Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

super izolacja

Recommended Posts

Witam wszystkich budujących

Szukam materiału uzolacyjnego gr 10max 15 mm o jakiś super właściwościach izolacyjnych

czy ktoś sie orientuje czy cośtakiego istanieje

Moi "fachowcy" postwawili mi ścianę szczytową za wysoko nie pozostawiając miejsca na izolację od góry

Czy chodzi Ci o ocieplenie stropu?

Bo jeśli tak, to co ma ściana szczytowa do ocieplania stropu?

Chodzi o odizolowanie ściany szczytowej od połaci dachu. Ściana szczytowa, to np. ta, na której opiera się płatew. W dachach dwuspadowych, ściana szczytowa ma kształt trójkąta, a izoluje się jej wierzch (oczywiście po wyrównaniu powierzchni np. zaprawą).

Wracając do sedna - pozostaje w powyższym przypadku:

1. Albo podnieść o te kilka cm więźbę stosując wyższą murłatę

2. Albo wcisnąć w istniejącą już szczelinę między szczytówką a więźbą cienki styropian i zastosować lepsze ocieplenie ścian i dachu. Lepsze, czyli z materiałów o jak najwyższych parametrach przenikania (znaczy się najniższych).

Pozostaje pytanie czy masz podbitkę, czy nadbitkę...

Rok temu na Budmie coś takiego widziałem - jakby folia pęcherzykowa z warstwą folii aluminiowej z jednej albo dwóch stron. Grubość właśnie ok 10 lub 15mm - wg panienki ze stoiska zastępowało kilkanaście centymetrów wełny. Kosztowało strasznie dużo, chyba ponad 20 euro na mkw. To samo widziałem w Grand Designs na jakimś BBC - całe poddasze ocieplili takim czymś. Jakaś kosmiczna technologia :)

Moi "fachowcy" postwawili mi ścianę szczytową za wysoko nie pozostawiając miejsca na izolację od góry

Kazać majstrom skuć/poprawić swoją fuszerkę, nie zapłacić, odliczyć zmarnowane materiały... opier.... Bez przerwy mieć gotową do pracy inna ekipę. Bez przerwy puszczać w gazetach ogłoszenie: "szukam brygady do ...", "zlecę ..."

Kazać majstrom skuć/poprawić swoją fuszerkę, nie zapłacić, odliczyć zmarnowane materiały... opier.... Bez przerwy mieć gotową do pracy inna ekipę. Bez przerwy puszczać w gazetach ogłoszenie: "szukam brygady do ...", "zlecę ..."

za dużo czytasz książek historycznych jak to kiedyś ekip było pod dostatkiem

Skoro potrzebujesz tak cienkiego izolatora to pewnie masz w tym miejscu nabitkę lub inną konstrukcje ograniczającą przestrzeń. Jeśli tak to poprostu uzupełnij to pianką nieskoprężną żeby nie rozwaliła tej konstrukcji a główne ocieplenie dasz i tak miedzy krokwie.

Sciana pod tą szczeliną i tak będzie izolować niezależnie od tego czy 1W czy 2W a od połaci dachu zaizoluje warstwa wełenki.

Ja też mam taką szczelinę pomiędzy szczytem a nabitką i zamierzam to właśnie tak uszczelnić.