Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BK24 + 12 styro. - pytanie

Recommended Posts

witam

mam w projekcie ściany zewn. Bk24 + 12 styro.

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=417

Czy są to wystarczajace parametry cieplne ściany. Czy warto zastosować inne rozwiązanie np 15 cm. styro. Co na tym zyskam.

??

Wiem że są podobne wątki na forum ale już nic nie kumam z tego.

Proszę fachowców w opinie i wyjaśnienie

Bardzo dziękuję za odpowiedzi

Witam.

A co powiecie na dwa razy po 6 cm, na mijankę żeby polikwidować ewentualne mostki termiczne?

Czy to ma sens?

Raczej nie.

Na ścianę nie stosuje się takich kombinacji.

Pamiętaj że na ścianie styro trzeba porządnie mocować (to nie posadzka). Ostatnio po wichurach pojawiły się w sieci fotki całych ścian z zerwanym styropianem.

Nawet niewielkie ruchy nie są dupuszczalne. Tynk

Witam.

A co powiecie na dwa razy po 6 cm, na mijankę żeby polikwidować ewentualne mostki termiczne?

Czy to ma sens?

Nie - gdyż są spore utrudnienia w montażu, a w szczególności przy kołkowaniu.

Jeżeli chcesz to zastosój styropian z zakładkami - większość producentów taki ma w ofercie.

Przy grubości 24 cm BK najczęście stosujemy od 12 cm do 16 cm, i bardziej to zależy od warunków lokalnych posadowienia budynku - większe wiatry, blisko morze itp. Najczęściej styropian fazowany.

Witam.

Czy to ma sens?

Raczej nie.

Na ścianę nie stosuje się takich kombinacji.

Pamiętaj że na ścianie styro trzeba porządnie mocować (to nie posadzka). Ostatnio po wichurach pojawiły się w sieci fotki całych ścian z zerwanym styropianem.

Nawet niewielkie ruchy nie są dupuszczalne. Tynk

Myślałem o takim rozwiązaniu- 6 cm przykleić (bez kołkowania) potem kolejne 6 cm i wtedy kołkowanie. Będzie przesunięcie w pionie i poziomie więc nie powinno pofrunąć?!

To tylko takie moje przemyślenia.

I pytam czy ktoś tak robił i czy opłaca się?