Gadomini 20.02.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Cześc jestem mało doświadczonym ogrodnikiem. Chcę przenieśc dwie grusze do nowego ogrodu. Mają 8 lat. Zasadzone w dzień urodzin syna, stąd sentyment. Przeprowadzkę mamy w kwietniu. Czy można to zrobic i jak? Proszę pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 21.02.2007 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Gadomini,Teraz możesz poskracać gałęzie. Jak ziemia rozmarznie, obkopać jak najszerzej można, jak najdalej obciąć korzenie przenieść - przesunąć na płachtę, najlepiej ze sporą bryłą ziemi, owinąć bryłę płachtą tak żeby ziemia się nie osypała i w tej formie przewieźć. Termin kwietniowy jest dobrym terminem.O ile możesz to warto tym gruszom na nowym miejscu pomóc szczególnie gdyby były posadzone na nasłonecznionym miejscu, wtedy warto owinąć po posadzeniu włókniną i ją dodatkowo zraszać wodą. O częstym podlewaniu na nowym miejscu już nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gadomini 21.02.2007 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Dzięki Zygmor. Czy możesz mi jeszcze powiedziec mniej więcej jaki jest %, że ta operacja się uda. Bardzo nie chciałabym ich zmarnowac. Oczywiście zrobię wszystko jak napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 21.02.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Gadomini,wszystko zależy czy będziesz to robił sam czy ktoś inny.Samemu musisz dopilnować, żeby wszystko było wykonane prawidłowo.Najlepiej przy sadzeniu w nowe miejsce, do dołka w którym będziesz sadził te grusze, dodaj sporo odkwaszonego torfu. Jak cie stać możesz kupić taki gel do roślin najlepiej w hurtowni ogrodniczej, będzie pomagał w utrzymaniu prawidłowej wilgotności gleby. I jeszcze jedno ostrożnie w pierwszym roku po posadzeniu z nawożeniem. Stosuj nawozy dilistne np florovit bo są łagodne w działaniu, ale przede wszystkim regularnie podlewaj.Jaki % moim skromnym zdaniem jeżeli zastosujesz włókninę i będziesz chronił przed zbyt mocnym słońcem jakimiś ekranami to ponad 80%.Najważniejsze, żeby proces odbudowy korzeni był prowadzony razem z odbudową korony.Miejsca cieęcia zarówno korzeni jak i gałęzi zabezpiecz funabenem, lub farbą emulsyjną z fugicydem.Powinno się udać - najważniejsza jest wilgoć! Nie może jej zabraknąć przez cały ten sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gadomini 21.02.2007 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Jeszcze jedno pytanie czy może znasz jakieś firmy, które zajmują się przenoszeniem drzew - najlepiej z okolic Marek lub Warszawy. Bo tak myślę, że może nie ryzykowac i nie robic tego samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.02.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Tia.. Za przesadzenie jednej kupisz drzewek na morgę sadu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gadomini 21.02.2007 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Czasami coś dla kogoś jest więcej warte niż pieniądze. Chcę miec te dwa drzewka a nie morgę sadu. Jeśli cena będzie z kosmosu, to zrobię to sama i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts