andre59 27.04.2007 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Obawiam się, że piosenka mogłaby stracić na żywiołowości i radosnym duchu. Jak pisałem wcześniej, przeanalizuję wszystkie teksty, dokonam poprawek i przedstawię wynik. Dziękuję Ci Słoneczko za aktywny udział w tworzeniu. Na pewno wyjdzie nam fajna piosenka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 27.04.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Jak pisałem wcześniej, przeanalizuję wszystkie teksty, dokonam poprawek i przedstawię wynik. Jakich poprawek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 27.04.2007 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Korekt, niektóre frazy tego wymagają, aby dało się je płynnie wyśpiewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 27.04.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Starałam się zachować rytm i nie będzie mi miło, gdy zaczniesz poprawiać mój tekst. Wszystko jednak jest do dogadania, dlatego zanim dokonasz oficjalnych poprawek, prześlij mi je na priv, dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 27.04.2007 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Są trzy propozycje tekstu,można by zebrać je w jeden. Korekty prześlę na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 27.04.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 W sumie dobrze, że jest tylko jedna propozycja melodii... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 10.05.2007 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 To jest moja propozycja tekstu naszej zlotowo-forumowej piosenki. Proszę wydrukujcie i zabierzcie ze sobą na zlot forum. Im nas więcej tym przyjemniej będzie śpiewać. Dla przypomnienia tu jest melodia: http://piotrala.republika.pl/andre59-piosenka_forumowa.mp3 A oto ostatnia wersja tekstu: I zwr.: Rok cały czekaliśmy, nadzieje ostrzyliśmy, spotkać się już nadszedł czas. Benzynę kupiliśmy, szmat drogi przebyliśmy, teraz już radość jest w nas, teraz juz radość jest w nas. Ref.: Domki swe budujmy póki jeszcze mamy czas, póki chęci ciągle drzemią w nas, nic nam nie przeszkodzi, żadna burza, żaden pech, przecież forum nam pomoże pewne jest. Domki swe budujmy póki jeszcze mamy czas, póki chęci ciągle drzemią w nas, nic nam nie przeszkodzi, żadna burza, żaden pech, przecież forum nam pomoże pewne jest. II zwr.: Dziś już jesteśmy razem, weseli, z lekkim gazem, cieszmy się bo fajnie jest. Przyjaciół spotkaliśmy, nowych zapoznaliśmy, to jest to, co chcemy mieć, to jest to, co chcemy mieć. Ref. x2 III zwr.: Przyjażni moc jest wielka, niczym z żelbetu belka, trwajmy więc w przyjaźni tej. Gdy już się rozstaniemy, za rok znów tu będziemy, wspólny nam przyświeca cel, wspólny nam przyświeca cel. Ref. x2 P.S. Poeta ze mnie żaden, ale może ten tekst przypadnie Wam do gustu zmieniłem (powrót do pierwotnej wersji za radą Sloneczko) w refrenie zwrot "Ci pomoże" na zwrot "nam pomoże". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 10.05.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 No nieźle, ale... akcent na "liśmy" w większości zwrotek jest porównywalny z wymową "ta litra", albo "poszłem" Polska język - trudna język... P.S. Szkoda mojej pracy. Trzeba było od razu napisać wyraźnie, że i tak cała piosenka ma być Twojego autorstwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 10.05.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 przecież forum Ci pomoże pewne jest. (w tym miejscu wskazujemy paluszkiem ) Hehe, unikałabym również zbitek słownych Ci pomoże, na dodatek ze wskazaniem paluszkiem Przypomina mi się pewien zacietrzewiony prawicowy poseł, który z ekranu telewizora wykrzykiwał PiS da... Oczywiście, w tym wypadku nikt nie słuchał, co da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.05.2007 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 A ja was pogodzę bo zamierzam zabrac jedna i druga wersje i obie zaśpiewać na zlocie i mysle ze nikt sie nie będzie tam czepiał jakis fraz czy stylu. Do Erowizji i tak nie startujemy Macie oboje talent i basta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 10.05.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Do Erowizji i tak nie startujemy Nigdy nie wiadomo. Najnowsza wersja nadaje się. Jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 10.05.2007 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 No nieźle, ale... akcent na "liśmy" w większości zwrotek jest porównywalny z wymową "ta litra", albo "poszłem" Polska język - trudna język... P.S. Szkoda mojej pracy. Trzeba było od razu napisać wyraźnie, że i tak cała piosenka ma być Twojego autorstwa... Sloneczko, w języku polskim poza nielicznymi wyjątkami akcent przypada na przedostatnią sylabę. Uwagi do Twojego tekstu wysłałem na priv tak jak sobie życzyłaś. Moja wiadomość przeleżała w skrzynce tydzień czasu bo zaadresowałem ją do SŁoneczko zamiast SLoneczko za co przepraszam. Twój tekst niestety nie trzyma rytmu melodii. Może nie dość dokładnie się w nią wsłuchałaś. Tak wogóle to jest piosenka, a nie wiersz, więc istotne są też akcenty muzyczne. Czego mają dowodzić te porównania do "ta litra" albo "poszłem"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 10.05.2007 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 przecież forum Ci pomoże pewne jest. (w tym miejscu wskazujemy paluszkiem ) Hehe, unikałabym również zbitek słownych Ci pomoże, na dodatek ze wskazaniem paluszkiem Przypomina mi się pewien zacietrzewiony prawicowy poseł, który z ekranu telewizora wykrzykiwał PiS da... Oczywiście, w tym wypadku nikt nie słuchał, co da Tu masz rację, możemy wrócić do pierwotnej wersji: ... " nam pomoże"... bez wskazywania paluszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 10.05.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Sloneczko, w języku polskim poza nielicznymi wyjątkami akcent przypada na przedostatnią sylabę. Dokładnie. I właśnie słowa byliśmy, spotkaliśmy, zapoznaliśmy są tymi nielicznymi wyjątkami. W tych wyrazach akcent przypada ZAWSZE na 3 sylabę od końca: "spotkaliśmy" itd. Stąd moje skojarzenie do ta litra, czy poszłem. W obu przypadkach jest to objaw niechlujstwa językowego. Nie godzi się tak śpiewać forumowej, odświętnej piosenki Uwagi do Twojego tekstu wysłałem na priv tak jak sobie życzyłaś. Moja wiadomość przeleżała w skrzynce tydzień czasu bo zaadresowałem ją do SŁoneczko zamiast SLoneczko za co przepraszam. Nie mam w skrzynce żadnej wiadomości. Twój tekst niestety nie trzyma rytmu melodii. Może nie dość dokładnie się w nią wsłuchałaś. Ta melodia śni mi się po nocach i łazi za mną krok w krok. Wciąż jeszcze mi się podoba i nieskromnie napiszę, że bardziej z moim tekstem, ale mój jest raczej w kobiecym stylu i nastroju, Twój bardziej w męskim... A tekst trzyma się melodii w każdym wersie. Tylko w jednym miejscu, w 2 zwrotce trzeba dłużej zaśpiewać słowo dom, przeciągając "o", co nie jest niezgodne z rytmem. Sprawdź. A poza wszystkim, to już musztarda po obiedzie. Gdyby nie to, że Verunia chce sobie zaśpiewać moją wersję (jest kobietą całą gębą ), zabrałabym stąd mój tekst i schowała sobie na pamiątkę. Tylko sobie. I jeszcze jedno: Słoneczko, dzięki z propozycję tekstu Masz może jeszcze jedną zwrotkę? Słoneczko, postaraj się Po co to wszystko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 11.05.2007 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Sloneczko, w języku polskim poza nielicznymi wyjątkami akcent przypada na przedostatnią sylabę. Dokładnie. I właśnie słowa byliśmy, spotkaliśmy, zapoznaliśmy są tymi nielicznymi wyjątkami. W tych wyrazach akcent przypada ZAWSZE na 3 sylabę od końca: "spotkaliśmy" itd. Stąd moje skojarzenie do ta litra, czy poszłem. W obu przypadkach jest to objaw niechlujstwa językowego. Nie godzi się tak śpiewać forumowej, odświętnej piosenki Zauważ, że w mowie potocznej nie akcentujemy tych słów na trzecią sylabę od końca. Co do niechlujstwa: Refren rrozpoczyna się na mocną część taktu, a w Twojej propozycji tekstu jest w tym miejscu słowo "Jesteśmy", w którym akcent przypada na drugą sylabę czyli na słabą część taktu. Podobnie jest w kilku innych miejscach. Szkoda, że tego nie zauważyłaś. Uwagi do Twojego tekstu wysłałem na priv tak jak sobie życzyłaś. Moja wiadomość przeleżała w skrzynce tydzień czasu bo zaadresowałem ją do SŁoneczko zamiast SLoneczko za co przepraszam. Nie mam w skrzynce żadnej wiadomości. Wiadomość wysłałem wczoraj o godzinie 9:21, nie wiem czemu jej nie odebrałaś. Twój tekst niestety nie trzyma rytmu melodii. Może nie dość dokładnie się w nią wsłuchałaś. Ta melodia śni mi się po nocach i łazi za mną krok w krok. Wciąż jeszcze mi się podoba i nieskromnie napiszę, że bardziej z moim tekstem, ale mój jest raczej w kobiecym stylu i nastroju, Twój bardziej w męskim... A tekst trzyma się melodii w każdym wersie. Tylko w jednym miejscu, w 2 zwrotce trzeba dłużej zaśpiewać słowo dom, przeciągając "o", co nie jest niezgodne z rytmem. Sprawdź. A poza wszystkim, to już musztarda po obiedzie. Gdyby nie to, że Verunia chce sobie zaśpiewać moją wersję (jest kobietą całą gębą ), zabrałabym stąd mój tekst i schowała sobie na pamiątkę. Tylko sobie. Nie chodzi mi o treść piosenki tylko o sprawy czysto techniczne, ilość sylab w wersach powinna odpowiadać ilości nut, akcenty w słowach powinny pokrywać się z akcentami muzycznymi. Niestety Twój tekst w kilku wersach nie trzyma się melodii. I jeszcze jedno: Słoneczko, dzięki z propozycję tekstu Masz może jeszcze jedną zwrotkę? Słoneczko, postaraj się Po co to wszystko? Te posty pisałem przed dokładną analizą Twojego tekstu. Po co to wszystko? Chciałem aby ktoś napisał ładny tekst, niestety Twoja propozycja zawiera błędy techniczne. Te błędy wyszczególniłem w prywatnej wiadomości. Miałem nadzieję, że je poprawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 11.05.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Zauważ, że w mowie potocznej nie akcentujemy tych słów na trzecią sylabę od końca. Super. Popieraj i propaguj ten ewidentny błąd w oficjalnym hymnie zlotowym. Moje gratulacje. Czymże w tym przypadku jest mój niby akcent, o którym poniżej? Co do niechlujstwa: Refren rrozpoczyna się na mocną część taktu, a w Twojej propozycji tekstu jest w tym miejscu słowo "Jesteśmy", w którym akcent przypada na drugą sylabę czyli na słabą część taktu. Podobnie jest w kilku innych miejscach. Szkoda, że tego nie zauważyłaś. Żenada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 11.05.2007 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Zauważ, że w mowie potocznej nie akcentujemy tych słów na trzecią sylabę od końca. Super. Popieraj i propaguj ten ewidentny błąd w oficjalnym hymnie zlotowym. Moje gratulacje. Czymże w tym przypadku jest mój niby akcent, o którym poniżej? Co do niechlujstwa: Refren rrozpoczyna się na mocną część taktu, a w Twojej propozycji tekstu jest w tym miejscu słowo "Jesteśmy", w którym akcent przypada na drugą sylabę czyli na słabą część taktu. Podobnie jest w kilku innych miejscach. Szkoda, że tego nie zauważyłaś. Żenada... Widzę, że odróżniasz mocnej części taktu od słabej. Trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 11.05.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Sorki, że się wtrącam. Andre, naprawdę masz ochotę dalej prowadzić tą dziwną dyskusję Argumenty przestały grać rolę. Teraz liczy się urażona ambicja, bo jak śmiesz mieć uwagi do czegoś, co ktoś inny napisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 11.05.2007 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Sorki, że się wtrącam. Andre, naprawdę masz ochotę dalej prowadzić tą dziwną dyskusję Argumenty przestały grać rolę. Teraz liczy się urażona ambicja, bo jak śmiesz mieć uwagi do czegoś, co ktoś inny napisał Masz rację, to nieładnie wytykać komuś błędy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 11.05.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Sorki, że się wtrącam. Andre, naprawdę masz ochotę dalej prowadzić tą dziwną dyskusję Dziwną? Bo nie lata "mięso"? Masz rację, że przepraszasz za wtrącenie się do merytorycznej dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts