Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACH czy to normalna cena czy wszyscy juz powariowali ??

secam

Recommended Posts

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich szaleńców budujących się w okresie bumu budowlanego :lol:

Zbliżam się do dachu więc moje pytanie jest następujące.

ile należy się spodziewać (tak normalnie) za wykonanie więźby dachowej i ułożenie dachówki z wykończeniami

Jeśli możecie podajcie ceny robocizny które płaciliście w przeliczeniu na m/2.

* Za wykonanie więźby

* za deskowanie i papowanie

* za układanie dachówki

* za obróbki, rynny i okna

Ja do tej pory zrobiłem wycenę u znajomego cieśli i za wykonanie dachu z więźba, folią ,dachówką i oknami chce 70 zł netto. a za dach z deskowaniem 85 zł netto. oczywiście to za sama robociznę

:o :o :o

Czy to normalne ceny czy mam sobie zmienić znajomych :roll:

Dodam że dach taki jak na obrazku obok tylko bez lukarn - czyli prosty

Dwu spadowy w kształcie "L" jedna duża lukarna, 2 kosze, 8 okien połaciowych, dachówka jakaś zwykła ceramika. w sumie 295 m/2 dachu

Pozdrawiam

ja za dach 240m2( dach skomplikowany-więźba heblowana i impregnowana recznie, z pełnym deskowaniem + ulozenie dachowki) daje 18 tys. Sporo, ale biorac pod uwage , ze to nie jest prosty dach i więźba jest wykonana zasadniczo bez lacznikow ( w ekipie mam 2 górali z Bukowiny-ciesla i kamieniarz) to nie jest taka straszna cena.A robota godna pchwaly.Na budowe przychodza inni inwestorzy i zachwycaja sie :)

Witam,

Miejsce - okolice Łodzi

Dach - około 330 m2

wczoraj dostałem ofertę za wykonanie dachu(robocizna): więźba, folia, dachówka, obróbki, 4 okna.

- 60 zł/m2

Ale tydzień temu gość rzucił 57 zł/m2 bez więźby.

Równeiż ubiegły tydzień - 50 zł/m2 full opcja

Wygląda coraz ciekawiej!

Powodzenia

Mam dużo szczęścia:

dach 250 m2 cena zawiera więźbę, położenie folii, ułożenie dachówki, obróbki, rynnyi i podbitkę: 35 zł/m2.

Po wykonawcę jechałam osobiście pod Mszanę Dln.

(Mam tylko jeden zgryz: wcześniej umówiłam się z inną ekipą na stan surowy z więźbą łącznie i teraz muszę renegocjować, bo wykonawca od dachu nie kłaść samej dachówki, żeby dać gwarancję na cały dach... )

Witam,

Miejsce - okolice Łodzi

Dach - około 330 m2

wczoraj dostałem ofertę za wykonanie dachu(robocizna): więźba, folia, dachówka, obróbki, 4 okna.

- 60 zł/m2

Ale tydzień temu gość rzucił 57 zł/m2 bez więźby.

Równeiż ubiegły tydzień - 50 zł/m2 full opcja

Wygląda coraz ciekawiej!

Powodzenia

czy mogłabym prosić o namiary do tych ekip na priv? z gory dziękuję

pozdrawiam

Mam dużo szczęścia:

dach 250 m2 cena zawiera więźbę, położenie folii, ułożenie dachówki, obróbki, rynnyi i podbitkę: 35 zł/m2.

Po wykonawcę jechałam osobiście pod Mszanę Dln.

(Mam tylko jeden zgryz: wcześniej umówiłam się z inną ekipą na stan surowy z więźbą łącznie i teraz muszę renegocjować, bo wykonawca od dachu nie kłaść samej dachówki, żeby dać gwarancję na cały dach... )

i tej ekipy jakikolwiek namiar poproszę jeśli można. Jestem gotowa jechac do Mszany jakby co :)

nie powiem że 100zł to standardowa jedynie dochodowa stawka ale 20zł to też przesadzona minimalna, wszystko zależe od skomplikowania połaci, regionu Polski oraz coraz bardziej widocznego zapotrzebowania na prawdziwych fachowców...

jest dużo roboty bo duzo ludzi sie buduje, mało fachowców bo wszyscy stale zajęci no i 2034r. wyjedzie ostatni Polak do Irlandi

jest koniunktura na rynku więc dalczego mają sobie odmawiać godziwej (ale uczciwej) zapłaty (w końcu w pracownicy fizyczni naj ciężęj pracują)...

A co myslicie o cenie tego fachowca.

Dach 225m2. Prosty z dwiema lukarnami. Nie będe przepisywał kosztorysu bo ma 2*A4 ale fachowiec za zrobienie całości (dachówka, gąsiory, rynny, obsadzenie trzech okien, obróbki, łaty, kontrłaty, folia, instalacja odgromowa itd)...reasumując dach zrobiony od A do Z zazyczył sobie 10 000 brutto (potrzebuję faktur) + około 500-1000 za odgromienie jesli sobie zazyczymy. Dodam, że buduję 5 km od Warszawy co nalezy wziąć pod uwagę...niestety :wink:

Krycie dachówką cementową bo mam kłopot z zakupem ceramiki.

Fachowiec jest z polecenia i od kilku lat kładzie dachy w moim rejonie (jest góralem).

czytam co piszecie i jestem w szoku... albo liczycie samą robocizne i tylko dachówkę, albo ja dostałam wycenę z kosmosu...

Dach najprostszy z możliwych, 2-spadowy, 180 m2, w tym 2 okna, jeden komin.

Dostałam wycenę na dachówki betonowe, obróbki, rynny i te 2 okna.

1/ 46000 zł (w tym robocizna około 12000 a sama dachówka 18000)

2/ 40000 zł (w tym robocizna około 12000 a sama dachówka 10000)

dodam, że różne folie, mocowania, taśmy to koszt około kilku tysięcy złotych.

A co gorsza wychodzi na to, że blacha wcale specjalnie tańsza nie będzie - wycena pokrycia blachą (wysoki rąbek), pozostałe elementy jw. to 36000 zł...

Czy ktoś może doradzić jakieś tańsze pokrycie????

raz jest pisana robocizna a raz full

jesli 1 m2 dachowki kosztuje 30 zl to nie ma bata i za 20 zl za 1 m2 dach nie wyjdzie

18-90 zl 1 m2 robocizna

10-50 zl 1 m2 pokrycie

i reszta

u mnie "efektywna" cena 1 m2 dachu to 280

i obecmuje calosc robocizny i materiały za wszystko co

jest ponad ścianami

jak masz dach 180 m2 to zdzierstwo zaczyna sie od 50.000 zl