Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACH czy to normalna cena czy wszyscy juz powariowali ??

secam

Recommended Posts

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pomocy!!! czytam te posty i mam straszny mętlik w głowie. Mam w planie adaptacje poddasza na użytkowe ( obecnie ma 2,70m wys.więc trzeba podnieść). Stropy typu Klein. Domek 100mkw pow. całk., z lat 57-ych, ( W-wa-Wawer). W planie jest dach dwuspadowy, 4 okna połaciowe i balkonowe, dach kryty blachodachówką. Czy ktoś mógłby okreśkić koszt łącznie z materiałem (tak średnio przy tej rozpiętości cenowej), a może polecicie mi znaną Wam z doświadczenia ekipe. Pozdrawiam :(

• 1 month później...
  • 5 months później...
u mnie za wiezbe - 25zl od m2 dachu, i tyle samo dla dekzra za pokrycie (w tym rynny).

PS

do docenta56

chlopaki robili tydzien, w czterech, to daje: 4osoby x 5dni x 8h = 160 roboczogodzin.

zaplacilem 5060zl, co daje niespelna 32zl/h.

gdyby tyle placic, to przecietnie kazdy z nas otrzymywalby 22dni x 8h x 32zl = 5,6k zl /m-c.

Tylko, że od tej kwoty trzeba odjąć: ZUS, podatek, koszty dojazdów i wtedy nie jest już tak różowo. Ponadto praca dekarza jest pracą sezonową. Zawsze też muszą się liczyć z brakiem ciągłości zleceń. Nie można więc przeliczać tak jak powyżej.

u mnie za wiezbe - 25zl od m2 dachu, i tyle samo dla dekzra za pokrycie (w tym rynny).

PS

do docenta56

chlopaki robili tydzien, w czterech, to daje: 4osoby x 5dni x 8h = 160 roboczogodzin.

gdyby tyle placic, to przecietnie kazdy z nas otrzymywalby 22dni x 8h x 32zl = 5,6k zl /m-c.

Tylko, że od tej kwoty trzeba odjąć: ZUS, podatek, koszty dojazdów i wtedy nie jest już tak różowo. Ponadto praca dekarza jest pracą sezonową. Zawsze też muszą się liczyć z brakiem ciągłości zleceń. Nie można więc przeliczać tak jak powyżej.

nie ? a jak ?

ja place ZUS i spore podatki,

jak chce do pracy dojechac to ponosze tego koszt, mojego pracodawce nieinteretete jak sie do roboty dostane - moge pieszo, moge bentleyem, moja sprawa. jak chce w pracy zjesc, to wykladam kase z kieszeni, wlasnej. a jak sobie zniszcze marynarke, to kupuje kolejna, za swoje. jak chce sie czegos nauczyc, to wykladam na ksiazki .... itp.

w skrocie: moja pensja po "potraceniach" tez nie wyglada tak rozowo jak przed. ale to nikogo poza mna nie interesuje.

Powierzchnia dachu 227,34 - wg projektu

Dach dość skomplikowany:

http://images33.fotosik.pl/18/5260e959d1e76bc7med.jpg

http://images32.fotosik.pl/18/5b224b184eb959cdmed.jpg

Zakres pracy:

- zaciągnięcie membrany

- nabicie kontrałat i łat

- pokrycie blachodachówką

- pasy podrynnowe z 2 elemtów (podwójna obróbka)

- pasy nadrynnowe

- montaż systemu rynien

- wiatrownice z 2 elemntów (podwójna obróbka)

- obróbka blacharska wokoło domu (pod dolną deską szalówki)

- obsadzenie 4 okien dachowych

- parapety do 17 okien

Kwota za całość robót 9 tys pln

Robił 1 człowiek (na 3 dni brał pomocnika, który pomagał mu blachę wnosić). Robił to przez 4 tygodnie (od poniedziałku do soboty). Blacharz w 3 pokoleniu.

Do tego kupowałem mu jakieś jedzenie i piwko na wieczór - czyli wydałem dodatkowo ok. 1000 pln, a nocując u mnie pilnował mi budowy.

Całość robót w przeliczeniu na m2 dachu wyniosła 40 pln/m2.

Tu jeszcze dodatkowe próbki dachu:

Wiatrownice:

http://images32.fotosik.pl/18/8df77bcf5e09c6ebmed.jpg

Obróbki kominów:

http://images32.fotosik.pl/18/f523be5d49288c07med.jpg

PS

do docenta56

nie ? a jak ?

ja place ZUS i spore podatki,

jak chce do pracy dojechac to ponosze tego koszt, mojego pracodawce nieinteretete jak sie do roboty dostane - moge pieszo, moge bentleyem, moja sprawa. jak chce w pracy zjesc, to wykladam kase z kieszeni, wlasnej. a jak sobie zniszcze marynarke, to kupuje kolejna, za swoje. jak chce sie czegos nauczyc, to wykladam na ksiazki .... itp.

w skrocie: moja pensja po "potraceniach" tez nie wyglada tak rozowo jak przed. ale to nikogo poza mna nie interesuje.

