Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WZ a Studium

viktoria271199

Recommended Posts

witam,

odmowino mi wydania warunkow zabudowy na nastepujacej podstawie:

"Wszystko byłoby w porządku ale, jakiś czas temu gmina uchwaliła studium na tym terenie, z którego wynika obowiązek do wykonania planu przestrzennego zagospodarowania. A w takim przypadku wydanie decyzji WZ jest niemozliwe. Potwierdził mi również, że tę III klasę dałoby się radę przepchnąć, ale niestety jest to studium. Odwołanie nie ma sensu."

czy moge cos zrobic ? odwolywac sie czy czekac na MPZP?

pozdrawiam

http://www.wyciagi-budowlane.com

http://www.n-n-m.pl

ja miałam podobny przypadek - tam gdzie się starałam o decyzję podjęto uchwałę o wykonaniu mpzp i panie z wydziału powiedziały mi, że trzeba czekać na plan. między słowami powiedziały mi też żeby pójść do naczelnika i zapytać się czy można wydać decyzję, bo to od niego wszystko zależy. Poszłam i pani naczelnik zgodziła się i już niedługo będzie decyzja. spróbuj może tak jak ja, może akurat Tobie też się uda, powodzenia

Jeśli jest to teren gdzie plan miejscowy jest obowiązkowy, wójt musi zawiesić postępowanie w sprawie WZ do czasu uchwalenia planu (art. 62 ust.2 ust. o p.i z.p.) ..........

......... nie dłużej jednak niż na 12 miesięcy. Po tym czasie, jeśli planu nadal nie ma, musi wydać WZ.

Złóż wniosek i zajmij się innymi sprawami. Planu na bank nie zdążą uchwalić.

Viktoria!!!

Wyślij to pytanie do OSKARA,

Ania dobrze Ci powiedziała, nie ma planu a więc składaj wnoisek o war. zabudowy.

W ustawie jest napisane: w ciągu 12 m-cy jak nie powstanie plan zagosp. to urząd musi wydać WZ, a czas oczekiwania to odrębna sprawa.

wzizt = warunki zabudowy i zagospodarownia terenu.

Tu wkleiłam co kiedyś napisał OSKAR.

Studium zagospodarowania gminy (miasta) nie jest aktem prawa miejscowego. Oznacza to, że na podstawie jego zapisów nie można wydać żadnej decyzji administracyjnej (ustalenia w nim zawarte nie mogą być podstawą do zgody lub odmowy danego zagospodarowania terenu).

Źródłem prawa miejscowego może być natomiast plan zagospodarowania. Jeśli go nie ma podstawą do inwestycji są warunki zabudowy, wydawane w formie decyzji.

Warunki zabudowy nie mogą mieć więc za podstawę takiego czy innego rozstrzygnięcia ustaleń studium (lub brak takich ustaleń).

Aniu, nie specjalizuję się w sprawach zagospodarowania przestrzennego, ale mam poważne wątpliwości co do tych 12 miesięcy. Moim zdaniem ograniczenie czasu zawieszenia do 12 miesięcy nie dotyczy terenów gdzie plan miejscowy jest obowiązkowy, a o takim terenie była mowa na początku

Art. 62. 1. Postępowanie administracyjne w sprawie ustalenia warunków zabudowy można zawiesić na czas nie dłuższy niż 12 miesięcy od dnia złożenia wniosku o ustalenie warunków zabudowy. Wójt, burmistrz albo prezydent miasta podejmuje postępowanie i wydaje decyzję w sprawie ustalenia warunków zabudowy, jeżeli:

1) w ciągu dwóch miesięcy od dnia zawieszenia postępowania rada gminy nie podjęła uchwały o przystąpieniu do sporządzania planu miejscowego albo

2) w okresie zawieszenia postępowania nie uchwalono miejscowego planu lub jego zmiany.

2. Jeżeli wniosek o ustalenie warunków zabudowy dotyczy obszaru, w odniesieniu do którego istnieje obowiązek sporządzenia planu miejscowego, postępowanie administracyjne w sprawie ustalenia warunków zabudowy zawiesza się do czasu uchwalenia planu.

A więc:

1. tam gdzie musi być plan - urząd musi zawiesić post.

2. tam gdzie nie musi być plan - urząd może zawiesić post.

Nawet mój beznadziejny urząd tak to interpretuje ( chociaż mógłby złośliwie inaczej) :wink:

Pozdr.

Raczej to drugie. :lol:

Gdybym miała skaner wrzuciłabym orzeczenie SKO w takiej sprawie. Ponieważ nie mam - przepiszę najistotniejszy kawałek:

" postępowanie w sprawie wydania wzizt należy wznowić najpóźniej następnego dnia po upływie 12 miesięcy od daty złożenia pierwszego wniosku bez względu na to czy uchwalany obecnie MPZP wejdzie w życie czy też nie. W zależności od tego zamierzenie inwestycyjne pana JN zostanie ocenione bezpośrednio z planu albo z przepisów ustawy."