Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Renowacja + docieplenie starego stropodachu

carolco

Recommended Posts

Witam

Mieszkam w domu z 70 roku z niewentylowanym stropodachem. Na dachu położona jest stara papa, która była smarowana lepikiem co kilka lat. Ostatnie smołowanie było jakieś 7-8 lat temu. Dach zaczyna przeciekać. Chciałbym na starą papę położyć styropian 20 cm EPS 100 oraz na to papę termozgrzewalną. Przy okazji zrobić nowe obróbki blacharskie oraz położyć nowe rynny.

1. Czy takie rozwiązanie jest dobre? Czytałem artykuł w którym autor napisał, że docieplenie w taki sposób stropodachu nic nie da.

2. Jeśli robić to w ten sposób to jak zamocować styropian, czy może być przyklejony na lepik jakiś czy trzeba mocowac na kołki przez starą warstwę papy do stropodachu?

3. Czy zastosować folię, jęsli tak to jaką i kiedy ją położyć? miedzy jakimi warstwami?

4. Dodatkowo gdy będe robił remont w środku chciałem docieplić sufity wełną lub styropianem - zrobić sufity podwieszane. Czy takie rozwiązanie jest rozsadne, czy trzeba jeszcze klasc folie i czy to rozwiazanie nie bedzie skutkowalo np. zawilgoceniem sufitow, grzybem.

Prosze o rade w tej sytuacji, jakie byloby najbardziej optymalne rozwiazanie? Dachu niestety nie moge przerobic wiec to nie wchodzi w gre. Z gory dziekuje za podpowiedzi.

pozdrawiam

Karol

• 1 month później...

1. Na dach z papy możesz położyć bezpośrednio papę termozgrzewalną. I przy tym zamontować wywietrzniki.

2. Docieplenie zrób od strony strychu , I tam połóż folię, najlepiej taka do której można bezpośrednio dociskać wełnę Jeżeli już docieplanie to proponuję wełnę, grubość uzależniona od grubości krokwi. tak więc folia od spodu pomiedzy krokwiami i na nią wełna ( nie styropian)

3. Na wierzch płyta gips -karton lub obić płytą OSB ( ja tak zamierzam

zrobić)

4. jak to zrobisz to możesz sobie wieszać co chcesz - sugity podweszony itp.

A tak wogóle to jeżeli na dachu jest położona papa, to dach powinien posiadać deskowanie pełne. Ja na twoim miejscu zdjęła bym papę starą co umożliwi zobaczenia jaki jest stan deskowania itp. na wierzch położyła bym dopiero papę termozgrzewalną albo ondulinę (nieco droższa od papy). Oczywiście zamontowała bym wywietrzniki żeby strych był wentylowany . A reszta jak wyżej. :o

Witam.

Dziękuję za odpowiedz, tylko jedno ale :-) u mnie jest stropodach - nie ma żadnego strychu, desek itd. Jest stropodach niewentylowany dlatego rozpisalem sie z zapytaniem dosyc szczegolowo bo ocieplenie takiego dachu jest trudniejsze niz z poddaszem (strychem). Jesli masz jakies dowiadczenie w takim dachu prosze o opinie.

pozdrawiam

• 1 month później...
Witam.

Dziękuję za odpowiedz, tylko jedno ale :-) u mnie jest stropodach - nie ma żadnego strychu, desek itd. Jest stropodach niewentylowany dlatego rozpisalem sie z zapytaniem dosyc szczegolowo bo ocieplenie takiego dachu jest trudniejsze niz z poddaszem (strychem). Jesli masz jakies dowiadczenie w takim dachu prosze o opinie.

pozdrawiam

Czy już coś udało Ci się z tym stropodachem zrobić ?