Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACH czy to normalna cena czy wszyscy juz powariowali ??

secam

Recommended Posts

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Człowieku wiedza kosztuje-jakbyś umiał to byś sam zrobił!!!! Ja robię dachy i nie takie jak ty podajesz ale i małe i o wiele więkrze. Ceny takie są i będą jeszcze wyższe-wolny wybór nikt nikogo nie zmusza!!!!

Nieładnie wyliczać ile komu wychodzi-ty się fachowcom tłumaczysz ile zarabiasz?!!!! :evil:

Popieram, ja przed chwila za trzy dni pracy po 10 godzin 5 ludziom zapłaciłam 4800 to 32 zł za godzinę ale nie żałuję bo dobrze robota zrobiona u sąsiada innych 6 pracowników to samo chyba przez miesiąc będą robili po 8 godzin ?? to ile by im wyszło na godzinę? chyba 5 zł jak się nie mylę to tyle za kopanie rowu można płacić

Praca zrobiona dobrze to i dobrze zapłacone.

tez bym chciał takie wynagrodzenie 32zł/h , wcale nie jest powiedziane że jak dużo zapłacicie to już będzie robota szybko i dobrze wykonana , a konkurencja to wszędzie jest nie tylko tam gdzie tanio i źle . Poprostu wszyscy zobaczyli że ludzie coraz więcej zarabiają i każdemu się lepiej żyje więc każdy chce zarobić skoro lekarz , pielęgniarka , policjant chce zarobić więcej to czemu ma mniej zarabiać dekarz czy murarz - pozatym jest opinia że wszyscy wyjechali za granice do pracy tak więc ceny za prace budowlane wzrosły a czy to słusznie to już sami zdecydujcie - 300zł dniówki to po co jechac do Irlandii .

Nie rozumię tego jak ktoś może rozliczać dach na metry kwadratowe,przecież są różne dachy,jak można porównać dach czterospadowy z lukarnami,oknami dachowymi i innymi wygibasami do dachu dwuspadowego,czy robocizna 1m takich dachów jest warta tyle samo?przecież jak uzgadniam z ekipą kwotę za wykonanie dachu to nikt mi nie liczy ile ten dach ma metrów tylko patrzy jak ten dach wygląda i ile będzie miał przy nim pracy.Na moim dachu było tyle docinek że z tej dachówki która mi została w formie schrotu móglbym pokryć jeszcze stodołę a ile sie napracowali przy obrabianiu koszy i innych robotach których nie ma na prostych dwuspadowych dachach dlatego najczęściej szef ekipy mówi kwotę za wykonanie dachu i tak było w moim przypadku gdzie uzgodniliśmy 17000 za wszystko i nikt nie liczył żadnych metrów,i myślę że to samo dotyczy docieplenia poddaszy gdzie metr metrowi nie rowny.

tez bym chciał takie wynagrodzenie 32zł/h , wcale nie jest powiedziane że jak dużo zapłacicie to już będzie robota szybko i dobrze wykonana , a konkurencja to wszędzie jest nie tylko tam gdzie tanio i źle . Poprostu wszyscy zobaczyli że ludzie coraz więcej zarabiają i każdemu się lepiej żyje więc każdy chce zarobić skoro lekarz , pielęgniarka , policjant chce zarobić więcej to czemu ma mniej zarabiać dekarz czy murarz - pozatym jest opinia że wszyscy wyjechali za granice do pracy tak więc ceny za prace budowlane wzrosły a czy to słusznie to już sami zdecydujcie - 300zł dniówki to po co jechac do Irlandii .

Człowieku jak tak narzekasz na swoje zarobki to weż się za budowlankę!!!

Uważasz że 300zł dniówki to dużo-to jest nic!!!!

Ty siedzisz za biurkiem cały rok i pobierasz pensję a budowlaniec pracuje 7 miesięcy w roku (nie licząc dużych firm budowlanych)

Dobry murarz licówkarz pracujący najemnie u jakiegoś pracodawcy na metry przy dobrej pogodzie jest w stanie zarobić 800-1000zł dziennie (wiem coś o tym bo u mnie chłopaki potrafią tyle wyciągnąć) - ale aby robić dobrze potrzebna jest praktyka a to zajmuje około 5-6 lat pracy w fachu.

Nie rozumiem ludzi którzy wyliczają zarobki innych :evil: .

