Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Jankowa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wakacje w domu :D :D :D hmmm, rozmarzyłam się.... dziękuję za tak piękne życzenia :D

Gdyby wszystko w czasie budowy szło zgodnie z planem to na pewno wakacje tego roku spędzilibyśmy już w domu... ale nauczona doświadczeniem od razu zakładam, że to mało realne :cry:

Na razie planujemy hydraulika w lutym, elektryka w marcu, tynki marzec - kwiecień, okna i elewacje w maju. Wtedy latem moglibyśmy wykończyć parter i uporzadkować otoczenie domu... Łatwiej będzie wtedy już trochę pomieszkiwać i pilnować ważnych detali...

Taki jest plan, a jak będzie z realizacją to się okaże, jak zwykle zapewne najbardziej zawodny będzie "czynnik ludzki" :roll:

• 2 weeks później...
a kiedy wylewki?

Wypadałoby, żeby zaraz po hydrauliku.

Jeśli tynkarze wejdą po wylewkach - koniecznie zabezpieczyć podłogi. Folia, tektura malarska - tynkarze strasznie brudzą.

Hydraulik w lutym będzie robił tylko instalację wodną i kanalizacyjną, potem będzie elektryk i tynkarze. Następny etap prac hydraulika czyli co, bedzie jak najbardziej po tynkarzach :D

Renka, ile dajecie styropianu na ocieplenie? U nas daja 12cm, mam nadzieje ze wystarczy, na dach chemy dac 25welny

Właśnie zaczynam drążyć temat - zakładamy, że ściany zewnętrzne chcemy ocieplać wełną 15 cm. Tylko jeszcze nie wiemy, czy to kosztuje potwornie drogo, czy tylko bardzo drogo... Jak się okaże, że nie udźwigniemy, to weźmiemy styropian 15 cm - wybudowani znajomi powiedzieli mi, że różnica w cenie między 12 a 15 cm jest niewielka, a zawsze to więcej ocieplenia... Ale i tak trzeba to wszystko policzyć...

Poddasza na razie nie ocieplamy, bo będzie niewykończone, będziemy ocieplać strop, ale jeszcze nie wiem jaka będzie grubość tego ocieplenia :-?

Ściany będziemy ocieplać styropianem 15 cm.

U nas poddasze jest nieużytkowe - czyli skupiamy się na ociepleniu stropu nad parterem.

Nie wiem jak chcesz rozłożyć w czasie wykańczanie góry. Jeśli docelowo ma być ocieplenie połaci dachowych - nie warto grubo izolować stropu (tracisz cenne centymetry z wysokości pomieszczeń na poddaszu).

Nie da się ukryć, że przy niezabezpieczonym dachu i słabszym ociepleniu stropu parter będzie szybciej się wychładzał. Zawsze coś za coś! :cry:

Ściany będziemy ocieplać styropianem 15 cm.

U nas poddasze jest nieużytkowe - czyli skupiamy się na ociepleniu stropu nad parterem.

Nie wiem jak chcesz rozłożyć w czasie wykańczanie góry. Jeśli docelowo ma być ocieplenie połaci dachowych - nie warto grubo izolować stropu (tracisz cenne centymetry z wysokości pomieszczeń na poddaszu).

Nie da się ukryć, że przy niezabezpieczonym dachu i słabszym ociepleniu stropu parter będzie szybciej się wychładzał. Zawsze coś za coś! :cry:

Niestety własnie przed takim dylematem stoimy... Jeśli nie chcemy teraz inwestować w ocieplenie OGROMNEGO DACHU, to pozostaje ocieplenie stropu... jakie, o jakiej grugości i ile będzie kosztowało??? Jeszcze nie wiem, ale się dowiem...

Dawno mnie tu nie było i widzę, że dużo zmian :D . Ważne, że jesteście do nich przekonani.

Jak dach? Już skończony? U nas jak padał deszcz w styczniu kończyli obróbkę dachu- mocowanie płyt aluminiowych. Zmokli strasznie, ale przyznali nam rację, że to "kara Boska" za opóźnienie :wink: .

Niesamowite, że w wakacje myślisz o przeprowadzce, my się chyba nie wyrobimy. Mam nadzieję, że do końca roku zdążymy :D .

Pozdrawiam

A duża różnica w cenie pomiędzy 12 a 15 cm?

My jesteśmy we frakcji styropianowej i szczerze mówiąc kompletnie nie znam się na wełnie.

W związku z tym, że różnica wynosi nieco ponad 2 tys. złotych zdecydujemy się dołożyć i kupić 15 cm. Budujemy ten dom dla siebie, więc niech będzie chłodny latem i ciepły zimą... Ja już czuję, że zapuściłam tam korzenie, bo gdy tam jesteśmy to tak bardzo nie chce mi się wracać :D

Dawno mnie tu nie było i widzę, że dużo zmian :D . Ważne, że jesteście do nich przekonani.

Jak dach? Już skończony? U nas jak padał deszcz w styczniu kończyli obróbkę dachu- mocowanie płyt aluminiowych. Zmokli strasznie, ale przyznali nam rację, że to "kara Boska" za opóźnienie :wink: .

Niesamowite, że w wakacje myślisz o przeprowadzce, my się chyba nie wyrobimy. Mam nadzieję, że do końca roku zdążymy :D .

Pozdrawiam

Wszelki duch :o :o :o

Chyba ściągnełam Cię myślami, bo nie tak dawno zastanawiałam się co porabiasz, jak rosną dzieciaki i czy już mieszkacie w nowym domu :D

Dach gotowy, teraz instalują rynny :D Muszę uaktualnić zdjęcia domku... Przeprowadzka będzie dopiero późną jesienią, wakacje spędzimy w Jankowie pilnując fachofffców od wykończeń :D

Pozdrawiam i mam nadzieję, że się w końcu spotkamy :D

Mamy już przyłącze wody, tak samo jak prąd i gaz... Po prostu kupiliśmy zagospodarowaną działkę, na której już wszystko było poza kanalizacją.

Mamy studzienkę z licznikiem i hydrantem, tylko teraz trzeba przekopać się do domu do miejsca gdzie jest pozostawione przejście na rury. To duże udogodnienie, ale zapewniam Cię, że zostało to wliczone w cenę działki...

Oddzielny projekt bedziemu robić tylko do gazu, bo na razie mamy skrzynkę w płocie...

O oknie tarasowym - jeżeli chcesz mieć tzw. bezprogowe - trzeba dokładnie wymierzyć. Trzeba pamiętać, żeby zgrać dolną krawędź okna tarasowego z drzwiami zewnętrznymi i (u nas) drzwiami z garażu do domu.

Po wylaniu wylewki wszystko powinno pasować, bez kucia czy dosztukowywania.

• 2 weeks później...
O oknie tarasowym - jeżeli chcesz mieć tzw. bezprogowe - trzeba dokładnie wymierzyć. Trzeba pamiętać, żeby zgrać dolną krawędź okna tarasowego z drzwiami zewnętrznymi i (u nas) drzwiami z garażu do domu.

Po wylaniu wylewki wszystko powinno pasować, bez kucia czy dosztukowywania.

No właśnie aby uniknąć przykrych niespodzianek zaprosiliśmy na budowę specjalistę od wylewek z jego sprytnym urządzeniem. Mamy już zaznaczony poziom w drzwiach balkonowych i wejściowych.