest na fakturze z Limblachu. I teraz nie wiem czy sie z nimi klocic czy nie. Faktycznego dachu tyle na pewno nie ma, bo nie zmienialismy projektu. Czy mam sie z nimi klocic czy tak faktycznie sie liczy?

Witam!

Jak kryjemy dachy to liczymy tylko te m^2 co są na dachu a nie tyle ile jest zamówionej blachy bo w przypadku blachodachówki i np koszy lub naroży te dwie liczby nie pokrywają się wcale :) Faktycznie dach może wyjść deko większy niż jest w projekcie ale napewno nie 60m^2 :D Pozdrawiam!!

Sprawa wyglada tak, ze w cenie 30zl za metr mieli zrobic wszystko, dodatkowo licza sobie tylko za zalozenie folii 2zl za metr. Tak wiec za calosc mialo byc 32zl za metr.

TEraz to nie wiem czy moge im podziekowac, bo juz zrobili polowe, ale nie usmiecha mi sie placic za 262metry, skoro w projekcie mamy 202metry. Przyznam, ze jestem w kropce.

Aha, dach mamy prosty, dwuspadowy. Dom GRANAT: http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/granat/161

32 zł za m kw tego dachu to bardzo dobra cena. Nie wydaje mi sie drogo.

Na pewno znalazł by sie ktoś, kto zrobiłby to np. za 15 zł od metra, ale nie gwarantuje cudownych efektów końcowych. Widziałam juz kilka dachów wykonanych przez takich ludzi i efekty były opłakane. Tym bardziej blacha to materiał na którym widać zaraz doświadczenie wykonawców.

xatia: a cieśle skasowali pieniądze za zrobienie jakiej powierzchni dachu ??? Podpisywaliście z blacharzami jakaś umowę??? Jakie były wstępne ustalenia???

• 4 weeks później...