inco.yasmin 20.02.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Postaram sie krotko i na temat. Chce wziasc kredyt - na mieszkanie ok 150 000 bylam dzis u Pani Expertki - Doradcy finasowego i wyszlam z mieszanymi uczuciami :-/ Zdolnosc kredytowa mam (zarabiam na "do reki" czyli netto ok 1 800 zl - kredyt na max ilosc czasu (obecnie mam 30 lat) - jak najmniejsza rata kredytu [ to glowne kryterium - mam zapisane mieszkanie - na razie tam zyje moja babcia i oby jak najdluzej ale - choc brzmi to wstretnie- wiadomo ze to bedzie cos ok 10 lat - potem mam zamiar sprzedac mieszkanie lub wynajac i tak spłacac kredyt) - jak najmniejsze oplaty itp. - mam wklad wlasny - 50 000 [ czyli cala wartosc mieszkania ok 200 000] - stala umowa o prace na czas nieokreslony (od ok 5 lat ) - brak kart kredytowych, dzieci, mezow, zadnych dlugow.... No i pani Doradca zaproponowala mi tylko ... jeden bank PKO BP- wszystko fajnie ale... 150 tys kredytu na 30 lat to rata (w zlotowkach - na franki mam mniejsza zdolnosc niecale 100 tys wiec na razie tej opcji nie rozpatruje ) - 800,00 zł (plus jakies zabespieczenia, jakies od utraty pracy itp) i wychodzi 850,00 miesiecznie... W tym momencie na zycie (oplaty, czynsz, jedzenie, ciuchy buty, kosmetyki, wypady na piwo itp. ) zostaje mi pk. 1 000 zł - kicha Moze jest jakis kredyt w jakims banku ktory by pozwolil te rate zmneijszyc (wiecej lat ? kredytu?) tak 600 zł to by bylo extra Licze na pomoc w jakimkolwiek "tropie" ew. moze jakis kontakt do dobrego doradcy od kredytow zajmujacego sie "trudnymi przypadkami?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malpis 25.02.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Niektóre banki wydłużyły okres spłaty np.:(w latach)BPH do 32,5mBank do 45Millennium do 40MultiBank do 45 Rata będzie na pewno niższa, ale koszty kredytu zdecydowanie większe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_forum 11.03.2007 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 WitajWarto rozważyć kredyt we frankach i wydłużenie okresu. Np od 1 marca Millennium wydłużyło okres kredytowania w CHF do 45 lat (w PLN do 50). Zdolność w PKO BP wychodzi nieźle w PLN, ale w CHF nie koniecznie. W innych bankach może wyjść lepiej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 12.03.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Zdolność w PKO BP wychodzi nieźle w PLN, ale w CHF nie koniecznie. W innych bankach może wyjść lepiej. Diametralnych różnic być nie powinno, bo od jakiegoś roku zostało to chyba uregulowane ustawowo. i ną tą samą kwotę kredytu przy walutach obcych trzeba mieć ok. 20% wyższe dochody nioż gdybyśmy brali kredyt w lokalnej walucie. wyjsciem jest wspomniane wydłużenie czasu spłaty, banki wyszły poza dawniejszy limit 30 lat. a doradcy doradcami, ale IMHO nie ma to jak samemu przejść sie po bankach. Żeby uzyskać podstawowe info pt co, za ile, wymogi, waluta itp. wystarczy 15-20 min rozmowy. A potem można wnikać dalej w oferte wybranych banków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_forum 12.03.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Nie do końca jest tak jak piszesz ze zdolnością w CHF. To prawda, że tzw. Rekomendacja "S" Nadzoru bankowego, która weszła w lipcu 2006 spowodowała, że banki mają obowiązek liczyć zdolność dla walut tak jakby kredyt był na oprocentowaniu w PLN, a kwota wynosiła 120% wnioskowanej kwoty. Jednak każdy bank ma też swoją specyfikę. Każdy np inaczej liczy koszty utrzymania jednej osoby, koszty utrzymania nieruchomości (np w zależności od metrażu, lub np w zależności od lokalizacji nieruchomości, czy liczby mieszkańców w danej miejscowości), inaczej liczone są zobowiązania wynikające z limitów w koncie czy karcie kredytowej (np 1,5%, 3% czy 5% przyznanego limitu, albo od kwoty średniego wykorzystania z ostatnich 3 miesięcy), inaczej traktowane są zobowiązania wynikające z poręczeń (niekiedy banki biorą ratę poręczonego przez ciebie kredytu jakby była twoją ratą, albo biorą z niej jakiś procent - np 50%, albo w ogóle jej nie liczą jeśli poręczany kredyt jest spłacany prawidłowo - wszystko widać w BIKu). I to nie są wszystkie niuanse. Myślę, że jednak warto korzystać z doradztwa, ponieważ jeśli doradca pracuje w firmie, która ma w swojej ofercie wiele banków, to można zaoszczędzić czas, ponieważ taki doradca ma dostęp do kalkulatorów tych banków i może na szybko policzyć zdolność. Inną kwestią jest uczciwość doradców - ale ją można weryfikować poprzez np telefon do banku albo poczytanie tego wątku na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 15.03.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 http://biznes.onet.pl/0,1503362,wiadomosci.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts