Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KREDYT z mała RATĄ - pomocy!!!:)

inco.yasmin

Recommended Posts

Postaram sie krotko i na temat.

Chce wziasc kredyt - na mieszkanie

ok 150 000

bylam dzis u Pani Expertki - Doradcy finasowego i wyszlam z mieszanymi uczuciami :-/

Zdolnosc kredytowa mam (zarabiam na "do reki" czyli netto ok 1 800 zl

- kredyt na max ilosc czasu (obecnie mam 30 lat)

- jak najmniejsza rata kredytu [ to glowne kryterium - mam zapisane mieszkanie - na razie tam zyje moja babcia i oby jak najdluzej ale - choc brzmi to wstretnie- wiadomo ze to bedzie cos ok 10 lat - potem mam zamiar sprzedac mieszkanie lub wynajac i tak spłacac kredyt)

- jak najmniejsze oplaty itp.

- mam wklad wlasny - 50 000 [ czyli cala wartosc mieszkania ok 200 000]

- stala umowa o prace na czas nieokreslony (od ok 5 lat )

- brak kart kredytowych, dzieci, mezow, zadnych dlugow....

No i pani Doradca zaproponowala mi tylko ... jeden bank :(

PKO BP- wszystko fajnie ale... 150 tys kredytu na 30 lat to rata (w zlotowkach - na franki mam mniejsza zdolnosc niecale 100 tys wiec na razie tej opcji nie rozpatruje ) - 800,00 zł (plus jakies zabespieczenia, jakies od utraty pracy itp) i wychodzi 850,00 miesiecznie...

W tym momencie na zycie (oplaty, czynsz, jedzenie, ciuchy buty, kosmetyki, wypady na piwo itp. :)) zostaje mi pk. 1 000 zł - kicha :(

Moze jest jakis kredyt w jakims banku ktory by pozwolil te rate zmneijszyc (wiecej lat ? kredytu?) tak 600 zł to by bylo extra :)

Licze na pomoc w jakimkolwiek "tropie" :)

ew. moze jakis kontakt do dobrego doradcy od kredytow zajmujacego sie "trudnymi przypadkami?"

• 2 weeks później...
Zdolność w PKO BP wychodzi nieźle w PLN, ale w CHF nie koniecznie. W innych bankach może wyjść lepiej.

Diametralnych różnic być nie powinno, bo od jakiegoś roku zostało to chyba uregulowane ustawowo. i ną tą samą kwotę kredytu przy walutach obcych trzeba mieć ok. 20% wyższe dochody nioż gdybyśmy brali kredyt w lokalnej walucie.

wyjsciem jest wspomniane wydłużenie czasu spłaty, banki wyszły poza dawniejszy limit 30 lat.

a doradcy doradcami, ale IMHO nie ma to jak samemu przejść sie po bankach. Żeby uzyskać podstawowe info pt co, za ile, wymogi, waluta itp. wystarczy 15-20 min rozmowy. A potem można wnikać dalej w oferte wybranych banków.

Nie do końca jest tak jak piszesz ze zdolnością w CHF. To prawda, że tzw. Rekomendacja "S" Nadzoru bankowego, która weszła w lipcu 2006 spowodowała, że banki mają obowiązek liczyć zdolność dla walut tak jakby kredyt był na oprocentowaniu w PLN, a kwota wynosiła 120% wnioskowanej kwoty. Jednak każdy bank ma też swoją specyfikę. Każdy np inaczej liczy koszty utrzymania jednej osoby, koszty utrzymania nieruchomości (np w zależności od metrażu, lub np w zależności od lokalizacji nieruchomości, czy liczby mieszkańców w danej miejscowości), inaczej liczone są zobowiązania wynikające z limitów w koncie czy karcie kredytowej (np 1,5%, 3% czy 5% przyznanego limitu, albo od kwoty średniego wykorzystania z ostatnich 3 miesięcy), inaczej traktowane są zobowiązania wynikające z poręczeń (niekiedy banki biorą ratę poręczonego przez ciebie kredytu jakby była twoją ratą, albo biorą z niej jakiś procent - np 50%, albo w ogóle jej nie liczą jeśli poręczany kredyt jest spłacany prawidłowo - wszystko widać w BIKu). I to nie są wszystkie niuanse. Myślę, że jednak warto korzystać z doradztwa, ponieważ jeśli doradca pracuje w firmie, która ma w swojej ofercie wiele banków, to można zaoszczędzić czas, ponieważ taki doradca ma dostęp do kalkulatorów tych banków i może na szybko policzyć zdolność. Inną kwestią jest uczciwość doradców - ale ją można weryfikować poprzez np telefon do banku albo poczytanie tego wątku na forum... :roll: