mikopiko 22.01.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 "Kiedy planujecie się wprowadzić?" to najbardziej kłopotliwe pytanie, jakie słysze od pewnego czasu. ja też i mówię wtedy jak wszystko zrobimy Reniu sorry spytam inaczej , kiedy wszystko zrobicie? dobra jeszcze inaczej życzę wakacji w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 23.01.2008 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Wakacje w domu hmmm, rozmarzyłam się.... dziękuję za tak piękne życzenia Gdyby wszystko w czasie budowy szło zgodnie z planem to na pewno wakacje tego roku spędzilibyśmy już w domu... ale nauczona doświadczeniem od razu zakładam, że to mało realne Na razie planujemy hydraulika w lutym, elektryka w marcu, tynki marzec - kwiecień, okna i elewacje w maju. Wtedy latem moglibyśmy wykończyć parter i uporzadkować otoczenie domu... Łatwiej będzie wtedy już trochę pomieszkiwać i pilnować ważnych detali... Taki jest plan, a jak będzie z realizacją to się okaże, jak zwykle zapewne najbardziej zawodny będzie "czynnik ludzki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 25.01.2008 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 a kiedy wylewki?Wypadałoby, żeby zaraz po hydrauliku. Jeśli tynkarze wejdą po wylewkach - koniecznie zabezpieczyć podłogi. Folia, tektura malarska - tynkarze strasznie brudzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 03.02.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Renka, ile dajecie styropianu na ocieplenie? U nas daja 12cm, mam nadzieje ze wystarczy, na dach chemy dac 25welny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 04.02.2008 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 a kiedy wylewki? Wypadałoby, żeby zaraz po hydrauliku. Jeśli tynkarze wejdą po wylewkach - koniecznie zabezpieczyć podłogi. Folia, tektura malarska - tynkarze strasznie brudzą. Hydraulik w lutym będzie robił tylko instalację wodną i kanalizacyjną, potem będzie elektryk i tynkarze. Następny etap prac hydraulika czyli co, bedzie jak najbardziej po tynkarzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 04.02.2008 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Renka, ile dajecie styropianu na ocieplenie? U nas daja 12cm, mam nadzieje ze wystarczy, na dach chemy dac 25welny Właśnie zaczynam drążyć temat - zakładamy, że ściany zewnętrzne chcemy ocieplać wełną 15 cm. Tylko jeszcze nie wiemy, czy to kosztuje potwornie drogo, czy tylko bardzo drogo... Jak się okaże, że nie udźwigniemy, to weźmiemy styropian 15 cm - wybudowani znajomi powiedzieli mi, że różnica w cenie między 12 a 15 cm jest niewielka, a zawsze to więcej ocieplenia... Ale i tak trzeba to wszystko policzyć... Poddasza na razie nie ocieplamy, bo będzie niewykończone, będziemy ocieplać strop, ale jeszcze nie wiem jaka będzie grubość tego ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 05.02.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Ściany będziemy ocieplać styropianem 15 cm. U nas poddasze jest nieużytkowe - czyli skupiamy się na ociepleniu stropu nad parterem. Nie wiem jak chcesz rozłożyć w czasie wykańczanie góry. Jeśli docelowo ma być ocieplenie połaci dachowych - nie warto grubo izolować stropu (tracisz cenne centymetry z wysokości pomieszczeń na poddaszu). Nie da się ukryć, że przy niezabezpieczonym dachu i słabszym ociepleniu stropu parter będzie szybciej się wychładzał. Zawsze coś za coś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 05.02.2008 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 My ocieplamy 15 cm styropianu ale tylko dlatego bo tak wyszło (miał być szerszy pustak i fundamenty w zw z tym są szersz , więc żeby zachować różnicę cokół - ściany musimy dać 15 cm ). I co jednak drewniaki wybraliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 05.02.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Ja też dałam 15cm styro. Jest bardzo cieplutko w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 11.02.2008 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Ściany będziemy ocieplać styropianem 15 cm. U nas poddasze jest nieużytkowe - czyli skupiamy się na ociepleniu stropu nad parterem. Nie wiem jak chcesz rozłożyć w czasie wykańczanie góry. Jeśli docelowo ma być ocieplenie połaci dachowych - nie warto grubo izolować stropu (tracisz cenne centymetry z wysokości pomieszczeń na poddaszu). Nie da się ukryć, że przy niezabezpieczonym dachu i słabszym ociepleniu stropu parter będzie szybciej się wychładzał. Zawsze coś za coś! Niestety własnie przed takim dylematem stoimy... Jeśli nie chcemy teraz inwestować w ocieplenie OGROMNEGO DACHU, to pozostaje ocieplenie stropu... jakie, o jakiej grugości i ile będzie kosztowało??? Jeszcze nie wiem, ale się dowiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 11.02.2008 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Nie chcemy styropianu, ponieważ do ścian keramzytobetonowych zalecana jest wełna. Teraz mamy dylemat 12 czy 15 cm wełny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 11.02.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 A duża różnica w cenie pomiędzy 12 a 15 cm? My jesteśmy we frakcji styropianowej i szczerze mówiąc kompletnie nie znam się na wełnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peilin 13.02.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Dawno mnie tu nie było i widzę, że dużo zmian . Ważne, że jesteście do nich przekonani. Jak dach? Już skończony? U nas jak padał deszcz w styczniu kończyli obróbkę dachu- mocowanie płyt aluminiowych. Zmokli strasznie, ale przyznali nam rację, że to "kara Boska" za opóźnienie . Niesamowite, że w wakacje myślisz o przeprowadzce, my się chyba nie wyrobimy. Mam nadzieję, że do końca roku zdążymy . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 18.02.2008 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 A duża różnica w cenie pomiędzy 12 a 15 cm? My jesteśmy we frakcji styropianowej i szczerze mówiąc kompletnie nie znam się na wełnie. W związku z tym, że różnica wynosi nieco ponad 2 tys. złotych zdecydujemy się dołożyć i kupić 15 cm. Budujemy ten dom dla siebie, więc niech będzie chłodny latem i ciepły zimą... Ja już czuję, że zapuściłam tam korzenie, bo gdy tam jesteśmy to tak bardzo nie chce mi się wracać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 18.02.2008 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Dawno mnie tu nie było i widzę, że dużo zmian . Ważne, że jesteście do nich przekonani. Jak dach? Już skończony? U nas jak padał deszcz w styczniu kończyli obróbkę dachu- mocowanie płyt aluminiowych. Zmokli strasznie, ale przyznali nam rację, że to "kara Boska" za opóźnienie . Niesamowite, że w wakacje myślisz o przeprowadzce, my się chyba nie wyrobimy. Mam nadzieję, że do końca roku zdążymy . Pozdrawiam Wszelki duch Chyba ściągnełam Cię myślami, bo nie tak dawno zastanawiałam się co porabiasz, jak rosną dzieciaki i czy już mieszkacie w nowym domu Dach gotowy, teraz instalują rynny Muszę uaktualnić zdjęcia domku... Przeprowadzka będzie dopiero późną jesienią, wakacje spędzimy w Jankowie pilnując fachofffców od wykończeń Pozdrawiam i mam nadzieję, że się w końcu spotkamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 18.02.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Reniu, jak robicie przyłącze wody? Projekt i szukacie wykonawcy czy macie wykonawcę, który załatwia potrzebne dokumenty w Waszym imieniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 18.02.2008 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Mamy już przyłącze wody, tak samo jak prąd i gaz... Po prostu kupiliśmy zagospodarowaną działkę, na której już wszystko było poza kanalizacją.Mamy studzienkę z licznikiem i hydrantem, tylko teraz trzeba przekopać się do domu do miejsca gdzie jest pozostawione przejście na rury. To duże udogodnienie, ale zapewniam Cię, że zostało to wliczone w cenę działki... Oddzielny projekt bedziemu robić tylko do gazu, bo na razie mamy skrzynkę w płocie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 19.02.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 O oknie tarasowym - jeżeli chcesz mieć tzw. bezprogowe - trzeba dokładnie wymierzyć. Trzeba pamiętać, żeby zgrać dolną krawędź okna tarasowego z drzwiami zewnętrznymi i (u nas) drzwiami z garażu do domu. Po wylaniu wylewki wszystko powinno pasować, bez kucia czy dosztukowywania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 27.02.2008 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Ma bardzo ładny kolor. Zdjęcia robione były z bliska i perpektywa chyba nie oddaje w całej okazałości wysokości dachu. Na projekcie zamiennym wygląda inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 27.02.2008 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 O oknie tarasowym - jeżeli chcesz mieć tzw. bezprogowe - trzeba dokładnie wymierzyć. Trzeba pamiętać, żeby zgrać dolną krawędź okna tarasowego z drzwiami zewnętrznymi i (u nas) drzwiami z garażu do domu. Po wylaniu wylewki wszystko powinno pasować, bez kucia czy dosztukowywania. No właśnie aby uniknąć przykrych niespodzianek zaprosiliśmy na budowę specjalistę od wylewek z jego sprytnym urządzeniem. Mamy już zaznaczony poziom w drzwiach balkonowych i wejściowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts