agataB 27.01.2008 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Jeszcze wszytko zależy czy robią to dobrze, dach to inwestycja na lata, prędzej sobie płytki w łazience zmienisz niż przełożysz dach, oprócz ceny ma jeszcze znaczenie fachowość. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 29.01.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 moge wam napisac tyle , po ostatnich wichurach mój dach przetrwał - nic się nie stało wszystko stoi jak powinno , pomimo tego że obok mnie wyrwało 3 słupy z prądem i nie mieliśmy prądu ponad 24h , oprócz tego sąsiadom wyrwało 3 dachy - u nas wszystko OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 29.01.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witam Wszystkich szaleńców budujących się w okresie bumu budowlanego Zbliżam się do dachu więc moje pytanie jest następujące. ile należy się spodziewać (tak normalnie) za wykonanie więźby dachowej i ułożenie dachówki z wykończeniami Jeśli możecie podajcie ceny robocizny które płaciliście w przeliczeniu na m/2. * Za wykonanie więźby * za deskowanie i papowanie * za układanie dachówki * za obróbki, rynny i okna Ja do tej pory zrobiłem wycenę u znajomego cieśli i za wykonanie dachu z więźba, folią ,dachówką i oknami chce 70 zł netto. a za dach z deskowaniem 85 zł netto. oczywiście to za sama robociznę Czy to normalne ceny czy mam sobie zmienić znajomych Dodam że dach taki jak na obrazku obok tylko bez lukarn - czyli prosty Dwu spadowy w kształcie "L" jedna duża lukarna, 2 kosze, 8 okien połaciowych, dachówka jakaś zwykła ceramika. w sumie 295 m/2 dachu Pozdrawiam Zastanawia mnie ten nasz "boom" budowlany. Otuż,w USA jak czytam jest recesja,giełda leci na łeb na szyje a to z powodu dołka budowlanego,oddali w ub roku jedynie ponad 1 milion mieszkań.USA ma około 300mln mieszkańców. W Polsce mamy BOOM budowlany,w ub 2007 roku oddalismy cos około 120tys mieszkań. Polska liczy ok 40mln mieszkańców. jak sie komu chce łatwo policzyc jak to wszystko wypada:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 29.01.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 nie ma co porównywać , 25% mieszkanców USA wierzy w UFO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 29.01.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 nie ma co porównywać , 25% mieszkanców USA wierzy w UFO Słusznie,nie ma co porównywać,u nas nie ma nawet RECESJI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 29.01.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Dach wielospadowy o powierzchni 312m2 cena za dach (bez obróbki blacharskiej) 14tys zł. Kto mi powie czy to dobra cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 30.01.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Dach wielospadowy o powierzchni 312m2 cena za dach (bez obróbki blacharskiej) 14tys zł. Kto mi powie czy to dobra cena ? Czy to dobra cena to ocenisz jak ci wykonają dach. Pierwsza dobra ulewa bedzie testem. Najważniejsza jest jakość wykonania potem cena; dach robisz na lata. Przede wszystkim sprawdź jak wykonawcy wykonali inne roboty, popytaj użytkowników czy wszystko ok. Bo ok jest wszystko do momentu zapłaty, potem bywa różnie z gwarancją. Żądaj umowy i gwarancji na piśmie. I rada najważniesza - w czasie wykonywania robót sprawdzać jakość robót codziennie, a najlepiej aby inny dekarz sprawdzał ich robotę. U mnie właśnie zrywają łaty i cała folię; po niedzielniej ulewie zafoliowany dach lał w kilkunastu miejscach. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedziu 03.02.2008 01:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Ja w okolicach Wrocławia płacę 35 pln za więźbę- zaznaczam, iż mam bardzo skomplikowany dach- 330 m2. Normalna cena na moim terenie to ok 25-30 pln/m2. Dekarz- 32 pln za mój dach (razem z orynnowanieniem, wstawieniem 7 oklien połaciowych, opierzeniem itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 03.02.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Dach wielospadowy o powierzchni 312m2 cena za dach (bez obróbki blacharskiej) 14tys zł. Kto mi powie czy to dobra cena ? Czy to dobra cena to ocenisz jak ci wykonają dach. Pierwsza dobra ulewa bedzie testem. Najważniejsza jest jakość wykonania potem cena; dach robisz na lata. Przede wszystkim sprawdź jak wykonawcy wykonali inne roboty, popytaj użytkowników czy wszystko ok. Bo ok jest wszystko do momentu zapłaty, potem bywa różnie z gwarancją. Żądaj umowy i gwarancji na piśmie. I rada najważniesza - w czasie wykonywania robót sprawdzać jakość robót codziennie, a najlepiej aby inny dekarz sprawdzał ich robotę. U mnie właśnie zrywają łaty i cała folię; po niedzielniej ulewie zafoliowany dach lał w kilkunastu miejscach. Pozdr Sprawdzałem na kilku budowach, nikt nie zglaszał zastrzeżeń. Oczywiście umowa i gwarancja bedzie chociaz z tym moze byc roznie w dzisiejszych czasach. Jak cos szef ekipy który będzie mi robić dach mieszka niedaleko mnie więc bede mial blisko zeby go... Natomiast jesli chodzi o wynajecie na kilka godzin innego specjalisty od dachów zeby sprawdzil czy wszystko jest ok przeszlo mi juz przez mysl. Lepiej zaplacic komus dodatkowo kilka zlotych niz pozniej zalowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agataB 03.02.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 A może ktoś mógłby mi poradzić czym wykończyć dach, oglądam zdjęcia i najładniej jest drzewem - boazerią, ale jeszcze wykończenia są z blachy - malowanej czy nie ?? proszę o poradę, najlepiej kogoś kto już ma i czy jest zadowolony czy nie i czy by może teraz zrobił inaczej ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebarc 04.02.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 A jak kształtują się ceny w Lublinie i okolicach? - stan surowy?- dach? Mam wrażenie, że niektórzy wykonawcy wycwanili się na tyle, że widząc duże zapotrzebowanie na ich usługi nie chcą się wiązać z żadnym inwestorem ustalając konkretne ceny licząc na to, że między czasie wpadnie ktoś kto zapłaci więcej.Dzisiaj usłyszałem od murarza "stan surowy z fundamentami - 33 000zł." Dom pow. całkowita 195m, prosty z poddaszem użytkowym bez balkonów, wykuszy i lukarn. Miesiąc temu sąsiadowi, który też startuje obok z podobnym domkiem powiedział 26 000zł.Odbija im całkowicie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agataB 04.02.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 My mieszkamy w dolnośląskim i mamy fachowców z okolic Lublina, z Kocudzu dokładnie, nam si e opłaca ich nawet nocować i karmić. chyba jeszcze tylko tam ceny nie zwariowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebarc 04.02.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 My mieszkamy w dolnośląskim i mamy fachowców z okolic Lublina, z Kocudzu dokładnie, nam si e opłaca ich nawet nocować i karmić. chyba jeszcze tylko tam ceny nie zwariowały Nie kojarzę takiej miejscowości ale nie istotne. A możesz dać mi na nich namiar? My dopiero starujemy więc lepiej wcześniej mieć wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paula_mario 04.02.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 U nas dach - temat bardzo świeży właśnie zakończony 216 m2 dachu + 1 komin+ 3 okna+ 2 kosze Usługa dekarza kosztowała nas: - więźba wywiązanie - 2700 zł - deskowanie - zawołał 3500 zł - zaoszczędzone - deskowałem sam - ułożenie dachówki - 6000 zł - ułożenie okna połaciowego - 300 zł od szt. - założenie rynien i zamocowanie desek pod nimi - 500 zł cena w wielkopolsce! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_Łazik 04.02.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam Dzisiaj otrzymałem wycenę na mój dach 400m2konstrukcja 17zł za m2montaż łat 13 zł m2położenie dachówki 18 zł m2deskowanie i papowanie 13 zł m2montaż rynien 10 zł mbobróbki dekarskie 11 zł mbCałość robót 28000 zł wychodzi 70zł za m240 km od CzęstochowySam nie wiem czy to dużo czy mało - zaznaczam że referencje mają b. dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agataB 04.02.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 agataB napisał:My mieszkamy w dolnośląskim i mamy fachowców z okolic Lublina, z Kocudzu dokładnie, nam si e opłaca ich nawet nocować i karmić. chyba jeszcze tylko tam ceny nie zwariowały ebarc:Nie kojarzę takiej miejscowości ale nie istotne. A możesz dać mi na nich namiar? My dopiero starujemy więc lepiej wcześniej mieć wykonawców. odpowiedz Kocudza między Biugorajem a Janowem, teście tam mieszkająZapytam czy mogę dać numer, będą u nas za tydzień we wtorek to dam ci znać, bo ja jestem uczulona na ochronę danych osobowych, ale nam tak wyjdzie 40 tyś z dachem (190m2 domek i 140 m2 dach) i uważam że to dobra cena. Wcześniejsze wyceny samej robocizny były większe niż 50 tyś) . A całość stan surowy zamknięty nawet nam powiedziano 270 tyś a my z watem 22% na to co trzeba było oczywiście- powinniśmy nie przekroczyć 200 tyś z oknami i drzwiami i bramą. Zapewne rok wcześniej to i 50 tyś taniej by było ale takie czasy. Trzeba żyć i szybko robić bo będzie jeszcze drożej. Za pustaki w marcu zeszłego roku płaciłam prawie 8 zł jesienią gdy brakło 9,5 prawie jedna sztuka teraz jest ok 6 zł, ale tylko patrzeć jak znowu będą wariacje. Podobnie styropian, chciała latem kupić i dobrze że tego nie zrobiłam był ponad 200 zł za m3 w grudniu zapłaciła 125zł za m3 a teraz w lutym znowu cena rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusiek 12.02.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 w mazowieckim:dach 4 spadowy 300m2, 4 okna dachowe, 3 lukarny, 2 kominycieśla (wiezba i deskowanie) - 9 tys calośćdekarz (blachodachowka, obrobki, orynnowanie) - 10 tys calosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiomaciej 13.02.2008 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 u mnie za wiezbe - 25zl od m2 dachu, i tyle samo dla dekzra za pokrycie (w tym rynny). PS do docenta56 chlopaki robili tydzien, w czterech, to daje: 4osoby x 5dni x 8h = 160 roboczogodzin. zaplacilem 5060zl, co daje niespelna 32zl/h. gdyby tyle placic, to przecietnie kazdy z nas otrzymywalby 22dni x 8h x 32zl = 5,6k zl /m-c. Człowieku wiedza kosztuje-jakbyś umiał to byś sam zrobił!!!! Ja robię dachy i nie takie jak ty podajesz ale i małe i o wiele więkrze. Ceny takie są i będą jeszcze wyższe-wolny wybór nikt nikogo nie zmusza!!!! Nieładnie wyliczać ile komu wychodzi-ty się fachowcom tłumaczysz ile zarabiasz?!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 13.02.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 na szczęście mamy wolny rynek i jak ceny zawyżysz to Cie konkurencja przebije , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusiek 13.02.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 konkurencja jest ale wśród kiczowatych rzemieślników. zauważyłam,że prawdziwi fachowcy mają przybliżone ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts