Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACH czy to normalna cena czy wszyscy juz powariowali ??

secam

Recommended Posts

u mnie okolice leszna za dach 230 m2 w tym 3 lukarny 3 spadowy może nie super trudny ale i nie łątwy większosć chciała około 19, 20 tysiecy za całość,

ja zanalazłęm faceta za 12 tysięcy. w tulu powinien sie zmieścić ale wiadomo i tym za 20 i temu za 12 coś może wyskoczyć. w regione wiedze duzo ogłoszeńmurarzy szukających pracy, przez ostatnie pół roku zmianił osie tyle że jest po boomie budowlanym, tzn Dobre firmy mogą mieć jeszcze robote zleconą w ubiegłym roku i po tamtej cenie zakontraktowane ale Ci bez pracy już chętniej zjeżdzają z cenami

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mnie ostatecznie udało się zejść na 76 zł/m2 za dach. Cieśla (jednocześnie dekarz) z b. dobrymi referencjami na forum (i wśród fachowców, z którymi rozmawiałem) sam załatwi drewno i zaimpregnuje na budowie (860 zł/m3 + 2,20 zł/mb łat).

Po rozmowach z architektem, kierownikiem budowy (doskonałe referencje na Białej Liście Wielkopolskiej) powiem jedno: dobrzy fachowcy, a takich mam wrażenie udało mi się złowić, mają robotę bez przerwy. Nie są tani, bo znają swoją wartość. Podchodziłbym b. ostrożnie do ekip, które opuszczają 8-10 tys.

W tym sezonie ceny robocizny będą szły w górę. W W-wie > 100. Chwała. Pozdrawiam Jan.

Taa , akurat, obyś miał co robić za takie stawki Mistrzu Janie :wink: , ja tam widzę coraz bardziej szarą strefę i spadające stawki, i przekonasz się wkrótce że tak będzie....

Hejka

Wlasnie kilka dni temu poslalam do diabla dekarza ktory tez sobie sypnal stawka :evil: na jego miejsce znalazlam 2 tanszych i rownie dobrych ... moze nawet lepszych tylko jeszcze nie zepsutych . Ostatecznie wybralam tego ktory dal mi korzystniejsze warunki . Ludzie nie dajcie sie zwariowac ......

i nie zalatwiajcie wszystkiego w ostatniej chwili bo wtedy wlasnie przeplacacie , a nieuczciwi wykonawcy na tym korzystaja :evil: :evil:

W tym sezonie ceny robocizny będą szły w górę. W W-wie > 100. Chwała. Pozdrawiam Jan.

Taa , akurat, obyś miał co robić za takie stawki Mistrzu Janie :wink: , ja tam widzę coraz bardziej szarą strefę i spadające stawki, i przekonasz się wkrótce że tak będzie....

Hejka

Wlasnie kilka dni temu poslalam do diabla dekarza ktory tez sobie sypnal stawka :evil: na jego miejsce znalazlam 2 tanszych i rownie dobrych ... moze nawet lepszych tylko jeszcze nie zepsutych . Ostatecznie wybralam tego ktory dal mi korzystniejsze warunki . Ludzie nie dajcie sie zwariowac ......

i nie zalatwiajcie wszystkiego w ostatniej chwili bo wtedy wlasnie przeplacacie , a nieuczciwi wykonawcy na tym korzystaja :evil: :evil:

Witam , Edyto czy możesz mniej więcej przybliżyć jaki dach i jakie były różnice w wycenach ?

edit: już wiem jaki dach bo zorientowałem się że masz link do dziennika :)

Witam mam pytanie trochę z innej beczki.Co sądzicie o montowaniu sniegołapów na blachodachówkach i czy to prawda że pod naporem śniegu są wyrywane wkręty. Proszę o komentarze. :oops:

Witaj.

Ja od 2004 roku nie moge narzekać. Opady śniegu bywaly wielokrotnie bardzo duże i nie się nie stało. A dzieki "płotkom" mam całe rynny.

• 4 months później...
  • 1 year później...
  • 8 months później...
  • 2 weeks później...
ile może kosztować dach dwuspadowy 200m2,bez lukarn i udziwnień pod W-wą?konkretnie pod Nadarzynem?

Ceny podawane przez Was są bardzo atrakcyjne, ale z doświadczenia wiem,że Warszawka rządzi się innymi prawami:(

czy ktoś może ostatnio budował i może coś napisac?

podciągam swojego posta sprzed 3 lat, pytanie jw., jeszcze nie zmieniłam dachu:(

temat aktualny na lato 2013 r., może ktoś z Was ostanio doświadczał podobnych wrażen w okolicach W-wy z dachem dwuspadowym z dachówki cementowej?

• 6 months później...

Witam .Ja dach zamierzam wykonać latem 2014 teraz zaczynam szukać firmy która dobrze to zrobi . Projekt ADA BIS 192m2 dach , dach prosty bez zadnych udziwnień . Zakres robót : więźba ,deskowanie ,papa,łaty ,kontr łaty, podbitka ,obróbki blacharskie ,okna dachowe ,obrobienie komina ,krycie dachówką cementową.

Na razie dostałem wycenę od jednego wykonawcy :

-dachówka Brass Bałtycka lumino -14650

-więźba 9,3m3 -9700

-podbitka 60m2 -1830

-śróby gwoździe -800zł

-okna 5 szt 4590

wykonanie

-więźba 5760

-podbitka 795

-dachówka 7680

-montaż okien 1500

do tego deski na dach

5m3 - 2800

papa około 2100

robota 2000

do tego obróbka komina bede miał jeden i podmurowanie pod wieźbę dopiero po wykonaniu bo nie wiadomo jak pójdzie .

i ile tego będzie rynny tak samo dopiero jak będzie zrobiony dach ......

wiec za wyżej wymienione już cena jest równa 54200 zł

firme polecił mi znajomy który za wykonanie wieńców ,szczytów wyciągnięciu kominów ,więźby 220m2 z 3 oknami dachowymi ,dachówka ta sama z rynnami i wyszła go cena 47tys ,inny znajomy za podobny dach do mojego zapłacił 40 tys

więc nie wiem czy moja wycena nie jest zawyżona ?

ceny materiałów niby z wielkim rabatem

Jestem z Pawłowic a budowa w miejscowości SUSZEC może ktoś na namiary na w mianę względnych dekarzy w rozsądnej cenie w mojej okolicy ?

wysyłałem prośby i wycenę do wielu firm

z Okien dachowych jestem w stanie zrezygnować bo kazdy z pokoi ma osobne okno ścienne . ale zobaczymy ....

• 3 weeks później...

Witam ponownie.

Od ostatniego postu dostałem wyceny od 7 firm z czego tylko jeden wykonawca potrafił odpowiedzieć na pytanie co z wentylacją jak ją prawidłowo wykonać , spytał się czy wstępne poszycie dachu będzie z płyt czy desek , jeśli z płyt to ustawi odległości krokwi w taki sposób aby pasowało bez docinki oraz tylko on na moje pytanie czy można usunąć zastrzały belek i murłaty bez zadnych konsekwencji odpowiedział ze można pod warunkiem zwiększenia ich przekroju z 14x14 na 18x18 dla innych którym zadawałem to pytanie nie było żadnego problemu .......

za

-położenie więźby

-nadbitka

-deskowanie ,płytowanie

-papa

-łaty kontr łaty

-dachówka

-wstawienie wyłazu

-rynny

cena 65zł m2 więc taka cena mnie w 100% zadowala a firma działa na rynku od 9 lat , 60% nowych dachów w mojej miejscowości właśnie oni wykonali i nie mieli żadnej reklamacji . Pozdrawiam kto szuka ten znajdzie :)