Ja jestem w stanie postawić dom do 200mkw wstanie surowym zamkniętym w 1,5 miecha i napewno nikt po mnie nie będzie poprawiał.

Pomyśl sobie jak można zrobić dach o powierzchni 80 mkw "przyklejony" do więkrzego budynku (hala gimnastyczna) nad siłownia. Dach składa się z 7 koszy w czym dwie powierzchnie prawie poziome.Bez obróbek już nic nie ciekło. Projekt był do d.... i trzeba było samemu wszystko wykombinować. Inwestor zapłacił za tą robotę 17tys i nie narzekał.

Powodzenia wszystkim :D :D :D

no to super - dobrze że masz klientów - a chyba na muratorze siedzisz żeby zachęcać do swoich usług - ale po co? przecież klienci sami przychodzą by chłopaki wyciągali po 1000zł dziennie - no ciekawe , to teraz tu wszystkim powiedziałes bardzo ładnie skąd te podwyżki robót budowlanych - widze właśnie że chyba chcesz zarobić na nadmuchanych cenach w budownictwie , ja na szczęście budowałem z ekipą która mnie tak nie skasowała , za całą murarke bez dachu zapłaciłem 9 tys - i też nie trzeba było po nich poprawiać - a murarz jest w interesie nie 5 czy 6 lat tylko 30 i zapewniam Cie że budowali różne budynki , a ludzie od dachu za kompletny dach ze wszystkimi obróbkami wzieli 8 tys i też nie trzeba było po nich poprawiać i też w interesie są od wielu , wielu lat .

Pomyśl sobie jak można zrobić dach o powierzchni 80 mkw "przyklejony" do więkrzego budynku (hala gimnastyczna) nad siłownia. Dach składa się z 7 koszy w czym dwie powierzchnie prawie poziome.Bez obróbek już nic nie ciekło. Projekt był do d.... i trzeba było samemu wszystko wykombinować. Inwestor zapłacił za tą robotę 17tys i nie narzekał.

Projekt był do dupy , no to rewelacja - jak by mi murarze jeszcze poprawiali projekt po architekcie to już wogóle bym ich wyrzucił - przecież to niezgodne z prawem nawet , że ekipa budowlana robi inaczej niż w planie - przecież architekt odpowiada za budynek , a Wy sobie samemu wszystko wykombinowaliscie???? A jak sie ten dach zawali ???? Jeszcze nad halą gimnastyczną z dziecmi !!!! Już ktoś niedawno właśnie tak kombinował z dachem i projektem - mówie o Hali Targowej w Katowicach - efekt każdy widział .

Ps. 300zł dniówki x 24 dni pracujące = 7200zł

Tak uważam że to jest dużo , i myśle że 99% osób tu na tym forum też tak uważa , nie wspomne już o Twoich chłopakach co nawet 1000zł dniówki wyciągają ( miesięcznie 24.000 zł ) - to wiesz co to ja rzeczywiscie zmieniam zawód i się do Ciebie zatrudniam , moge nawet pracować w nocy , niedziele i święta .

PsII. Jak bym tyle zarabiał , albo był szefem takiej firmy to bym wogóle tu nie siedział na forum muratora i namawiał do swoich usług.

no to super - dobrze że masz klientów - a chyba na muratorze siedzisz żeby zachęcać do swoich usług - ale po co? przecież klienci sami przychodzą by chłopaki wyciągali po 1000zł dziennie - no ciekawe , to teraz tu wszystkim powiedziałes bardzo ładnie skąd te podwyżki robót budowlanych - widze właśnie że chyba chcesz zarobić na nadmuchanych cenach w budownictwie , ja na szczęście budowałem z ekipą która mnie tak nie skasowała , za całą murarke bez dachu zapłaciłem 9 tys - i też nie trzeba było po nich poprawiać - a murarz jest w interesie nie 5 czy 6 lat tylko 30 i zapewniam Cie że budowali różne budynki , a ludzie od dachu za kompletny dach ze wszystkimi obróbkami wzieli 8 tys i też nie trzeba było po nich poprawiać i też w interesie są od wielu , wielu lat

Projekt był do dupy , no to rewelacja - jak by mi murarze jeszcze poprawiali projekt po architekcie to już wogóle bym ich wyrzucił - przecież to niezgodne z prawem nawet , że ekipa budowlana robi inaczej niż w planie - przecież architekt odpowiada za budynek , a Wy sobie samemu wszystko wykombinowaliscie???? A jak sie ten dach zawali ???? Jeszcze nad halą gimnastyczną z dziecmi !!!! Już ktoś niedawno właśnie tak kombinował z dachem i projektem - mówie o Hali Targowej w Katowicach - efekt każdy widział .

Ps. 300zł dniówki x 24 dni pracujące = 7200zł

Tak uważam że to jest dużo , i myśle że 99% osób tu na tym forum też tak uważa , nie wspomne już o Twoich chłopakach co nawet 1000zł dniówki wyciągają ( miesięcznie 24.000 zł ) - to wiesz co to ja rzeczywiscie zmieniam zawód i się do Ciebie zatrudniam , moge nawet pracować w nocy , niedziele i święta .

PsII. Jak bym tyle zarabiał , albo był szefem takiej firmy to bym wogóle tu nie siedział na forum muratora i namawiał do swoich usług.

Widzisz drogi kolego kombinacje były robione nie na hali sportowej a nad siłownią przyklejoną do hali sportowej.

Zmiany były konsultowane na bierząco z inspektorem nadzoru i projektantami co jest naniesione na projekty i zaakceptowane przez inwestorów jak i nadzór.

Co do dniówek pomyśl trochę :

1) za 1mkw licówki płacisz około 80-90 zł

2) ja płacę murarzowi 35-40 zł za mkw

3) przy temp 25stopni murarz położy 25mkw licówki w 10 godz

Pomnóż sobie i ci wyjdzie :D

Płacę tyle ludziom po to by ich mieć ja jestem w takiej samej sytuacji jak większość ludzi na tym forum-aby mieć dobrze zrobione to trzeba dobrze płacić :D :D :D :D .

Ja siedzę na forum muratora nie ze względu na brak klientów tylko dla satysfakcji samego czytania i komentowania.

Nikogo nie namawiam na swoje usługi!!!!!!!!!! Po prostu udzielam się w tych tematach w których mam doświadczenie.!!!!!!!

Po za tym drogi kolego nie zawsze ma się tyle pracy ile by się chciało.

Pozdrowienia dla wszystkich!!!!!! :D :D :D

darekpt - udalo ci sie, ze ekipa tanio dach zrobila - swietnie

lecz nie traktój wszystkich ktorzy placa wiecej za swoje dachy jak frajerow

nie kazdy ma dostep do takiej ekipy

zauwaz tez "dla rownowagi", ze Twoj dom 200 m2 ktory wybudowałes za niewiele wieksze pieniadze niz inni buduja domy 120 m2 moze byc na rynku mniej wart od tych mniejszych domów ale w lepszych lokalizacjach.

Czy przez analogie jak ktos kupił dzialke budowlana w cenie 12 zl/m2 to byloby mile widziane gdyby krytykowal i wysmiewał innych ktorzy za swoje dzialki placili powyzej 100 zl/m2.

Misiomaciej,

to powiedz nam wprost, jako ktos z branzy, ile zarabia (na m-c, do reki) dobry murarz-tynkarz .... ?

no napisał Ci przecież wyżej że jego ludzie wyciągają nawet 1000zł dniówki.

darekpt - udalo ci sie, ze ekipa tanio dach zrobila - swietnie

lecz nie traktój wszystkich ktorzy placa wiecej za swoje dachy jak frajerow

nie kazdy ma dostep do takiej ekipy

zauwaz tez "dla rownowagi", ze Twoj dom 200 m2 ktory wybudowałes za niewiele wieksze pieniadze niz inni buduja domy 120 m2 moze byc na rynku mniej wart od tych mniejszych domów ale w lepszych lokalizacjach.

Czy przez analogie jak ktos kupił dzialke budowlana w cenie 12 zl/m2 to byloby mile widziane gdyby krytykowal i wysmiewał innych ktorzy za swoje dzialki placili powyzej 100 zl/m2.

po 1 to nie wiem gdzie wyczytałes ze traktuje kogoś jak frajerów , a co do ceny to zapłaciłem normalną cene jaką się płaci w mojej okolicy ,

po 2 to chyba naprawde nieuważnie czytasz bo ja nie mam żadnych 200m2

Co do działek to przecież wiadomo że w Warszawie nie będzie kosztowała tyle co gdzies na wsi - ale co do dachu to czym się różni ten nad Warszawskim niebem a ten na wsi? Poprostu wszystko zależy od tego jak się dogadacie z wykonawcą i tyle .

dobrze nie znaczy dużo

I teraz chłopie trochę się z tobą nie zgadzam!!!!!

Doceń fachowca to ci zrobi i dużo i bardzo dobrze!!!!!!!!!!

Dla porównania - ty siedzisz za biurkiem i masz 2tys na czysto na miecha nie dużo nie mało.

Robisz przykładowo w branży "x" praca polega na sprzedaniu czegoś tam.Robisz to co robisz bo musisz żyć i jeść, jesteś przeciętnym pracownikiem no to trudno.

Ale dać ci 3tyś na miecha + do 2tys premii pod warunkiem, że twoja efektywność ma wzrosnąć o 100% to dalej będziesz wszystko od niechcenia robił i na pałę???????Nie!!!!!!!! Moim zdaniem staniesz na uszach aby osiągnąć ten najwyższy pułap- tak czy nie??????????

Gdyby ci płacili za załatwienie jakiegoś interesanta pozytywnie 100zł (na sztuki) ( w jakiejś trudnej branży handlowej) to nie załatwiałbyś 2 czy 3 w miesiącu tylko 2-3 dziennie. Tak czy nie??????

Twierdzenie że dużo nie znaczy dobrze jest w tych czasach błędne.Aby utrzymać się w branży budowlanej wykonawca nie może zajmować się tylko murarką czy dociepleniami czy choćby elektryką.

Ja osobiście zajmuję się całym zakresem prac i wcale nie zbijam na tym kokosów.Współpracuję z wieloma hurtowniami (dzięki czemu nie czekam na materiały) i wieloma innymi firmami -jak mam za dużo pracy to oddaję ją innym, a jak za mało to dostaję ją od innych.

To tak jak w urzędach - od pokoju do pokoju i każdy ma robotę!!!!!!! :D :D :D

OK czyli jeżeli Tobie zapłace za murarke 40tys to mi zrobisz szybciej i lepiej niż Ci murarze co mi zrobili za 8 tys ? Tak?

Wcale się nie dziwie że się tu reklamujesz i tak bardzo zachwalasz siebie - przecież w końcu nie napiszesz że bierzesz mało bo po co masz zarobić mniej skoro można więcej - więc dalej chwalisz swoją raceje że trzeba zapłacić dużo wtedy ma się pewność że będzie dobrze .

Doceń fachowca to ci zrobi i dużo i bardzo dobrze!!!!!!!!!!

Na szczęscie mamy wolny rynek i konkurencje , źle zrobi to mu się taką reklame zrobi że już nigdzie nie zrobi bo nikt go nie weźmie , fachowców jest dużo - nie ten , to tamten

Kilkanaście dni temu napisałem:

" Dzisiaj rozmawiałem z dwiema firmami pod Warszawą. Oto aktualne ceny - krycie dachówką cementową lub ceramiczną od 18 do 20 zł/m2. Obróbki blacharskie 10 do 15 zł za metr bieżący. Wstawienie okien 180 do 200 zł. Mój dom około 212 m2 dachu będzie kosztował ok. 6500 zł."

Niestety , to tylko mnie się wydawało ,że tyle będzie kosztował i nieświadomie wprowadziłem wiele osób w błąd.

Udałem sie do jednej z firm do której dzwoniłem i właśnie wczoraj otrzymałem szczegółowy kosztorys. Wybrałem tę po 18 zł za krycie i 12 zł za obróbki. I te ceny w kosztorysie pozostały. Ale doszły następujące pozycje: uładanie łat !!!- 650 zł. montaż kominków - 350 zł, montaż gąsiorów 350 zł, montaż orynnowania -700 zł. plus wykonanie pokrycia plus obróbki blacharskie- razem wyszło 9150 zł co przy dachu 196 m. ( jak obliczyli ) daje 47 zł/m2 w tym 7 procentowy Vat, Dotyczy to wersji z dachówką typową . Przy karpiówce np. robocizna wyszła w wysokości 55 zł/m. Tak więc po raz kolejny okazało się , że bilet lotniczy za złotówkę - nie kosztuje złotówkę.

ale dziady , powinni zakazać takich działań - koszty ukryte , niby 12zł układanie dachówki a doliczają sobie 1000zł za wejscie na dach :) ale z drugiej strony to Ci powiem że jak na Warszawe to 47zł za finalne położenie dachówki to jest to bardzo dobra cena - co niektórzy piszą tu że liczą sobie w okolicach 100-120zł /m2

Przytaczam tę wypowiedź, bo wprowadza ona pewne zamieszanie.

Te ceny o których pisałem są nieaktualne. Dotyczyły wyceny dokładnie ROK temu.

OK czyli jeżeli Tobie zapłace za murarke 40tys to mi zrobisz szybciej i lepiej niż Ci murarze co mi zrobili za 8 tys ? Tak?

Wcale się nie dziwie że się tu reklamujesz i tak bardzo zachwalasz siebie - przecież w końcu nie napiszesz że bierzesz mało bo po co masz zarobić mniej skoro można więcej - więc dalej chwalisz swoją raceje że trzeba zapłacić dużo wtedy ma się pewność że będzie dobrze .

Na szczęscie mamy wolny rynek i konkurencje , źle zrobi to mu się taką reklame zrobi że już nigdzie nie zrobi bo nikt go nie weźmie , fachowców jest dużo - nie ten , to tamten

Jak piszesz że fachowców jest dużo to dlaczego wogóle się udzielasz na forum???

Wolny rynek to fakt!!!!

Jak wcześniej pisałem to wcale nie zachwalam swojej pracy ani nie reklamuję się wcale. Mam pracy na parę lat i nie narzekam a ty po prostu nie umiesz oddzielić jednego tematu od drugiego.

Człowieku skończmy ten temat bo szkoda słów na to co ty piszesz.

URYWAM TEMAT!!!

Kilkanaście dni temu napisałem:

" Dzisiaj rozmawiałem z dwiema firmami pod Warszawą. Oto aktualne ceny - krycie dachówką cementową lub ceramiczną od 18 do 20 zł/m2. Obróbki blacharskie 10 do 15 zł za metr bieżący. Wstawienie okien 180 do 200 zł. Mój dom około 212 m2 dachu będzie kosztował ok. 6500 zł."

Niestety , to tylko mnie się wydawało ,że tyle będzie kosztował i nieświadomie wprowadziłem wiele osób w błąd.

Udałem sie do jednej z firm do której dzwoniłem i właśnie wczoraj otrzymałem szczegółowy kosztorys. Wybrałem tę po 18 zł za krycie i 12 zł za obróbki. I te ceny w kosztorysie pozostały. Ale doszły następujące pozycje: uładanie łat !!!- 650 zł. montaż kominków - 350 zł, montaż gąsiorów 350 zł, montaż orynnowania -700 zł. plus wykonanie pokrycia plus obróbki blacharskie- razem wyszło 9150 zł co przy dachu 196 m. ( jak obliczyli ) daje 47 zł/m2 w tym 7 procentowy Vat, Dotyczy to wersji z dachówką typową . Przy karpiówce np. robocizna wyszła w wysokości 55 zł/m. Tak więc po raz kolejny okazało się , że bilet lotniczy za złotówkę - nie kosztuje złotówkę.

ale dziady , powinni zakazać takich działań - koszty ukryte , niby 12zł układanie dachówki a doliczają sobie 1000zł za wejscie na dach :) ale z drugiej strony to Ci powiem że jak na Warszawe to 47zł za finalne położenie dachówki to jest to bardzo dobra cena - co niektórzy piszą tu że liczą sobie w okolicach 100-120zł /m2

Przytaczam tę wypowiedź, bo wprowadza ona pewne zamieszanie.

Te ceny o których pisałem są nieaktualne. Dotyczyły wyceny dokładnie ROK temu.

No właśnie to ceny z przed roku.

I komentarz PANA darek pt był trafny a teraz sam sobie zaprzecza. :D :D :D

A co to znaczy "Doceń fachowca to ci zrobi i dużo i bardzo dobrze!!!!!!!!!!" :o bo ja nie rozumuiem. Mam go chwalić zanim wejdzie na dach jaki to super i wogóle, mam nie sprawdzać poprawności wykonania, mam się nie czepiać i jeszcze płacić tyle ile sobie zamarzy? Bardzo mnie ciekawi co przez to rozumiesz Misiomaciej ? Ale Ty chyba już uciekłeś w tego forum?