Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okno w kuchni?

marcin_u

Recommended Posts

mam w projekcie okno w kuchni 120x120 i pod oknem beda szafki. chce te okno powiekszyc do 150x150 i wtedy prawdopodobnie parapet bedzie na rownej wysokosci z szafkami.czy to dobry pomysł powiekszyc okno (bo zalezy mi na wiekszej ilosci swiatla) i zeby parapet byl na rowni z szafkami czy lepiej zostawic parapet wyzej i zostawic okno 120x120 (lub tylko posezrzyc okno na 120x150)?

macie moze fotki jak wyglada kuchnia w jednym i drugim przypadku?

jakie sa zalety i wady takich rozwiazan?

mam w projekcie okno w kuchni 120x120 i pod oknem beda szafki. chce te okno powiekszyc do 150x150 i wtedy prawdopodobnie parapet bedzie na rownej wysokosci z szafkami.czy to dobry pomysł powiekszyc okno (bo zalezy mi na wiekszej ilosci swiatla) i zeby parapet byl na rowni z szafkami czy lepiej zostawic parapet wyzej i zostawic okno 120x120 (lub tylko posezrzyc okno na 120x150)?

najpierw przemyśl, czy chcesz mieć szafki standardowe 87 cm, czy wyższe i policz dokładnie, czy na pewno nie okaże się, że blat wypadnie wyżej od parapetu

jak np. u mnie :p

uw. że parapet na równi z szafkami wygląda znacznie lepiej

no i pomyśl jak to wszytsko będzie wyglądać z zewnątrz

to tez jest ważne :p

okna różnej wysokości to katastrofa

[chyba że róznice są naprawdę duże np. 150 i 200 jest ok ale 150 i 120..., albo jakoś przemyślane]

a co do poszerzenia, to wszytsko zależy od rozmiarów pozostałych okien, czyli jak wyżej :p

ludzie uwielbiają poprawiać archów w zakresie okien, a potem na większość domów nie da się patrzeć :p

od wewnątrz okno 120 na 120 jest nie za szczególne... takie trochę piwniczno-garażowe

lepiej żeby miało jednak 150 cm wys.

szerokość 120 jest ok

tyle ekspert :p :p :p

Ja też mam w kuchni 150X150. Ale nie wkleje fotki, bo na razie to tylko otwór okienny :lol: Moim zdaniem zdecydowanie lepiej wygląda parapet na wysokości szafek, a nie na albo pod. :o W starym mieszkaniu miałam szafkę pod oknem i w ogóle nie było parapetu. Blat robił za niego. I to jest dobre rozwiązanie. Teraz zrobię tak samo. Gdyby przez przypadek okazało się, że wypada niżej niz standardowa wysokość szafek, to zawsze można część blatu opuścić. To też rozwiązanie z mojego straego mieszkania, ale tam w ogóle było bardzo nisko, bo to stara kamienica i okna wysokie i wąskie, dość nisko osadzone.

Niedawno w drogim jak diabli studiu kuchennym w Jankach widziałam podobne rozwiązanie. 8) Na dłuższej ścianie jkeden p[oziom szafek, a na krótszej z oknem niższy. Tyle, że tam ten wyższy był chyba dla wielkoludów. :p

Pod oknem bedzie prawdopodobnie zlewozmywak. Pozostałe okna sa na innych scianach i te okno 120x120 jest w projekcie na innej wysokosci od pozostałych.zmiana wielkosci okna nie wplynie negatywnie na wyglad elewacji bo na tej scianie sa drzwi garazowe,wejsciowe,2 małe okna z łazienki i korytaza i te okno kuchenne.

http://images20.fotosik.pl/79/5b400a5fca71fa6f.jpg

Teraz mam blat dosamego okna i uwazam, ze to jest swietne rozwiazanie. W nowym domu tez mam nadzieje ze tak bedzie, chyba ze okaze sie to niemozliwe :wink:

http://img338.imageshack.us/img338/5302/p2211974lq0.jpg

Czy te twoje okno ma wysokosc 150 ? czy dawajac okno wysokosci 150 prapet zostanie zlicowany z wysokoscia szafek kuchennych?

Ja mam w budowanym domu, w kuchni okno 150x150, blat będzie na równi z okienkiem, bez parapetu. Mam takie rozwiązanie w obecnym mieszkaniu, podoba mi się i uważam je za praktyczne :)

Marcin, musisz obliczyć, gdzie zaczyna się okno - czyli od poziomu zero (chudziak), dodać grubość styropianu i wylewki oraz grubość podłogi (pewnie płytek). Od tego wysokość szafek i blatu - u nas to bedzie ok. 90cm, może 92, nie pamiętam już (miało być 90). Blat będzie wpuszczony w okno, zamiast parapetu.