Nie wydaje mi się, że wynagrodzenie rzędu 2.800 - 3.400 (biorąc pod uwagę przestoje) na czysto dla fachowca było szczególnie wygórowane... Zwłaszcza, że bierze sporą odpowiedzialność, warunki pracy różne a i ciągłości zleceń też mu nikt nie zagwarantuje.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

witam!

ja z kolei dostałem taką oto wycenę dla wykonania prostego dwuspadowego dachu nad budynkiem (4 okna dachowe) + dach dwuspadowy nad garażem (garaz "przyklejony" do budynku - całkowita powierzchia 214m2

---robocizna:11 000 netto

---materiał: za wyjątkiem okien dachowych to komplet (dachówka cem. podwójna eska brasa cisar): 17500 brutto

ja porównuje z innymi to wydaje mi sie ze w/w ceny raczej rozsądne

pozdrawiam

witam!

ja z kolei dostałem taką oto wycenę dla wykonania prostego dwuspadowego dachu nad budynkiem (4 okna dachowe) + dach dwuspadowy nad garażem (garaz "przyklejony" do budynku - całkowita powierzchia 214m2

---robocizna:11 000 netto

---materiał: za wyjątkiem okien dachowych to komplet (dachówka cem. podwójna eska brasa cisar): 17500 brutto

ja porównuje z innymi to wydaje mi sie ze w/w ceny raczej rozsądne

pozdrawiam

A drewno?

Krokwie, łaty, kontrłaty tez masz w cenie materiałów?

Gdzie folia, gdzie obrobki, gdzie rynny, wiatrownica, ława kominiarska.

Za sama dachowke (fakt ceramiczna) ale na dach 180 m2 wyszlo 16.000 zl

plus 6000 zl drewno

a u Ciebie material na wiekszy dach kosztowal 17.500?

No to musiałes dostac dobry upust na dachowki.

U mnie wczoraj cieśle/dekarze skończyli pracę i rozliczyłam się z nimi ostatecznie. Z pracy jestem bardzo zadwolona.

Koszt dachu dwuspadowego 220 m:

wykonanie całości dachu - więźba, konstrukcja zadaszenia tarasu (zmiana w projekcie), folia, dachówka Braas, orynnowanie i obróbki - 10 000 (45/m.kw)

ułożenie nadbitki 100 m.kw 2700

okna dachowe wysokoosciowe 4szt 5120

drewno na więźbę 7500

podbitka 100 m.kw. 2100

akcesoria (pasy nadrynnowe, kosze, uchwyty łaty kalenicowej itp) 3000

membrana 300 m.kw 530 (odkupiona okazyjnie)

rynny Marley 1500

dachówka i gąsiory+akcesoria 14000

razem 46450 czyli ok 210 zł za metr dachu koszt całkowity.

Moim zdaniem rozsądny koszt.

Dom taki jak w avatarze, położony w Bielsku-Białej: dach dwuspadowy + pulpitowy nad garażem. 2 kominy. Robiłem z dość długiej dachówki, więc powierzchnia dachu się powiększyła (tak aby nie było cięć na górze i dole. Wyszło 233m2.

Ekipa cieślo-dekarzy 2+1. Zrobili ładnie, choć troche to trwało (pogoda).

W cenie: więźba (przez nich, z uzgodnieniem kierownika oczywiście, przerobiona na warunki podgórskie - halny!), foliowanie, łacenie, montaż 5 okien Fakro i wyłazu, obróbki blacharskie, malowanie więźby, podbitka (a w zasadzie nadbitka...?), montaż dachówek i śniegołapów, montaż rynien. Opcja full.

Początkowo mieli wziąść 12000 zł, ale ogłosili podwyżkę do 14000 zł:evil:, którą z żalem przełknąłem...:cry: bo inna więźba/konstrukcja, bo więcej m2... ech... Czyli wyszło 60zł/m2 brutto. Do robocizny doszły jakieś transporty 370 zł.

Cały dach wyszedł 50500 PLN brutto, dachówka Creaton Terra Maxima brązowa (czasem wiśniowa :)) glazura (podstawowa po 51zł/m2), folia Tyvek Supro, rynny Marley brąz, śniegołapy z mdm, okucia z blachy malowanej. Cały dach: 216 zł/m2 brutto... dużo, tym bardziej że nastawiałem się na Euronit cementowy, ale ta glazura tak na mnie mrugała, i do żony mrugała... :lol: :wink: