agapinek 07.01.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Jaza robocizne zaplace w czerwcu 80zl/m. Ma byc ponoc ze wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 07.01.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Cieśla za więźbe dachową (220m2 dachu) - 2000zł Dekarz za pokrycie membraną , obróbki dekarskie , rynny i krycie dachówką - 8000zł Termomembrana Dorken Delta Maxx TittaniumDachówka Brass Podwójne S ceglastaRynny Wavin Kanion fotki w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 13.01.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Cieśla za więźbe dachową (220m2 dachu) - 2000zł Dekarz za pokrycie membraną , obróbki dekarskie , rynny i krycie dachówką - 8000zł Jak Bozie kocham skąd macie takie ceny ?????? Mój sąsiad z budowy podpisywał w sierpniu '07 umowe na kompleksowe wykonanie dachu przy stawce 90PLN/m2. Dach nieszczególnie skomplikowany. Ja szukałem ekipy w październiku '07. Z wielkim trudem znalazłem dobra ekipę, weszli pod koniec listopada. Ale stawka to 120PLN/m2 dachu - więźba, pełne deskowanie,łacenie,folia,okna dachowe,dachówka i pełne orynnowanie, ale bez podbitki. Facet nawet nie chciał słyszec o nizszej stawce. Obdzwoniłem wtedy cała okolice w promieniu 60km i do końca roku nie mogłem znaleźć ekipy. Albo ja jestem jakis pechowy albo to jakaś ściema z tymi niskimi cenami. Z drugiej strony u sasiada robili dach 4 ludzi prawie 3 miechy (koszt.18000). Daje to 12 ludziowypłat; 18000PLN/12=1500PLN/m-c. Czyli 1 ludź kosztował 1500PLN - w tym właściciel; a gdzie ZUS,podatek,zysk. No chyba że wszyscy u niego robili na czarno; ale firma zarejestrowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 13.01.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 jak teraz czytam ( bo od niedawna jestem na tym forum ) to aż się zastanawiam czemu jak mi dekarze mówili ceny to myślałem że to tak drogo 35-40zł za m2 a Tu widze że niektórzy dekarze sobie śpiewają po 100-120zł/m2 toż to dla mnie rozbój w biały dzień - mój dach by kosztował 220m2x120zł=26400zł to ile im miesiecznie wychodzi???? U mnie był jeden szef i 2 pomocników - dach robili 3 tyg ( udokumentowane w dzienniku ) czyli co ? po 8800zł za 3 tyg pracy??? Wiesz co , skoro piszesz że komuś dach robili 3 miesiące to są tylko 2 możliwości : albo tego dachu było z 1000m2 albo zmień ekipe . W 3 miesiące to ja cały budynek wybudowałem w stanie surowym . Dach - 3 tygodnie i to mówili że długo było bo zima przyszła i trzeba było prace przerywać bo śnieg padał . pozdrawiam Kurcze jakbyś był z okolic to bym Ci dał namiar na moich a tak jedynie moge Ci powiedziec TARGUJ SIĘ I SIĘ NIE DAJ !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agataB 15.01.2008 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Nie wiem jak to jest z cenami ale wszystko co piszecie to prawda. W dolnośląskim to średnio 90 m2 ze wszystkim - robocizna, udało nam sie znaleźć za 60 zł m2. ale mój teść nie popuścił i szukał dalej. Jeżeli terminy sie zgraja to przyjadą do nas 4 osoby na 10 dni ( tyle im wystarczy bo pracują ok 10-11 godzin) za 35 zł za metr 2 + obiady + spanie + paliwo (ok 600km) Ale to i tak sie opłaca 140mrazy 60 to 8400 a tu 140 razy 35 to 4900 + obiady nawet gdyby po 50 zł dziennie to 500 i powiedzmy 500 paliwo jest to 6900 wiec 1500 zostaje w kieszeni. Trzeba szukać. i oby POGODA BYŁA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 16.01.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Dach 225m^2. Więźba, deskowanie, papowanie, blachodachówka - 2 lukarny (rynien i parapetów nie dogadałem) - za wszystko 10 500zł. Tak się zgodziliśmy choć trzeba się było trochę potargować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piona 18.01.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 ja mam 245 m^2 dachu. Robocizna za całość to 10 000 (więźba + położenie blachodoachówki + oczywiście rynny) Ekipa mało słowna jeżeli chodzi o terminy bo przyjeżdżają np co drugi dzień na 5 godzin wrrr!!!! ale przywiozłem kilku fachowców od dachów żeby zobaczyli ich robotę i mówili że jest w miarę solidnie zrobione. Moi dekarze nabrali kilka robót i ciągną na parę frontów. Już mi brak sił do ich opierniczania!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclear 18.01.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 niestety cena swoje robi, moi za dach 500 m.kw skomplikowany w wolim oczkiem za więźe z pełnym odeskowaniem i papowaniem wzieli 23 tyś ale zrobili w 4 tyg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 19.01.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Kilkanaście dni temu napisałem: " Dzisiaj rozmawiałem z dwiema firmami pod Warszawą. Oto aktualne ceny - krycie dachówką cementową lub ceramiczną od 18 do 20 zł/m2. Obróbki blacharskie 10 do 15 zł za metr bieżący. Wstawienie okien 180 do 200 zł. Mój dom około 212 m2 dachu będzie kosztował ok. 6500 zł." Niestety , to tylko mnie się wydawało ,że tyle będzie kosztował i nieświadomie wprowadziłem wiele osób w błąd. Udałem sie do jednej z firm do której dzwoniłem i właśnie wczoraj otrzymałem szczegółowy kosztorys. Wybrałem tę po 18 zł za krycie i 12 zł za obróbki. I te ceny w kosztorysie pozostały. Ale doszły następujące pozycje: uładanie łat !!!- 650 zł. montaż kominków - 350 zł, montaż gąsiorów 350 zł, montaż orynnowania -700 zł. plus wykonanie pokrycia plus obróbki blacharskie- razem wyszło 9150 zł co przy dachu 196 m. ( jak obliczyli ) daje 47 zł/m2 w tym 7 procentowy Vat, Dotyczy to wersji z dachówką typową . Przy karpiówce np. robocizna wyszła w wysokości 55 zł/m. Tak więc po raz kolejny okazało się , że bilet lotniczy za złotówkę - nie kosztuje złotówkę. ale dziady , powinni zakazać takich działań - koszty ukryte , niby 12zł układanie dachówki a doliczają sobie 1000zł za wejscie na dach ale z drugiej strony to Ci powiem że jak na Warszawe to 47zł za finalne położenie dachówki to jest to bardzo dobra cena - co niektórzy piszą tu że liczą sobie w okolicach 100-120zł /m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szron 22.01.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 MA ktoś ekipę od dachów z okolic Kalisza?Chciałbym dowiedzieć sie o stawki.Dach ok 200m2 dwuspadowy (nad domem i nad garażem): - Koszt robocizny za więźbę 3000,- (7 chłopa robi przez 1 dzień)- układanie dachówki 25,-/m2- obrobienie okna 150,-- deskowanie plus papa - 12,-/m2- ile za rynny tego nie wiem To dobre ceny na nasz rynek Kalisz i okolice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 22.01.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 wydają się dobre , nawet bardzo , tylko spytaj ile za obróbki blacharskie i ile za te rynny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 23.01.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 MA ktoś ekipę od dachów z okolic Kalisza? Chciałbym dowiedzieć sie o stawki. Dach ok 200m2 dwuspadowy (nad domem i nad garażem): - Koszt robocizny za więźbę 3000,- (7 chłopa robi przez 1 dzień) - układanie dachówki 25,-/m2 - obrobienie okna 150,- - deskowanie plus papa - 12,-/m2 - ile za rynny tego nie wiem To dobre ceny na nasz rynek Kalisz i okolice? I po wykonaniu pokaż ten dach na forum. Będzie można ocenić czy tanio to faktycznie tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renar74 24.01.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Nie wiem jak to jest z cenami ale wszystko co piszecie to prawda. W dolnośląskim to średnio 90 m2 ze wszystkim - robocizna, udało nam sie znaleźć za 60 zł m2. ale mój teść nie popuścił i szukał dalej. Jeżeli terminy sie zgraja to przyjadą do nas 4 osoby na 10 dni ( tyle im wystarczy bo pracują ok 10-11 godzin) za 35 zł za metr 2 + obiady + spanie + paliwo (ok 600km) Ale to i tak sie opłaca 140mrazy 60 to 8400 a tu 140 razy 35 to 4900 + obiady nawet gdyby po 50 zł dziennie to 500 i powiedzmy 500 paliwo jest to 6900 wiec 1500 zostaje w kieszeni. Trzeba szukać. i oby POGODA BYŁA Agatko w Jeleniej Gorze zażądali od nas 120zł/m2 dachu, ceny poszalaly.My szukamy dalej,ale może mogłabyś podać mi adresy lub telefony tych wykonawców na prv : [email protected]. Zamierzamy dopiero sie budować ( lato) ,rozglądamy się za wykonawcami chociaz patrząc na te ceny ,??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 24.01.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Nie wiem jak to jest z cenami ale wszystko co piszecie to prawda. W dolnośląskim to średnio 90 m2 ze wszystkim - robocizna, udało nam sie znaleźć za 60 zł m2. ale mój teść nie popuścił i szukał dalej. Jeżeli terminy sie zgraja to przyjadą do nas 4 osoby na 10 dni ( tyle im wystarczy bo pracują ok 10-11 godzin) za 35 zł za metr 2 + obiady + spanie + paliwo (ok 600km) Ale to i tak sie opłaca 140mrazy 60 to 8400 a tu 140 razy 35 to 4900 + obiady nawet gdyby po 50 zł dziennie to 500 i powiedzmy 500 paliwo jest to 6900 wiec 1500 zostaje w kieszeni. Trzeba szukać. i oby POGODA BYŁA Agatko w Jeleniej Gorze zażądali od nas 120zł/m2 dachu, ceny poszalaly.My szukamy dalej,ale może mogłabyś podać mi adresy lub telefony tych wykonawców na prv : [email protected]. Zamierzamy dopiero sie budować ( lato) ,rozglądamy się za wykonawcami chociaz patrząc na te ceny ,??????? http://www.monier.pl/katalog-braas/dla-klientow-indywidualnych/polecani-dekarze.html Tutaj masz dekarzy polecanych przez Braasa. Niestety cenia się wysoko ale dają gwarancję solidnego wykonania. Ja mam takiego wykonawcę (kończą dach) ale cena kosmiczna 120PLN/m2 dachu (więźba,pełne deskowanie,łaty,orynnowanie,okna dachowe,dachówka). Wybór należy do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 24.01.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 MA ktoś ekipę od dachów z okolic Kalisza? Chciałbym dowiedzieć sie o stawki. Dach ok 200m2 dwuspadowy (nad domem i nad garażem): - Koszt robocizny za więźbę 3000,- (7 chłopa robi przez 1 dzień) - układanie dachówki 25,-/m2 - obrobienie okna 150,- - deskowanie plus papa - 12,-/m2 - ile za rynny tego nie wiem To dobre ceny na nasz rynek Kalisz i okolice? Mógłyś sprecyzować że więźbę "7 chłopa robi przez 1 dzień" . Jakoś nie chce mi się wierzyć: prostowanie szpilek, układanie papy pod murłaty,wiercenie murłat i ich układanie, wymiarowanie krokwi,zacinanie krokwi,mocowanie krokwi, to samo z kulawkami, potem impregnacja zacinanych belek, stawianie słupów, mocowanie mieczy, płatwi,jetek...... Coś mi się wydaje że to może być więźba prefabrykowana - przyjedzie dźwig - postawi - cieśle przymocują do murłat i finał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agataB 24.01.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Zbyszku cóż sie tak zdziwił, u nas 5 osób też zamierza krokwie położyć w jeden dzień bo na drugi dzień chcą by kominy były budowane, fachowiec fachowcowi nie równy. 5 ludzi od 8 rano do 20 wieczorem w 7 dni wybudowało piwnice i zalało strop razem z trzpieniami i prawie 2 tonami stali (tereny górnicze). Tą samą prace inna ekipa robiła półtora miesiąca. (dom bliźniak) Nawet nasz kierownik nie mógł uwierzyć. A parter + strop + 3 balkony i wszystkie ściany poddasza 10 dni robili. 3 murarzy 2 pomocników i mąż (majster powiedział dodatek do budowy). Te chłopaki nie muszą za granicę jechać do pracy, tu zarobią wystarczająco. I uczciwie. Pewnie teraz się zastanawiasz ile wzięły. Za piwnicę 11 tyś, za resztę 15 tyś (to już z kosztami bo obiady na budowę dojeżdżały) jeszcze nie ma ścianek działowych, kominów i schodów zewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 25.01.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 u mnie więźbe kładli 3 lub 4 dni dokładnie nie pamiętam - 3 osoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szron 26.01.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Mógłyś sprecyzować że więźbę "7 chłopa robi przez 1 dzień" . Jakoś nie chce mi się wierzyć: prostowanie szpilek, układanie papy pod murłaty,wiercenie murłat i ich układanie, wymiarowanie krokwi,zacinanie krokwi,mocowanie krokwi, to samo z kulawkami, potem impregnacja zacinanych belek, stawianie słupów, mocowanie mieczy, płatwi,jetek...... Coś mi się wydaje że to może być więźba prefabrykowana - przyjedzie dźwig - postawi - cieśle przymocują do murłat i finał. Widziałem jak stawiali więźbe u mojego sąsiada. Przyjechali rano a wieczorem szkielet stał i to zaczynali od samych belek a nie prefabrykatów. Na drugi dzień przyjechali na wykończenia na kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 27.01.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Kilkanaście dni temu napisałem: " Dzisiaj rozmawiałem z dwiema firmami pod Warszawą. Oto aktualne ceny - krycie dachówką cementową lub ceramiczną od 18 do 20 zł/m2. Obróbki blacharskie 10 do 15 zł za metr bieżący. Wstawienie okien 180 do 200 zł. Mój dom około 212 m2 dachu będzie kosztował ok. 6500 zł." Niestety , to tylko mnie się wydawało ,że tyle będzie kosztował i nieświadomie wprowadziłem wiele osób w błąd. Udałem sie do jednej z firm do której dzwoniłem i właśnie wczoraj otrzymałem szczegółowy kosztorys. Wybrałem tę po 18 zł za krycie i 12 zł za obróbki. I te ceny w kosztorysie pozostały. Ale doszły następujące pozycje: uładanie łat !!!- 650 zł. montaż kominków - 350 zł, montaż gąsiorów 350 zł, montaż orynnowania -700 zł. plus wykonanie pokrycia plus obróbki blacharskie- razem wyszło 9150 zł co przy dachu 196 m. ( jak obliczyli ) daje 47 zł/m2 w tym 7 procentowy Vat, Dotyczy to wersji z dachówką typową . Przy karpiówce np. robocizna wyszła w wysokości 55 zł/m. Tak więc po raz kolejny okazało się , że bilet lotniczy za złotówkę - nie kosztuje złotówkę. ale dziady , powinni zakazać takich działań - koszty ukryte , niby 12zł układanie dachówki a doliczają sobie 1000zł za wejscie na dach ale z drugiej strony to Ci powiem że jak na Warszawe to 47zł za finalne położenie dachówki to jest to bardzo dobra cena - co niektórzy piszą tu że liczą sobie w okolicach 100-120zł /m2 Nie ma biletów za złotóke,no chyba że ulgowy na MPKa Wszyscy licza ze dachówka np kosztuje 30zł/m2,ale nie licza że gasior,albo dachówka zewnetrzna kosztuje 30zł (albo i wiecej)za sztuke,inne akcesoria tez trzeba liczyc,a jest tych duperelek multum. Tak jest i z kryciem,cena za m2 połozenia dachówki to nie jest cena koncowa,dochodza inne koszta,obróbki(a bywa ze obróbki sa podwójne),orynnowanie,okna połaciowe,kominki,etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KIDU 27.01.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Przymierzam sie do wyboru ekipy, ktora polozy mi dachowki oraz dokona wszystkich obrobek oraz orynnowania.Wiezbe dachowa robi mi ekipa budowlana. Jak na razie udalo mi sie otrzymac oferty od kilku ekip dekarzy. Oferty ksztaltuja sie 40-50-60 PLN/m2. Czy to wg Was rozsadne stawki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts