Megana 01.07.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 i JA DO CIEBIE ZAWITAŁAM Zazdroszczę Ci tej roślinności, żeby u mnie chociaż jedno duże drzewo stało , żeby się skryć po nim przed słońcem. Może oddasz jedno???????? A domek jest śliczny Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 03.07.2009 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 W kwestii drzew będę nieustępliwa, bo mam kilka tylko, a reszta to sąsiadów, więc chyba nie wypada dysponować ich drzewami Ale nie martw się wszytsko urośnie szybko i nawet trochę trzeba będzie wycinać... Pamiętam działkę mojego rodzinnego domku - toż to był sam berberys i oset... a teraz ogród jak się patrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 04.07.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 W kwestii drzew będę nieustępliwa, bo mam kilka tylko, a reszta to sąsiadów, więc chyba nie wypada dysponować ich drzewami Ale nie martw się wszytsko urośnie szybko i nawet trochę trzeba będzie wycinać... Pamiętam działkę mojego rodzinnego domku - toż to był sam berberys i oset... a teraz ogród jak się patrzy Postanowiłam, że jak tylko przestaną na działkę wozić grubsze materiały, to jakieś drzewa wsadzę, żeby już rosły sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 05.07.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Renia piasek jest cool Ja mam juz i trawniczek i chodniczek, a piasek i tajk jest. Na okrągło mogłabym zamiatać i odkurzać i zamiatać-tylko po co? A wiesz jak wkurzająca jest psia sierść na ciemnych schodach albo jasnych płytkach Rogal gubi sierść chyba już czwarty miesiąc Dom to nie muzeum, a wieś to wieś. Jest pasek, błoto, są pająki, owady i pełno różnego innego dziadostwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maryna 06.07.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Renka nie przejmuj sie piaskiem. Życie na wsi obecnie jest mniej skomplikowane niz kiedyś. Warto żyć wokół otaczajacej przyrody , ze swieżym powietrzem i zielenią. porządki zostaw innym pracusiom. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 06.07.2009 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 W kwestii drzew będę nieustępliwa, bo mam kilka tylko, a reszta to sąsiadów, więc chyba nie wypada dysponować ich drzewami Ale nie martw się wszytsko urośnie szybko i nawet trochę trzeba będzie wycinać... Pamiętam działkę mojego rodzinnego domku - toż to był sam berberys i oset... a teraz ogród jak się patrzy Postanowiłam, że jak tylko przestaną na działkę wozić grubsze materiały, to jakieś drzewa wsadzę, żeby już rosły sobie Obowiązkowo!!! Zaobserwowałam, że najszybciej rosną robinie i sumaki, ale brzozy też potrafią szybko wystrzelić w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 06.07.2009 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Dzięki dziewczyny za jednolity front w sprawie piasku Tak sobie właśnie myślałam, że życie jest zbyt krótkie aby spędzać je na miotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maryna 09.07.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Piekna zieleń i duzo masz kwiatów. Miło odpoczywac w takim klimacie zieleni. U mnie narazie rosną chwasty, trawy prawdziwej jeszcze nie ma . Troche na wiosnę posadziłam róż i innych kwiatów , aby chociaz przed tarasem było przyjemniej.(taras narazie z płyt betonowych prowizorka ) . Działka na której powstał nasz dom , była kupiona pare lat temu i raczej na niej nie myslałam o budowie domu, bo mamy inną działkę w pieknej okolice , tylko tam nie ma jeszcze planu zabudowy i nie moglismy sie budować. Teraz własnie juz mozna budowac , ale to juz dla córki zostanie . Tę działke mam bardzo ładnie zagospodarowaną, chociaz w tym roku troche zaniedbałam , z powodu budowy domu. Mysle, że na przyszły rok chociaż w części mój ogród bedzie przypominał Twój ogród Reniu. Pozdrawiam i sle całuski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 09.07.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Reniu Patrzę sobie na Twój ogród i nie mogę się nadziwić, ze jest taki piękny... jak Ty go uchowałaś przed ekipami????? Masz przepiękne drzewa, roślinki, krzaczki..... Wszystko jest niesamowite Nie dziwię się Jasiowi, że mu się podoba mieszkanie na wsi Co do jadalni, wypełnionej kwiatami to po prostu szczęka mi opadła - naprawdę nie widać gdzie zaczyna się ogród..... I te wszystkie rośliny miałaś w mieszkaniu????? Widzę tu ewidentnie miłośniczkę zielonych tematów i aż się boję co zobaczę za kilka lat...... Pięknie po prostu przecudnie i bardzo bardzo klimatycznie Pozdrawiam cieplutko, kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ally75 11.07.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2009 Ty chyba jakis ogrod botaniczny masz, bo tyle roznej roslinnosci to normalni ludzie nie maja;)). Przepiekne te wszystkie roslinki, one ci tak na tym piasku rosna?? Widzisz, jednak jest jakas jego dobra strona... A to zdjecie tawuly z zielonym zuczkiem jest cudowne, bo ja bardzo lubie zielone zuczki na rozowych tawulach, rewelacja, ach, cysta rozkos po prostu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 12.07.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Renia - to ile lat ty już uprawiasz ten ogród Ta druga nierozszyfrowana roślinka wygląda jak jakiś rozchodnik , ale pewności nie mam , bo na roślinach znam się jeszcze gorzej od ciebie Wiesz, tak się tylko popisuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 19.07.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Renka, pytałaś mnie o kompostownik. Ten nasz co prawda kupiony w Castoramie, ale jakością chyba nie przewyższa tego, co można dostać na allegro. Generalnie nie polecam . Boki kompostownika zapinają się na takie jakby zatrzaski, które co jakiś czas puszczają . Niestety nie da się ich ponownie złożyć bez usunięcia całej zawartości. Po dokładniejszym obejrzeniu stwierdziłam, że w Castoramie powiązali to drucikiem . Chyba skopiuję ich pomysł. Ta pierwsza roślinka na zdjęciu to dąbrówka rozłogowa (chyba 'Artopurpurea', ale dokładnie nie rozpoznaję koloru lisci ze zdjęcia ). A druga to rozchodnik biały ('Chloroticum' chyba). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 20.07.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 pięknie, duzo kwiatow, masz podobne zestawienia co do zieloności jak u nas...no a zdjęcie z lampą?? pokaż jak ona u Ciebie wyglada??? dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 20.07.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 aha- piasek/glina/ tez mamy u siebie b.duzo....no coz, mam zamiar kupic szczotke do zamiatania 50cm szerokosci/ dlugi kij i do roboty,...ale u nas jeszcze budowlano,wiec i tak nie sprzątam co dziennie..., ew. odkurzacz i tez szybko sie sprzata,kompostownik-polecam do zrobienia z desek...- my tak zrobilismy, roboty bylo dlugo bo maz jest b.dokladny (az za dokladny-wtedy kiedy nie ma takiej potrzeby) składał ze 2dni popołudniami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 20.07.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 aha- piasek/glina/ tez mamy u siebie b.duzo....no coz, mam zamiar kupic szczotke do zamiatania 50cm szerokosci/ dlugi kij i do roboty,...ale u nas jeszcze budowlano,wiec i tak nie sprzątam co dziennie..., ew. odkurzacz i tez szybko sie sprzata, kompostownik-polecam do zrobienia z desek...- my tak zrobilismy, roboty bylo dlugo bo maz jest b.dokladny (az za dokladny-wtedy kiedy nie ma takiej potrzeby) składał ze 2dni popołudniami.. Hej Annmja - to co napisałaś o kompstowniku, to dobrze , że przeczytałam, bo miałam zamiar kiedyś taki kupić, ale widać, że nie warto - dzięki za radę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 23.07.2009 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Piekna zieleń i duzo masz kwiatów. Miło odpoczywac w takim klimacie zieleni. U mnie narazie rosną chwasty, trawy prawdziwej jeszcze nie ma . Troche na wiosnę posadziłam róż i innych kwiatów , aby chociaz przed tarasem było przyjemniej.(taras narazie z płyt betonowych prowizorka ) . Działka na której powstał nasz dom , była kupiona pare lat temu i raczej na niej nie myslałam o budowie domu, bo mamy inną działkę w pieknej okolice , tylko tam nie ma jeszcze planu zabudowy i nie moglismy sie budować. Teraz własnie juz mozna budowac , ale to juz dla córki zostanie . Tę działke mam bardzo ładnie zagospodarowaną, chociaz w tym roku troche zaniedbałam , z powodu budowy domu. Mysle, że na przyszły rok chociaż w części mój ogród bedzie przypominał Twój ogród Reniu. Pozdrawiam i sle całuski Dziękuję Maryno za pochwałę ale to tylko fragment działki wygląda jak ogród, reszta czeka na pomysł, środki i siły - a więc jeszcze sobie poczeka Jeśli zawołana ogrodniczka z Ciebie, to i działkę wokól domu szybko doprowadzisz do porządku. Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 23.07.2009 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Reniu Patrzę sobie na Twój ogród i nie mogę się nadziwić, ze jest taki piękny... jak Ty go uchowałaś przed ekipami????? Masz przepiękne drzewa, roślinki, krzaczki..... Wszystko jest niesamowite Nie dziwię się Jasiowi, że mu się podoba mieszkanie na wsi Co do jadalni, wypełnionej kwiatami to po prostu szczęka mi opadła - naprawdę nie widać gdzie zaczyna się ogród..... I te wszystkie rośliny miałaś w mieszkaniu????? Widzę tu ewidentnie miłośniczkę zielonych tematów i aż się boję co zobaczę za kilka lat...... Pięknie po prostu przecudnie i bardzo bardzo klimatycznie Pozdrawiam cieplutko, kasia Ciesze się Kasiu, że Ci się u mnie podoba - i vice versa Część buszu rzeczywiście rosło ściśnięte w mieszkaniu, ale sporo zielonego wywoziłam do mamy i teściowej. Teraz "odebrałam" sobie małe sadzonki - nowy dom to i nowe rośliny A ogród nie uchował się przed budową, ale najwięcej zniszczył pożar namiotu budowlańców Tylko jeden róg ogrodu oddzielony od reszty wałem humusu jako tako przetrwał bo systematycznie wybierałam butelki i śmiecie... Ale było warto, bo mam przynajmniej jakiś punkt zaczepienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 23.07.2009 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Ty chyba jakis ogrod botaniczny masz, bo tyle roznej roslinnosci to normalni ludzie nie maja;)). Przepiekne te wszystkie roslinki, one ci tak na tym piasku rosna?? Widzisz, jednak jest jakas jego dobra strona... A to zdjecie tawuly z zielonym zuczkiem jest cudowne, bo ja bardzo lubie zielone zuczki na rozowych tawulach, rewelacja, ach, cysta rozkos po prostu . Zielone żuczki chwilowo się pochowały, ale sprawdzę jakie jeszcze kwiaty lubią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 23.07.2009 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Renia - to ile lat ty już uprawiasz ten ogród Ta druga nierozszyfrowana roślinka wygląda jak jakiś rozchodnik , ale pewności nie mam , bo na roślinach znam się jeszcze gorzej od ciebie Wiesz, tak się tylko popisuję Na razie to trudno mówić o uprawianiu, po prostu próbowałam nie zmarnować tego czego nie zdołała wykopać poprzednia właścicielka. Nie wiem jak wykopała 2,5 m tuje czy jałowce, ale dała radę. Paweł naliczył 60 dołów dużych i małych... Sprzedawała nam ziemię, a nie ogród, więc nie mogę mieć pretensji, ale widok był przykry... Z drugiej strony może i dobrze, bo zrobiła mi miejsce do tego abym sama wybierała rośliny, sadziła i miała szansę dowiedzieć się czegoś o ogrodnictwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 23.07.2009 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Renka, pytałaś mnie o kompostownik. Ten nasz co prawda kupiony w Castoramie, ale jakością chyba nie przewyższa tego, co można dostać na allegro. Generalnie nie polecam . Boki kompostownika zapinają się na takie jakby zatrzaski, które co jakiś czas puszczają . Niestety nie da się ich ponownie złożyć bez usunięcia całej zawartości. Po dokładniejszym obejrzeniu stwierdziłam, że w Castoramie powiązali to drucikiem . Chyba skopiuję ich pomysł. Ta pierwsza roślinka na zdjęciu to dąbrówka rozłogowa (chyba 'Artopurpurea', ale dokładnie nie rozpoznaję koloru lisci ze zdjęcia ). A druga to rozchodnik biały ('Chloroticum' chyba). No to mnie zmartwiłaś, bo te Twoje kompostowniki wyglądały solidniej, niż te z allegro Może rzeczywiście wymyślimy coś innego... Dzięki za identyfikację roślinek, już wpisuję do mojego katalogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts