Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Nie istnieje coś takiego jak pompa CIEPLNA. Zapewne chodzi Ci o pompę ciepła. Jest wiele wątków na ten tema na tym forum.

Ogółem drogo i nieopłacalnie, aczkolwiek wygodnie.

Bardzo merytoryczna odpowiedź. Na zasadzie - guzik wiem, ale się wypowiem.

Jeżeli koszt 2 tysiące za sezon grzewczy to jest dla Ciebie nieopłacalne, to OK.

zk140t - za pomocą funkcji szukaj znajdziesz wątki o pompach ciepła - było tego już mnóstwo

https://forum.murator.pl/topic/72635-pompa-cieplna/#findComment-1624314

Jeżeli koszt 2 tysiące za sezon grzewczy to jest dla Ciebie nieopłacalne, to OK.

zk140t - za pomocą funkcji szukaj znajdziesz wątki o pompach ciepła - było tego już mnóstwo

Znam tą problematykę bardzo dobrze. Sam kiedyś chciałem zainstalować pompę ciepła w swoim domu. Koszt 2000 zł za sezon również do mnie przemawia. Jednak koszt inwestycji rzędu 70.000 zł nie przekonuje mnie zupełnie. Jeśli założyć zwrot inwestycji po 30 latach to amortyzacja roczna wyniesie 2.500 zł.

Kotłownia olejowa kosztuje ok. 12.000 zł, co daje 400 zł na rok. Dlatego zdecydowanie wolę ogrzewanie olejowe.

https://forum.murator.pl/topic/72635-pompa-cieplna/#findComment-1624406

pozwolę sobie zacytować coś z inneo wątku pt: "piękny dom za mniej niż 100 tysięcy!"

....W wątku o pompach ciepła forumowicze piszą o ofertach, które otrzymali od firm na kompletną instalację PC+CWU+podlogówka. Cena kompleksowa kształtuje się w okolicy 65 tys. zł.

U mnie koszt kompletnej instalacji ( na papierze, ale potwierdzony ofertami ) wynosi ok. 25 tys. zł. A jak bardzo źle pójdzie to 28 tys. zł. Wszystko w najlepszym gatunku. Instalację wykona firma specjalistyczna, oprócz podłogówki, którą policzę i wykonam sam.

Powtórzę. PC do ogrzewania chałupy, do cwu oraz podłogówka ( bez jastrychu, któty zrobi wykonawca generalny ). Komplet.....

Moja pomp z instalacją też kosztowała do 25k pln. A koszt grzania wyszedł mi 1300 zł (2006r)

Jak się chce to można znaleźć.

https://forum.murator.pl/topic/72635-pompa-cieplna/#findComment-1624509

Znam tą problematykę bardzo dobrze. Sam kiedyś chciałem zainstalować pompę ciepła w swoim domu. Koszt 2000 zł za sezon również do mnie przemawia. Jednak koszt inwestycji rzędu 70.000 zł nie przekonuje mnie zupełnie. Jeśli założyć zwrot inwestycji po 30 latach to amortyzacja roczna wyniesie 2.500 zł.

Kotłownia olejowa kosztuje ok. 12.000 zł, co daje 400 zł na rok. Dlatego zdecydowanie wolę ogrzewanie olejowe.

Wybacz ale chyba niezbyt, kolejny temat w którym wypowiadasz się jak ktoś co się zna, a tak naprawdę coś gdzieś słyszałeś lub liczyłeś. Kotłownia olejowa kosztuje 12k pln + powierzchnia którą zajmuje więc wyjdzie znacznie więcej przy cenie za m2 około 2k pln. To raz. Dwa to cena PC, Tobie wyszło 70k, innym wychodzi 55k, a jeszcze innym 20k (jednemu wyjdzie z 1k ale to nie ten dział :lol: )Po trzecie założenie, że wszystko musi się zwrócić w ciągu 10 lat nie ma sensu. W tym momencie dom mi się nie zwróci nigdy :roll:

https://forum.murator.pl/topic/72635-pompa-cieplna/#findComment-1624510

Wybacz ale chyba niezbyt, kolejny temat w którym wypowiadasz się jak ktoś co się zna, a tak naprawdę coś gdzieś słyszałeś lub liczyłeś. Kotłownia olejowa kosztuje 12k pln + powierzchnia którą zajmuje więc wyjdzie znacznie więcej przy cenie za m2 około 2k pln. To raz. Dwa to cena PC, Tobie wyszło 70k, innym wychodzi 55k, a jeszcze innym 20k (jednemu wyjdzie z 1k ale to nie ten dział :lol: )Po trzecie założenie, że wszystko musi się zwrócić w ciągu 10 lat nie ma sensu. W tym momencie dom mi się nie zwróci nigdy :roll:

+ komin

https://forum.murator.pl/topic/72635-pompa-cieplna/#findComment-1624513

Rozwalają mnie takie komentarze. Obecnie od oleju droższe jest tylko ogrzewanie grzejnikami elektrycznymi. A ja w kwestii opłacalności pompy ciepła zrobiłem dokładne obliczenia. Nawet zrobiłem dwa projekty jeden c.o. z pompą ciepła a drugi z kotłem kondensacyjnym i odpowiednim doborem instalacji. I wynik jest zwrot różnicy po 6 latach. Oczywiście przy pewnych założeniach takich jak przyłączenie gazu który nie znajduje się przy płocie tylko dalej. Do obliczeń wykorzystałem wyliczone sezonowe zapotrzebowanie na ciepło dla budynku. I na tej podstawie zostało wyliczone za ile dane źródło ciepła wykorzysta energii.

https://forum.murator.pl/topic/72635-pompa-cieplna/#findComment-1624601

(...)

Zbudowałem dwa domy - to raz.

W marcu zaczynam trzeci - to dwa.

Po trzecie - Jeśli czytałeś gdzieś moje wpisy to wiesz, że jestem zwolennikiem budowania piwnicy, w której jest kotłownia (i nie tylko). Nie ponoszę w związku z tym żadnych dodatkowych kosztów, skoro piwnica musi być bez względu na sposób ogrzewania. Jestem też zwolennikiem pełnego deskowania dachu płytą OSB. Dom musi być solidny.

Po czwarte - Instalacja PC, która spełnia moje warunki kosztuje ok. 70.000 zł. Żadnych kompromisów - 4 pionowe odwierty na wymiennik gruntowy po 60 metrów i PC 16 kW. Nie stać mnie na tańsze rozwiązanie, które będzie tylko półśrodkiem. Zatem zastosowałem ogrzewanie olejowe z wykorzystaniem dobrego kotła. I tak też będzie w następnym domu.

Po piąte - Jeśli koszt wykonania pełnej instalacji PC spadnie poniżej 30.000 to chętnie zastosuję takie rozwiązanie.

https://forum.murator.pl/topic/72635-pompa-cieplna/#findComment-1624708

Zbudowałem dwa domy - to raz.

W marcu zaczynam trzeci - to dwa.

Po trzecie - Jeśli czytałeś gdzieś moje wpisy to wiesz, że jestem zwolennikiem budowania piwnicy, w której jest kotłownia (i nie tylko). Nie ponoszę w związku z tym żadnych dodatkowych kosztów, skoro piwnica musi być bez względu na sposób ogrzewania. Jestem też zwolennikiem pełnego deskowania dachu płytą OSB. Dom musi być solidny.

Po czwarte - Instalacja PC, która spełnia moje warunki kosztuje ok. 70.000 zł. Żadnych kompromisów - 4 pionowe odwierty na wymiennik gruntowy po 60 metrów i PC 16 kW. Nie stać mnie na tańsze rozwiązanie, które będzie tylko półśrodkiem. Zatem zastosowałem ogrzewanie olejowe z wykorzystaniem dobrego kotła. I tak też będzie w następnym domu.

Po piąte - Jeśli koszt wykonania pełnej instalacji PC spadnie poniżej 30.000 to chętnie zastosuję takie rozwiązanie.

Ok, po kolei. Nie mam nic do Ciebie i nie piszę, że nie masz pojęcia o budowie domu. Chodziło o PC i GWC. PC nie masz, nie robisz, masz tylko wycenę, sam nie próbowałeś robić więc jak możesz znać problematykę bardzo dobrze ?. Podobnie z GWC, nie podałeś żadnej kwoty rozwiązania. Ja mogę : moje GWC żwirowe o lepszych parametrach niż rurowe z 50mb rury 200mm będzie kosztowało około 5k pln (ceny z cennika żwiru, rur, geowłókniny itp. bez upustów). Podobne parametry uzyskasz pewnie z min. około 60mb rury Rehau którego koszt rury za 1mb z pewnością jest wyższy niż 100pln. Jeśli zrobisz z rury PCV zwykłej koszt 1mb to około 70 pln. Koszt wyjdzie około 3-3,5k pln. To są fakty do sprawdzenia. Z ciekawostek Firma x dała mi wycenę na GWC około 9k pln. Ale to powinno być w innym wątku.

Co jeszcze, piwnica. Ja piwnicy nie mam (nie mogę) więc dla mnie to koszt dodatkowych metrów, a to już zależy od konkretnego przypadku więc nie możesz pisać tego jako ogólnik.

Koszty PC napisał Markog i inni. To też są fakty do sprawdzenia.

Z mojej strony EOT.

https://forum.murator.pl/topic/72635-pompa-cieplna/#findComment-1624982

Ok, po kolei. Nie mam nic do Ciebie i nie piszę, że nie masz pojęcia o budowie domu. Chodziło o PC i GWC. PC nie masz, nie robisz, masz tylko wycenę, sam nie próbowałeś robić więc jak możesz znać problematykę bardzo dobrze ?. Podobnie z GWC, nie podałeś żadnej kwoty rozwiązania. Ja mogę : moje GWC żwirowe o lepszych parametrach niż rurowe z 50mb rury 200mm będzie kosztowało około 5k pln (ceny z cennika żwiru, rur, geowłókniny itp. bez upustów). Podobne parametry uzyskasz pewnie z min. około 60mb rury Rehau którego koszt rury za 1mb z pewnością jest wyższy niż 100pln. Jeśli zrobisz z rury PCV zwykłej koszt 1mb to około 70 pln. Koszt wyjdzie około 3-3,5k pln. To są fakty do sprawdzenia. Z ciekawostek Firma x dała mi wycenę na GWC około 9k pln. Ale to powinno być w innym wątku.

Co jeszcze, piwnica. Ja piwnicy nie mam (nie mogę) więc dla mnie to koszt dodatkowych metrów, a to już zależy od konkretnego przypadku więc nie możesz pisać tego jako ogólnik.

Koszty PC napisał Markog i inni. To też są fakty do sprawdzenia.

Z mojej strony EOT.

Witam.

Masz rację. Można to zrobić taniej jeśli się zgłębi temat w stu procentach i wie się czego się oczekuje i czego się można spodziewać. Jeśli idzie o piwnicę to rzeczywiście względy terenowe mogą uniemożliwić jej budowę. Na szczęście poziom wód gruntowych na mojej działce jest bardzo niski.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/72635-pompa-cieplna/#findComment-1625071

ZK140T, jeśli ten kocioł plus zbiornik na olej wstawiasz do piwnicy to jeszcze gorzej bo koszt wykonania jej m2 jest sporo większy niż m2 powierzchni na wyższej kondygnacji, przeznaczony np. na kotłownię. I pomieszczenia gorszej jakości.

Piwnica to droga zabawka zwłaszcza gdy grunt (np. wysoka woda) niesprzyjający!

pzdr.

-romwis

https://forum.murator.pl/topic/72635-pompa-cieplna/#findComment-1625178

ZK140T, jeśli ten kocioł plus zbiornik na olej wstawiasz do piwnicy to jeszcze gorzej bo koszt wykonania jej m2 jest sporo większy niż m2 powierzchni na wyższej kondygnacji, przeznaczony np. na kotłownię. I pomieszczenia gorszej jakości.

Piwnica to droga zabawka zwłaszcza gdy grunt (np. wysoka woda) niesprzyjający!

pzdr.

-romwis

https://forum.murator.pl/topic/72635-pompa-cieplna/#findComment-1625179

Obecnie od oleju droższe jest tylko ogrzewanie grzejnikami elektrycznymi

mnie dodatkowo takie też :lol:

Sam piszesz o różnych warunkach i liczeniu konkretnych przypadków, więc uważaj z takimi podsumowaniami. Można się fajnie zdziwić :wink:

Tak kolego napisałem o różnych warunkach i zmiennych ponieważ nie chciało mi się dokładnie wszystkiego opisywać a wyliczone wartości i czas zwrotu jest dla mojego domu z konkretnymi założeniami i nawet jeżeli pomyliłem się 2 lub 4 lata to będzie to 10 lat a nie 30. A mi zależy na niskich kosztach eksploatacji ponieważ nie wiadomo jak życie się potoczy.

https://forum.murator.pl/topic/72635-pompa-cieplna/#findComment-1625477

Temat pompy ciepła wałkowany jest od bardzo dawna i sytuacja wygląda w ten sposób, ze zagorzałych entuzjastów tego rozwiązania nie przekonają żadne argumenty i żyją w przeświadczeniu, że ich rozwiązanie jest najtańsze w eksploatacji, a nawet czasmi słyszy się głosy; że może inwestycyjnie było drogo, ale teraz to już ogrzewanie bedzie całkiem za darmo. Tymczasem do problemu wystarczy podejść od początku, czyli od zapotrzebowania na ciepło budynku i sprawa robi się od razu oczywista.

Jeżeli przyjmiemy roczne zapotrzebowanie na energię cieplną budynku na poziomie 25000kWh i

- przy PC - współczynnik efektywności na poziomie 4 (choć często bywa nieco mniejszy) to zapłacimy za energię elektryczną do zasilania PC

25000 x 1/4 = 6250kWh x 0,43zł/kWh = 2687,5zł

- przy kotle - kondensacyjnym 25000kWh : 9,72kWh/m3 = 2572m3, przjmiemy sprawność 107%, więc 2572 : 107% = 2403m3

2403m3 x 1,4zł/m3 = 3364,2zł - tyle zapłacimy za gaz. (to dzielenie powinno być trochę inne, ale wartości pozostaną te same)

Nie znam dokładnej ceny gazu, ale chyba nie popełniłem dużego błedu.

Po odjęciu kosztów gazu i prądu otrzymujemy różnicę 3364 - 2687 = 677zł i tak kwota świadczy o rzeczywistych oszczednościach przy stosowaniu pompy ciepła.

Jeżeli różnice w kosztach inwestycji podzielimy przez otrzymaną wartość (w naszym przykładzie 677zł), to otrzymamy okres amortyzacji PC.

Dla dalszego zobrazowania tematu również zastosuję hipotetyczny przykład i jeżeli ta różnica wyniesie powiedzmy 15000zł to okres amortyzacji wyniesie odpowiednio 22 lata - to bardzo długo.... więc chyba się nie opłaca....

Obawiam się jednak, że zagorzałych zwolenników PC i tak nie przekonałem.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/72635-pompa-cieplna/#findComment-1625589

Na początek : nie będę miał PC :wink:

lukol-bis w obliczeniach robisz przynajmniej 2 małe błędy :

- piec nie osiąga 107% sprawności, chyba, że przewymiarowany 3x min (vide charakterystyka) lub z super modulowanym palnikiem (ale się nie znam na nich, więc nie wiem dokładnie)

- koszt energii elektrycznej : why nie zakładasz 2 taryf i wykorzystania choćby 50/50 ? wtedy cena za 1kWh wyjdzie w granicach 0,30 pln i "ciut" się proporcje zmieniają.

Ale masz racje, że temat pompy był wałkowany :roll:

https://forum.murator.pl/topic/72635-pompa-cieplna/#findComment-1625630

re: lukol-bis

Dość tendencyjne wyliczenia .....

większość użytkowników PC napędza swoje pompy prądem w drugiej taryfie !!!

w sprzyjających warunkach można grzać tylko w taniej taryfie i tak zaoszczędzamy dodatkowo ok. 1300 zł,

Nie mając gazu zaoszczędzamy chyba ok 30 zł (nie wiem dokładnie) miesięcznie na opłatach stałych - 360 rocznie .

107 % sprawności ... hmmm ... chyba w laboratorium .....

6250 * 0,21 = 1312 (koszt prądu dla PC)

3364 + 360 = 3724 (gaz + opłaty stałe)

3724 - 1312 = 2412

Oszczędzamy prawie 2500 rocznie ......

https://forum.murator.pl/topic/72635-pompa-cieplna/#findComment-1625646

Nie jestem zaskoczony. Przewidywałem takie podejście do tematu.

Sprawnośc kotła kondensacyjnego na poziomie 107% jest w tej chwili normą i to bez żadnego przewymiarowania grzejników. Tak te kotły teraz pracują.

Teza o drugiej taryfie tez jest bardzo ciekawa, tylko nie wiem w jaki sposób można to osiągnąć. Praktycznie przy stosowaniu nocnego obniżenia temperatury budynku, układy grzejne pracują przede wszystki w godzinach pierwszej taryfy.

Opłaty stałe przy gazie wynoszą ca 18zł/miesiąc, ale przy prądzie też są opłaty stałe Chyba na poziomie 6zł/miesiac.

Zawsze uważam, że każde zagadnienie trzeba traktować rzetelnie i wydaje mi się, że tak właśnie robię. Jeżeli nawet amortyzacja będzie skrócona do lat 18, czy 15, to nie wiem, czy pompa ciepła wytrzyma ten okres eksploatacji i w momencie kiedy będzie można na fakcie jej posiadania osiągać rzeczywiste oszczędności, być może trzeba będzie kupic nową.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/72635-pompa-cieplna/#findComment-1625754