Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Obawiam się, że piosenka mogłaby stracić na żywiołowości i radosnym duchu.

Jak pisałem wcześniej, przeanalizuję wszystkie teksty, dokonam poprawek i przedstawię wynik.

Dziękuję Ci Słoneczko za aktywny udział w tworzeniu.

Na pewno wyjdzie nam fajna piosenka :D

Pozdrawiam :D

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

To jest moja propozycja tekstu naszej zlotowo-forumowej piosenki.

Proszę wydrukujcie i zabierzcie ze sobą na zlot forum.

Im nas więcej tym przyjemniej będzie śpiewać. :)

Dla przypomnienia tu jest melodia:

http://piotrala.republika.pl/andre59-piosenka_forumowa.mp3

A oto ostatnia wersja tekstu:

I zwr.:

Rok cały czekaliśmy,

nadzieje ostrzyliśmy,

spotkać się już nadszedł czas.

Benzynę kupiliśmy,

szmat drogi przebyliśmy,

teraz już radość jest w nas,

teraz juz radość jest w nas.

Ref.:

Domki swe budujmy póki jeszcze mamy czas,

póki chęci ciągle drzemią w nas,

nic nam nie przeszkodzi, żadna burza, żaden pech,

przecież forum nam pomoże pewne jest.

Domki swe budujmy póki jeszcze mamy czas,

póki chęci ciągle drzemią w nas,

nic nam nie przeszkodzi, żadna burza, żaden pech,

przecież forum nam pomoże pewne jest.

II zwr.:

Dziś już jesteśmy razem,

weseli, z lekkim gazem,

cieszmy się bo fajnie jest.

Przyjaciół spotkaliśmy,

nowych zapoznaliśmy,

to jest to, co chcemy mieć,

to jest to, co chcemy mieć.

Ref. x2

III zwr.:

Przyjażni moc jest wielka,

niczym z żelbetu belka,

trwajmy więc w przyjaźni tej.

Gdy już się rozstaniemy,

za rok znów tu będziemy,

wspólny nam przyświeca cel,

wspólny nam przyświeca cel.

Ref. x2

P.S. Poeta ze mnie żaden, ale może ten tekst przypadnie Wam do gustu :wink: :)

zmieniłem (powrót do pierwotnej wersji za radą Sloneczko) w refrenie zwrot "Ci pomoże" na zwrot "nam pomoże".

przecież forum Ci pomoże pewne jest. (w tym miejscu wskazujemy paluszkiem :wink: )

Hehe, unikałabym również zbitek słownych Ci pomoże, na dodatek ze wskazaniem paluszkiem ;)

Przypomina mi się pewien zacietrzewiony prawicowy poseł, który z ekranu telewizora wykrzykiwał PiS da...

Oczywiście, w tym wypadku nikt nie słuchał, co da :D

A ja was pogodzę bo zamierzam zabrac jedna i druga wersje i obie zaśpiewać na zlocie i mysle ze nikt sie nie będzie tam czepiał jakis fraz czy stylu.

Do Erowizji i tak nie startujemy :lol:

Macie oboje talent i basta :D

No nieźle, ale... akcent na "liśmy" w większości zwrotek jest porównywalny z wymową "ta litra", albo "poszłem" ;)

Polska język - trudna język...

P.S. Szkoda mojej pracy. Trzeba było od razu napisać wyraźnie, że i tak cała piosenka ma być Twojego autorstwa...

Sloneczko, w języku polskim poza nielicznymi wyjątkami akcent przypada na przedostatnią sylabę.

Uwagi do Twojego tekstu wysłałem na priv tak jak sobie życzyłaś. Moja wiadomość przeleżała w skrzynce tydzień czasu bo zaadresowałem ją do SŁoneczko zamiast SLoneczko za co przepraszam.

Twój tekst niestety nie trzyma rytmu melodii.

Może nie dość dokładnie się w nią wsłuchałaś.

Tak wogóle to jest piosenka, a nie wiersz, więc istotne są też akcenty muzyczne.

Czego mają dowodzić te porównania do "ta litra" albo "poszłem"?

przecież forum Ci pomoże pewne jest. (w tym miejscu wskazujemy paluszkiem :wink: )

Hehe, unikałabym również zbitek słownych Ci pomoże, na dodatek ze wskazaniem paluszkiem ;)

Przypomina mi się pewien zacietrzewiony prawicowy poseł, który z ekranu telewizora wykrzykiwał PiS da...

Oczywiście, w tym wypadku nikt nie słuchał, co da :D

Tu masz rację, możemy wrócić do pierwotnej wersji:

... " nam pomoże"... bez wskazywania paluszkiem :wink:

Sloneczko, w języku polskim poza nielicznymi wyjątkami akcent przypada na przedostatnią sylabę.

Dokładnie. I właśnie słowa byliśmy, spotkaliśmy, zapoznaliśmy są tymi nielicznymi wyjątkami. W tych wyrazach akcent przypada ZAWSZE na 3 sylabę od końca: "spotkaliśmy" itd. Stąd moje skojarzenie do ta litra, czy poszłem. W obu przypadkach jest to objaw niechlujstwa językowego. Nie godzi się tak śpiewać forumowej, odświętnej piosenki ;)

Uwagi do Twojego tekstu wysłałem na priv tak jak sobie życzyłaś. Moja wiadomość przeleżała w skrzynce tydzień czasu bo zaadresowałem ją do SŁoneczko zamiast SLoneczko za co przepraszam.

Nie mam w skrzynce żadnej wiadomości.

Ta melodia śni mi się po nocach i łazi za mną krok w krok. Wciąż jeszcze mi się podoba i nieskromnie napiszę, że bardziej z moim tekstem, ale mój jest raczej w kobiecym stylu i nastroju, Twój bardziej w męskim...

A tekst trzyma się melodii w każdym wersie. Tylko w jednym miejscu, w 2 zwrotce trzeba dłużej zaśpiewać słowo dom, przeciągając "o", co nie jest niezgodne z rytmem. Sprawdź.

A poza wszystkim, to już musztarda po obiedzie.

Gdyby nie to, że Verunia chce sobie zaśpiewać moją wersję (jest kobietą całą gębą :D), zabrałabym stąd mój tekst i schowała sobie na pamiątkę. Tylko sobie.

I jeszcze jedno:

Słoneczko, dzięki z propozycję tekstu :D

Masz może jeszcze jedną zwrotkę? 8)

Słoneczko, postaraj się :D

Po co to wszystko? :o

Dokładnie. I właśnie słowa byliśmy, spotkaliśmy, zapoznaliśmy są tymi nielicznymi wyjątkami. W tych wyrazach akcent przypada ZAWSZE na 3 sylabę od końca: "spotkaliśmy" itd. Stąd moje skojarzenie do ta litra, czy poszłem. W obu przypadkach jest to objaw niechlujstwa językowego. Nie godzi się tak śpiewać forumowej, odświętnej piosenki ;)

Zauważ, że w mowie potocznej nie akcentujemy tych słów na trzecią sylabę od końca.

Co do niechlujstwa: Refren rrozpoczyna się na mocną część taktu, a w Twojej propozycji tekstu jest w tym miejscu słowo "Jesteśmy", w którym akcent przypada na drugą sylabę czyli na słabą część taktu. Podobnie jest w kilku innych miejscach.

Szkoda, że tego nie zauważyłaś.

Nie mam w skrzynce żadnej wiadomości.

Wiadomość wysłałem wczoraj o godzinie 9:21, nie wiem czemu jej nie odebrałaś.

Ta melodia śni mi się po nocach i łazi za mną krok w krok. Wciąż jeszcze mi się podoba i nieskromnie napiszę, że bardziej z moim tekstem, ale mój jest raczej w kobiecym stylu i nastroju, Twój bardziej w męskim...

A tekst trzyma się melodii w każdym wersie. Tylko w jednym miejscu, w 2 zwrotce trzeba dłużej zaśpiewać słowo dom, przeciągając "o", co nie jest niezgodne z rytmem. Sprawdź.

A poza wszystkim, to już musztarda po obiedzie.

Gdyby nie to, że Verunia chce sobie zaśpiewać moją wersję (jest kobietą całą gębą :D), zabrałabym stąd mój tekst i schowała sobie na pamiątkę. Tylko sobie.

Nie chodzi mi o treść piosenki tylko o sprawy czysto techniczne, ilość sylab w wersach powinna odpowiadać ilości nut, akcenty w słowach powinny pokrywać się z akcentami muzycznymi.

Niestety Twój tekst w kilku wersach nie trzyma się melodii.

I jeszcze jedno:

Słoneczko, dzięki z propozycję tekstu :D

Masz może jeszcze jedną zwrotkę? 8)

Słoneczko, postaraj się :D

Po co to wszystko? :o

Te posty pisałem przed dokładną analizą Twojego tekstu.

Po co to wszystko?

Chciałem aby ktoś napisał ładny tekst, niestety Twoja propozycja zawiera błędy techniczne. Te błędy wyszczególniłem w prywatnej wiadomości.

Miałem nadzieję, że je poprawisz.

Zauważ, że w mowie potocznej nie akcentujemy tych słów na trzecią sylabę od końca.

Super. Popieraj i propaguj ten ewidentny błąd w oficjalnym hymnie zlotowym.

Moje gratulacje.

Czymże w tym przypadku jest mój niby akcent, o którym poniżej?

Co do niechlujstwa: Refren rrozpoczyna się na mocną część taktu, a w Twojej propozycji tekstu jest w tym miejscu słowo "Jesteśmy", w którym akcent przypada na drugą sylabę czyli na słabą część taktu. Podobnie jest w kilku innych miejscach.

Żenada...

Super. Popieraj i propaguj ten ewidentny błąd w oficjalnym hymnie zlotowym.

Moje gratulacje.

Czymże w tym przypadku jest mój niby akcent, o którym poniżej?

Żenada...

Widzę, że odróżniasz mocnej części taktu od słabej.

Trudno.