am00 20.02.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 W czasie budowy nie miałem czasu, więc teraz na finiszu nadrabiam zaległości. Przepraszam za zdjęcia zmienię serwer, to może nie będzie tyle ograniczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwozelka 15.03.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Dzięki za komentarz Mam pytanie - z jakiego drewna masz schody bo ja też będe miała podobne a Twoje bardzo mi sie podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 16.03.2007 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 To był dąb przydrożny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 23.03.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 BRAWO !!! Bardzo mi sie podoba, dom wygląda baardzo okazale....ale najpiękniejsze masz widoki... Pozdrawiam serdecznie i gratuluję! Ania P.S. Też buduję na wsi, ale mniejszy, drewniany domek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 23.06.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Przeczytałem Twój dziennik z ogromnym zainteresowaniem. Planuję podobnie rozwiązać sprawę kominka - to znaczy obmurować wkład bez żadnej izolacji. Napisz jak Ci się sprawdza takie rozwiązanie. Jak długo ścianki trzymają ciepło? Czy nie pękają od naprężeń termicznych. Jaka jest grubość ścianki i wogóle wszystko.... Druga sprawa - z dziennika zrozumiałem, że robiłeś POS własnym sumptem. Jak jest z odbiorem w takim przypadku - czy nie potrzeba jakiegoś atestu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piomar64 25.07.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Dobrze się uśmiałem czytając niektóre fragmenty, ale czytałem na razie pobieżnie.Jak wychodzi ogrzewanie kominkiem jakie masz rozprowadzenie ciepła. Czy nie za słabe ocieplenie. Co z ogrzewaniem podłogowym. Ja myślę o takim domku:http://www.dom-projekt.pl/projekt-domu-161.html To a być dom dla 2 osób jak dożyją by być same, dlatego odpowiada mi plan parteru ( kuchnia będzie połączona z pokojem dziennym ) aby można było korzystać tylko z tych pomieszczeń ewentualni goście na górze. Nie wiem tylko jakie ogrzewanie wybrać gaz odpada bo go nie ma. Nie przeszkadza mi palenie w kominku ale nie zawsze zdrowie będzie OK. Dlatego teraz waham się między podłogowym elektrycznym w całym domu + klimatyzator z funkcją grzania myślę, że tak do -5 stopni w salonie i kuchni taki za około 2tyś zł a wodnym podłogowym też elektrycznym z ewentualną PC powietrze/woda taką pompę widziałem w necie za 10 tyś netto. Do tego wszystkiego kominek chyba z rozprowadzeniem ciepła kanałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 01.08.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 9. Fundamenty ...Za namową murarza wyszło, że najtaniej będzie zrobić fundament w ziemi z betonu z dodatkiem kamieni polnych, a część wystającą z dużych głazów, o w miarę równym licu. Możesz rozwinąć ten wątek ? Jestem zainteresowany z uwagi na sporą ilość połupanego, gotowego, "rozbiórkowego" kamienia polnego w moim posiadaniu... Ja byłem bardziej sceptyczny, bo świadomie pchaliśmy się w kłopoty z izolacją tego mostka cieplnego. A tutaj co masz na myśli dokładniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 03.08.2007 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Przeczytałem Twój dziennik z ogromnym zainteresowaniem. Planuję podobnie rozwiązać sprawę kominka - to znaczy obmurować wkład bez żadnej izolacji. Napisz jak Ci się sprawdza takie rozwiązanie. Jak długo ścianki trzymają ciepło? Czy nie pękają od naprężeń termicznych. Jaka jest grubość ścianki i wogóle wszystko.... Druga sprawa - z dziennika zrozumiałem, że robiłeś POS własnym sumptem. Jak jest z odbiorem w takim przypadku - czy nie potrzeba jakiegoś atestu? Sorry, nie zaglądałem do komentarzy. Kominek sprawuje się bardzo dobrze. Ścianki mają 12cm, są z cegły klinkierowej (kratówki). Nie nagrzewa się tak by nie dało się go dotknąć więc myślę, że pękać nie będzie. Sugerowałem się tym, że kominy są budowane podobnie i jakoś nie pękają, a temperatury spalin są na pewno wyższe niż ciepłego powietrza opływajacego kominek. Najcieplejsze są cegły nad kominkiem, te na wysokości wkładu się prawie nie nagrzewają. Co do trzymania ciepła. Moje doświadczenia są w zasadzie tylko weekendowe. Przyjeższam w sobotę rano. W domu na termometrze zero stopni. Włączam podłogówkę w kuchni 900W i w łazienkach 440W i 300W. Rozpalam i podkładam. Temperatura wolno rośnie wieczoerm mam 15-17stopni. Utrzymanie temperatury, a nagrzanie to dwie różne sprawy. Pierwsza zależy od izolacyjnośći przegród,. a druga o bezwładnosci cieplnej czyli masy budynku. Ładuję na noc dębinę. W dzireń palę topolą, ale ta się szybko spala. Rano drewno jest wypalone, ale temperatura już nie spada. Następnego dnia palę mniej intensywnie. Utrzymuję bez trudo około 20 stopni. Jak jest za gorąco otwieram drzwi do pokoju z antresolą. Najzimniej mam w łazience na parterze. Pdłogówka elektryczna tam nie wydala. Ale w łazience na piętrze jest przyjemnie ciepło nawet bez podłogówki. W łazience na dole zrobiłem jeden dość istotny błąd. Zamiast kibelka podwieszanego dałem normalny z porcelanowym zasobnikiem. Ten zasobnik nie jest izolowany i skrapla się na nim para nawet latem gdy jest ciepło. Co jest zrozumiałe bo woda ma w nim nie więcej niż 10 stopni również latem. Jeśli chodzi o POS, to w projekcie miałem szambo lub POS. Tak sobie napisałem i nikt tego nie zakwestionował. Zrobiłem rysynek POS, zamieściłem jakieś parametry zgapione z folderów, żeby wyglądało naukowo. Zgłoszenie odbioru w moim przypadku polegało na złożeniu paru kwitów. Protokół elektryka typu ile gniazdek i chyba umowa z zakładem komunalnym w sprawie wody. O szambo nikt się nie pytał, zresztą załatwiałem sprawę korespondencyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 03.08.2007 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 9. Fundamenty ...Za namową murarza wyszło, że najtaniej będzie zrobić fundament w ziemi z betonu z dodatkiem kamieni polnych, a część wystającą z dużych głazów, o w miarę równym licu. Możesz rozwinąć ten wątek ? Jestem zainteresowany z uwagi na sporą ilość połupanego, gotowego, "rozbiórkowego" kamienia polnego w moim posiadaniu... Ja byłem bardziej sceptyczny, bo świadomie pchaliśmy się w kłopoty z izolacją tego mostka cieplnego. A tutaj co masz na myśli dokładniej ? Kamienia w fundamencie nie zalecają w nowych podręcznikach, bo trudno oszacować jego parametry i takich fundamentów się już nie zbroi. Można go dać gdy wymagania są małe. Czyli grynt niewysadzinowy - czytaj piasek i nisko wody gruntowe. Tak akurat było u mnie. Jesli chodzi o to drugie, to kamienie są ładne i szkoda je przykrywać izolacją. Tak więc mam fundamenty nieocieplone. Pewnym wyjściem z tego jest umieszczenie wyżej posadzki, tak by wypadała na ocieplonej ścianie, a nie na fundamencie, co też zrobiłem. Jak na razie po pierwszej zimie, nie zauważytłem niepokojących śladów przemarzania w narożnikach przy podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 03.08.2007 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 http://www.dom-projekt.pl/projekt-domu-161.html Ten domek nie jest przewidziany do ogrzewania kominkiem. Komin do kominka należałoby umieścić pomiedzy salonem, kuchnią i korytarzem. Bez trudu ogrzejesz wtedy grawitacyjnie salon, kuchnię i dwie sypialnie na poddaszu. Z pozostałymi pokojami na poddszau też nie powinno być problemu. Nagrzeją się przez uchylone drzwi. Gorzej z łazienką i pokojami na dole. Te zdane będą raczej na ogrzewanie elektryczne. Nie znam się na klimatyzatorach. Pozdrawiam serdecznie Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laura27 16.08.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Witaj przeczytałam cały twój dziennik z zapartym tchem, i jestem pod wrażeniem.... Ja dopiero zaczynam swoją przygodę w budowe domu, jestem dopiero na etapie wyboru projektu. pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 18.03.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Witam piękne humorystyczne opisy, super okolica, i widze że ogromne zgranie mieszkańcow-...prosimy o więcej i kolejne story!!! ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burifanek 03.05.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Witam przeczytałam w wątku o tarasach Twój post zainteresowałam się wypowiedzią na temat tarasu od północy który jak piszesz miałeś w bloku.U Mnie sytuacja podobna buduję dom i taras będzie właśnie od północy wiem że słońca tam nie będzie z czego zadowolony jest najbardziej mąż bo bez problemu będzie mógł oglądać telewizję popołudniami czego w obecnym miejscu zamieszkania robić się nie da bo mamy ciągle słońce a rolety materiałowe na niewiele się zdają i skwar niesamowity ale obawiam się czy nie będzie za ciemno.Przejrzałam z zaciekawieniem Twój dziennik budowy jest co poczytać i popodziwiać domek bardzo ładny.Napisz z doświadczenia czy w salonie nie będzie za ciemno dodam jeszcze że ma około 30 m okno tarasowe 230 /200 i jedno małe okno 140/100 od wschodu.Z góry serdeczne dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 25.06.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 fajny dziennik, ladny domek i piekna okolica.prosimy o kolejne wpisy i fotki:)podlaczam sie do pytania burifanek o ten taras od polnocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
słej 27.11.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Też jestem zwolennikiem ciepła grawitacyjnego, jest najzdrowsze, najtańsze i najbezpieczniejsze, jeśli domek sprzyja dobremu ustawieniu kominka wolnostojącego to dlaczego nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP 10.12.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Ale macie sympatyczny domek Mogę wiedzieć ile ma powierzchni użytkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kai2000 18.06.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Duzy Szacunek!!!Ten dziennik czyta sie z zapartym tchem.Gratuluje... wybudowales prawdziwy, cieply dom, a nie jak wiekszosc tutaj przerysowany z kolorowych folderow.Widac, ze budowales dla siebie i rodziny, a nie dla znajomych i sasiadow.Okolicy zazdroszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts