levior 02.04.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 poszlo na prvwycena jest swieza, sprzed okolo tygodniatak jak pisalem .. full pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZEFLERA 08.04.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 witamczy to normalna cena zadach czterospadowy 3lukarny i jedna wieżyczka, 6-okien powieżchnia dachu 300m, dostałem wycene:więźba+dachówka roben kasztanowa+deskowanie+materiały czyli kompletny dach70000tyś. na gotowo? http://img255.imageshack.us/img255/3914/zdj5cj8.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 08.04.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2007 jesli z oknami i orynnowaniem to OK, to daje mniej niz 250 zl/m2 wiec niezle .... wg mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natelka 13.04.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Pomocy!!! czytam te posty i mam straszny mętlik w głowie. Mam w planie adaptacje poddasza na użytkowe ( obecnie ma 2,70m wys.więc trzeba podnieść). Stropy typu Klein. Domek 100mkw pow. całk., z lat 57-ych, ( W-wa-Wawer). W planie jest dach dwuspadowy, 4 okna połaciowe i balkonowe, dach kryty blachodachówką. Czy ktoś mógłby okreśkić koszt łącznie z materiałem (tak średnio przy tej rozpiętości cenowej), a może polecicie mi znaną Wam z doświadczenia ekipe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 22.05.2007 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Jako że założyłem ten temat winny jestem odpowiedz Wycena staneła na 60 zł m/2 300 m dachu dachówka ceraniczna foliawięźba rynny piorunochrony okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 24.10.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 u mnie za wiezbe - 25zl od m2 dachu, i tyle samo dla dekzra za pokrycie (w tym rynny). PS do docenta56 chlopaki robili tydzien, w czterech, to daje: 4osoby x 5dni x 8h = 160 roboczogodzin. zaplacilem 5060zl, co daje niespelna 32zl/h. gdyby tyle placic, to przecietnie kazdy z nas otrzymywalby 22dni x 8h x 32zl = 5,6k zl /m-c. Tylko, że od tej kwoty trzeba odjąć: ZUS, podatek, koszty dojazdów i wtedy nie jest już tak różowo. Ponadto praca dekarza jest pracą sezonową. Zawsze też muszą się liczyć z brakiem ciągłości zleceń. Nie można więc przeliczać tak jak powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomisk 25.10.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 ja płaciłem 30 zł za m2 (więźba, folia, blacha, rynny). Dach czterospadowy 250 m2 plus 4 okna dachowe. cena była ustalona już w marcu 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 27.10.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 To się dorzucę. Dach 285 m.kw., dwuspadowy plus dach wiaty. Jeden kosz, cztery obróbki kominowe. Więźba prefabrykowana z wiązarów kratowych. Blachodachówka poliester mat z Bratexu, z blachy SSAB. Orynnowanie Wawin. Razem całość 58 tys w tym robocizna 17,2 tys., czyli 60 zł za m.kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 30.10.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 u mnie za wiezbe - 25zl od m2 dachu, i tyle samo dla dekzra za pokrycie (w tym rynny). PS do docenta56 chlopaki robili tydzien, w czterech, to daje: 4osoby x 5dni x 8h = 160 roboczogodzin. zaplacilem 5060zl, co daje niespelna 32zl/h. gdyby tyle placic, to przecietnie kazdy z nas otrzymywalby 22dni x 8h x 32zl = 5,6k zl /m-c. Tylko, że od tej kwoty trzeba odjąć: ZUS, podatek, koszty dojazdów i wtedy nie jest już tak różowo. Ponadto praca dekarza jest pracą sezonową. Zawsze też muszą się liczyć z brakiem ciągłości zleceń. Nie można więc przeliczać tak jak powyżej. nie ? a jak ? ja place ZUS i spore podatki, jak chce do pracy dojechac to ponosze tego koszt, mojego pracodawce nieinteretete jak sie do roboty dostane - moge pieszo, moge bentleyem, moja sprawa. jak chce w pracy zjesc, to wykladam kase z kieszeni, wlasnej. a jak sobie zniszcze marynarke, to kupuje kolejna, za swoje. jak chce sie czegos nauczyc, to wykladam na ksiazki .... itp. w skrocie: moja pensja po "potraceniach" tez nie wyglada tak rozowo jak przed. ale to nikogo poza mna nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 30.10.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Powierzchnia dachu 227,34 - wg projektu Dach dość skomplikowany: http://images33.fotosik.pl/18/5260e959d1e76bc7med.jpg http://images32.fotosik.pl/18/5b224b184eb959cdmed.jpg Zakres pracy: - zaciągnięcie membrany- nabicie kontrałat i łat- pokrycie blachodachówką- pasy podrynnowe z 2 elemtów (podwójna obróbka)- pasy nadrynnowe - montaż systemu rynien- wiatrownice z 2 elemntów (podwójna obróbka)- obróbka blacharska wokoło domu (pod dolną deską szalówki)- obsadzenie 4 okien dachowych- parapety do 17 okien Kwota za całość robót 9 tys pln Robił 1 człowiek (na 3 dni brał pomocnika, który pomagał mu blachę wnosić). Robił to przez 4 tygodnie (od poniedziałku do soboty). Blacharz w 3 pokoleniu. Do tego kupowałem mu jakieś jedzenie i piwko na wieczór - czyli wydałem dodatkowo ok. 1000 pln, a nocując u mnie pilnował mi budowy. Całość robót w przeliczeniu na m2 dachu wyniosła 40 pln/m2. Tu jeszcze dodatkowe próbki dachu: Wiatrownice: http://images32.fotosik.pl/18/8df77bcf5e09c6ebmed.jpg Obróbki kominów: http://images32.fotosik.pl/18/f523be5d49288c07med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 31.10.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 u mnie za wiezbe - 25zl od m2 dachu, i tyle samo dla dekzra za pokrycie (w tym rynny). PS do docenta56 chlopaki robili tydzien, w czterech, to daje: 4osoby x 5dni x 8h = 160 roboczogodzin. zaplacilem 5060zl, co daje niespelna 32zl/h. gdyby tyle placic, to przecietnie kazdy z nas otrzymywalby 22dni x 8h x 32zl = 5,6k zl /m-c. Tylko, że od tej kwoty trzeba odjąć: ZUS, podatek, koszty dojazdów i wtedy nie jest już tak różowo. Ponadto praca dekarza jest pracą sezonową. Zawsze też muszą się liczyć z brakiem ciągłości zleceń. Nie można więc przeliczać tak jak powyżej. nie ? a jak ? ja place ZUS i spore podatki, jak chce do pracy dojechac to ponosze tego koszt, mojego pracodawce nieinteretete jak sie do roboty dostane - moge pieszo, moge bentleyem, moja sprawa. jak chce w pracy zjesc, to wykladam kase z kieszeni, wlasnej. a jak sobie zniszcze marynarke, to kupuje kolejna, za swoje. jak chce sie czegos nauczyc, to wykladam na ksiazki .... itp. w skrocie: moja pensja po "potraceniach" tez nie wyglada tak rozowo jak przed. ale to nikogo poza mna nie interesuje. Nie wydaje mi się, że wynagrodzenie rzędu 2.800 - 3.400 (biorąc pod uwagę przestoje) na czysto dla fachowca było szczególnie wygórowane... Zwłaszcza, że bierze sporą odpowiedzialność, warunki pracy różne a i ciągłości zleceń też mu nikt nie zagwarantuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 31.10.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Każda praca (techniczna) jest pracą sezonową - niestety nie tylko dekarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 01.11.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 wg mnie 3,4k dla fachowca jest akurat, ale ilu jest na rynku fachowcow .... a mowimy o cenach z dolnych stanow cennikow .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulinaPawe 02.11.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 świeża cena: więźba-22 zł odeskowanie plus papa-22zł pod W-wą można znaleźć cieśli po 35 zł za wszystko ale ja nie mam gdzie ich przenocować. Będę sie targować z tym droższym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo-exe 04.11.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 15zł/m2 więźba 100zł szt obróbka kominu, okna 12zł/m2 pokrycie blachodachówką (wtym ułożenie łat, oraz folii)12zł/m bieżący wykończenie ekipa ze wschodniego lubelskiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HRABSKA 11.12.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Witam, a ile płaciliście za mb położenia rynien?H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mio 21.12.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 witam!ja z kolei dostałem taką oto wycenę dla wykonania prostego dwuspadowego dachu nad budynkiem (4 okna dachowe) + dach dwuspadowy nad garażem (garaz "przyklejony" do budynku - całkowita powierzchia 214m2---robocizna:11 000 netto---materiał: za wyjątkiem okien dachowych to komplet (dachówka cem. podwójna eska brasa cisar): 17500 bruttoja porównuje z innymi to wydaje mi sie ze w/w ceny raczej rozsądnepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 21.12.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 witam! ja z kolei dostałem taką oto wycenę dla wykonania prostego dwuspadowego dachu nad budynkiem (4 okna dachowe) + dach dwuspadowy nad garażem (garaz "przyklejony" do budynku - całkowita powierzchia 214m2 ---robocizna:11 000 netto ---materiał: za wyjątkiem okien dachowych to komplet (dachówka cem. podwójna eska brasa cisar): 17500 brutto ja porównuje z innymi to wydaje mi sie ze w/w ceny raczej rozsądne pozdrawiam A drewno? Krokwie, łaty, kontrłaty tez masz w cenie materiałów? Gdzie folia, gdzie obrobki, gdzie rynny, wiatrownica, ława kominiarska. Za sama dachowke (fakt ceramiczna) ale na dach 180 m2 wyszlo 16.000 zl plus 6000 zl drewno a u Ciebie material na wiekszy dach kosztowal 17.500? No to musiałes dostac dobry upust na dachowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 21.12.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 U mnie wczoraj cieśle/dekarze skończyli pracę i rozliczyłam się z nimi ostatecznie. Z pracy jestem bardzo zadwolona.Koszt dachu dwuspadowego 220 m:wykonanie całości dachu - więźba, konstrukcja zadaszenia tarasu (zmiana w projekcie), folia, dachówka Braas, orynnowanie i obróbki - 10 000 (45/m.kw)ułożenie nadbitki 100 m.kw 2700okna dachowe wysokoosciowe 4szt 5120drewno na więźbę 7500podbitka 100 m.kw. 2100akcesoria (pasy nadrynnowe, kosze, uchwyty łaty kalenicowej itp) 3000membrana 300 m.kw 530 (odkupiona okazyjnie)rynny Marley 1500dachówka i gąsiory+akcesoria 14000 razem 46450 czyli ok 210 zł za metr dachu koszt całkowity.Moim zdaniem rozsądny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 22.12.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Dom taki jak w avatarze, położony w Bielsku-Białej: dach dwuspadowy + pulpitowy nad garażem. 2 kominy. Robiłem z dość długiej dachówki, więc powierzchnia dachu się powiększyła (tak aby nie było cięć na górze i dole. Wyszło 233m2. Ekipa cieślo-dekarzy 2+1. Zrobili ładnie, choć troche to trwało (pogoda). W cenie: więźba (przez nich, z uzgodnieniem kierownika oczywiście, przerobiona na warunki podgórskie - halny!), foliowanie, łacenie, montaż 5 okien Fakro i wyłazu, obróbki blacharskie, malowanie więźby, podbitka (a w zasadzie nadbitka...?), montaż dachówek i śniegołapów, montaż rynien. Opcja full. Początkowo mieli wziąść 12000 zł, ale ogłosili podwyżkę do 14000 zł, którą z żalem przełknąłem... bo inna więźba/konstrukcja, bo więcej m2... ech... Czyli wyszło 60zł/m2 brutto. Do robocizny doszły jakieś transporty 370 zł. Cały dach wyszedł 50500 PLN brutto, dachówka Creaton Terra Maxima brązowa (czasem wiśniowa ) glazura (podstawowa po 51zł/m2), folia Tyvek Supro, rynny Marley brąz, śniegołapy z mdm, okucia z blachy malowanej. Cały dach: 216 zł/m2 brutto... dużo, tym bardziej że nastawiałem się na Euronit cementowy, ale ta glazura tak na mnie mrugała, i do żony mrugała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts