pi0tr 20.02.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 witammam w projekcie ściany zewn. Bk24 + 12 styro.http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=417 Czy są to wystarczajace parametry cieplne ściany. Czy warto zastosować inne rozwiązanie np 15 cm. styro. Co na tym zyskam.?? Wiem że są podobne wątki na forum ale już nic nie kumam z tego. Proszę fachowców w opinie i wyjaśnienie Bardzo dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 20.02.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 nie jestem fachowcem ale dałem u siebie 12cm styro myślałem nad 14cm ale bałem się że okna wyjdą za głęboko. co do wartości ocieplających to gdzieś było podane że powyzej 15cm to już mało się zyskuje w stosunku do ceny za styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 20.02.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Tak jest takie przekonanie poparte wyliczeniami Do 12cm się opłaca, powyżej już nie bardzo Natomiast parę lat temu było Do 8 cm się opłaca Powyżej = kretyn Zobaczymy za kilka lat... chocklimat niby się ociepla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 20.02.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 U siebie mam 24BK+ 12 styro.Dobre okna, odpowiednia grubość styro w podłodze (5+5), ocieplony strop (5 cm styro pod wylewką), 25 cm wełny pod dachem (użytkowe poddasze) i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 20.02.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 My mamy w projekcie BK24 i 12cm styro. Ale ocieplimy styropianem 15cm. Co na tym zyskam ? Nie wiem ,zobaczę w praktyce ) Ile kto da cm styro to tylko i wyłacznie zależy od inwestora ) Różnica w cenie niewielka a ociplam dom raz w życiu ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 20.02.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Czy są to wystarczajace parametry cieplne ściany. Czy warto zastosować inne rozwiązanie np 15 cm. styro. Co na tym zyskam. ?? Mam ten sam problem, ale raczej zrobię 12cm styropianu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KALI04 20.02.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Też mam ścianę z BK i planuję zgodnie z projektem dać 12cm styropianu dobrej jakości np.termo organika silwer lub gold. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sil 1976 20.02.2007 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Ja tez buduje BK 24 cm odmiany 600 +12 cm styropian .Pytanie czy te sciany nie sa za slabe pod dachówke . Nadmieniam fundamenty zbrojone beton B-20. Wiezba pod dachowke i deskowana .Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 20.02.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Witam.A co powiecie na dwa razy po 6 cm, na mijankę żeby polikwidować ewentualne mostki termiczne?Czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 20.02.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 jasne że ma tylko więcej pracy przy układaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 20.02.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Witam. A co powiecie na dwa razy po 6 cm, na mijankę żeby polikwidować ewentualne mostki termiczne? Czy to ma sens? Raczej nie. Na ścianę nie stosuje się takich kombinacji. Pamiętaj że na ścianie styro trzeba porządnie mocować (to nie posadzka). Ostatnio po wichurach pojawiły się w sieci fotki całych ścian z zerwanym styropianem. Nawet niewielkie ruchy nie są dupuszczalne. Tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 20.02.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Witam. A co powiecie na dwa razy po 6 cm, na mijankę żeby polikwidować ewentualne mostki termiczne? Czy to ma sens? Nie - gdyż są spore utrudnienia w montażu, a w szczególności przy kołkowaniu. Jeżeli chcesz to zastosój styropian z zakładkami - większość producentów taki ma w ofercie. Przy grubości 24 cm BK najczęście stosujemy od 12 cm do 16 cm, i bardziej to zależy od warunków lokalnych posadowienia budynku - większe wiatry, blisko morze itp. Najczęściej styropian fazowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 20.02.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Witam. A co powiecie na dwa razy po 6 cm, na mijankę żeby polikwidować ewentualne mostki termiczne? Czy to ma sens? Raczej nie. Na ścianę nie stosuje się takich kombinacji. Pamiętaj że na ścianie styro trzeba porządnie mocować (to nie posadzka). Ostatnio po wichurach pojawiły się w sieci fotki całych ścian z zerwanym styropianem. Nawet niewielkie ruchy nie są dupuszczalne. Tynk Myślałem o takim rozwiązaniu- 6 cm przykleić (bez kołkowania) potem kolejne 6 cm i wtedy kołkowanie. Będzie przesunięcie w pionie i poziomie więc nie powinno pofrunąć?! To tylko takie moje przemyślenia. I pytam czy ktoś tak robił i czy opłaca się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.02.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Raczej się nie opłaca. więcej kleju i robocizna droższa. lepiej dać styropian frezowany. Robiłem już taką kanapkę ale tylko by wyrównać baaardzo krzywy mur. Nie zalecam tego gdy nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 20.02.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Nie opłaca się z prostego przelicznika - taniej wychodzi styropian w jednym bloku i odpadają koszty kleju. O robociżnie nie ma co wspominać, gdyż zostanie policzona w punkcie klejenie styropianu podwójnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts